СПОРТНА ПОНОРАМА: МИЛИЦА МИРЧЕВА БЕ ОТЛИЧЕНА ЗА НАЙ-ДОБРА БЕГАЧКА НА СТРАНАТА ЗА 2019 ГОДИНА; ДОБРУДЖА 07 ЗАГУБИ ОТ МОНТАНА С 3:1; ХАНДБАЛИСТИТЕ НИ ОТПАДНАХА ОТ ТУРНИРА ЗА КУПАТА; УАЙЛДЪР НОКАУТИРА ЛУИС ОРТИС В ЛАС ВЕГАС; ДАЛИЛА МУХАМАД И ЕЛИУД КИПЧОГЕ СА ЛЕКОАТЛЕТИ НА ГОДИНАТА; АСАФА ПАУЪЛ НЕ СЕ Е ОТКАЗАЛ ОТ ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ В ТОКИО; НАДАЛ ИЗВЕДЕ ИСПАНИЯ ДО ФИНАЛА

0
731

МИЛИЦА МИРЧЕВА БЕ ОТЛИЧЕНА ЗА НАЙ-ДОБРА БЕГАЧКА НА СТРАНАТА ЗА 2019 ГОДИНА

Движението “Рън България” определи добричлийката Милица Мирчева и Йоло Николов за най-добрите бегачи на страната за 2019 година. Това бе обявено в Кюстендил преди началото на семинара “Аз бягането – синоними”.

Николов, който е и треньор на Мирчева, получи плакети за себе си и за възпитаничката си от координатора на БФЛА и “Рън България” Антон Бонов. Милица Мирчева не присъства на церемонията, тъй като живее, тренира и учи в САЩ през по-голямата част от годината.

Специална награда за изключително представяне през 2019 година бе дадена и на Християн Стоянов, който по-рано през месеца спечели световната титла на 1500 метра за лекоатлети с увреждания (категория Т46) в Дубай с личен рекорд – 3:50.87 минути. Стоянов е и един от най-добрите бегачи в България и често участва в националния отбор. Призьорите получиха награди от основния партньор на “Рън България” – Спорт Депо и община Кюстендил.

През 2019 година Йоло Николов стана балкански вицешампион по крос кънтри бягане – класиране, което българин не бе постигал в последните 30 години. Той спечели и националния шампионат по крос кънтри, както и няколко от стартовете на “Рън България”, включително и финалния кръг в Студентски град.

Мирчева бе безспорната фаворитка в бяганията на дълги разстояния през годината и постави национални рекорди на 10 000 метра (32:30.07 минути) и на полумаратон (1:11:09 час). Тя записа и още топ резултати през годината като 4:21.68 минути на 1500 метра, 4:44.24 минути на 1 миля (1609 метра) в зала, 9:07.33 минута на 3000 метра в зала и 15:45.97 минути на 5000 метра.

ДОБРУДЖА 07 ЗАГУБИ ОТ МОНТАНА С 3:1

Волейболният отбор на Монтана постигна втора поредна и общо 4-а победа в Суперлигата на България за мъже, след като се наложи вкъщи над Добруджа 07 (Добрич) с 3:1 (25:18, 25:22, 23:25, 25:19) в един от най-интересните мачове от 7-ия кръг, игран пред около 500 зрители в зала “Младост”. По този начин двата тима се изравниха във временното класиране на първенството. Добруджа е на 3-о място с 4 победи, 3 загуби, 13 точки и геймово съотношение 15:9, докато монтанчани са 4-и също с 4 победи, 3 загуби и 13 точки, но с 15:10 гейма. В следващия кръг Монтана ще гостува на Арда (Кърджали), а добричлии – на ЦСКА. Срещите са в петък (29 ноември) съответно от 18,00 и 18,30 часа.

Двубоят стартира равностойно, след което Монтана набра инерция и пое инициативата. След средата на първия гейма силите се изравниха и играта продължи точка за точка. Все пак монтанчани взеха нещата в свои ръце и без проблем затвориха гейма с 25:18. Темпото се запази и във втората част и домакините увеличиха преднината си след 25:22. В третия гейм монтанчани имаха превес до средата, след което позволиха на Добруджа да вкара интрига. Водачеството в резултата се размени няколко пъти, но в крайна сметка гостите от Добрич намалиха изоставането си на 1:2 гейма след 25:23. Добруджа стартира силно и в четвъртата част, но след това Монтана изравни. Последва нова доминация на “зелените”, но не успяха да удържат темпото и момчетата на Даниел Пеев се върнаха в играта. В следващите минути срещата просто бе доиграна и Монтана се поздрави с победата след 25:19 и 3:1.

