ДОБРУДЖА 07 ОТСТЪПИ НА НЕФТОХИМИК В БУРГАС

Шампионът Нефтохимик 2010 (Бургас) завърши с победа редовния сезон в първата осмица на Суперлигата. Играчите на треньора Николай Желязков се наложиха у дома над Добруджа 07 (Добрич) с 3:1 (16:25, 25:20, 25:17, 25:22) в мач от последния 14-и кръг, игран в зала “Младост” в Бургас, информира sportal.bg. По този начин шампионите завършиха на 3-о място в крайното класиране с 27 точки след 10 победи и 4 загуби, с колкото приключи и вторият Левски, но с 29 точки. Добруджа пък остана на 6-а позиция с 6 победи, 8 загуби и 20 точки.

Нефтохимик и Добруджа 07 ще играят един срещу друг и на 1/4-финалните плейофи в първенството, които предстоят – те се играят до 2 победи от 3 мача, а датите за мачовете са 24 март, 27 март и 29 март за евентуална трета среща.

Най-полезен за Нефтохимик бе Денис Карягин с 22 точки (7 блока!, 1 ас, 47% ефективност в атака и 59% позитивно посрещане). Жани Желязков добави още 16 точки (2 аса и 45% ефективност в атака) за успеха. За тима на Добруджа Мартин Мечкаров завърши с 11 точки.

Съставът на Нефтохимик 2010: Георги Братоев 5, Жани Желязков 16, Денис Карягин 22, Валентин Братоев 7, Илия Петков 9, Николай Колев 6 – Теодор Салпаров-либеро (Мартин Пенев).

Съставът на Добруджа 07: Любослав Телкийски 3, Жулиен Георгиев 5, Мартин Мечкаров 11, Димитър Маринков 5, Венцислав Рагин 8, Светослав Арнаудов 7 – Николай Тодоров-либеро (Методи Ананиев 6, Денис Чавдаров 4, Живодар Иванов, Християн Димитров 5).

„ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” ЗАГУБИХА ОТ ЛОКОМОТИВ (СОФИЯ) С 4:1

Локомотив (София) срази Добруджа с 4:1 и се залепи на точка зад Пирин (Благоевград). По-рано “орлетата” завършиха 1:1 със Спортист (Своге), което позволи на хората на Иван Колев да се приближат максимално до лидера.

Сблъсъкът в столичния квартал “Надежда” предложи интересно първо полувреме и по-вяла игра след почивката. Срещата започна с гол на гостите. Центриране от фаул намери неподготвена отбраната на “червено-черните” и бранителят Мирослав Пушкаров прати топката зад Божидар Митрев, който също не се намеси по най-добрия начин – 1:0 за Добруджа. В 17-ата минута Мики Орачев изравни с фантастично изпълнение, което матира стража на “жълто-зелените” Димитър Илиев. В 27-ата минута домакините постигнаха обрат. Матеус Роча намери топката при далечната греда след корнер и с глава направи вратаря Илиев безпомощен за втори път – 2:1 за Локомотив.  Малко след това Димитър Илиев спаси опасен удар, но в 33-ата минута Светослав Диков направи резултата 3:1. Голмайсторът на “железничарите” беше изведен на добра позиция в наказателното поле на Добруджа и не сбърка.

След почивката мачът видимо се доиграваше, като домакините достигнаха до още едно попадение в последната минута. Григор Долапчиев направи хубав пробив по лявото крило, последва пас към Диков, който стреля, но топката беше отклонена към резервата Томислав Павлов. Последва шут по тревата и 4:1 за Локомотив.

АТАНАС ИЛИЕВ ВКАРА ДВА ГОЛА И НА ЦСКА 1948

След 138 дни феновете на Ботев (Пловдив) отново имат повод да се усмихнат. “Канарчетата” спряха негативната серия от 10 поредни шампионатни мача без победа, като надвиха ЦСКА 1948 с 3:2 в мач от 21-ия кръг на efbet Лига. В герой за домакините отново се превърна добричлията Атанас Илиев. След като в миналия кръг вкара два гола във вратата на Левски на „Герена” за равенството 2:2, сега той се разписа два пъти и във вратата на „червените”.

