„ЛЪВИЦИТЕ” НИ С НОВА КАТЕГОРИЧНА ПОБЕДА – 3:0 НАД УКРАЙНА

Женският ни национален отбор по волейбол победи с 3:0 Украйна и записа четвърти успех в Златната европейска лига, след като надви с категоричното 3:0 (25:23; 25:20; 25:12) за час и 20 минути игра във втората среща от група „В” зала „Колодрума“ в Пловдив.

Успехът бе записан пред погледа на редица спортни деятели, сред които бе настоящият президент Любо Ганев и бившият такъв от миналото Валентин Заяков. Така нациалките ни са с актив от 12 точки и спечелиха убедително груповата фаза. С това те влизат като истински лидер във финалната фаза.

България е домакин на финалната четворка в Златната европейска лига, която ще се проведе в Русе на 19 и 20 юни (събота и неделя). Съперниците ще станат ясни след изиграването на всички мачове в групите. Селекционерът Иван Петков направи две промени спрямо първия мач. На мястото на Емилия Димитрова като диагонал започна Мирослава Паскова, а в центъра се появи Мира Тодорова, която замести Нася Димитрова. Фактът, че като домакини сме класирани за финалната фаза, позволи на Петков да използва различни варианти за игра и да обиграва състава за следващите важни двубои.

България отново показа, че е по-добрият тим на полето, като след чистата победа над Украйна при гостуването, сега стори това безапелационно и на своя земя. Тимът спечели с по-голям опит, добра организация на играта и ефективност в атака. Единствено в първата част напористият състав на Украйна успя да внесе известна интрига. Играта бе равностойна до 23:23. В решителния момент класата на нашите си каза думата, а Елица Василева отбеляза победната точка след отлична атака.

В следващите две части „лъвиците“ имаха водеща роля на полето. Предимството позволи на Иван Петков да даде шанс на всички млади момичета в състава, а официален дебют направи Мария Йорданова. Въпреки рокадите волейболистките ни отново показаха повече волейболни аргументи и ги спечелиха с разлика, като се поздравиха с крайното 3:0.

СТОЙКА КРЪСТЕВА С КВОТА ЗА ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ В ТОКИО

Стойка Кръстева донесе първа квота за България от европейската олимпийска квалификация в Париж. Двукратната европейска шампионка и двукратна световна сребърна медалистка си осигури място на Игрите в Токио! 35-годишната ни националка от Добрич се класира за полуфиналите на квалификацията при 51-килограмовите, което й гарантира и участие в японската столица след месец и половина, информира sportal.bg.

До този успех се стигна, след като Стойка надигра поставената под №4 в схемата в Париж – Светлана Солуянова. Родната звезда се поздрави с категорична победа с 5:0 над рускинята и за втори път в кариерата си ще боксира на олимпийски игри. През 2012 година в Лондон тя отстъпи на крачка от медалите на британската звезда Никола Адамс. Сега Кръстева ще има възможност да опита отново да спечели отличие от най-големия спортен форум на планетата.

На полуфиналите в Париж, които имат значение за ранглистата преди Игрите, Стойка боксира с туркинята Бусе. Мачът им бе вчера късноследобед.

Станимира Петрова също спечели квота за боксовия турнир в категория до 57 килограма на Олимпиадата в Токио. Световната шампионка от Джеджу 2014 Петрова надделя над европейската вицешампионка Карис Артингстол (Великобритания) с 4:1 съдийски гласа (29:28, 29:28, 28:29, 30:27, 29:28) в четвъртфинален мач от олимпийските квалификации във френската столица Париж. Българката доминираше в първите два рунда, с което си осигури успеха и взе реванш за поражението си от Артингстол на полуфиналите на последното континентално първенство в Алкобендас (Испания) през 2019 година. 30-годишната Петрова, двукратна европейска шампионка през 2016 и 2018 година, ще участва на втора поредна Олимпиадата след дебюта си в Рио 2016.

