ТОДОР ПЕТРОВ ГРАБНА ЗЛАТОТО НА ГЮЛЕ И ПРИ ПО-ГОЛЕМИТЕ

Състезателят на СКЛА Добрич Тодор Петров, който е само на 16 години, спечели златния медал в дисциплината тласкане на гюле на държавното първенство по лека атлетика в зала за състезатели до 20 години, проведено в столицата. Възпитаникът на Галин Костадинов миналата седмица стана шампион при 18-годишните, а сега бе без конкуренция в сектора и при по-големите.

В най-добрия си опит добричлията прати 6-килограмовото гюле на 17.09 м. Така той спечели титлата и заслужи правото да представя България на Балканиадата по лека атлетика в тази възрастова група. Вторият в подреждането – Алекс Топалов от Казанлък, записа едва 14.87 м.

ДОБРУДЖА 07 ОТСТЪПИ НА ХЕБЪР В ДЕРБИТО НА СУПЕРЛИГАТА

Волейболистите на Хебър (Пазарджик) затвърдиха мястото си начело във временното класиране в първата осмица на Суперлигата, след като се поздравиха с много драматична победа в Добрич. “Тигрите” се наложиха много трудно като гости над Добруджа 07 с 3:2 (25:23, 21:25, 14:25, 25:22, 15:12) в дербито на 8-ия кръг, играно в зала “Добротица”, информира sportal.bg .

Първата част започна равностойно, след което пазарджиклии се мобилизираха и продължиха ударно. На моменти домакините от Добруджа ги настигаха, но не успяха да ги преодолеят и Хебър поведе след 25:23. Втората част премина под диктовката на играчите на Мирослав Живков – 25:21, като продължиха да играят страхотно и в следващия гейм, за да поведат с 2:1 след 25:14.

Впоследствие “тигрите” от Пазарджик стартираха добре в четвъртия гейм, но позволиха на домакините да обърнат и да поведат. Волейболистите на Атанас Петров обаче настигнаха добричлии и в следващите минути сътвориха обрат – 25:22 и 2:2, с което мачът влезе в тайбрек. Там гостите от Хебър поведоха с 4:0, запазиха доминацията си и затвориха мача след 15:12 и 3:2.

Много силно включване за Хебър направи Спас Байрев, който стана най-резултатен с 20 точки за победата. Капитанът Тодор Алексиев добави още 17 точки. От друга страна, над всички за домакините от Добруджа бе Жулиен Георгиев със страхотните 27 точки (5 аса!, 3 блока и 49% ефективност в атака).

Така момчетата на Атанас Петров продължават да са еднолично начело в таблицата с 18 точки след 6 победи и 1 загуба. Добричлии пък са трети с 12 точки след 4 победи и 2 загуби. През седмицата и двата тима ще изиграят по една отложена среща. Хебър ще гостува на Левски в мач от 7-ия кръг, а Добруджа ще бъде гост на Монтана в двубой от 3-ия кръг. И двата мача са в сряда (3 февруари) от 18,00 часа. В редовния 9-и кръг пък Хебър приема шампионите от Нефтохимик 2010 (Бургас), а Добруджа ще гостува на ЦСКА. Тези срещи са в събота (6 февруари).

Съставът на Добруджа 07: Георги Манчев 6, Жулиен Георгиев 27, Димитър Маринков 16, Мартин Мечкаров 12, Венцислав Рагин 12, Денис Чавдаров 11 – Николай Тодоров-либеро (Методи Ананиев, Любослав Телкийски).

„ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” ЗАГУБИХА С 2:0 ОТ ЛОКО (ПЛОВДИВ)

В контролна среща, проведена в Несебър, футболистите на Добруджа загубиха с 2:0 от пловдивския Локомотив. През първото полувреме играта се водеше предимно в централната част на терена, нападателите рядко излизаха на стрелкови ситуации и нулевото равенство се запази до почивката.

След подновяването на играта пловдивските „железничари” вкараха два бързи гола и решиха изхода на мача. В 48-ата минута Алмейда с глава прати топката в мрежата на Добруджа. Малко след това Локомотив удвои преднината си с попадение на Димитър Илиев, който наскоро бе обявен за футболист №1 на България за 2020 г..