Па Конатев (16) изведе домакините напред с хубав гол, след като премина през няколко футболисти на ЦСКА 1948. Атанас Илиев (29) удвои с поредния си гол с “жълто-черната” фланелка. През второто полувреме Галин Иванов (68) върна един гол за гостите, а Атанас Илиев (88) отбеляза второто си попадение в срещата. В петата минута на добавеното време Ангел Бастунов (90+5) вкара за „червените” и направи последните секунди на мача много интересни. Така “канарчетата” взеха реванш от столичани за отпадането си от турнира за Купата на България преди десет дни. Тогава Ботев загуби с 1:2 в 1/8-финалите на битката за националния трофей след продължения. През есента пловдивчани бяха унизени от ЦСКА 1948 с 0:5 на “Васил Левски”, което доведе до освобождаването на треньора Ферарио Спасов. Сега ситуацията е доста различна, отборът има нови собственици, а начело е Азрудин Валентич. Пловдивчани записаха първи успех през пролетта, който досега им убягваше.

В същото време възпитаниците на главния мениджър Красимир Балъков записаха трета загуба далеч от “Васил Левски” – 0:1 срещу Монтана, 1:3 срещу Етър и 2:3 срещу Ботев.

МЕДВЕДЕВ СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА В МАРСИЛИЯ

Даниил Медведев спечели титлата от турнира по тенис в Марсилия (Франция) с награден фонд от 534 790 евро. На финала поставеният под номер едно руснак победи трудно в три сета с 6:4, 6:7 (4), 6:4 представителя на домакините Пиер-Юг Ербер.

Така Медведев спечели десети шампионски трофей в своята кариера. Руският тенисист постигна решителен пробив в десетия гейм на третия сет и триумфира в двубоя при първи си мачбол след 134 минути.

Преди това съперниците си размениха по една част, като първо поведе Даниил Медведев, но французинът изравни след драматичен тайбрек във втория сет. Пиер-Юг Ербер все още няма нито една спечелена титла на сингъл като професионалист.

КРИСТИАНО ИЗРИГНА С ХЕТТРИК ЗА ЕДНО ПОЛУВРЕМЕ

Тимът на Ювентус надигра с 3:1 като гост Каляри в среща от 27-ия кръг на италианското първенство. Кристиано Роналдо реализира хеттрик за едно полувреме, като имаше идеална възможност и за още едно попадение в самия край, но я пропиля. Хеттрика на Роналдо можем да наречем перфектен, защото той порази противниковата врата по веднъж с левия и с десния крак, както и с глава. Той бе точен в 10-ата, 25-ата и 32-ата минута, като второто му попадение бе от дузпа, която сам си спечели. Все пак вечерта можеше и да се окаже доста по-неприятна за 36-годишния ветеран, ако съдията Джанпаоло Калварезе бе по-строг и го бе отстранил от игра малко след първия гол.

В 61-ата минута Джовани Симеоне върна надеждите на домакините с гол за 1:3, но този резултат не бе променен до края. Старата госпожа отпадна драматично от Шампионската лига и ще хвърли всички сили за максимално силно класиране в Серия “А”.

Въпреки успеха в този мач “бианконерите” имат малки шансове да защитят Скудетото, като в момента са трети в класирането, на 10 точки зад лидера Интер, който е с 65 и с мач повече от торинци. Каляри е 17-и с 22 точки и основната задача пред тима до края на сезона ще е да запази мястото си в италианския елит.

С изявите си Кристиано отново сътвори интересни и впечатляващи постижения. Той записа втория си най-бърз хеттрик в своята славна кариера. Единствено срещу Еспаньол през 2015 година с екипа на Реал (Мадрид) CR7 съумява да вкара три гола за по-кратко време – в рамките на 20 минути. С попаденията си на “Сардиния Арена” Кристиано вече има и отбелязан гол на всички 18 стадиони, на които е стъпвал в Серия “А”.

МУГУРУСА ТРИУМФИРА В ДУБАЙ

Бившата №1 в света Гарбине Мугуруса (Испания) спечели турнира по тенис на твърда настилка в Дубай (ОАЕ) с награден фонд 1.84 милиона долара. Поставената под номер 9 Мугуруса победи на финала Барбора Крейчикова (Чехия) със 7:6(6), 6:3 след малко повече от два часа игра и заслужи осми трофей в кариерата си.

Испанката навакса ранен пробив пасив, но след това пропиля аванс от 4:2 и се стигна до тайбрек. В него Крейчикова пропусна сетбол при 6:5 точки, а Мугуруса стигна до обрат с три поредни разигравания.

Във втората част испанката взе инициативата с брейк още в началото и до края не допусна обрат. Така тя стигна до първи трофей в третия си финал за сезона след Мелбърн в началото на февруари и Доха през миналия уикенд.

Специалистката на двойки Крейчикова не успя да стигне до титла на сингъл и при втория си финал след Нюрнберг през 2017 година. Чехкинята има две титли от Големия шлем при женските дуети, а през последните три сезона триумфира на смесени двойки на Откритото първенство на Австралия.

ПСЖ СЕ СГРОМОЛЯСА У ДОМА

Пари Сен Жермен допусна изненадваща загуба с 1:2 от борещия се за оцеляването си Нант в домакинството си от 29-ия кръг на Лига 1. Така шампионите не се възползваха от грешката на Лил по-рано през деня и не успяха да стопят разликата с тях на върха в класирането. Домакините на “Парк де Пренс” поведоха с гол на Юлиан Дракслер в 42-ата минута, но допуснаха пълен обрат след попадения на Рандал Коло Муани в 59-ата и Моузес Симон в 71-ата минута.

Нант още в началото загатна, че няма лесно да преклони глава пред по-именития си съперник. “Канарчетата” стояха доста добре на терена, а в 20-ата минута можеха да получат дузпа, след като Преснел Кимпембе спъна Коло Муани в наказателното поле, но изненадващо съдията прецени, че няма основания да посочи бялата точка. В 42-ата минута ПСЖ успя да поведе в резултата след една от най-хубавите си атаки в мача. Играчите в синьо размениха подавания на висока скорост, топката стигна до Дракслер в наказателното поле и със силен удар по земя той я прати във вратата за 1:0.

През второто полувреме обаче Нант направи пълен обрат. В 59-ата минута Килиан Мбапе направи голяма грешка, връщайки топката неразчетено назад. Коло Муани успя да отнеме, финтира защитник и със силен шут вкара за 1:1. В 71-ата минута се стигна и до втори гол за гостите. Една дълга топка бе свалена с глава към Коло Муани, който напредна на скорост и подаде за Симон, а той отблизо я вкара във вратата за 1:2.

До края ПСЖ се хвърли в отчаян опит да се върне в мача, но усилията на домакините бяха безплодни. Така Нант си тръгна от Париж с престижна победа и направи важна крачка към спасението. “Канарчетата” излязоха на 18-о място с 27 точки. ПСЖ пък запазва второто си място с 60 точки, като вече изостава с 3 от лидера Лил.

НАПОЛИ И ГАТУЗО ПОВАЛИХА МИЛАН НА “ДЖУЗЕПЕ МЕАЦА”

Отборът на Наполи постигна важна победа с 1:0 при гостуването си на Милан от 27-ия кръг на Серия “А”. Това е първи успех на неаполитанците срещу този съперник на “Джузепе Меаца” от януари 2017 година насам. Единственото попадение беше отбелязано от Матео Политано в 49-ата минута, а в добавено време резервата на “росонерите” Анте Ребич беше изгонен от игра с директен червен картон. За легендата на “росонерите” Дженаро Гатузо това беше първо гостуване на “Джузепе Меаца” като треньор на техен противник.

В 10-ата минута Мертенс опита далечен удар, който завърши право в ръцете на Джанлуиджи Донарума, а при следващата атака на домакините Чалханоглу отговори с неточен изстрел. В 14-ата Инсиние също отправи шут, който беше уловен от вратаря. Две минути по-късно Жиелински стреля от добра позиция, но Донарума се справи с неговия удар. В 33-ата Леао нанесе силен шут по земя, с който Оспина се справи. Малко след това Чалханоглу също стреля, но топката мина над вратата. В 43-ата Мертенс реши да стреля, но не намери целта.

В 49-ата минута Наполи наказа грешка в халфовата линия на Милан и организира опасна контраатака, която завърши с удар на Политано в далечния долен ъгъл на вратата за 1:0 в полза на гостите. В 58-ата Фабиан Руис отправи опасен шут, който беше отразен от Донарума. Пиоли реагира, като направи три смени в атака наведнъж и по този начин в игра се появиха Анте Ребич, Браим Диас и Салемакерс. В последните минути на мача съдията прегледа чрез ВАР ситуация с контакт между левия бек и Тиемуе Бакайоко в наказателното поле, но отказа за даде дузпа за “росонерите”. В добавеното време Ребич беше изгонен с директен червен картон заради реплика към рефера. Последва пропуск на Виктор Осимен, който не успя да направи победата на своя отбор по-убедителна.

Така Наполи събра 50 точки и се изкачи на петата позиция в класирането, а вторият Милан остана с 56 точки, на девет от лидера Интер.

Снимки: gramofona.com, sportal.bg,tenniskafe.com,

 

—–