ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) С КАТЕГОРИЧНА ПОБЕДА НАД ДОРОСТОЛ (СИЛИСТРА)

Футболистите на Черноморец (Балчик) постигнаха безапелационна победа с 3:0 като гости на Доростол (Силистра), информира sportal.bg. Двубоят се игра на градския стадион „Луи Айер“ и бе от 23-ия кръг на Североизточната трета лига. Гостите дойдоха за мача с една-единствена цел – победата, и я постигнаха без кой знае какви усилия. Още в първата част момчетата на треньора Бойко Каменов обсадиха вратата на Валентин Василев и резултатът не закъсня. В 21-ата минута Кристиян Пешков преодоля двама защитници на домакините и от близко разстояние порази вратата им – 0:1. Гостите от Балчик до края на първата част се настаниха трайно в игралното поле на силистренци. Две минути преди края на полувремето Румен Николов удвои преднината на Черноморец.

През втората част отново по-добрият тим на терена беше този на гостите. В 55-ата минута бърза контраатака на Ивайло Русев завърши с нов гол във вратата на Доростол. До края двубоят се доиграваше, като и двата тима имаха изгодни за гол ситуации, пропуснати от нападателите.

Черноморец (Балчик) въпреки победата в Силистра остана на трето място в класирането, но вече е на една точка от втория Светкавица (Търговище). В следващия кръг Доростол гостува на Дунав (Русе), докато Черноморец (Балчик) приема у дома Устрем (Дончево).

 

  • СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XXIII КРЪГ

Светкавица (Търговище) – Дунав (Русе)     1:1

Септември 98 (Тервел) – Черноломец (Попово) 0:0

Доростол (Силистра) – Черноморец (Балчик)    0:3

Спартак 1918 (Варна) – Тополи 2010 (Тополи)   3:0

Спортист (Г. Тошево) – Лудогорец III (Разград)  3:3

Интер (Добрич) – Ботев (Нови пазар)  0:1

Устрем (Дончево) – Кубрат 2016 (Кубрат)   3:0 сл.

Шумен 2007 (Шумен) – почива

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Спартак (Вн) 22    17    4      1      64:8 55
  2. Светкавица 22    15    1      6      54:19       46
  3. Черноморец 21    14    3      4      53:19       45
  4. Шумен 2007 21    13    2      6      47:29       41
  5. Лудогорец III 21    12    4      5      59:19       40
  6. Септември 22 12    4      6      41:21       40
  7. Устрем (Дон) 22    12    2      8      44:31       38
  8. Дунав (Русе) 21    11    3      7      38:26       36
  9. Черноломец 22    10    4      8      46:28       34
  10. Доростол 22 9      2      11    24:41       29
  11. Ботев (НП) 21 6      3      12    22:48       21
  12. Спортист 22 5      2      15    26:69       17
  13. Тополи 2010 22 4      1      17    19:51       13
  14. Интер (Дч) 22 1      1      20    16:92       4

 

ПРОГРАМА ЗА XXIV КРЪГ

24 април 2021 г., събота, 16:00 ч.

Дунав (Русе) – Доростол (Силистра)

Черноморец (Балчик) – Устрем (Дончево)

Ботев (Нови пазар) – Спортист (Г. Тошево)

25 април 2021 г., неделя, 16:00 ч.

Кубрат 2016 (Кубрат) – Шумен 2007 (Шумен) – сл.

Лудогорец III (Разград) – Спартак (Варна)

Тополи 2010 (Тополи) – Септември 98 (Тервел)

Черноломец (Попово) – Светкавица (Търговище)

Интер (Добрич) – почива

ЛУДОГОРЕЦ С РЕКОРДЕН УСПЕХ СРЕЩУ ЛЕВСКИ НА “ГЕРЕНА”

Шампионът на България Лудогорец записа най-голямата си победа на стадион “Георги Аспарухов” срещу Левски. “Орлите” победиха с 3:0 “сините” в дербито от 24-ия кръг на efbet Лига и вече държат рекордната си десета поредна титла в ръцете. Два бързи гола до 11-ата минута дадоха спокойствие на разградчани, които искаха трите точки, за да дръпнат на девет точки пред Локомотив (Пловдив). Клаудиу Кешерю и Каули бяха точни срещу 26-кратните шампиони, които останаха в 16-и пореден мач срещу този противник без успех за първенството. По-притеснителното е, че вече в шест поредни мача на своя стадион Левски няма дори гол срещу “зелените”.

