ДОБРУДЖА ЗАГУБИ ОТ СЕПТЕМВРИ С 1:0

Отборът на Добруджа допусна десета загуба в първенството на Втора професионална лига. В мач от 25-ия кръг избраниците на Светослав Петров отстъпиха на Септември (София) с 1:0. Срещата на стадион „Дружба” бе оспорвана, но в крайна сметка столичани спечелиха трите точки. За тях това е важна победа в борбата за класиране в топ 3 на Втора лига, което би им дало възможност да играят бараж за влизане в efbet Лига.

Резултатът бе открит от гостите в 35-ата минута. Тогава Марио Илиевски получи топката на стрелкова позиция и шутира. Ударът му бе отбит от стража на домакините Димитър Илиев, но топката попадна у Кристиян Пешов, който на празна врата я прати в мрежата.

В началото на втората част Ерик Почански получи топката отляво в наказателното поле и я насочи покрай вратаря на гостите, но Асен Георгиев успя да изчисти точно пред голлинията. След това домакините създадоха доста положения пред вратата на съперника, но така и не намериха път към вратата на Септември, пазена от добричлията Николай Банков.

След този мач Добруджа остава на 11-о място в класирането с актив от 25 точки. В следващия кръг момчетата на Светослав Петров ще гостуват на Литекс.

  • ВТОРА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XXV КРЪГ

Добруджа 1919 (Добрич) – Септември (София)         0:1

Миньор (Перник) – Литекс (Ловеч)   0:0

Локомотив (София) – Кариана (Ерден)      3:0 сл.

Нефтохимик (Бургас) – Пирин (Благоевград)     2:1

Септември (Симитли) – Янтра 2019 (Габрово)   1:1

Созопол (Созопол) – Хебър 1918 (Пазарджик)  1:2

Спортист (Своге) – Струмска слава (Радомир)   0:0

Локомотив (Горна Оряховица) – почива

Лудогорец 1945 II (Разград) – почива

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Локо (Сф) 23     15     4       4       48:18         49
  2. Пирин (Бл) 23     15     4       4       48:21         49
  3. Спортист (Св) 22     12     4       6       35:26         40
  4. Хебър (Паз) 21 11     5       5       37:22         38
  5. Лудогорец II 21     10     6       5       41:25         36
  6. Септември (Сф) 21     10     4       7       33:24         34
  7. Созопол 21     8       6       7       27:24         30
  8. Литекс 23 6       10     7       24:24         28
  9. Септември (Сим) 21     8       2       11     26:30         26
  10. Миньор (Пк) 22 7       5       10     18:29         26
  11. Добруджа 23 6       7       10     24:33         25
  12. Струмска слава 22 6       7       9       21:29         25
  13. Локо (ГО) 22 4       7       11     20:33         19
  14. Янтра (Гб) 21 4       4       13     16:37         16
  15. Нефтохимик 23 3       5       15     16:50         14

ПРОГРАМА ЗА  XXVI КРЪГ

9 април 2021 г., петък, 17:00 ч.

Хебър 1918 (Пазарджик) – Лудогорец II (Разград)

Пирин (Благоевград) – Локомотив (София) – пряко по Диема спорт

10 април 2021 г., събота, 15:00 ч.

Литекс (Ловеч) – Добруджа 1919 (Добрич) – пряко по Диема спорт

10 април 2021 г., събота, 17:00 ч.

Струмска слава (Радомир) – Локомотив (Г. Оряховица)

11 април 2021 г., неделя, 14:30 ч.

Септември (София) – Септември (Симитли) – пряко по Диема спорт

11 април 2021 г., неделя, 17:00 ч.

Янтра 2019 (Габрово) – Созопол (Созопол)

Кариана (Ерден) – Миньор (Перник) – сл.

Спортист 2009 (Своге) – почива

Нефтохимик 1962 (Бургас) – почива

СВЕТОВНИТЕ ШАМПИОНИ ПОИСКАЛИ ДА ИГРАЯТ С БЪЛГАРИЯ

Проверката между България и световния шампион Франция е много близо до окончателно насрочване. Двубоят на “лъвовете” с “петлите” на Дидие Дешан трябва да се играе преди Евро 2020, където французите са основен фаворит за титлата. Sportal.bg информирад, че идеята за контролната среща е на френската страна, откъдето е дошло запитване до Българския футболен съюз.

Очаква се скоро от Бояна да обявят официално датата на мача, който трябва да се играе на “Парк де Пренс”. Двата отбора можеха да са в една група на европейските финали, но поражението от Унгария през есента ни лиши от възможността да се борим във финален бараж за участие на първенството.

АГЕНТИТЕ НА ДЕ ХЕА ВЕЧЕ ГО ПРЕДЛАГАТ НА ДРУГИ КЛУБОВЕ

Вероятността Давид Де Хеа да напусне Манчестър Юнайтед след края на настоящия сезон, става все по-голяма. Според английските медии представители на 30-годишния вратар вече го предлагат на различни водещи клубове в европейските топ първенства.

