Средно училище „Отец Паисий“ в Самоков организира тържество за Трети март

0
53



Средно училище „Отец Паисий“ в Самоков отбеляза днес с богата програма националния празник на България. По традиция школото чества Трети март малко по-рано или по-късно, като всяка година организира тържество  в салона на читалище- паметник „Отец Паисий – 1859“. Тази година събитието се състоя в първия работен ден след националния ни празник.

Възпитаниците на “Отец Паисий” пяха патриотични и народни песни. Те пресъздадоха и сценка от повестта „Немили – недраги“ от Иван Вазов. Участниците в училищното тържество бяха подготвили и патриотични стихове, а някои от тях рецитираха и свои. 

„Тази вечер с гордост си припомняме примерите от нашата епична история, как да пазим свято и ценим свободата си. В контекста на глобалните военни събития днес, стотиците, развели трикольори на Шипка, Плевен и Белоградчик и множеството поднесени цветя пред паметниците на нашите воини ни обединяват като нация и зареждат с повече патриотизъм“, каза в речта си директорът на училището Лиляна Минкова. Тя добави, че военните сцени, на които ставаме свидетели ежедневно, припомнят колко е ценна свободата. 

Приветствие поднесе и заместник-кметът на Община Самоков Станимира Давидова. Тя прочете и поздравителен адрес от името на кмета на инж. Ангел Джоргов. „Горд съм, че в училището, чийто възпитаник съм и аз, изграждате духовните ценности в бъдещото поколение и съм сигурен, че ще бъдете удовлетворени, че сте посели зрънцето на вярата, съхранила ни като народ през вековете. Поздравявам Ви с прекрасния патриотичен концерт, посветен на националния празник на България, защото чрез него показвате, че училището не само дава знания, но и възпитава в изконните български ценности“, се казва в приветствието на кмета, прочетено от Давидова. 

По време на училищния празник бяха обявени и победителите в конкурса, организиран от ученическия съвет в училището. 

На събитието присъстваха представители от общинската администрация и народни представители.

/ТС/



Източник БТА