МИЛЕНА ТОДОРОВА ЗАВЪРШИ 29-А ВЪВ ВТОРАТА СИ СТРЕЛБА НА ПАРАОЛИМПИАДАТА

Приключи участието на българските спортисти на параолимпиадата в Токио. Добричлийката Милена Тодорова не успя да се класира за финала на стрелба с въздушна пушка от 10 м в легнало положение. Тя събра 629,8 т. в шестте серии и завърши на 29-о място в квалификациите – на по-малко от 6 точки от Топ 8. В „смесената надпревара” за финала в дисциплината се класираха само мъже. Това бе втори старт за добруджанката в Токио.

В първото си състезание – стрелба от положение прав, тя се нареди 15-а, като за финала също се класираха само мъже. Трябва да отбележим обаче, че нейният резултат бе най-добрият сред жените.

Това беше последното състезание с българско участие на параолимпиадата. Делегацията ни в Токио включваше четирима спортисти, като двама от тях спечелиха сребърни медали – Ружди Ружди в тласкането на гюле и Християн Стоянов в бягането на 1500.

СВЕТКАВИЦА И СЕПТЕМВРИ ЗАВЪРШИХА 0:0 В МАЧ С ТРИ ЧЕРВЕНИ КАРТОНИ

Без голове завърши срещата от третия кръг на Североизточната трета лига в Търговище между Светкавица и Септември (Тервел). Получи се здрава битка, с много нерви, които не бяха охладени дори и с три червени картона. Двубоят започна с превес за гостите. В 26-ата минута Симеон Митев се измъкна очи в очи с вратаря, който обаче опази вратата си суха. Малко след това Денис Кадир открадна топката от домакините, прехвърли вратаря, но гол пак не падна. Футболистите на Светкавица създадоха няколко ситуации пред вратата на съперника. В 35-ата минута Митев вкара за Септември, но реферът вдигна засада, която играчите от Тервел оспориха, информира sportal.bg.

След почивката Тодор Вълканов проби, подаде на Мартин Кирилов, който стреля, но след рикошет топката излезе в корнер. Скоро след това Денис Кадир шутира, но встрани от вратата. В 68-ата минута Стелиян Цеков влезе остро на Георги Дамянов, който му отвърна с удар с бутоните в главата. Настана меле между състезателите на двата отбора. Съдията Красимир Николов вдигна червени картони на Дамянов, Цеков и Кирилов. След това търговищкият тим натисна, но два пъти пропусна да вкара. После действията на отбора бяха хаотични. Денис Кадир и влезлият като резерва Баръш Николаев пък пропиляха шансове за Септември. Съотборникът им Пламен Панайотов два пъти подаде топката пред вратата на съперника, но нямаше кой да я насочи в мрежата.

В следващия кръг Септември ще гони победата пред своя публика срещу Волов (Шумен).

  • СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – III КРЪГ

Доростол (Силистра) – Ботев (Нови пазар)                                                            0:2

Светкавица (Търговище) – Септември 98 (Тервел)                                             0:0

Волов (Шумен) – Спортист 2011 (Генерал Тошево)                                            2:1

Дунав (Русе) – Локомотив (Русе)                                                                              отложен

Лудогорец III (Разград) – Устрем (Дончево)                                                         4:1

Черноломец 1919 (Попово) – Черноморец (Балчик)                                         1:1

Спартак 1918 II (Варна) – Рилци (Добрич)                                                              3:1

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Лудогорец III 3    3   0   0   13:1     9
  2. Черноломец 3    2   1   0   10:1     7
  3. Септември 3    2   1   0    8:0     7
  4. Дунав 2    2   0   0    9:0     6
  5. Волов 3    2   0   1    5:4     6
  6. Ботев (НП) 3    2   0   1    3:2     6
  7. Черноморец 3    1   2   0    5:2     5
  8. Спортист (ГТ) 3    1   1   1    3:3     4
  9. Спартак II (Вн) 3    1   0   2    3:6     3
  10. Светкавица 3 0   2   1    1:2     2
  11. Доростол 3 0   1   2    1:9     1
  12. Локомотив (Рс) 2 0   0   2    0:6     0
  13. Устрем (Дон) 3 0   0   3    1:11    0
  14. Рилци 3 0   0   3    1:16    0

 

ПРОГРАМА ЗА IV КРЪГ

4 септември 2021 г., събота, 17:00 ч.

Ботев (Нови пазар) – Рилци (Добрич)

Локомотив (Русе) – Лудогорец III (Разград)

Черноморец (Балчик) – Дунав (Русе) – отложен

Спортист 2011 (Г. Тошево) – Черноломец (Попово)

Септември 98 (Тервел) – Волов (Шумен)

Доростол (Силистра) – Светкавица (Търговище)

5 септември 2021 г., неделя, 17:00 ч.

Устрем (Дончево) – Спартак 1918 II (Варна)

ЮНОШИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НА ПОЛУФИНАЛ НА СВЕТОВНОТО ПО ВОЛЕЙБОЛ

Националният отбор на България за юноши под 19 години се класира за полуфиналите на Световното първенство в Иран. Момчетата на Мартин Стоев надиграха европейския шампион Италия след оспорван петгейбов двубой с 3:2 (25:27, 27:25, 21:25, 31:29, 18:16) в Техеран. Успехът класира „лъвчетата“ във финалната четворка на турнира и нашите ще имат възможността да се борят за медали. Шансът за отличие идва двадесет години след последния ни успех, в който България взима бронзовите медали на световно за юноши – отново в Иран. Загубата праща Италия да играе за разпределение на местата от пето до осмо в крайното класиране.