В 8-ата минута гостите вече водеха в резултата. Баджи бе оставен сам и без проблем пусна извеждащо подаване към Десподов, Георги Александров първоначално тръгна да покрива Кешерю, който бе зад защитата, но после се подхлъзна при опита да пресече подаването към Десподов и пред национала остана само Микулич. Крилото напредна, след което финтира майсторски гонещия го Рерас, хвърлил се на шпагат. Топката попадна в Кешерю, който пък на свой ред технично преодоля Атанасов и с неудобния си десен крак копна топката над застаналия на голлинията Рерас за 1:0.

Четири минути по-късно преднината на “зелените” вече беше от два гола. Каули изведе Текпетей зад Найденов, ганаецът напредна и върна топката назад към Вандерсон, който бе изпреварен от Даске, но коженото кълбо попадна във връхлитащия Каули, който от границата на наказателното поле матира Микулич с хубав изстрел в долния десен ъгъл на вратаря.

Втората част започна с удар на Димитров, който обаче бе спасен без сериозни проблеми от Кахлина. “Сините” опитаха да бъдат по-активни, но оставаха много пространства в своята защита. Много младият и неопитен състав на Левски търсеше някак си да върне един гол срещу “орлите”, за които обаче с пространствата за контраатака, които бяха оставени пред тях, беше въпрос на време да вкарат нов гол. Това става в 78-ата минута, когато Марин Петков центрира от фаул, но цялата защита беше се втурнала в атака и Ману имаше 60 метра фронтално срещу Микулич. Нападателят остана очи в очи с вратаря, като реши да играе сам, а не да подава на Каули. Вратарят показа добър рефлекс и изби, но за негов малшанс коженото кълбо попадна на главата на Каули, който на празна врата вкара за 0:3. В 84-ата минута Микулич спаси “сините” от четвърти гол, след като Десподов бе изведен от Ману, но изстрелът му бе спасен от хърватския вратар.

ИЗНЕНАДВАЩО ПОРАЖЕНИЕ ЗА ЦСКА-СОФИЯ

ЦСКА-София допусна изненадващо поражение с 2:1 при визитата си на Царско село в мач от 24-ия кръг на efbet Лига. Домакините откриха от дузпа още в 8-ата минута, когато Занев фаулира Стефан Христов и Димитър Костадинов реализира 11-метровия наказателен удар. В 34-ата минута „червените” останаха с човек по-малко след втори жълт и респективно червен картон на капитана Занев.

Въпреки числено намаления си състав ЦСКА-София успя да изравни чрез резервата Бисмарк Чарлс в 75-ата минута. „Царете” нанесоха своя втори удар в 90-ата минута, когато Реян Даскалов донесе трите точки на своя тим след ефектен шут извън границата на наказателното поле.

Поражението остави ЦСКА-София на третото място в класирането, но вече на пет точки зад втория Локомотив (Пловдив) и само на две пред четвъртия Арда. Успехът на Царско село пък на практика му осигури оставането в елита и догодина.

АТАЛАНТА ПОВАЛИ ЮВЕНТУС С КЪСЕН ГОЛ ЗА ДЪЛГООЧАКВАНА ПОБЕДА

Отборът на Аталанта постигна много важен домакински успех с 1:0 над Ювентус в двубой от 31-ия кръг на Серия “А”. Единственото попадение беше дело на резервата Руслан Малиновски в 87-ата минута. Така бергамаските записаха първи шампионатен успех срещу Старата госпожа от февруари 2001 година насам.