Това бе четвъртата контрола за избраниците на Светослав Петров по време на зимната подготовка. В първата те се наложиха над юношите на Черно море с 3:1, а след това записаха две загуби – от Ботев (Враца) с 3:1 и от мъжкия тим на Черно море с 1:0. В края на седмицата добричлии ще изиграят последната си контрола, като съперник отново ще бъде юношеската формация на Черно море.

МИЛИЦА МИРЧЕВА ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА Е №1 НА ОБЩИНА МЕЗДРА

Най-добрата българска лекоатлетка в бяганията на дълги разстояния Милица Мирчева беше определена за Спортист номер 1 на Община Мездра за 2020 година. Родената в Добрич състезателка на СК “Атлет” оглави класацията с 99 точки от 100 възможни и спечели отличието за втора поредна година. Тя не можа да присъства на церемонията по награждаването, тъй като е на подготвителен лагер във Велинград. Отличието получи треньорът й Йоло Николов, който благодари от нейно име на Община Мездра за оказаната чест и признание.

Подгласник на Мирчева в анкетата стана деветкратният Спортист номер 1 на Мездра Митко Ценов (СК “Атлет”) с 89 точки, а на трето място се нареди националният състезател по хандбал при юношите до 18 години Божидар Симеонов (ХК “Локомотив”) със 73 точки.

Треньор на годината за рекордна 11-а поредна година стана Йоло Николов (СК “Атлет”). Под негово ръководство през 2020 година Милица Мирчева, Мирослав Спасов, Иво и Мартин Балабанови спечелиха 10 медала – 3 златни, 2 сребърни и 5 бронзови, на Националните шампионати за мъже и жени и за юноши старша възраст в зала и на открито, два медала на Балканиадата по полумаратон, постигнаха силни резултати и завоюваха призови места на международни турнири и маратони, както и в състезанията от веригата “Рън България”.

ЦВЕТИ ПИРОНКОВА СТАРТИРА С УСПЕХ В МЕЛБЪРН

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова направи успешен старт на новия сезон на турнира на твърди кортове “Яра Вали Класик” в Мелбърн с награден фонд 442020 долара. Тя отнесе рускинята Людмила Самсонова с 6:2, 6:1 в първия кръг на надпреварата, която е последна подготовка преди започващото Открито първенство на Австралия на 8 февруари.

136-ата в световната ранглиста пловдивчанка поведе с 3:0, а след това направи серия от четири поредни гейма, за да вземе първия сет и да поведе с 2:0 във втория. 22-годишната Самсонова, 127-а в класацията на УТА, върна пробива за 1:2, но с нова серия от четири последователни гейма българката затвори мача за малко повече от час.

С успеха 33-годишната пловдивчанка заработи 30 точки за световната ранглиста и 4250 долара. Във втория кръг тя ще срещне поставената под номер 9 Дона Векич (Хърватия). Пиронкова има четири победи в четири мача срещу Векич без загубен сет, като за последно тя триумфира на Откритото първенство на САЩ през септември миналата година с 6:4, 6:1.

ДВА ГОЛА НА АТАНАС ИЛИЕВ ОТКАЗАХА БЕРОЕ В КОМАТЕВО

Отборът на Ботев (Пловдив) записа пореден успех в зимните контроли под ръководството на новия наставник Азрудин Валентич. Този път “канарчетата” победиха Берое (Стара Загора) с 2:1 в контролна среща, играна на помощния терена на „Футболен комплекс Ботев 1912“. Добричлията Атанас Илиев даде преднина на “канарчетата” в 4-ата минута. Ибрахима Конте изравни от дузпа в 14-ата. Отново Атанас Илиев беше точен в 41-ата минута, като този път се разписа от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Илиас Хасани. Срещата беше открита единствено за репортери и фотографи, като видеокамери не бяха допускани.

