МИЛЕНА ТОДОРОВА ЩЕ НОСИ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ НА ОТКРИВАНЕТО НА ПАРАОЛИМПИАДАТА

Добричлийката Милена Тодорова, която е състезателка по спортна стрелба,  ще бъде знаменосец на българската делегация на откриването на Параолимпийските игри в Токио. Освен от нея родината ни ще бъде представена на Игрите още от трима състезатели – лекоатлетите Ружди Ружди, Християн Стоянов и Фатме Исмаил.

Общо 4400 спортисти ще участват в параолимпиадата в Япония, която ще се проведе от 24 август до 5 септември. Състезанията ще се водят в 23 вида спорт, като първият старт на Милена Тодорова в дисциплината R4 ще е на 30 август, а на R5 – на 1 септември. Припомняме, че преди пет години тя бе част от българските спортисти в РИО 2016 и с 627.2 точки зае 13-о място в дисциплината R4 с 627.2 точки.

Милена Тодорова започва да се занимава професионално със спортна стрелба от 2010 година. Първият ѝ международен успех е през 2013 г. в турския град Анталия, където на Световната купа печели бронзов медал в дисциплината пневматична пушка на 10 метра SH2 R4 с резултат 624.5 т. и 188.0 т. на финала.

ЮНДЕР БЕЙТУЛА С НОВО ДОПИНГ ПРОВИНЕНИЕ

Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) съобщи, че след извършен на 1 юли 2021 година в България извънсъстезателен внезапен допинг тест в пробата на щангиста Юндер Бейтула са открити забранени хормони на човешкия растеж. Най-добрият спортист на Добрич за 2020 година е уведомен за случая и за временното спиране на състезателните му права въз основа и на инцидента, при който той не е бил открит за допинг проверка на 29 декември 2020 г. Бейтула има право да поиска анализ на “Б” пробата и ако не приеме последствията, предвидени от IWF, ще може да поиска изслушване, обявиха от българската федерация.

Юндер вече беше наказан веднъж за наличието на забранени стероиди в негова проба и изтърпя две годишно наказание от 2013 до 2015 година. “Бейтула беше освободен от лагера на националния отбор на България на 2 юни, а от 11 юни е със спрени права заради това, че не е бил открит за допинг тест, съобразно правилата на Международната федерация. В настоящия случай отговорност за евентуална употреба на забранени вещества носи лично състезателят. БФВТ продължава политиката си на нулева толерантност към употребата на допинг и ще се съобрази с решението на проверяващите и на Международната федерация”, заяви старши треньорът на националните отбори Иван Иванов. sportal.bg

СЕПТЕМВРИ ПОДЧИНИ БОТЕВ (НОВИ ПАЗАР) В ТЕРВЕЛ

Септември стартира новия сезон на Североизточната трета лига с 2:0 над Ботев (Нови Пазар) в Тервел. Десетина минути след началния съдийски сигнал домакините изпълниха фаул, последва разиграване, пас към Кристиан Пешков, който насочи топката в мрежата на съперника. Гостите разчитаха на контраатаки. До почивката обаче резултатът остана непроменен. Капитанът Стефан Стефанов раздвижи атаката на Септември и това се усети най-вече през втората част. В 60-ата минута влезлият като резерва Мартин Кирилов се измъкна сам срещу вратаря, преодоля го и удвои преднината на отбора си. Шансове за попадение имаха и другите резерви на тима – Венелин Стоянов и Енчо Ангелов.

В друг интересен мач от първия кръг, игран в Търговище, местният Светкавица и Черноморец (Балчик) завършиха наравно 1:1. Гостите имаха превес във владеенето на топката. Тя се разиграваше обаче предимно в централната част на терена. През първото полувреме Николай Илиев стреля от 7 метра по диагонала към вратата на Черноморец. Втората част започна с няколко ситуации за Светкавица. В 53-ата минута домакините поискаха дузпа, но сигнал не последва. В 57-ата минута съдията вдигна жълт картон на Николай Пантев за препречване. Само 180 секунди по-късно футболистът извърши нарушение и получи втори жълт и червен картон. Секунди след това Иванов откри резултата след центриране на Даниел Димитров. Четвърт час по-късно Георгиев изравни. Накрая капитанът Светослав Николов пропусна да направи обрата пълен след пас на Юлиян Загоров.

  • СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – I КРЪГ

Септември 98 (Тервел) – Ботев (Нови пазар)                                                       2:0

Доростол (Силистра) – Спортист 2011 (Генерал Тошево)                                 1:1

Светкавица (Търговище) – Черноморец (Балчик)                                                1:1

Волов (Шумен) – Локомотив (Русе)                                                                         3:0

Дунав от Русе (Русе) – Рилци (кв.Рилци, Добрич)                                                8:0

Лудогорец 1945 III (Разград) – Спартак 1918 II (Варна)                                      4:0

Черноломец 1919 (Попово) – Устрем (Дончево)                                                 6:0

 

ПРОГРАМА ЗА II КРЪГ

21 август 2021 г., събота, 18:00 ч.

Ботев (Нови пазар) – Спартак 1918 II (Варна)

Рилци (кв. Рилци, Добрич) – Лудогорец 1945 III (Разград)

Локомотив (Русе) – Черноломец 1919 (Попово)

Черноморец (Балчик) – Волов (Шумен)

Спортист 2011 (Г. Тошево) – Светкавица (Търговище)

Септември 98 (Тервел) – Доростол (Силистра)

22 август 2021 г., неделя, 18:00 ч.

Устрем (Дончево) – Дунав (Русе)

 

  • ПЪРВА ПРОФЕСИОНАЛНА ГРУПА

ПРОГРАМА ЗА V КРЪГ

20 август 2021 г., петък, 18:45 ч.

Царско село (София) – Арда (Кърджали) – пряко по Диема спорт

20 август 2021 г., петък, 21:00 ч.

Ботев (Пловдив) – Левски (София) – пряко по Диема спорт

21 август 2021 г., събота, 18:45 ч.

ЦСКА 1948 (София) – Черно море (Варна) – пряко по Диема спорт

21 август 2021 г., събота, 21:00 ч.

Лудогорец (Разград) – Локомотив (София) – пряко по Диема спорт

22 август 2021 г., неделя, 18:45 ч.

Локомотив (Пловдив) – Славия (София) – пряко по Диема спорт

22 август 2021 г., неделя, 21:00 ч.

ЦСКА (София) – Пирин (Благоевград) – пряко по Диема спорт

23 август 2021 г., понеделник, 21:00 ч.

Берое (Стара Загора) – Ботев (Враца) – пряко по Диема спорт

 

КРИСТИАНО РОНАЛДО СЕ ПРЕДЛОЖИ НА МАН СИТИ

Дали след преминаването на Лионел Меси в Пари Сен Жермен и другата мегазвезда на световния футбол – Кристиано Роналдо, ще има нов отбор? За такава възможност съобщава Corriere dello Sport. Авторитетното италианско издание твърди, че португалецът иска да премине в Манчестър Сити. В информацията се споменава, че агентът на Кристиано – Жорже Мендеш, вече е предложил услугите на 36-годишния нападател на ръководството на “гражданите”. Английският клуб обаче е съсредоточен изцяло върху това да привлече Хари Кейн от Тотнъм.

Роналдо има договор с Ювентус до следващото лято. “Бианконерите” са склонни да продадат голмайстора си за 30 млн. евро. Толкова е и заплатата на португалеца, която клубът от Торино ще си спести, ако се раздели с него.

В последните дни CR7 беше свързван и с евентуален трансфер в Пари Сен Жермен, но журналистът от RMC Sport Лоик Танзи е категоричен, че парижани не планират оферта за Роналдо независимо от това дали Килиан Мбапе ще остане в отбора, или ще отиде в Реал (Мадрид).

РЕАЛ (МАДРИД) ПРИГОТВИ “ГАЛАКТИЧЕСКА” ЗАПЛАТА НА МБАПЕ

Реал (Мадрид) вече преговаря с нападателя на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе, съобщи Cadena SER. Звездата иска да се премести в испанския гранд и ще информира за това ръководството на френския клуб. В същото време той няма да бойкотира тренировки и мачове, за да принуди парижани да го пуснат.

Реал (Мадрид) е готов да плати 120 милиона евро за световния шампион. „Кралският клуб” ще предложи на Мбапе петгодишен договор и заплата, която източникът определи като “галактическа”.

22-годишният французин изигра два мача за ПСЖ този сезон и отбеляза един гол, като направи и две асистенции. Договорът му изтича на 30 юни 2022 година. Transfermarkt оценява Мбапе на 160 милиона евро.

МЕСИ ЩЕ ДЕБЮТИРА ЗА ПСЖ СРЕЩУ РЕЙМС

Новото попълнение на ПСЖ Лионел Меси ще дебютира за отбора на 29 август. Той трябва да се появи на терена в четвъртия кръг на френското първенство срещу Реймс, според “Sky Sports”. 34-годишният аржентинец все още не е възстановил формата си след ваканцията. Той не е тренирал повече от месец и от клуба не искат да рискуват с прибързаното му пускане в игра.