Андреа Пирло направи три промени в стартовия си състав след победата с 3:1 над Дженоа. Вместо Данило днес ляв бек беше Алекс Сандро, а Деян Кулушевски беше заменен от Уестън Маккени. Суперзвездата Кристиано Роналдо е с мускулна травма и затова Пауло Дибала беше партньор на Алваро Мората в атака. Домакините пък бяха подредени в 3-4-1-2 с Луис Муриел и Дуван Сапата като нападатели.

Първият точен удар в мача дойде в 76-ата минута, когато Голини изби в корнер воле на Мората. В 87-ата Малиновски стреля от фал, а Войчех Шчесни изби удара в корнер. При последвалото му изпълнение украинецът получи шанс да отправи шут отдалече, който рикошира в Алекс Сандро и попадна в мрежата на “бианконерите” за единствения гол в двубоя.

С тази победа Аталанта излезе на третата позиция в класирането с актив от 64 точки. Ювентус пък се свлече на четвъртото място с 62. На 19 май двата тима ще се изправят един срещу друг и във финала за Купата на Италия.

ЦИЦИПАС СПЕЧЕЛИ ПЪРВА ТИТЛА ОТ СЕРИИТЕ “МАСТЪРС”

Гръцкият тенисист Стефанос Циципас заслужи първа титла от сериите “Мастърс”. Поставеният под номер 4 Циципас победи шестия в схемата Андрей Рубльов (Русия) с 6:3, 6:3 за 71 минути на финала на надпреварата на червени кортове в Монте Карло с награден фонд 2,460 милиона евро. Така гъркът взе втори значим трофей след триумфа си на финалния турнир на АТP в Лондон през 2019 година. Той беше много солиден при подаването си и не даде нито една възможност за пробив на съперника. Циципас спечели 24 от 28 разиграни точки на първи сервис и 13 от 19 на втори, с което не даде много шансове на съперника.

Гъркът дръпна с 3:0 по пътя си към успеха в първия сет. Във втората част той отново реализира ранен брейк и поведе с 3:1, след което затвори мача с още един пробив. Рубльов, който на полуфиналите елиминира 11-кратния шампион Рафаел Надал (Испания), не успя да повтори нивото си на игра и загуби при първото си участие на финал на “Мастърс”.

БАРСА ПОМЕТЕ АТЛЕТИК ЗА 12 МИНУТИ И ВДИГНА КУПАТА НА КРАЛЯ

Барселона разби с 4:0 Атлетик (Билбао) във финала за Купата на Краля и спечели рекорден 31-и трофей в историята си. Баските издържаха до 60-ата минута, след което каталунците се развихриха и отбелязаха четири гола в разстояние на само 12 минути. Два от тях бяха дело на Лионел Меси, по един добавиха Антоан Гризман и Френки де Йонг. По този начин Барса си отмъсти на Атлетик за загубената Суперкупа по-рано този сезон. Тогава мачът отново се игра на стадион “Ла Картуха” в Севиля.

Тимът на Роналд Куман стигна до първата си добра възможност след само пет минути. Узарът на Френки де Йонг обаче се отби в дясната греда. Отговорът на Атлетик не закъсня. В 10-ата минута Иниго Мартинес надбяга централните бранители на съперника, но стреля встрани. В 21-ата Меси финтира двама противници и стреля с десния крак, но недостатъчно силно и топката бе уловена от вратаря. “Лъвовете” на няколко пъти се опитаха да изненадат Барса с контраатаки и дълги топки, насочени най-вече към Иняки Уилямс, но головите възможности за баските липсваха. Почивката дойде без голове, а и без особено интересни ситуации.