Още в 4-ата минута Ботев поведе в резултата с гол на нападателя Атанас Илиев. Той бе намерен с дълго подаване от Кевин Янсон, при което Теди Мезаг се размина с топката. Добруджанецът остана очи в очи със стража Василев и с хладнокръвие реализира. Берое отговори с хубав удар на Гаюс Макута от фаул, при който топката се отби от тялото на защитник и премина на сантиметри от горната греда. В 14-ата минута Берое получи правото да изпълни дузпа. Кевин Янсон подходи неконцентрирано към една топка, след което фаулира Еривалдо. С изпълнението на 11-метровия наказателен удар се нагърби Ибрахима Конте, който прати Аргилашки в обратния ъгъл. Четири минути по-късно Георги Ангелов се извиси в наказателното поле на “канарчетата” и нацели страничната греда с хубав удар с глава. В 41-ата минута и Ботев получи дузпа за игра с ръка на Илиас Хасани в наказателното поле. Бранителят блокира центриране на Мите Цикарски от левия фланг, което беше достатъчно на главния съдия Владимир Вълков да посочи бялата точка. Зад топката застана Атанас Илиев, който също прати Християн Василев в обратния ъгъл.

В 58-ата минута Георги Ангелов се размина с топката при изчистване от страна на защитата на Ботев. Това позволи на Атанас Илиев да се отскубне сам срещу влезлия на почивката Душан Перниш. Стражът на гостите обаче запази самообладание и успя да блокира удара на нападателя. В 68-ата минута силен шут на Макута попадна право в ръцете на Георги Аргилашки. В 74-ата минута Еривалдо финтира добре Цикарски и отправи удар към вратата. И този път обаче Аргилашки се намеси добре. В заключителните минути удар на Славчо Шоколаров беше спасен от Душан Перниш.

ТЕРВЕЛ ПУЛЕВ: ТОВА СИ БЕШЕ ГРОЗЕН УЛИЧЕН МАЧ

Като уличен бой с много непозволени похвати от страна на противника – така Тервел Пулев описа мача си срещу Викапита Мероро на гала вечерта в Дар ес Салам, Танзания. Българинът постигна победа, след като неговият съперник се отказа в предпоследния 9-и рунд. Така по-малкият брат Пулев остана непобеден на професионалния ринг след всичките си 16 мача. “За мен лично беше грозен мач, не съм доволен от качеството на бокса. Съдията допусна мръсна игра, към която трябваше да се адаптираме и да играем с неговите камъни по неговата глава. Не искам да играя с удари зад врата и неща, които са забранени и във всяка друга точка на света ще бъдат санкционирани. Боли ме малко ръката. Твърда е главата на това момче. Това си беше уличен бой”, заяви Тервел, секунди след като слезе от ринга. “Важното е, че ние променихме тактиката. Казаха ми: “Тръгвай напред. Няма значение какво прави той. Нашата тактика е правилната”. И го накарахме да отстъпи в последните рундове. Аз се опитвах да покажа на съдията, че ме държи, но нямаше едно официално предупреждение. Видя се, че с напредването на мача, в късните рундове, неговата форма отпадаше, а аз продължавах да си поддържам темпото и тактиката. Задухът е много голям. С това трябваше да се справя. Моят противник е от Африка и е свикнал”, добави той.

С победата Тервел направи още една крачка към голямата си цел – изкачване в ранглистата и мач за световната титла в полутежка категория на Световната боксова асоциация (WBA) до края на 2022 г. Неотлъчно до него и в неговия ъгъл по време на срещата беше Кубрат Пулев.  btvnovinite.com

МИЛАН СЕ ВЪРНА КЪМ ПОБЕДИТЕ

Отборът на Милан постигна успех с 2:1 при гостуването си на Болоня от 20-ия кръг на Серия “А”. Така лидерът в класирането се върна на победния път след загубата си от Аталанта (0:3) в миналия кръг и поражението от Интер (1:2) за Купата на Италия. Златан Ибрахимович пропусна дузпа през първата част, но Анте Ребич (26’) беше точен с добавката си. През второто полувреме Франк Кесие (55’) се разписа от бялата точка, а голът за домакините беше отбелязан от Андреа Поли (81’).

Стефано Пиоли беше направил цели пет промени след отпадането на Милан от Купата на Италия. На вратата се завърна Джанлуиджи Донарума, а получилият почивка срещу Интер Давиде Калабрия зае позицията си на десен бек. Контузията на Симон Кяер означаваше, че новото попълнение Фикайо Томори за първи път ще бъде титуляр. В халфовата линия се появи Сандро Тонали, а заради липсата на Хакан Чалханоглу и Браим Диас в този двубой плеймейкър беше Рафаел Леао. Така по левия фланг действаше Ребич, а на върха на атаката беше Ибрахимович. Играчите на Болоня също бяха разположени в 4-2-3-1, като Муса Бароу водеше нападението на тима.