ШЕСТА ТИТЛА НА ЧУК ЗА ЕКАТЕРИНА ДИМОВА, НИКОЛА МИХОВ Е №1 ПРИ МЪЖЕТЕ

Никола Михов (СКЛА Добрич) триумфира с националната титла в хвърлянето на чук при мъжете за втори път след 2018 година. На първенството по лека атлетика във Велико Търново Михов постигна 67.46 метра и изпревари с 94 сантиметра защитаващия титлата си Валентин Андреев (СКЛА Черно море 2005). Трети с 60.39 метра се нареди шампионът от 2019 година Живко Господинов (СКЛА Черно море 2005).

При дамите Екатерина Димова (СКЛА Черно Море 2005) заслужи шеста поредна титла на чук с 45.16 метра. Втора се класира Жаклин Иванова (Вая 94-Бургас) с 36.28 метра, а Виктория Миткова (АК Георги Дъков) е трета с 35.37 метра.

Националният рекордьор в тласкането на гюле Георги Иванов (АК Павел Павлов-Враца) спечели своята 11-а титла на България на открито. 36-годишният Иванов си осигури златния медал във Велико Търново с резултат от 17.66 метра. Миналогодишният първенец Христо Банков (СКЛА Черно Море 2005) остана втори със 17.50 метра. Трети се нерид Илиас Суглакос (КЛАСА) с 16.18 метра.

МЪРИ ЩЕ ПРАВИ СЕЛЕКЦИЯ ОСНОВНО ОТ БЪЛГАРИ НА “ГЕРЕНА”

Евентуалният нов треньор на Левски Станимир Стоилов вече работи по селекцията за новия сезон и е почти готов със списъка от играчи, които иска да бъдат привлечени през това лято. Очаква се Мъри да се завърен на “Герена” след 13-годишна пауза, ако преговорите за смяна на собствеността на клуба завършат с успех. Както е известно, през следващата седмица се очаква развръзка по горещата тема. Очаква се Наско Сираков да прехвърли мажоритарния си дял акции на чуждестранен инвестиционен фонд, представляван от англичанина Джоузеф Диксън. 31-годишният футболист от седмици преговаря за придобиване на собствеността на Левски. В петък той предостави банкова гаранция от над 200 милиона долара, с която доказа наличието на сериозни капитали зад гърба си. Сега остава да внесе първоначалната вноска от 3,5 милиона лева, за да започне прехвърлянето на акциите. С тези пари Левски трябва да покрие най-належащите си дългове и да направи селекция за новия сезон.

Желанието на Мъри е да направи селекция от перспективни родни играчи. В списъка му е и офанзивният халф на Черно море Илиан Илиев-младши. Стоилов ще продължи да налага и Патрик-Габриел Галчев, Марин Петков и Мартин Петков, които успяха да захапят през пролетта. Засега не се предвижда привличане на скъпоплатени чужденци. Ако бъдат взети такива, то те трябва да са наистина качествени играчи, които сериозно да вдигнат класата на отбора.

В момента чужденците с договори за следващия сезон са централният защитник Начо Монсалве и нападателят Билал Бари. Оставането на последния на “Герена” обаче е под сериозна въпросителна. С изтичащи договори са хърватският вратар Звонимир Микулич и универсалният играч Драган Михйлович. “Сините” обаче искат да ги задържат. Наред с това нови договори ще получат и близнаците Борислав и Радослав Цоневи, Мартин Райнов и Андриан Краев. “Тема спорт”

ФЕДЕРЕР СЕ ОТТЕГЛИ ОТ “РОЛАН ГАРОС”

Носителят на 20 титли от “Големия шлем” Роджър Федерер обяви злощастната новина, от която се опасяваха феновете му – че се оттегля от “Ролан Гарос” и няма да излезе за осминафиналния сблъсък с Матео Беретини. За такова решение Маестрото намекна още след драматичната си четирисетова победа над Доминик Кьопфер, която съвсем изцеди силите на 39-годишния швейцарец. “След консултации с екипа ми реших да се оттегля от “Ролан Гарос”. След две операции на коляното и около година рехабилитация е важно да слушам тялото си и да се уверя, че не прекалявам с натоварванията”, обясни самият Федерер.

