СТОЙКА КРЪСТЕВА ЗАПОЧНА С ПОБЕДА КАМПАНИЯТА СИ В ТОКИО

Най-опитната ни олимпийска представителка в бокса – добричлийката Стойка Кръстева, се класира за осминафиналите на турнира в Токио 2020 след трудна победа с 3-2 съдийски гласа (29-28, 29-28, 29-28, 27-30, 28-29) над виетнамката Ти Там Нгуйен.

Предпазливото поведение на двете в първата минута на първия рунд бе прекратено с ляво кроше на виетнамката, но малко по-късно и Стойка записа първото си попадение – също с кроше. Виетнамката, която също бе с обратен гард, разчиташе повече на дълга дистанция и епизодични опити за ляво кроше, като именно с него нанесе най-добрия си удар в рунда. Още две такива попаднаха в главата на Кръстева в последните секунди на първите 3 минути, като хубавото бе, че според съдиите българката водеше с 3-2 гласа.

Нгуйен започна да получава все повече предупреждения за държане, а Стойка напипа правилните моменти за точни атаки с десния прав, които ѝ липсваха дотогава. Динамиката се повиши и виетнамката осъзна, че трябва да бъде по-инициативна, за да си подобри репутацията в очите на съдиите. Те присъдиха втория рунд за нея също с 3-2 гласа, а реферът на ринга ѝ направи само забележка за два непозволени удара в тила на Кръстева.

Третият рунд също беше много оспорван. Сякаш Нгуйен се чувстваше в свои води от дълга дистанция, чрез която можеше да пласира не особено техничните си крошета. Българката все пак наниза няколко попадения с дясната си ръка, но накрая нито една от двете не можеше да бъде сигурна в победата си. За щастие, с общо 3-2 съдийски гласа Стойка се класира на осминафиналите, където на 29 юли ще срещне американката Вирджния Фукс, която в предходния двубой бе надделяла над рускинята Светлана Солуянова. 33-годишната Фукс е двукратна носителка на купа “Странджа” през 2017 и 2020 година. Тя е бронзова медалистка от Световното първенство в Ню Делхи 2018 и панамериканска шампионка през 2017 година.

  • Световната и трикратна европейска шампионка Станимира Петрова напусна рано-рано Олимпиадата в Токио. Българската боксьорка отстъпи на Яни Кастанеда от Колумбия в 1/16-финалите в категория до 57 кг след спорно съдийство с 2:3 гласа.
  • Полина Трифонова е аут от турнира по тенис на мача, след като във втория кръг допусна поражение от  Сяосин Ян с 1:4 (3:11, 11:6, 5:11, 4:11, 0:11). 29-годишната българка, която преди това записа две победи при дебюта си на олимпийски игри, отстъпи на китайката Шяошин Янг, състезаваща се за Монако.
  • От Игрите в Токио отпадна и Ивелина Илиева. Джудистката ни направи успешен дебют на Олимпиада, но приключи участието си в 1/8-финалите, където се изправи срещу действащата световна шампионка Джесика Климкейт (Канада), от която загуби с “ипон”.

АНТОАНЕТА КОСТАДИНОВА ДОНЕСЕ ПЪРВИ МЕДАЛ НА БЪЛГАРИЯ

България има своя първи медал от Олимпийските игри в Токио! Донесе го състезателката ни по спортна стрелба Антоанета Костадинова, която спечели сребро в дисциплината 10 метра въздушен пистолет.

Българката преодоля квалификациите с шести резултат, а във финала водеше до последния изстрел, но беше изпреварена от представителката на РОК Виталина Бацарашкина. Рускинята събра общ сбор от 240,3 точки, което е олимпийски рекорд, и заслужи златния медал. Костадинова остана на 0,9 точки след нея, а трета се нареди китайката Рансин Дзян с 218 точки. За Антоанета Костадинова това е първи медал в третото й участие на Олимпийски игри. 35-годишната състезателка от Търговище има осмо място от Игрите в Рио де Жанейро през 2016 година и девето от Игрите в Лондон през 2012 година.

