Срещи с три училища в Габровско се състояха в рамките на областната кампания „Кариерен компас“

0
64


Срещи в Професионална гимназия по икономика и техника „Рачо Стоянов“ – Дряново, Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“- Габрово и Средно училище „Отец Паисий“ – Габрово се състояха в рамките на областната кампания „Кариерен компас“. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Габрово. 

Причината за срещите със заместник-областния управител Даниела Маринова е била представяне на професиите в здравеопазването и програмата за стимулиране на студенти и кандидат-студенти в същата сфера, която се изготвя съвместно от Многопрофилна болница за активно лечение “Д-р Тота Венкова” Габрово, Община Габрово с подкрепата на Областна администрация – Габрово и Регионално управление на образованието – Габрово, допълват от администрацията. 

Маринова е пояснила, че учениците ще имат възможност от първо лице да чуят разкази за най-хуманните професии, като е подчертала, че настоящата инициатива е продължение на кампанията по кариерно ориентиране, която стартира през септември 2023 година. 

За работата на лекарите и какви възможности предоставя МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ разяснения е дал изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Минко Михов. Главната сестра на болницата Радка Колева е представила професиите на специалистите по здравни грижи и призова младежите да се влеят в редиците на медицинските кадри, допълват от Областна администрация – Габрово. 

Кампанията „Кариерен компас“ стартира през ноември 2023 година по инициатива на заместник-областният управител Даниела Маринова. Основната цел на кампанията е учениците от 11-12 клас да придобият нови познания за професионалното развитие и за себе си. Акцент се поставя върху натрупването на опит в симулационна среда като необходима стъпка в кариерното ориентиране.

БТА припомня, че през март тази година габровската областна болница стартира и кампанията „Стани един от нас“. Тогава специалисти от лечебното заведение запознаха младежите от област Габрово с възможностите да се възползват от специалната програма за стимулиране на студентите в специалностите „Медицина“ и „Здравни грижи“. В рамките на програмата бе предвидено заплащане на семестриалните такси или стипендии на обучаващите се срещу сключване на трудов договор за работа в лечебното заведение след завършване на висше образование. 

 

 

/РБ/



Източник БТА