През второто полувреме хората на Роналд Куман продължиха с убийственото си превъзходство. Още в 48-ата минута Дест намери Гризман в наказателното поле, но ударът на французина бе отразен от Симон. Малко след това стражът на баските спаси и шут на Педри. Последва ъглов удар и засечена топка от Бускетс, а Симон отново показа рефлекс. Малко след това започна фиестата за Барса. В 60-ата минута Де Йонг изведе Гризман на стрелкова позиция и този път французинът нямаше грешка – прекрасно насочен удар и 1:0 за Барселона. Само три минути по-късно каталунците на практика капарираха трофея. Де Йонг се реваншира за пропуска си от началото на срещата и засече хубаво подаване на Жорди Алба за 2:0. Това обаче не бе всичко и Барса продължи да се забавлява и да вкарва. В 68-ата минута и Лионел Меси записа името си сред голмайсторите. Де Йонг ознаменува прекрасната си игра с втора асистенция, а Меси свърши останалото – 3:0. Меси вкара и четвърти гол за Барселона след още четири минути. Алба проби и центрира от лявото крило, а Лео с лекота насочи топката в мрежата за четвърти път.

СУПЕРЛИГАТА СТАРТИРА ВЪПРЕКИ ЗАПЛАХИТЕ НА УЕФА

Създаването на европейската футболна Суперлига беше официално анонсирано от клубовете, които стоят в основата й. Това се случи късно вечерта в неделя напук на заплахите за санкции от най-високите етажи на ФИФА и УЕФА. 12-те клуба, които са нейни учредители, публикуваха едновременно в официалните си сайтове и профили в социалните мрежи, съвместен прес рилийз, в който заявяват намеренията си и дават детайли около провеждането на новия турнир, който среща сериозна съпротива от страна не само на футболните, но и от националните власти на Стария континент. “Дванадесет от водещите клубове в Европа днес се споразумяха за създаването на нов турнир – Европейска Суперлига. Мачовете ще се провеждат в средата на седмицата, а турнирът ще бъде администриран от клубовете основатели. Милан, Арсенал, Атлетико (Мадрид), Челси, Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал (Мадрид) и Тотнъм влизат в Суперлигата като основатели. Още три отбора ще се присъединят преди началото на сезона, който ще започне тогава, когато е възможно. Клубовете основатели планират да обсъдят с УЕФА и ФИФА съвместно сътрудничество, за да осигурят най-добрите перспективи пред новия турнир, както и за футбола като цяло. Създаването на Суперлигата идва в момент, в който пандемията показа колко е неустойчив съществуващия в европейския футбол икономически модел”, пише в изявлението.

Предвидено е Европейската Суперлига да започва през август, като отборите ще бъдат разделени в две групи от по 10. Ще се играят по два мача на разменено гостуване всеки срещу всеки. Първите три в класирането ще се класират автоматично на четвъртфиналите, а завършилите на четвърта и пета позиция ще играят плейоф в два кръга за допълване на четвъртфиналистите. Плейофите ще са в два кръга, а финалът ще е през май в един мач на неутрален терен. Когато е възможно, ще стартира и подобна Суперлига и при жените. „Новият турнир ще донесе значителен ръст на приходите и това ще подкрепи европейския футбол в дългосрочен план. Плащанията ще бъдат много по-високи отколкото настоящите и се очаква да достигнат 10 милиарда долара”, се казва още в документа.

РЕАЛ ЗАГУБИ ТОЧКИ В БИТКАТА ЗА ТИТЛАТА

Хетафе и шампионът Реал (Мадрид) завършиха при резултат 0:0 на стадион “Колисеум Алфонсо Перес” в мача от 33-ия кръг на Ла Лига. “Белите” бяха в доста “осакатен състав”. Поради контузии, положителни тестове за коронавирус и наказания наставникът Зинедин Зидан не можеше да разчита на Серхио Рамос, Рафаел Варан, Начо Фернандес, Ферлан Менди, Даниел Карвахал, Лукас Васкес, Федерико Валверде, Каземиро и Еден Азар.

Хетафе няма победа вече в 6 поредни мача в Ла Лига, докато Реал бе спечелил последните си 4 срещи в първенството, но сега на тази серия беше сложен край. Така “лос меренгес” са втори в класирането, като са на три точки зад лидера Атлетико (Мадрид), който е със 70. Трети е Барселона с 65 точки, но и мач по-малко. Хетафе заема 15-а позиция с 31 точки.