Антоанета Костадинова стреля много стабилно в цялото състезание. Тя направи най-добрите си изстрели в квалификациите в последната серия и това я изкачи до шестата позиция. За съжаление, другата ни представителка в дисциплината – Мария Гроздева, не успя да се класира за финала. Двукратната олимпийска шампионка зае 43-о място, а след надпреварата потвърди официално, че Игрите в Токио ще са последното състезание в славната й кариера.

Костадинова е третата българка с медал от Олимпийски игри в стрелбата с пистолет. Другите две са Мария Гроздева и Даниела Йоргова. Освен това Антоанета донесе първо отличие за страната ни в спортната стрелба от 17 години. “Много съм щастлива. Трудно мога да опиша всичко, което чувствам. В последния час след финала само плача. Изревах си сълзите сигурно за една седмица напред, от емоция, от вълнение. Боже, не мога да повярвам, че го взех този медал. Обаче си е мой… Сега единственото, което искам, е да си почина. Парти ще има, когато се приберем в Търговище”, заяви Костадинова.

Тя коментира и обявеното по-рано решение на легендата Мария Гроздева да прекрати състезателната си кариера след Игрите в Токио. “За Мария какво да кажа? Като говоря за нея, няма как да не плача. Тя винаги е била моят идол. Винаги съм искала да усетя емоцията, която тя е усещала, когато е там на стълбичката. Без значение на кое стъпало. Радвам се, че успях да се докосна и да имам частица от това, което има тя, защото вече знам колко е ценно. Не само лично за мен, за цяла България. Този медал не е личен. Той не е само за мен, той е за треньора ми най-вече, за това, че неговите усилия са дали резултат. Радвам се, че успях този път да не го разочаровам”, каза още Костадинова. sportal.bg

ДОБРУДЖА ЗАГУБИ С 3:0 ОТ СОЗОПОЛ

Отборът на Добруджа започна със загуба сезона във Втора професионална футболна лига. В мач от първия кръг „жълто-зелените” загубиха като гости на Созопол с 3:0. Още в третата минута Венцислав Гюзелев даде аванс на „светлосините” след бърза контраатака. Гостите се опитаха да изравнят и се противопоставиха на своя съперник, но бяха прекършени в 44-ата минута, когато Борис Тютюков удвои след добавка. Красив гол на Димитър Жеков оформи крайния резултат в 63-ата минута. Така Созопол, в основния състав на който бе добричлията Георги Радев, стартира кампанията на сезон 2021/2022 година с три точки.

В следващия кръг добруджанци ще играят в Добрич с тима на Ботев II (Пловдив). Срещата на стадион „Дружба” е на 30 юли, петък, от 18:30 ч. Отборът на Созопол пък ще гостува в събота на новака в групата Левски 2020 (Лом).

BARCELONA, SPAIN – JULY 24: Memphis Depay of FC Barcelona celebrates scoring his side’s 3rd goal during the pre-season friendly match between FC Barcelona and Girona at Estadi Johan Cruyff on July 24, 2021 in Barcelona, Spain. (Photo by Eric Alonso/Getty Images)

 

ВТОРА ПОБЕДА ЗА БАРСА, ДЕПАЙ ДЕБЮТИРА С ГОЛ

Барселона спечели и втората си контрола преди старта на новия сезон. Отборът на Роналд Куман се наложи с 3:1 над Жирона, а Мемфис Депай се разписа още в дебюта си с екипа на каталунския гранд. Нидерландецът се появи като резерва малко преди почивката и оформи крайния резултат от дузпа.

От основните футболисти като титуляри започнаха Сержиньо Дест, Жерард Пике, Самюел Юмтити и Сержи Роберто. Първите по-опасни положения създадоха играчите на Жирона, но Барса поведе в 22-ата минута, когато Пике реализира дузпа, отсъдена за нарушение срещу Алехандро Балде. Само три минути по-късно албанецът Рей Манай покачи на 2:0 след асистенция на Нилс Мортимър. В края на полувремето Мортимър игра с ръка в наказателното поле на Барса и Жирона също получи дузпа, а Самуел Саис не сбърка. Малко по-късно Манай се контузи и вместо него влезе Депай. Нидерландецът веднага блесна с пробив и опасен удар, а голмайсторът за Жирона Саис уцели греда точно преди почивката.