В неделя, в двубоя срещу Брайтън, Дийн Хендерсън започна за седми пореден път като титуляр на вратата на Манчестър Юнайтед. Очакванията бяха след паузата за националните отбори Де Хеа, който пропусна няколко мача заради раждането на детето си, да се завърне в игра. Това обаче не се случи.

Твърди се, че Оле Гунар Солсяер е казал още преди няколко месеца на двамата вратари, че през следващия сезон ще разчита само на един от тях. Има все повече индикации, че норвежецът ще избере по-младия Хендерсън.

Според “Дейли Мейл” Пари Сен Жермен и Реал (Мадрид) имат най-силен интерес към Де Хеа. Атлетико (Мадрид) също може да помисли за това да си върне испанеца, в случай че Ян Облак напусне през лятото. Изданието твърди, че Юнайтед ще иска около 50 милиона за Де Хеа.

ЙОДЕГОР Е ПРИМАМЕН ОТ КЛОП И ЛИВЪРПУЛ

Мартин Йодегор има желание да премине през лятото в Ливърпул, в случай че мърсисайдци решат да отправят оферта за него към Реал (Мадрид). В момента норвежецът играе под наем в Арсенал, където оставя доста добри впечатления. Лондончани също ще направят всичко възможно да вземат плеймекъра за постоянно.

Информациите за плановете на Реал (Мадрид) са противоречиви. Според някои източници клубът на всяка цена иска да задържи Йодегор и през следващия сезон той да бъде налаган като титуляр. Според други информации „кралският клуб” е готов да продаде Йодегор на добра цена, за да финансира предстоящата мащабна лятна селекция.

Според “Ас” Йодегор е очарован от мениджъра на Ливърпул Юрген Клоп. Двамата проведоха доста сърдечен разговор на терена след дербито между Арсенал и Ливърпул, което мърсисайдци спечелиха по безапелационен начин. Испанското издание твърди, че този разговор не е бил проведен от куртоазия, а е бил съвсем целенасочен.

Ливърпул бе кандидат за Йодегор още преди няколко години, когато талантът бе още 15-годишен и обиколи няколко заинтересовани клуба. Тогава момчето твърдеше, че е фен на отбора и има голямо желание да играе на “Анфийлд”, но в крайна сметка избра офертата на Реал.

РУСЕ ПОСРЕЩНА ТРИМАТА ШАМПИОНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПО ЩАНГИ

Русе посрещна тримата си шампиони от европейското първенство по вдигане на тежести в Москва. Стилян Гроздев си осигури титлата в кат. до 61 кг, Надежда Мей-Нгуен спечели златния медал в кат. до 45 кг, а Ангел Русев зае първото място с еврорекорд за юноши в изтласкването на кат. до 55 килограма.

Тримата са възпитаници на Тежкоатлетическия спортен клуб „Русе”, чийто председател е доцент Кирил Панайотов, а треньори са Кръстина и Радослав Атанасови. “Очаквахме този успех. Това скоро не се е случвало в българския спорт. Много се радвам. От 12 години работим усилено върху това и вече има резултати”, каза доц. Панайотов.

Тримата състезатели – Стилян Гроздев, Надежда Мей-Нгуен и Ангел Русев, коментираха, че шампион се става много трудно. “Тренираш адски много, имаш лишения, но това е част от спорта. Пожелаваме си да бъдем здрави, да нямаме контузии и да имаме още успехи в спорта”, каза Гроздев и допълни, че се надява да се класира за олимпиадата и да спечели медал.

Радослав Атанасов обясни, че усещането е невероятно да си треньор на трима шампиони. “Шампион се създава с много труд, с много нерви и лишения – от тяхна и от наша страна. Без труд не става, не може само с талант. И тримата са много трудолюбиви. Сега мислим за следващите състезания. Специално за Стилян Гроздев целта ни е да се класира и на олимпиадата”, каза Атанасов.

ДОНАРУМА Е ПОЛУЧИЛ ПО-ДОБРА ОФЕРТА ОТ ТАЗИ НА МИЛАН

Бъдещето на Джанлуиджи Донарума крие доста неясноти. Договорът на вратаря на Милан изтича в края на сезона, а той отлага слагането на подпис под нов контракт.

Според “Гадзета дело Спорт” при агента на играча Мино Райола е пристигнала много добра оферта от финансово естество. Според нея Донарума ще получава по 12 милиона евро на сезон, а най-доброто е, че тя е от Пари Сен Жермен. Французите търсят млад вратар, който да замени Кейлор Навас въпреки отличните му изяви.

Донарума изчакваше да види дали Милан ще си осигури участие в Шампионската лига за следващия сезон. “Росонерите” предлагат 8 милиона на сезон на вратаря и бяха уверени, че ще подновят договора си с него, но преговорите с Райола засега не водят до споразумение.

  • ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

ОБЩО 12 МЕДАЛА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР ЗА КУПА “СОФИЯ”

Общо 12 медала завоюваха състезателките на България от международния турнир по художествена гимнастика за Купа “София” за девойки ансамбъл, девойки индивидуално и жени, който се проведе в столицата.