ПСЖ стартира сезона с две победи – 2:1 срещу Троа и 4:2 срещу Страсбург. Следващият мач на състава на Маурисио Почетино е срещу Брест на 20 август.

ГРИГОР ПОБЕДИ ТРУДЕН СЪПЕРНИК НА СТАРТА В СИНСИНАТИ

Григор Димитров се завърна към победния си ход на корта. Българинът, който този сезон беше измъчван от контузии, спечели в първия кръг на турнира от сериите Мастърс 1000 в Синсинати срещу изключително неудобния си съперник Роберто Баутиста Агут (Испания) с 6:3, 6:4. Агут беше поставен под №13 в схемата на турнира. Срещата беше прекъсната заради дъжд при резултат 4:3 за испанеца във втория сет, но след завръщането на корта българинът беше безапелационен и бързо си гарантира крайния успех, който го прати във втория кръг на турнира. Това е четвъртата победа за Димитров над Баутиста Агут от петте им срещи на корта. Испанецът спечели първия им двубой през 2013 година в Пекин, но след това българинът регистрира три поредни успеха – на Аустрелиън Оупън 2014, Пекин 2017 и Париж 2018, като всичките мачове са били на твърд корт. По време на мача първата ракета на България постигна 16 аса, а освен това не направи нито една двойна грешка.

В следващия кръг хасковлията ще се изправи срещу победителя от мача Александър Бублик (Казахстан) – Маркос Джирон (САЩ).

АНДИ МЪРИ СТАРТИРА С ПОБЕДА В СИНСИНАТИ

Победителят от 2008 година Анди Мъри от Великобритания стартира с успех в първия кръг на турнира по тенис на твърди кортове от сериите “Мастърс” 1000 в Синсинати (САЩ) с награден фонд 5.4 милиона долара. Надпреварата се завръща след едногодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус и ще се проведе с фенове. 34-годишният Мъри, който участва с “уайлд кард”, елиминира Ришар Гаске от Франция след 6:4 и 6:4.

Номер 14 в схемата Алекс Де Минор (Австралия) стигна до обрат срещу Филип Крайнович (Сърбия) – 0:6, 6:4 и 6:4. Финалистът от игрите в Токио Карен Хачанов (Русия) се справи с Кевин Андерсън (Република Южна Африка) – 6:2, 6:4.

ВНУКЪТ НА МОХАМЕД АЛИ ДЕБЮТИРА С НОКАУТ НА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ РИНГ

Внукът на Мохамед Али – Нико Али Уолш, победи американеца Джордан Уикс при дебюта си в професионалния бокс. Двубоят се проведе в град Катоса (щата Оклахома). 21-годишният Уолш нокаутира противника си във втората минута на първия рунд. Промоторът на двубоя Боб Аръм похвали Уолш. “Каква вълшебна нощ за този млад мъж. Дядо му би се гордял с него”, написа Аръм на страницата си в Туитър.

ЗАЩИТНИК НА ГАЛАТАСАРАЙ НАБИ СЪОТБОРНИК НА ТЕРЕНА

Галатасарай направи успешен старт на сезона в турското първенство, но победата с 2:0 над новака Гиресунспор беше помрачена от грозен инцидент, при който защитникът на истанбулския гранд Маркао беше изгонен за удар по свой съотборник. В средата на второто полувреме бразилецът без видима причина се ядоса на Керем Актюроглу и го удари през лицето. Съдията Еркан Йоздамар прибегна до намесата на ВАР и показа директен червен картон на Маркао. Потърпевшият Актюроглу пък беше заменен от Фатих Терим, който се опита да го успокои.

Иначе Галатасарай стигна лесно до трите точки. Муса Диане откри резултата в 31-ата минута, но в 40-ата пропусна дузпа. Малко по-късно гостите получиха още един наказателен удар, а Хюсаметин Тут от Гиресунспор получи червен картон за нарушението. От бялата точка новото попълнение Александру Чикалдау оформи успеха на “Чим бом”. Постъпката на Маркао предизвика множество коментари в социалните мрежи. Повечето мнения на фенове на Галатасарай са, че бразилецът незабавно трябва да бъде изгонен от отбора.

В друг мач Трабзонспор разгроми с 5:1 Йени Малатияспор. За гостите от черноморския гранд с попадения се отчетоха звездните придобивки Жервиньо и Марек Хамшик. Останалите голове бяха дело на Анастасиос Бакасетас, Антъни Нуакамеме и Джанини (от дузпа).

С победа на гостуващия тим завърши и срещата между Сивасспор и Коняспор. Бившият отбор на Димитър Рангелов спечели с 1:0 след гол на албанеца Сокол Чикалеши.