• “Най-вероятно съдовете са произведени в работилница на остров Мурано, Венеция“, казва д- р Найден Прахов

Над 2 хиляди фрагмента стъклени съдове са открити при подводните проучвания на залива Ченгене скеле. През това лято те се проведоха за втора поредна година от РИМ – Бургас, НИМ и Центъра по подводна археология в Созопол, съобщава БНР.

Това е изключително впечатляваща находка, съобщи д- р Найден Прахов, ръководител на подводните проучвания:

„Тя няма аналог от Черноморието и Балканския полуостров, не е открита такава групова находка от стъклени съдове. Те са много изящни и красиви! Има чаши, кани, капаци от рисувано релефно стъкло и др.

Предполага се, че са венецианско производство от XVI-XVII век. Тази находка е свидетелство за ранен внос на луксозни стоки в Османската империя, за което до сега имаше много малко информация. Най-вероятно съдовете са произведени в работилница на остров Мурано, Венеция“.

През двете години на проучвания са осъществени общо 6 експедиции като екипи от археолози са работили не само под вода в района на нос Чироза, но и на сушата. Открити са и предмети от по – ранни периоди от V, IV, III в. пр. Хр., съобщи проф. Иван Христов от НИМ:

„Открихме каменен щок, каменни бойни топки от елинистическата епоха , части от амфори от IV до VIII век и фрагменти от средновековни амфори, което доказва, че заливът е бил удобно място за корабоплаване!“

Проучванията в залива на Ченгене скеле се финансират от Община Бургас. „Резултатите са много впечатляващи и подкрепата ни за работата на археолозите тук ще продължи“, коментира зам. кметът Диана Саватева.

Находките са представени в изложба в Бургаския археологически музей и в луксозен каталог издаден по проект финансиран от Министерството на културата.

https://blitz.bg/