ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАПОЧВАТ ПЪРВЕНСТВОТО С ГОСТУВАНЕ НА НСА

Предстоят срещите от втория кръг на мъжката „А” хандбална група. Отборът на Добруджа, който по програма почиваше в първия кръг миналата седмица, ще гостува в столицата на НСА. Срещата със „студентите” е утре, 5 октомври. Първата официална среща на добруджанци за новия сезон се явява и генерална репетиция за предстоящите двубои от евротурнирете. Както е известно, Добруджа ще играе със състава на Сокол в Чехия на 12 и 13 октомври. За да се предстови отборът ни по-успешно на европейската сцена, клубното ръководство привлече опитния състезател Георги Христов. Той е на 30 години, идва от Левски (град Левски), с чийто екип  миналия сезон отбеляза 115 гола в първенството. По-късно към тима ще се присъедини и 27-годишният Иво Тодоров. Той е юноша на Боляри (Велико Търново), направи кариера във френското първенство, откъдето се завръща в България.

ИВЕТ СЕДМА В СВЕТА НА 200 МЕТРА НА СЕДМИЯ СИ ПЛАНЕТАРЕН ФОРУМ

Ивет Лалова-Колио завърши седма във финала на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика в Доха, което беше седми пореден планетарен форум на открито за нея. 35-годишната българка финишира за 22.77 секунди, като на второ поредно световно първенство се нарежда седма на половин обиколка. Тя има и един финал на 100 метра на планетарен форум – седма в Дегу през 2011 г. Личният рекорд на българката на 200 метра е 22.32 секунди от Пекин 2015 г., а този сезон тя имаше 22.45 секунди от Балканиадата в Правец.

За отбелязване е фактът, че Ивет беше най-възрастната от всички участнички в този финал. Всичките й съпернички са родени след 1990 година, а най-младата от тях е американката Англерн Анилус, която е само на 22 години –с 13 години по-млада от българката.

Световна шампионка с нов национален рекорд на Великобритания стана Дина Ашър-Смит с 21.88 секунди. Американката Британи Браун спечели сребърния медал с личен рекорд от 22.22 секунди, а Муджинга Камбунджи (Швейцария) се пребори за бронзовия медал с 22.51 секунди.

В забележителната си 15-годишна кариера на голямата международна сцена Ивет има четири участия на олимпийски игри, както и три финала – в дебюта си на Игрите в Атина през 2004 г. едва на 20 години българката финишира четвърта на 100 метра и пета на 200 метра, а на последния си форум под петте преплетени кръга в Рио де Жанейро през 2016 г. се нареди осма на половин обиколка.

Ивет е и последната европейска шампионка на 200 метра в зала – Мадрид 2005 г. Българката има още европейска титла на 100 метра на открито (Хелзинки 2012) и две сребърни европейски отличия на 100 и 200 метра от Амстердам 2016.Още като девойка пък Ивет изгрява на големия небосклон през 2003 г., когато става двойна европейска шампионка на 100 и 200 метра в Тампере.

ВОЖНЯЦКИ И ОСАКА СА ЧЕТВЪРТФИНАЛИСТКИ В ПЕКИН

Двукратната шампионка Каролине Вожняцки и доскорошната водачка в световната ранглиста Наоми Осака се класираха за четвъртфиналите на турнира по тенис на твърди кортове в китайската столица Пекин с награден фонд 8,29 милиона долара. В първия мач за деня Вожняцки се наложи над чехкинята Катержина Синякова със 7:5, 6:4. Датчанката на два пъти изоставаше с пробив в първия сет, преди да спечели четири от последните пет гейма, за да го обърне до 7:5 в своя полза. Във втората част на мача Вожняцки рано осъществи пробив, но при 5:3 пропусна три мачбола на свой сервис. Все пак датчанката получи нови два в следващия десети гейм и при втория от тях успя да затвори срещата. В следващия кръг Вожняцки ще игре с победителката от мача между рускините Екатерина Александрова и Дария Касаткина.

Доста по-малко затруднения до достигането си до четвъртфиналите имаше Осака. Японката победи с 6:4, 6:0 американката Алисън Риск за 74 минути. Риск водеше с пробив с 4:2 в първия сет, но след това Осака взе 10 поредни гейма, за да спечели мача. За място на полуфиналите Осака ще играе с победителката от мача между Дженифър Брейди (САЩ) и Бианка Андрееску (Канада).