Националите ни показаха невероятен дух, сърцатост и психическа устойчивост. Силите в дуела бяха изключително изравнети и това доведе до размяна на геймовете. И двата тима надделяваха в решителните минути след много борба и с минимална разлика. Третата част бе под диктовката на Италия и съперникът поведе с 2:1. Състезателите ни успяха да се върнат в играта. България намери сили да се вдигне. Не само да се бори докрай, но и да направи пълен обрат. Четвъртата част бе много драматична. Играеше се точка за точка, а интригата кой ще надделее, бе до последния миг. Нашите спасиха четири геймбола, за да изковат успеха. Сервисът ни се оказа решаващ, а успешна атака на Венислав Антов донесе победната точка.

В тайбрека националите ни започнаха повече от страхотно, като поведоха със 7:4. Италия обаче изравни. Отново последваха драматични минути, но националите и този път устояха. Отново психическата устойчивост бе в основата на успеха, като съперникът сгреши в най-важния момент и България триумфира с крайното 3:2. Най-добър реализатор за България бе Александър Николов с 28 точки. Венислав Антов добави 20 точки, а Владимир Гърков приключи с 14.

БЪЛГАРИЯ С ЦЕЦО СОКОЛОВ, НО БЕЗ НИКИ НИКОЛОВ НА ЕВРОВОЛЕЙ 2021

Мъжкият национален отбор на България по волейбол замина за Чехия, където стартира участие на Европейското първенство. “Лъвовете” са в Група „В” в Острава, а съперници са им домакините от Чехия, Италия, Словения, Беларус и Черна гора. От групата, която се готвеше за шампионата, отпаднаха Жани Желязков, Георги Петров, Петър Каракашев и опитният Николай Николов, който получи болки в рамото на предпоследната тренировка и бе преценено, че не може да пътува.

Състав на България за Европейското първенство:

Разпределители: Георги Сеганов, Владимир Станков.

Диагонали: Цветан Соколов, Велизар Чернокожев.

Посрещачи: Тодор Скримов, Мартин Атанасов, Аспарух Аспарухов, Гордан Люцканов.

Централни блокировачи: Алекс Грозданов, Светослав Гоцев, Николай Колев, Стефан Чавдаров.

Либера: Владислав Иванов, Мартин Иванов.

ГРИГОР ДИМИТРОВ ОЧАРОВА ФЕНОВЕТЕ В НЮ ЙОРК ПРИ ПЪРВАТА СИ ПОБЕДА НА US OPEN

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започна с очаквана победа на US Open, елиминирайки колежанския шампион на САЩ Сам Рифис с 6:1, 7:6(3), 6:3 за 2 часа и 7 минути игра. Зрителите на корт номер 5 не просто се забавляваха с изпълненията на първата ни ракета, но някои от тях дори бяха поздравени лично от него, след като реализира феноменален минаващ бекхенд по правата и трябваше да седне в трибуните, за да се спре. Трикови отигравания с ракетата зад гърба, “хотдог”, куп уинъри от бекхенд и форхенд (общо 42), 14 аса, техника с китката при “обратните” удари и страхотен рефлекс при защита на смач, превърнал се също в печелившо действие – това представляваше двубоят срещу 542-рия в света дебютант на “Голям шлем”.

Българинът има да защитава 720 точки от достигнатия полуфинал през 2019 година, когато отстъпи на Даниил Медведев, а именно руснакът го очаква на евентуален осминафинал сега.

Във втория кръг на надпреварата Григор ще срещне австралиеца Алексей Попирин, който победи с 3:1 сета молдовеца Раду Албот – 6:3, 6:7(3), 6:3, 6:3.

КРИСТИАНО РОНАЛДО ОФИЦИАЛНО СЕ ЗАВЪРНА В МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД

Манчестър Юнайтед обяви официално привличането на Кристиано Роналдо. Португалската легенда на световния футбол е подписал договор за две години плюс опция за допълнителен сезон. Това е втори период за нападателя на “Олд Трафорд”, след като при предишния си престой той записа на сметката си 118 гола в 292 мача и спечели три титли в Премиър лийг, една Шампионска лига, Златната обувка и една Златна топка.

В момента Кристиано Роналдо е на лагер с националния тим на Португалия, където през уикенда премина медицински изследвания, а се очаква да направи повторен дебют за тима при домакинството срещу Нюкасъл на 11 септември.

БАРСЕЛОНА И АТЛЕТИКО (МАДРИД) СЕ РАЗБРАХА ЗА ГРИЗМАН

Френската звезда Антоан Гризман ще се завърне в Атлетико (Мадрид), съобщи в Twitter авторитетният италиански журналист Фабрицио Романо. Според него действащият шампион на Испания и настоящият клуб на Гризман Барселона са се договорили за преотстъпване за един сезон с опция за закупуване на стойност 40 милиона евро.

Според колегата на Романо – Николо Скира, пък става дума за задължителна опция на стойност 55 милиона евро. Самият футболист вече се е споразумял с “дюшекчиите” за личните си условия, а Романо допълва, че португалският нападател Жоао Феликс не е част от сделката. Гризман носеше фланелката на Атлетико (Мадрид) между 2014 и 2019 година. През лятото на 2019 Атлетико го продадоха за 120 милиона евро на Барселона. В кариерата си 30-годишният французин е играл и за Реал Сосиедад (2009-2014).

Преди затварянето на летния трансферен прозорец бе обявена официално и още една голяма сделка с участието на Атлетико (Мадрид). “Дюшекчиите” постигнаха съгласие с Челси за трансфера на халфа Саул Нигес, който ще заиграе в Лондон. “Сините” ще платят на испанския шампион 5 милиона евро за наем за една година, като ще имат и опция за закупуване на стойност 40 милиона евро.