През второто полувреме Куман пусна Клеман Лангле, Миралем Пянич, Френки Де Йонг и Антоан Гризман. Барселона имаше пълно надмощие и пропусна доста положения. В 85-ата минута “блаугранас” получиха втора дузпа и зад топката застана Депай, който безпроблемно я реализира.

ЗЛАТО ЗА ЮНОШИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ БАЛКАНИАДАТА ПО ВОЛЕЙБОЛ

Националният отбор на България за юноши под 19 години спечели Балканиадата в Прищина (Косово), която е за по-горната възрастова категория U20. Воденият от Мартин Стоев тим надигра домакините от Косово с 3:0 (25:20, 25:14, 25:19) в последния мач от надпреварата. Родните волейболисти не допуснаха загуба през целия турнир, като триумфираха с титлата с пълен актив от 15 точки (5 победи). “Лъвчетата” дадоха гейм само на Турция.

Срещу домакините на надпреварата “трикольорите” бяха повече от категорични и записаха победата за час игра. Нашите показаха за пореден път класата и превъзходството си. Балканиадата бе първа проверка на волейболистите ни от подготовката за Световното първенство U19 в Иран, което ще се проведе от 24 август до 2 септември.

Александър Николов бе определен за най-полезен състезател (MVP) на Балканиадата в Прищина. В идеалния отбор на надпреварата попадна и разпределителят Стоил Палев.

АШЛИ БАРТИ НАПУСНА РАНО-РАНО ОЛИМПИЙСКИЯ ТУРНИР В ТОКИО

Номер 1 в ранглистата на женския тенис Ашли Барти отпадна още в първия кръг на олимпийския турнир в Токио. Тя беше победена от испанката Сара Сорибес Тормо с 4:6, 3:6. Във втория кръг Сорибес Тормо ще играе срещу Фиона Феро (Франция), която елиминира Анастасия Севастова (Латвия) с 2:6, 6:4, 6:2. Елиминирането на Барти е най-сериозната победа за испанката в кариерата й.

Намиращата се на 48-о място в ранглистата на УТА испанка има едва една победа в турнирите на Асоциацията, а на турнирите от Големия шлем никога не е преодолявала втори кръг. Барти пък явно не е особено мотивирана, след като спечели Откритото първенство на Франция, а през юли за първи път вдигна титлата и на Уимбълдън.

Напред продължава Арина Сабаленка, която отстрани Магда Линет (Полша) с 6:2, 6:1, както и Каролина Плишкова (Чехия), справила се с френската ветеранка Ализе Корне – 6:1, 6:3. Казахстанката Юлия Путинцева пък се отказа заради травма и Надя Подороска (Аржентина) изненадващо продължава напред, след като резултатът беше 7:6 (4), 1:3. Камила Джорджи (Италия) реализира общо 5 пробива и отстрани Дженифър Брейди (САЩ) с 6:3, 6:2, а Михаела Бурзанеску (Румъния) изпрати другата американка – Алисън Риске, с 6:7 (0), 7:5, 6:4. В следващата фаза тя ще се изправи срещу Маркета Вондроушова, която вчера отстрани Кики Бертенс. Паола Бадоса (Испания) спря устрема на Кристина Младенович (Франция) с 6:7 (4), 6:3, 6:0.

ЮВЕНТУС ОТКАЗАЛ 100 МИЛИОНА ОТ ЛИВЪРПУЛ ЗА КИЕЗА

От Ювентус са отказали оферта на Ливърпул от 100 млн. евро за крилото Федерико Киеза. Това съобщават “Ла Република” и “Гадзета дело спорт”. В “Старата госпожа” са категорични, че Киеза е непродаваем и е в основата на клубния проект. През миналия сезон, който беше първи за него с екипа на тима, 23-годишният играч записа 43 мача във всички турнири с 14 гола и 10 асистенции. През това лято той стана европейски шампион с Италия, като вкара два гола на Евро 2020 и попадна в Идеалния отбор на състезанието.

Наскоро се появиха информации, че Челси също е бил готов да извади 100 млн. евро за него, но “бианконерите” са отказали да преговарят и с лондончани. Киеза играе в Ювентус под наем от Фиорентина, но торинци имат опция за неговото откупуване в размер на 50 млн. евро.