Най-полезни за Монтана станаха капитанът Тодор Вълчев (4 блока, 2 аса, 50% ефективност в атака и 52% позитивно посрещане) и полският диагонал Миколай Сърнечки (3 блока и 47% ефективност в атака) с 20 и 18 точки за победата. За тима на Добруджа Жулиен Георгиев бе над всички със 17 точки (53% ефективност в атака).

Съставът на Добруджа 07: Иван Станев 4, Жулиен Георгиев 17, Пламен Шекерджиев 11, Димитър Маринков 12, Красимир Гайдарски 4, Александър Кордев 11 – Николай Тодоров-либеро (Иван Петров 1, Йордан Пеев, Алекс Николов 1, Иван Крачев). sportal.bg

ХАНДБАЛИСТИТЕ НИ ОТПАДНАХА ОТ ТУРНИРА ЗА КУПАТА

Отборът на Добруджа отпадна от турнира за Купата на България по хандбал, след като на 1/8-финалите загуби от Чардафон в Габрово с 26:20. Момчетата на Георги Андреев започнаха добре срещата и в средата на първото полувреме имаха три гола преднина – 7:4. В крайна сметка почивката дойде при резултат 10:9 за Добруджа.

В началото на втората част играта също бе много оспорвана. Домакините обаче успяха да изравнят, а след това и да поведат с 14:13 в 40-ата минута. До края габровци направиха по-малко грешки и стигнаха до успеха с 26:20.

Другият отбор от Добричка област, който участва в турнира за Купата на България – Калиакра (Каварна), също отпадна на 1/8-финалите, след като загуби от варненския Спартак с 24:46.

УАЙЛДЪР НОКАУТИРА ЛУИС ОРТИС В ЛАС ВЕГАС

Най-дълго властващият шампион в тежка категория Дионтей Уайлдър (вече 42-0-1, 41 КО) затвърди репутацията си на най-силно удрящия боксьор в дивизията с нокаут в края на седмия рунд срещу опасния и корав кубински претендент Луис Ортис (вече 31-2, 26 КО).

Вероятно Бронзовия бомбардировач бе загубил всичките шест рунда, като във въпросния седми също по-скоро изоставаше в битката, но две секунди преди гонга намери главата на опонента си с невероятен десен прав. Това бе първият случай, когато Уайлдър пласира чисто мощната си дясна ръка, но точно толкова му беше нужно, за да постигне 41-ви нокаут в кариерата си – с 97% успеваемост на нокаути в професионалната си кариера америакенцът е далеч на първо място по този показател в исторически план.

Уайлдър вече е шестият действащ шампион с 10 успешни поредни защити, като запази титлата си на Световния боксов съвет. Ортис се провали и в реванша си срещу Бронзовия бомбардировач, като не можа да стане първият кубинец на върха в тежка категория. Той щеше да е и вторият най-възрастен световен шампион в дивизията, тъй като 45-годишният Джордж Форман държи тази почест след нокаута си срещу Майкъл Мор. Уайлдър вече спокойно може да гледа към следващата си голяма битка през месец февруари 2020 година срещу все още непобедения “линеен” шампион Тайсън Фюри.

ДАЛИЛА МУХАМАД И ЕЛИУД КИПЧОГЕ СА ЛЕКОАТЛЕТИ НА ГОДИНАТА

Американката Далила Мухамад и кениецът Елиуд Кипчоге са лекоатлети на годината, обявиха от Световна атлетика (ИААФ). Двамата бяха коронясани на голяма церемония в Монако.

Далайла Мухамад, която подобри собствения си световен рекорд в бягането на 400 метра с препятствия, спечели в конкуренцията на Бригид Косгей, Шели-Ан Фрейзър-Прайс, Юлимар Рохас и Сифан Хасан.

Елиуд Кипчоге, който спечели и преди година, стана първият лекоатлет с покрит маратон за под два часа. Съперници за приза му бяха Сам Кендрикс, Ноа Лайлс, Джошуа Чептегей и Карстен Вархолм. “Надявам се, че успявам да вдъхновявам хората и следващите поколения. Щастлив съм, че пиша историята на леката атлетика”, коментира Кипчоге. “Изпращам страхотна година, която беше и много трудна за мен, но съм благодарна за финала”, каза пък Мухамад.

