ДОБРУДЖА СРАЗИ АМБИЦИОЗНИЯ БОТЕВ И Е НА ФИНАЛИ ЗА КУПАТА

Отборът на Добруджа 07 се класира за финалната фаза на турнира за Купа България при мъжете. Момчетата на Мирослав Живков надиграха амбициозния състав на Ботев (Луковит) с 3:0 (25:18, 25:18, 25:19) в среща от третия кръг на надпреварата, информира BGvolleyball.com.

Добричлии отстраниха съперника за малко повече от час, като заиграха вдъхновено от самото начало и не позволиха да бъдат преодолени в ключовите ситуации. “Зелените” от Североизтока стартираха ударно в първите две части и продължиха така до края им. Луковитци се опитаха да намалят дистанцията на моменти, но не бяха достатъчно настойчиви и добричкият тим поведе с 2:0 гейма.

Третата част тръгна с крехко предимство на домакините, но отново селекцията на гостите показа своите силни страни и довърши започнатото в предходните геймове. Добруджа не допусна изненади и записа чист успех, а с него взе и билета си за по-нататъшно участие в турнира за Купата.

Следващият мач на Добруджа 07 е в събота. Тогава в зала „Добротица” ще гостува тимът на Хебър, който оглавява класирането в Суперлигата с актив от 16 точки. Добричкият тим е втори в подреждането с 11 точки и мач по-малко.

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРИЧ ЗАГУБИХА ОТ ЛОКОМОТИВ В КАВАРНА

В мач от XII кръг на „А“ РХГ отборът на Добруджа загуби от Локомотив (Горна Оряховица) с 26:19 (11:8). Срещата се проведе в спортната зала на Каварна, но „железничарите” бяха символичен домакин.

Хандбалистите от Добрич вкараха първи в самото начало на срещата. С бързи атаки и здрава защита „локомотивци“ възстановиха равенството и излязоха напред в резултата. Последвалата размяна на голове в двете врати не доведе до промяна и „железничарите” се оттеглиха на почивката с преднина от три гола – 11:8.

През второто полувреме „железничарите” вдигнаха оборотите, бележеха с лекота и постепенно увеличиха разликата. Добруджанци не намериха сили за обрат и чуха финалната сирена при резултат 26:19 за символичните домакини.

След този кръг Локомотив заема четвърто място с 14 точки. Добричкият тим е последен – десети, в подреждането с 2 т. В събота отново в Каварна подмладеният тим на Добруджа ще играе с Локомотив (Мездра), заемащ девета позиция със същия актив.

ТЕРВЕЛ ПУЛЕВ ИЗЛИЗА НА РИНГА В ТАНЗАНИЯ

Тервел и Кубрат Пулеви пристигнаха в отлично настроение в Дар Ес Салаам (Танзания), където на 29 януари по-малкият от двамата братя ще участва в голяма боксова гала. Интернационалният шампион на Световната боксова асоциация (WBA) ще се бие в 10-рундов мач с намибиеца Викапита Мероро (29 победи, 14 с нокаут, и 9 загуби).

Въпреки че в по-голямата част на света пандемията от COVID-19 e в разгара си, в Танзания обстановката е спокойна и там няма наложени мерки като задължително носене на маски, спазване на социална дистанция и други. Затова и братя Пулеви общуваха спокойно с любезните си домакини.

Силно впечатлени от визитката на Кубрат Пулев, от компанията Jackson Group, която е организатор на галата, му обърнаха подобаващо внимание. “За нас е огромна чест да се докоснем до Кубрат Пулев, който е боксьор от световна класа, един от най-добрите в тежка категория. Наскоро той се би с Антъни Джошуа и е споделял ринга с много велики имена в света на бокса като Владимир Кличко и много други”, обявиха домакините.

Тервел Пулев ще гони 16-ата си поредна победа на професионалния ринг и първа от 13 месеца насам. Мачът няма да е защита на пояса му, но въпреки това българинът е пределно амбициран. “Съперникът ми е много сериозен, опитен, като има мачове срещу солидни имена като Юрген Бремер, Дуродола, Максим Власов, Исак Чилемба, Кевин Ларена, Дмитрий Кудряшов и др. Надявам се, че моят опит също не е за подценяване и ще мога да се справя”, заяви по-малкият от братя Пулеви преди заминаването си за Танзания. “Имам нужда от такива рейтингови мачове, защото не съм се боксирал от доста време и трябва да бъда активен, за да остана в челните позиции на световната ранглиста”, каза още Тервел.

В СЕМЕЙСТВОТО НА МЕСИ ВЕЧЕ УЧАТ ФРЕНСКИ

Всички в семейството на Лионел Меси са започнали да учат френски език, което е доказателство, че нападателят на Барселона се готви за трансфер в Пари Сен Жермен, обяви журналистът Жофроа Гатерие от Canal +. Южноамериканецът вече може да преговаря с други клубове, защото договорът му с “лос кулес” изтича през лятото. “Меси, жена му и децата им вече учат френски – разкри журналистът. – За какво му е на Лео да учи френски, ако ще ходи в Манчестър Сити? Няма логика. Получих тази информация от сигурен източник и съм убеден, че е вярна”. Според La Sexta капитанът на Барса няма да обяви решението си преди края на сезона.