ЦСКА – СОФИЯ ТРЕСНА ЦСКА 1948 С 4:2

ЦСКА – София стартира с победа новия сезон в efbet Лига. Отборът на Любослав Пенев удари с 4:2 ЦСКА 1948 в един приятен за гледане спектакъл, който предложи всичко – голове, обрати, дузпи, червени картони.

В петата минута капитанът на ЦСКА 1948 Даниел Наумов трябваше да се намесва при коварно центриране на Греъм Кери, с което ирландското крило насочи топката към далечния ъгъл. Малко след това последва удар от средна дистанция на Яник Вилдсхут, който се укроти в ръцете на Наумов. В 29-ата минута ЦСКА – София излезе напред в резултата. Йоан Баи получи удобна топка в дясната зона по атаката на своите, навлезе в наказателното поле и с премерен изстрел в далечния ъгъл не остави шансове за Наумов – 1:0 за тима на Ел Голеадор. 120 секунди след попадението гостите можеха да направят 2:0 след груба грешка на футболистите на Тодор Киселичков в средата на терена. Радослав Живков получи пас от Вилдсхут на отлична позиция пред вратата на ЦСКА 1948, но бившият нападател на Литекс не уцели мрежата. В последните мигове на първата част Даниел Наумов показа отново класата си, избивайки изстрел с глава на Живков.

В началото на второто полувреме ЦСКА 1948 изравни. Ивайло Чочев, който тъкмо се беше появил в игра, намери топката с глава след центриране от корнер и я оплете неспасяемо в мрежата на Густаво Бусато – 1:1. Трябва да се отбележи, че националът не се зарадва след гола. В 58-ата минута Радослав Живков задържа с две ръце Чочев в наказателното поле на ЦСКА – София и съдията Валентин Железов посочи бялата точка. Зад топката застана потърпевшият, който направи 2:1 с лек и техничен удар с левия крак. В 72-ата минута отборът на Пенев направи 2:2. Амос Юга стреля от сравнително далечна дистанция, а Даниел Наумов сгреши за първи път в мача. Националният вратар не се намеси добре и топката мина през ръцете му, за да се спре в мрежата. В 86-ата минута топката се отби в ръката на Лазар Марин в пеналтерията на ЦСКА 1948 и след VAR реферът Железов назначи 11-метров наказателен удар за ЦСКА – София, като показа червен картон за провинилия се бранител. Зад топката застана Юрген Матей, който не сбърка с нисък удар по тревата – 3:2 за хората на Любо Пенев. Малко след третото попадение за ЦСКА – София главният съдия изгони с червен картон наставника на гостите, който влезе в разправия с него. В добавеното време ЦСКА 1948 беше оголил тотално своя тил, което позволи на Кайседо да излезе срещу Наумов, да преодолее вратаря и на празна врата да фиксира крайното 4:2.

ПЬОТР НЕСТЕРОВ Е ВИЦЕШАМПИОН НА ЕВРОПА ДО 18 ГОДИНИ

Пьотр Нестеров стана вицешампион при юношите на Европейското лично първенство по тенис за юноши до 18 г. в Клостерс (Швейцария). В изключително оспорван финал той отстъпи с 5:7, 3:6 на Вячеслав Белински от Украйна. Белински беше партньор на Нестеров на двойки на „Ролан Гарос” и “Уимбълдън”. Двамата спечелиха трето място по двойки във френската столица.

Преди този мач Нестеров постигна пет победи при един загубен сет. Той елиминира Вилиус Гаубас от Литва, Джейми Фариа от Португалия, Калин Ивановски от Северна Македония, Жан Себеста от Швейцария и Артьом Подорожни от Украйна. Заради лошото време финалните срещи бяха преместени да се играят в зала.

Първата част вървеше без пробиви до 5:6. Тогава Белински изигра много силен гейм и успя с пробив да вземе първия сет. Във втората част Белински поведе с 3:0 и удържа преднината си да края на сета.

Нестеров е състезател на ТК „Черно море Елит” (Варна) с личен треньор Кристиян Илиев. През 2018 г. Пьотр беше избран за тенисист номер едно на Европа до 16 г. Капитан на юношите до 18 г. на първенството бе Даниел Ангелов.