Така Беретини се класира на четвъртфиналите без игра.

СЕРИНА УИЛЯМС ОСТАНА БЕЗ МЕЧТАНАТА 24-А ТИТЛА

Бившата лидерка в световната ранглиста Серина Уилямс се прости с мечтата си за 24-а титла на сингъл в Големия шлем, след като загуби с 3:6, 5:7 от Елена Рибакина (Казахстан) в мач от четвъртия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис. Трикратната шампионка Уилямс, която не е печелила голям трофей от 2017-а насам и е на един успех от рекорда на Маргарет Корт, даде всичко от себе си и на моменти бе близо да обърне нещата в своя полза. 39-годишната американка, която е поставена под номер 7 в Париж, допусна първи пробив в четвъртия гейм, а след това върна брейка за 3:4, но се пропука веднага след това и Рибакина затвори с 6:3.

Втората част започна с размяна на пробиви, след което това се повтори за 4:4. Силите на Уилямс бяха на привършване и при 5:5, тя загуби подаването си на 0, а след това Рибакина бе непоколебима и спечели срещата.

На 1/4-финалите Рибакина ще се изправи срещу Анастасия Павлюченкова от Русия, която победи Виктория Азаренка (Беларус) – 5:7, 6:3, 6:2.

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД С НОВА ОФАНЗИВА ЗА САНЧО

От Манчестър Юнайтед са подновили действията си около желания трансфер на голямата си цел Джейдън Санчо от Борусия (Дортмунд), съобщава Фабрицио Романо. Клубът отново води преговори с представителите на играча, като финансовите параметри на предложения договор са същите като отпреди година, а продължителността му се очаква да бъде до 2026-а. Все още обаче не е отправена официална оферта към Дортмунд. “Жълто-черните” са обещали на Санчо да го продадат това лято, но само при подходящо предложение. Цената на английския национал е около 90 млн. евро, което е с 30 млн. евро по-малко от сумата, която клубът искаше за него миналата година, когато “червените дяволи” отново се опитаха да го привлекат. Ливърпул също беше свързван с името на младия талант, но мърсисайдци не са предриели действия за негов трансфер. Романо допълва, че сделка по преминаването на крилото на “Олд Трафорд” все още няма, като засега просто отборът е подновил преследването си на играча.

От “Мирър” също пишат за възможността Санчо да премине в Юнайтед. Според изданието той вече е договорил личните си условия с клуба, който ще трябва да плати за него 90 млн. евро.

ГАБРИЕЛА ПЕТРОВА ОТКРИ СЕЗОНА С ПОБЕДА В ИТАЛИЯ

Атлет №1 на България за 2020 година Габриела Петрова откри летния сезон с отличен резултат. Сребърната европейска медалистка в тройния скок в зала от Прага 2015 спечели международния мемориален турнир “Проф. Иво Мерло” в италианския град Виторио Венето с постижение от 14.23 метра (+0.2 м/сек). Тя постигна този резултат в своя втори опит. Българката направи само още един успешен опит, в който също се приземи над 14 метра – 14.18 м (+1.8 м/сек) в шестата си поява в сектора.

Припомняме, че олимпийският норматив за Токио е 14.32 метра, като Петрова тепърва ще има още шансове да се справи с този метраж. Следващият старт на българката е в Турку (Финландия) на 8 юни.

Възпитаничката на Атанас Атанасов трябва да стартира и пред родна публика на Европейското отборно първенство от II лига в Стара Загора на 19 и 20 юни, като по традиция там тя постига много силни резултати.