В седмата минута Леао опропасти добра атака на гостите с неточния си удар. В 12-ата Тео Ернандес центрира от фаул, а с намесата си Лукаш Скорупски изби топката в напречната греда. В 19-ата съдията подмина претенции на Ибрахимович за дузпа. Само четири минути след това Скорупски спаси два удара на Златан, но атаката продължи и Мичел Дийкс фаулира Леао в наказателното поле, а съдията посочи бялата точка. След няколко минути на недоволство от страна на домакините Ибрахимович изпълни дузпата. Вратарят изби неговия шут, но Ребич дотича и беше точен с добавката си. В 39-ата Донарума не позволи на Никола Сансоне да изравни резултата. В 41-ата Давиде Калабрия нанесе удар с глава отблизо, но Скорупски улови топката. “Рособлу” веднага организира опасна атака, при която Донарума излезе и блокира изстрела на Николас Домингес. В 45-ата стражът на домакините изби шут на Ребич, а с добавката си Калабрия прати топката над вратата.

В 49-ата минута Скорупски изби поредния шут на Леао. В 53-ата “росонерите” получиха втората си дузпа в мача, този път за игра с ръка на Адама Сумаоро. С нейното изпълнение се зае Кесие, който удвои преднината на своя тим. В 81-ата домакините организираха перфектна атака и Поли наказа бившия си тим. В 84-ата Роберто Сориано стреля опасно с глава, но Донарума успя да избие топката. В добавеното време играчите на Дявола имаха претенции за трета дузпа, но такава не беше дадена и резултатът в мача се запази.

Така Милан събра 46 точки и продължава да е на първо място в класирането. Болоня пък е 13-и с 20 точки.

НОВ ДОМАКИНСКИ ПРОВАЛ НА РЕАЛ (МАДРИД)

Шампионът Реал (Мадрид) понесе неочакван удар при домакинството си на Леванте в мач от Ла Лига, допускайки загуба с 1:2. Това дава голямо предимство на Атлетико (Мадрид), който на средата на сезона има преднина от 10 точки на върха.

Това е трето поражение за Реал на “Алфредо Ди Стефано” в първенството този сезон и общо четвърто във всички турнири. Ключово за провала се оказа изгонването от игра на Едер Милитао още в 9-ата минута. Четири по-късно Марко Асенсио изведе домакините напред, но в 32-ата капитанът на гостите Хосе Луис Моралес, известен като Ел Коменданте, изравни. В 64-ата вратарят на столичани Тибо Куртоа спаси дузпа на Рожер, но в 78-ата нападателят на Леванте се реваншира с победен гол за 1:2.

MUNICH, GERMANY – JANUARY 30: Jerome Boateng of Bayern Munich scores their team’s first goal during the Bundesliga match between FC Bayern Muenchen and TSG Hoffenheim at Allianz Arena on January 30, 2021 in Munich, Germany. Sporting stadiums around Germany remain under strict restrictions due to the Coronavirus Pandemic as Government social distancing laws prohibit fans inside venues resulting in games being played behind closed doors. (Photo by Adam Pretty/Getty Images)

БАЙЕРН МИНА И ПРЕЗ ХОФЕНХАЙМ

Европейският клубен шампион Байерн (Мюнхен) записа нова гръмка победа в Бундеслигата. Този път мюнхенци разгромиха с 4:1 Хофенхайм на своя стадион “Алианц Арена” в мач от 19-ия кръг на германското първенство. Жером Боатенг бе автор на първия гол в мача в 32-ата минута, а в 43-ата Томас Мюлер порази вратата на гостите за 2:0. В 44-ата минута пък Андрей Крамарич върна Хофе в мача, бележейки за 1:2. След почивката играчите на Ханзи Флик реализираха още три попадения, като последното от тях – дело на Бенжамен Павар, бе правилно анулирано след намесата на ВАР. В 57-ата минута Роберт Левандовски бе точен за 3:1, а Серж Гнабри оформи крайния резултат в 63-ата.

Баварците продължават да са лидери в класирането, вече с 10 точки аванс пред втория РБ Лайпциг, докато Хофе е в долната половина на таблицата – 12-а позиция.