ЦИЦИПАС ДЕТРОНИРА БАСИЛАШВИЛИ В ПЕКИН

Стефанос Циципас детронира миналогодишния шампион Николоз Басилашвили (Грузия) във втория кръг на силния турнир по тенис в китайската столица Пекин с награден фонд 3,5 милиона долара. Поставеният под номер 3 грък спечели с 4:6, 6:3, 6:2 и се класира за четвъртфиналите, където ще срещне Джон Иснър (САЩ).Иснър пласира 21 аса и не допусна пробив при успеха над квалификанта Даниъл Евънс (Великобритания) със 7:6(3), 7:5.

Циципас започна лошо мача с Басилашвили и ранен пробив в третия гейм се оказа достатъчен за успеха на грузинеца в първия сет.Третият в схемата реагира отлично и поведе с 4:1 във втората част по пътя си към изравняването на резултата. В третия сет гъркът пое контрола с ранен брейк, а в седмия гейм реализира още един, с което затвърди превъзходството си.

НОА ЛАЙЛС: НЕ МЕ НАРИЧАЙТЕ НОВИЯ БОЛТ

Ноа Лайлс показа впечатляващ резултат от 19.50 секунди на 200 метра през сезона и беше сочен за основния фаворит за световната титла на половин обиколка в Доха. И американецът успя да грабне златото с 19.83 секунди. Той обаче заяви, че не иска да бъде наричан новия Юсейн Болт. “Не ме наричайте новия Болт. Аз съм себе си. Толкова много пъти тази година си мислех, че ще бъда световен шампион. Не знам колко хора идват на първото си световно първенство и печелят злато, но аз го направих”, сподели 22-годишният американец.

БРАЗИЛИЯ С ВТОРА ЧИСТА ПОБЕДА НА СВЕТОВНАТА КУПА

Олимпийските шампиони от Рио 2016 от Бразилия постигнаха втора победа на Световната купа по волейбол в Япония.”Селесао” срази Австралия с 3:0 (25:15, 25:20, 25:17) в мач от Група „В”, който бе игран пред 655 зрители в зала “Уайт Ринг” във Фукуока.Бразилците, водени от Ренан Дал Зото, изместиха Египет от първото място в класирането – с 6 точки (2 победи), а ”кенгурата” са 10-и.

“Кариоките” не срещнаха почти никаква съпротива и спечелиха бързо след 1,22 часа игра.Най-резултатен за Бразилия бе диагоналът Алан Соуса с 13 точки (4 аса, 1 блок, 44% ефективност в атака).Йоанди Леал добави 11 точки (2 блока, 50% ефективност в атака), а Рикардо Лукарели се отличи с 10 точки (1 блокада, 52% ефективност в атака).За Австралия Линкълн Уилямс приключи с 13 точки (1 блок, 44% ефективност в атака).

Днес Бразилия среща Египет, а Русия ще играе с Австралия.

World record holder Stefka Kostadinova of Bulgaria clears 1.93m during women’s high jump Group A qualifier 01 August at the Olympic Stadium in Atlanta. Kostadinova qualified for the final. AFP PHOTO/Romeo GACAD / AFP PHOTO / ROMEO GACAD

РЕКОРДЪТ НА СТЕФКА КОСТАДИНОВА ВКЛЮЧЕН В ИЗЛОЖБА НА ИААФ В ДОХА

България има свой представител в лицето на Стефка Костадинова на изложбата, с която ИААФ представя историята на световните първенства по лека атлетика. Експонатите са наредени в един от най-популярните молове в сърцето на Доха.

Изложбата проследява историята на Царицата на спортовете от древността до най-модерни времена, като са показани уникални снимки, документи, шпайкове и екипировка. Всичките 16 световни първенства, проведени преди това в Доха, са проследени с основните звезди от шампионатите и с дарения на част от състезателната екипировка на атлетите.

В къта на шампионата в Рим 1987 г. има място и Костадинова, която тогава постави световния си рекорд в скока на височина от 209 см. Има и голяма снимка на българката по време на скок, като се визуализира и колко нависоко е скочила тя.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА