ДОБРУДЖА 07 ЗАГУБИ ОТ ЛЕВСКИ В ОТЛОЖЕН МАЧ

Волейболистите на Левски записаха пета победа в първата осмица на Суперлигата, след като се наложиха у дома над Добруджа 07 с 3:0 (25:17, 25:17, 25:18) в отложен мач от 5-ия кръг, игран в зала “Левски София” в столицата.

Така “сините” са трети във временното класиране с 5 победи, 3 загуби и 15 точки. Добруджа пък е на 4-о място с 4 победи, 5 загуби и 14 точки. В редовния 10-и кръг Левски ще приеме Марек Юнион Ивкони (Дупница), докато добричлии са домакини на Монтана. И двете срещи са следващия вторник (16 февруари), информира sportal.bg.

В първите два гейма Левски доминираше напълно на полето, като взимаше солидна преднина от началото и не позволяваше противодействие от страна на гостите. Старши треньорът на Добруджа Мирослав Живков потърси промяна, като започна да прави смени, за да намери най-оптималния вариант. В първата част при 11:17 бе направена двойна смяна. На игрището като разпределител се появи Любослав Телкийски, а като диагонал Християн Димитров. Във втория гейм пък в игра влезе опитният Методи Ананиев, а след това и Светослав Арнаудов. Въпреки рокадите обаче Добруджа не успя да намери верния ритъм и Левски затвори първите две части с разлика.

В третия гейм имаше известен проблясък за гостите от Добруджа. Те започнаха по-стабилно и бяха равностойни до 7:7. След това домакините отново взеха нещата в свои ръце и направиха разлика, като поведоха с 15:10. Добричлии не успяха да излязат от ситуацията и Левски спечели мача след 25:18 и 3:0.

Над всички за Левски бе капитанът Боян Йорданов с 18 точки (2 аса и 59% ефективност в атака), а Гордан Люцканов добави още 12 точки. За Добруджа Жулиен Георгиев завърши с едва 7 точки.

Съставът на Добруджа 07: Николай Манчев 2, Жулиен Георгиев 7, Мартин Мечкаров 6, Димитър Маринков 5, Денис Чавдаров 6, Венцислав Рагин 4 – Николай Тодоров-либеро (Любослав Телкийски, Методи Ананиев 1, Християн Димитров 5, Светослав Арнаудов).

„ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” ПРИЕМАТ СОЗОПОЛ В ПЪРВИЯ СИ ОФИЦИАЛЕН ДВУБОЙ ЗА 2021-А

В края на седмицата ще бъде подновено първенството във Втора професионална лига. Отборът на Добруджа 1919 (Добрич) ще премери сили с коравия тим на Созопол, като мачът е в събота на стадион „Дружба” от 14.00 часа. Очакванията са за интересен двубой, защото двата тима заемат съседни позиции в таблицата с класирането. Добруджанци са десети в подреждането с актив от 16 точки, а отборът на Созопол е девети с четири точки повече.

„Жълто-зелените” нямат шанс да се борят за първите места в групата и целта им преди всичко ще бъде да запазят мястото си във втория ешелон.

По време на зимната си подготовка момчетата на Светослав Петров проведоха пет контроли. В първата те се наложиха над юношите на Черно море с 3:1, а след това записаха три загуби от елитни тимове – от Ботев (Враца) с 3:1, от мъжкия тим на Черно море с 1:0 и от пловдивския Локомотив с 2:0. В последната си контрола се наложиха убедително с 4:0 над юношеската формация на варненския Черно море.

  • ВТОРА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

ПРОГРАМА – 18-И КРЪГ

12 февруари 2021 г., петък, 15:00 ч.

Пирин (Благоевград) – Хебър (Пазарджик) – пряко по Диема спорт

13 февруари 2021 г., събота, 14:00 ч.

Септември (София) – Струмска слава (Радомир)

Кариана (Ерден) – Янтра 2019 (Габрово) – сл.

Литекс (Ловеч) – Септември (Симитли)

Добруджа 1919 (Добрич) – Созопол (Созопол)

Нефтохимик (Бургас) – Локомотив (Г. Оряховица)

15 февруари 2021 г., понеделник, 13:30 ч.

Локомотив (София) – Спортист (Своге) – пряко по Диема спорт

16 февруари 2021 г., вторник, 14:00 ч.

Миньор (Перник) – Лудогорец II (Разград)

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Локомотив (Сф) 15   10    2      3      30:15       32
  2. Пирин (Бл) 15 10    2      3      33:16       32
  3. Лудогорец II 15    9      2      4      33:19       29
  4. Спортист (Св) 15    8      2      5      23:20       26
  5. Хебър (Паз) 15    7      5      3      29:16       26
  6. Септември (Сф) 15    7      3      5      21:22       24
  7. Септември (Сим) 15    7      0      8      19:21       21
  8. Литекс (Лч) 15    5      5      5      19:18       20
  9. Созопол 15    5      5      5      19:20       20
  10. Добруджа 15 4 4      7      14:20       16
  11. Струмска слава 15 4      4      7      18:25       16
  12. Миньор (Пк) 15 4      2      9      14:24       14
  13. Локо (ГО) 15 2      5      8      12:24       11
  14. Янтра (Гб) 15 2      3      10    11:28       9
  15. Нефтохимик 15 1      4      10    8:30 7

РУМЕНИГЕ: САЛАХ Е МЕСИ НА АФРИКА

Президентът на Байерн (Мюнхен) Карл-Хайнц Румениге засипа с похвали звездата на Ливърпул Мохамед Салах. “Моето мнение е, че Салах е Меси на Африка и има уменията да играе в най-добрите отбори в света. Това, което той постигна, може да бъде сравнявано с успехите на Меси и Роналдо в Барселона и Реал (Мадрид)”, заяви шефът на баварците. “В момента не планираме да привличаме Салах, но със сигурност би било чест да го имаме”, допълни Румениге.

ЛЕВАНДОВСКИ ИЗСТРЕЛЯ БАЙЕРН КЪМ ОЩЕ ЕДИН ФИНАЛ

Европървенецът Байерн (Мюнхен) надигра очаквано египетския тим Ал Ахли с 2:0 във втория полуфинал от Световното клубно първенство в Катар. Роберт Левандовски бе големият герой за германския гранд. Той стана автор и на двете попадения, като бе точен първо в 17-ата, а след това и в 85-ата минута. Въпреки късния втори гол баварците контролираха мача и с лекота преодоляха съпротивата на съперника си, а на финала днес ще се изправят в директен сблъсък за трофея срещу Тигрес. Мексиканският тим надви в първия полуфинал с 1:0 бразилския Палмейрас. Ал Ахли пък си бе заслужил мач срещу баварците след успех с 1:0 срещу представителя на домакините от Катар Ал Духаил.

Играещите в бели екипи футболисти на Байерн очаквано бяха доста по-активният отбор на терена и действията се развиваха предимно в полето на египтяните. В 15-ата минута Кингсли Коман едва не наказа грешка в защитата на Ал Ахли, а секунди по-късно Томас Мюлер можеше да изведе германския колос напред в резултата, но стреля с глава право в противниковия страж. В 17-ата минута резултатът бе открит и тимът на Ханзи Флик вече бе с гол аванс. След пас на Коман топката достигна до намиращия се в наказателното поле на египтяните Серж Гнабри, който бързо подаде на заелия отлична позиция до него Роберт Левандовски и полската машина за голове с безпощаден удар от близко разстояние опъна мрежата зад Ел Шенауи. В 21-ата минута и Мануел Нойер трябваше да показва уменията си. Стражът на Байерн направи първо спасяване в мача след удар на Ел Сулия с глава. В 24-ата минута пък испанският дефанзивен халф на Байерн Марк Рока можеше да направи резултата 2:0, но от съвсем нелоша позиция стреля неточно. Минута по-късно отново Рока се оказа опасно близо до вратата на Ал Ахли, но шутът му бе спасен от Ел Шенауи. В 37-ата минута имаше интересна ситуация в наказателното поле на Ал Ахли. Левандовски бе изведен очи в очи с вратаря Ел Шенауи, но стреля в аут. В тази ситуация обаче имаше и контакт между стража и полския нападател. Ел Шенауи събори на земята Лева, но това се случи, след като полякът вече бе отправил удара и въпреки претенциите на голаджията за дузпа, такава не бе отсъдена. В минутите до края на първата част имаше още опасни за вратата на Ал Ахли ситуации, но до ново попадение не се стигна.

Томас Мюлер в 57-ата минута пробва удар с глава след центриране от корнер, но резултатът остана 1:0, а египетският тим сякаш изглеждаше малко по-смел след почивката, но без това да носи някакви неприятности за Байерн. В 70-ата минута резервата Ерик-Максим Чупо-Мотинг застраши вратата на Ал Ахли с глава, но не успя да затрудни стража с удара си. Пет минути преди края Левандовски сложи точка на спора. Резервата Льорой Сане по чудесен начин центрира от аутлинията отдясно и качи топката на главата на забравения във вратарското поле на египтяните Левандовски, а 32-годишният поляк без никакви проблеми реализира гол и интригата в тази среща окончателно бе убита.

В малкото оставащи минути до края двубоят просто се доиграваше и така съвсем логично воденият от Ханзи Флик тим ще се опита да прибави към богатата си колекция още едно отличие.

МИЛАН ПОДГОТВЯ НЕПРИЯТНА ИЗНЕНАДА ЗА ДОНАРУМА

Ръководството на Милан прави всичко възможно, за да убеди титулярния страж Джанлуиджи Донарума да подпише нов договор, тъй като сегашният му изтича през лятото. Паралелно с това обаче клубът има интерес към друг вратар, което няма да се хареса на италианския национал. Според Gazzetta dello Sport “росонерите” са набелязали опитния Антонио Миранте, чийто контракт също е във финалните си месеци.

Все пак футболистът на Рома не е гласен за заместник на Джио Донарума, а за такъв на брата на италианския национал – Антонио Донарума. Последният е в Милан вече четвърти сезон, но няма нито едно участие в Серия “А”. Тифозите недоволстват, че Антонио стои в клуба само заради по-малкия си брат и взима 1 млн. евро годишно. Не е ясно как ще реагира сега Джанлуиджи, когато разбере, че клубът възнамерява да се раздели с батко му.

АШЛИ БАРТИ НЕ ЗАГУБИ И ГЕЙМ НА СТАРТА В АВСТРАЛИЯ

Водачката в световната ранглиста Ашли Барти не даде нито гейм на черногорката Данка Ковинич в първия кръг на Откритото първенство на Австралия при жените. Австралийката спечели с 6:0, 6:0 за 44 минути игра на “Род Лейвър Арена” и във втория кръг очаква победителката от мача Сара Тормо (Испания) – Дария Гаврилова (Австралия). “Ето за това става въпрос. Невероятно. Наслаждавах се на вечерната сесия на този прекрасен корт”, каза Барти, която загуби едва 10 точки в целия мач срещу дезориентираната черногорка.

Шестата в схемата и полуфиналистка в Мелбърн през 2019 година Каролина Плишкова също не срещна трудности в първия кръг и спечели срещу италианката Ясмин Паолини с 6:0, 6:2 за 47 минути игра.

Квалификантката Маяр Шериф стана първата тенисистка от Египет с победа в основната схема на турнир от Големия шлем. Шериф победи в първия кръг французойката Кло Паке със 7:5, 7:5.

Най-младата участничка в турнира – 16-годишната Коко Гоф, се класира за втория кръг след победа над Жил Тайхман от Швейцария с 6:3, 6:2. 48-а в света американка ще има значително по-тежка задача в следващия етап в лицето на петата в схемата Елина Свитолина, която надигра в първия кръг чехкинята Мари Боузкова с 6:3, 7:6(5).

ЮВЕ ОТКАЗА ИНТЕР ОТ КУПАТА НА ИТАЛИЯ

Ювентус спази традицията и отново отстрани Интер на 1/2-финала за Купата на Италия. “Бианконерите” никога досега не са отпадали от турнира, когато се изправят срещу “нерадзурите”, като това се случи и този път. Двата тима направиха нулево реми в реванша на “Ювентус Стейдиъм”, но торинци бяха спечелили първата среща с 2:1 и това им гарантира продължаване на финал. Освен това бе продължена и традицията Юве да не губи от Интер като домакин, която датира от 2012 година.

На финала Ювентус  ще срещне победителя от другия полуфинален сблъсък между Аталанта и Наполи. В първата среща двата тима не излъчиха победител, а реваншът бе късно вчера.

Снимки: sportal.bg, PFCDobrudja1919