Междувременно Лионел Меси се завръща в групата на Барселона, след като изтърпя наказанието си заради червения картон от мача срещу Атлетик (Билбао) за Суперкупата на Испания. Капитанът на тима е включен в списъка с 20 футболисти, на които Роналд Куман ще разчита за днешния двубой с Райо Валекано в турнира за Купата на Краля. Срещата е от 1/8-финалите и “лос кулес” ще са гости на “Вайекас” от 22:00 часа.

Извън групата останаха Сержи Роберто и Сержиньо Дест. Първият вече е близо до завръщане в игра след лечение на травма и даже във вторник тренира с основната група. Американецът също трябва да се завърне скоро.

ЙОДЕГОР ПРЕМИНА ПРЕГЛЕДИТЕ В АРСЕНАЛ

Мартин Йодегор премина успешно медицинските прегледи в Лондон. Всичко вече е уточнено с Арсенал и документите са подписани. Още в понеделник Йодегор е бил представен на новите си съотборници. 22-годишният норвежец ще играе под наем на “Емиратс” до края на сезона, а дебютът му може да бъде още в съботното дерби с Манчестър Юнайтед. Реал Сосиедад и Аякс също имаха интерес към офанзивния полузащитник, но той предпочел да премине в Арсенал, след като мениджърът на лондончани Микел Артета лично му се обадил и го убедил, че това ще бъде най-добрият ход за него.

Въпреки че Зинедин Зидан реши да задържи Йодегор през лятото, французинът рядко му дава възможности за изява. До момента той има общо 12 мача за Реал (Мадрид) във всички турнири, като едва два от тях са като титуляр в Ла Лига.

ПСЖ ПОЗЛАТЯВА СЕРХИО РАМОС

Златен дъжд ще се изсипе над защитника на Реал (Мадрид) Серхио Рамос, ако подпише договор с френския шампион Пари Сен Жермен. Според информация на Onda Cero парижани ще му предложат договор за три сезона с годишна заплата от 15 милиона евро. Офертата е изключителна и едва ли мадридчани може да предложат по-добра, коментира изданието. 34-годишният Рамос има договор до лятото на 2021 година и е свободен да преговаря с други клубове.

В момента заплатата му в Реал е 12 милиона евро на сезон, а предложението на клуба за нов договор е тя да бъде намалена с 10 процента заради пандемията от коонавирус.

ДУПЛАНТИС ОТКРИВА СЕЗОНА В ДЮСЕЛДОРФ

Световният рекордьор в овчарския скок и Атлет №1 в света за 2020 година Арманд Дуплантис ще направи първия си старт за 2021 година на международния атлетически турнир в Дюселдорф (Германия) в неделя. Миналата година шведът, който беше обявен и за Спортист №1 в родината си за 2020 г., започна сезона именно в Дюселдорф, където постигна 6.00 метра. Тазгодишното издание на престижната надпревара ще се проведе без зрители заради пандемията от COVID-19.

Компания на Дуплантис в сектора ще правят двукратният световен шампион Сам Кендрикс (САЩ), световният бронзов медалист Пьотр Лисек (Полша), четвъртият от планетарния форум в Доха Бо Кандра Лита Бехре и носителят на планетарна титла на открито Рафаел Холцдепе.

На пистата в спринта на 60 метра при жените ще участва световната шампионка на 200 метра Дина Ашър-Смит (Великобритания). На 60 метра с препятствия също са заявени сериозни имена. Действащата европейска шампионка в зала Надин Висер (Нидерландия) и опитната Алина Талай (Беларус) са най-изявените представителки при дамите, а при мъжете това е водачът в световната ранглиста за сезона със 7.54 секунди Паскал Мартино-Лагард (Франция).

НИК КИРЬОС: ДЖОКОВИЧ Е ЛЕБРОН ДЖЕЙМС НА ТЕНИСА

Австралийският тенисист Ник Кирьос сравни световния номер 1 Новак Джокович със звездата от НБА ЛеБрон Джеймс заради влиянието му върху играта на и извън корта, но в същото време го разкритикува заради безотговорното му отношение към пандемията от коронавирус. Както е известно, по време на веригата турнири “Адриа Тур”, организирана от сърбина, много играчи  (включително Джокович и Григор Димитров) се заразиха с Covid-19. “Новак е един от лидерите в нашия спорт. Той е нашият ЛеБрон Джеймс заради факта, че е пример за всички тенисисти. Но някои от нещата, които прави по време на световна пандемия, не са правилни. Разбира се, всеки може да сгреши, но трябва да осъзнава последствията от своите постъпки”, заяви Кирьос. “Джокович трябва да се върне в правия път. Правя тези изказвания не заради вниманието на медиите. Мен са ме възпитали в такива принципи и се опитвам да допринеса за общото благополучие”, каза още австралиецът.

Кирьос не е единственият сред австралийците в критиките към Джокович заради писмото му с искане организаторите да облекчат карантината за играчите преди старта на Откритото първенство на Австралия. Защитниците на Джокович изтъкват факта, че сърбинът, както и други топиграчи като Рафа Надал и Доминик Тийм карат карантината при много по-луксозни условия в сравнение с останалите играчи и битката на Джокович е именно за по-добри условия на нископоставените тенисисти. “Терасата на Джокович е по-голяма от моята стая, но той поне ги казва тези неща. Изненадан съм от мълчанието на Надал и Тийм”, коментира аржентинецът Гуидо Пея миналата седмица.

Световният номер 2 Надал отвърна на критиките в интервю за ЕSPN. “Всички опитваме да си помагаме. Някои имат нужда да го правят публично, докато други опитваме да го правим, без да си правим реклама”, каза Надал.