Изгряващите звезди в света на леката атлетика са Ярослава Махучик (Украйна), спечелила сребърен медал в скока на височина на планетарния шампионат в Доха със световен рекорд за девойки от 204 см, и Селемон Барега (Етиоия) – също вицешампион от Доха – на 5000 м. Украинката е на 18 г., а етиопецът – на 19 г.

epa03788257 (FILE) A file picture of Asafa Powell of Jamaica in action during the Men’s 100 meters race at the IAAF World challenge Golden Spike meeting in Ostrava, Czech Republic, 27 June 2013. Powell and Jamaican teammate Sherone Simpson have each tested positive for banned stimulants as media reports. They were tested positive for the stimulant oxilofrine at the Jamaican championships. EPA/PETER HUDEC

АСАФА ПАУЪЛ НЕ СЕ Е ОТКАЗАЛ ОТ ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ В ТОКИО

Бившият световен рекордьор на 100 метра Асафа Пауъл не се е отказал да преследва място в отбора на Ямайка за Олимпийските игри в Токио догодина. Спринтьорът, който страдаше от различни контузии в последните няколко години, се надява да е напълно здрав за форума в Япония. “Целта ми е да остана здрав и фокусиран върху тренировките”, сподели Пауъл, който спечели злато с щафетата на Ямайка на 4 по 100 метра на Игрите в Рио де Жанейро през 2016 г.

Пауъл е само на 3 бягания от това да постигне 100 състезания под 10 секунди на 100 метра, но се опитва да не мисли за това, тъй като вярва, че ако е здрав, бяганията под 10 секунди неминуемо ще дойдат. “Определено искам да бъда част от олимпийския отбор. Зависи от здравето. Доста по-добре съм от същото време през миналата година”, добави Пауъл, който миналата седмица навърши 37 години.

НАДАЛ ИЗВЕДЕ ИСПАНИЯ ДО ФИНАЛА

Домакините от Испания се класираха за финала на турнира “Купа Дейвис” – неофициално световно отборно първенство по тенис. В “Каха Магика” в Мадрид Рафаел Надал и Фелисиано Лопес зарадваха по-голямата част от публиката с победа в решаващия мач на двойки срещу Великобритания. Те пречупиха Нийл Скупски и брата на Анди Мъри – Джейми, след два тайбрека – 7:6 (3), 7:6 (8). Така Испания надви британците с 2:1 победи. На сингъл Кайл Едмънд срази Фелисиано Лопес с 6:3, 7:6 (3), а водачът в ранглистата на ATP Рафаел Надал се справи в мач №2 с Даниел Еванс с 6:4, 6:0.

В първия мач на сингъл Едмънд поведе с 3:0 в първия сет и взе частта с 6:3. Във втория сет пробиви нямаше, а в тайбрека британецът си осигури смазващ аванс от 6:1 и със 7:3 затвори частта и мача.

Във втората среща на сингъл един срещу друг се изправиха носителят на 19 титли от “Големия шлем” Надал и 42-ият в световната ранглиста Даниел Еванс. Дан Еванс бе равностоен на световния №1 до 4:4, но след това левичарят от Манакор отказа съперника си със серия от 8 поредни гейма. Надал първо реализира първия пробив в мача при 5:4, а във втория сет не даде шанс на противника си, като последните два гейма взе на нула.

Двойките предложиха голяма битка, в която зрителите не видяха нито един пробив. И в двата тайбрека испанците надделяха, но докато в първия те относително лесно спечелиха със 7:3 точки, то вторият бе изпълнен с интересни моменти и драма. Испанците губеха с 4:6, но спасиха двата поредни сетбола, след като при 5:6 Надал показа невероятен рефлекс и прехвърли противника от много трудна позиция, вземайки топката почти от земята. После британците имаха трети сетбол при 7:6, но и той бе отразен – с разстрелващ форхенд на Надал, който имаше някои виртуозни изпълнения в мача на двойки. Последва мачбол за Испания при 8:7, но той бе заличен. При 9:8 Лопес и Надал имаха втори мачбол, този път при собствен сервис. Британците не успяха да върнат мощния начален удар на Лопес и двубоят приключи с триумф на домакините.

Късно вчера бе финалът, в който Надал и компания се изправиха срещу изненадващо достигналия до тази фаза за първи път в историята тим на Канада.