Татяна Воложанина спечели пет отличия – злато в многобоя и на финала на бухалки и сребро на обръч, топка и лента. Стилияна Николова е шампионка на топка, а Ева Брезалиева взе бронзови медали в многобоя и на обръч.

Ансамбъл девойки в състав Камелия Петрова, Мария Стаменова, Александра Василева, Кристиана Дойчева, Гергана Трендафилова и Сузан Паладиян е с пълен комплект медали. Възпитаничките на Вяра Ваташка и Цветелина Найденова станаха трети в многобоя, завоюваха златото в съчетанието с пет ленти и сребро на финала с пет топки. При девойките Никол Тодорова се окичи с бронз на финала на обръч.

България участва в турнира със 7 гимнастички при девойките, 8 при жените и ансамбъл девойки. “Много се радвам, че успях да си изиграя съчетанията. Имах грешки, но съм доволна. Трябва да съм по-спокойна, защото всичко мога. На тренировка правя всичко точно”, каза Воложанина след надпреварата. “Аз съм много доволна от момичетата. Децата много се стараят, бяха много добре подготвени. Състезанието беше много силно, голяма конкуренция. Винаги ми се иска те да бъдат малко по-концентрирани, да играят без грешка, да са спокойни, артистични, но това става с много опит в залата за тренировки и с участие на турнири”, коментира пред БТВ главният мениджър на национален отбор жени индивидуално Бранимира Маркова.

РЕАЛ НАКАЗА БЕЗОБРАЗНИТЕ ГРЕШКИ НА ЛИВЪРПУЛ

Реал (Мадрид) победи с 3:1 Ливърпул и е фаворит за класиране на полуфиналите в Шампионската лига. Тимът на Зинедин Зидан изигра един от най-силните си мачове през сезона, а гостите за пореден път станаха жертва на груби индивидуални грешки и ще трябва да правят обрат на “Анфийлд”, за да елиминират рекордьора по европейски клубни титли.

Първия гол вкара Винисиус Жуниор след прекрасен извеждащ пас на Тони Кроос в 27-ата минута, а в 36-ата Марко Асенсио удвои след неумело връщане с глава на Трент Александър-Арнолд. В началото на втората част Мохамед Салах намали, но в 65-ата минута Винисиус се разписа за втори път и осигури добър аванс на “белите” преди ответния двубой следващата седмица.

Два от грандовете на европейския футбол не се бяха срещали от финала през 2018 година, спечелен от “белия балет”. Сега мърсисайдци излязоха амбицирани за реванш, но играха изключително слабо през първото полувреме и можеха да получат дори още голове.

Ливърпул постигна много важна победа над Арсенал през уикенда и загатна за обичайното си ниво, но сега срещна съперник, който доминираше във всички фази на играта и обезвреди силните оръжия на “червените”. Независимо от отсъствието на Серхио Рамос и Рафаел Варан, Реал изнесе отличен мач в дефанзивен план, а Винисиус Жуниор опроверга критиците си и този път засенчи Карим Бензема.

Реал и Ливърпул са премервали сили общо 7 пъти, като балансът вече е в полза на испанския гранд – 4:3 победи. Освен успеха във финала през 2018 година, мадридчани спечелиха на два пъти в груповата фаза през сезон 2014/15. Ливърпул пък постигна две победи през 2009 година, а освен това се наложи с 1:0 и във финала през 1981-а.

ПИРОНКОВА ОТПАДНА БЕЗСЛАВНО В ЧАРЛСТЪН

Първата ракета на България при жените Цветана Пиронкова приключи участието си на турнира от сериите WТА 500 в Чарлстън (САЩ) още в първия кръг. Пловдивчанката отпадна от поставената под номер 14 в схемата Кори Гоф след загуба с 3:6, 0:6.

Мачът се разви зле за Пиронкова от самото начало. Тя допусна пробив в откриващия гейм, а не след дълго вече изоставаше с 0:4. Последва серия от три поредни гейма в полза на 33-годишната българка. При 3:5 тя имаше възможност да се доближи до съперничката си, но след няколко изравнявания предаде подаването си, а с това и сета.

Негативното развитие на срещата разстрои играта на Цвети, която беше напълно безпомощна до края. 17-годишната Гоф пък стана още по-агресивна и трупаше точка след точка. Американката отново поведе с 4:0, но този път серията й не спря дотук. В петия гейм Пиронкова пропусна две точки за пробив, след което съвсем рухна и Гоф затвори мача за час и 13 минути. 36-ата в световната ранглиста тийнейджърка записа 4 аса срещу нито един от страна на Пиронкова. Българката направи една двойна грешка и спечели само 47% от точките при разигран първи сервис. Освен това тя реализира едва една от седемте си възможности за пробив.

В следващия кръг Кори Гоф ще играе срещу рускинята Людмила Самсонова, която се справи с Нао Хибино от Япония в два сета – 6:2, 6:1. sportal.bg