ТОДОР ПЕТРОВ ОГЛАВИ СВЕТОВНАТА РАНГЛИСТA НА ГЮЛЕ

Тодор Петров от СКЛА Добрич оглави световната ранглиста за юноши под 18 г. в тласкането на гюле с 5-килограмов уред, след като стана и шампион на България в зала за възрастта в „Асикс Арена” в София, информира bgathletic.com. Той постигна 18.80 м в сектора. Всичките опити на добричлията в състезанието бяха над 18-те метра – 18.80 м, 18.08 м, 18.80 м, 18.23 м, 18.65 м и отново 18.80 м.

Подгласници на Петров в сектора станаха Кирил Кънчев (АСКЛА Сливен) – 15.48 м, и Ангел Димитров (СК Мизия) – 14.86 м.

При девойките Анастасия Маткова донесе първия златен медал за новия варненски клуб Виктория с 12.74 м. Ния Петрова (Дунав, Русе) завоюва среброто с 12.49 м, а третото място е за Християна Василева (АСКЛА Сливен) с 12.38 м.

ДОБРУДЖА УДАРИ ПИРИН В ПЪРВАТА ОСМИЦА

Волейболният отбор на Добруджа 07 записа втора поредна победа в първата осмица от Суперлигата на България. Момчетата на треньора Мирослав Живков биха категорично като гости Пирин (Разлог) с 3:0 (26:24, 25:20, 25:20) в отложен мач от 6-ия кръг, игран в зала “Септември”, информира sportal.bg.

Така добричлии излязоха на второ място във временното класиране с 11 точки след 4 победи и 1 загуба. Пирин пък допусна 5-а поредна загуба, като продължава да е на предпоследното 7-о място без победа до момента.

Домакините от Пирин започнаха силно в първия гейм и доминираха през по-голямата част от времето. След 16-а точка силите се изравниха и играта продължи равностойно. Играчите на Северин Димитров обаче преодоляха съперника и продължиха по-спокойно. Точно когато всичко изглеждаше предрешено, добричлии се мобилизираха и измъкнаха гейма след 26:24. Разложани имаха своите силни моменти и в следващите две части, но в ключовите моменти Добруджа успя да наложи волята си.

Най-полезен за Добруджа бе отново Жулиен Георгиев с 18 точки (2 блока и 48% ефективност в атака). Димитър Маринков пък добави още 14 точки (1 блок, 48% ефективност в атака и 73% позитивно посрещане) за успеха. За домакините от Пирин Мартин Юруков и Александър Симеонов завършиха съответно с 14 и 12 точки.

Съставът на Добруджа 07: Любослав Телкийски 1, Жулиен Георгиев 18, Димитър Маринков 14, Методи Ананиев 12, Денис Чавдаров 9, Венцислав Рагин 11 – Николай Тодоров-либеро.

Днес от 19.00 часа Добруджа 07 ще гостува на Ботев (Луковит) в мач от третия кръг на Купа България. Срещата е за влизане във финална осмица и се играе на директна елиминация.

„ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” ЗАГУБИХА ОТ ЧЕРНО МОРЕ В АЛБЕНА

В контролна среща, проведена в Албена, отборът на Добруджа, който се стяга за втория дял от първенството във Втора професионална лига, загуби от елитния Черно море с 1:0. Единствения гол в мача реализира Илиан Илиев-младши в 71-ата минута Той се разписа от фаул, стреляйки под стената.

През първата част „моряците” имаха игрово надмощие, но футболистите на Илиан Илиев не успяваха да завършат по най-добрия начин своите атаки. Добруджанци също имаха своите шансове и след удар на Цветан Илиев топката срещна гредата. В 31-ата минута Стефан Митев от състава на Добруджа стреля опасно след центриране от корнер, но покрай вратата. В 33-ата минута Стефан Велев сложи топката на главата на Илиан Илиев от корнер, а младият халф на Черно море много опасно я насочи към далечния ъгъл, но кълбото мина над напречната греда.

В 47-ата минута Цветелин Радев от Добруджа получи директен червен картон заради реплика към съдията. На неговото място влезе Симеон Митев. В 71-ата минута Черно море откри резултата. Илиан Илиев изпълни много технично пряк свободен удар, отсъден за нарушение на Денис Ангелов. Халфът на “моряците” стреля хитро под стената за 1:0. В 77-ата минута последваха две добри атаки за Черно море, завършили с удари на Илиан Илиев и Денислав Ангелов, но стражът на добричлии спаси. В 78-ата Павел Георгиев центрира отдясно, а Денислав Ангелов с летящ плонж засече топката с глава, но вратарят пак бе на мястото си и успя да избие.

Това бе третата контрола за футболистите на Добруджа. В първата те се наложиха с 3:1 над юношите старша възраст на Черно море, а след това отстъпиха със същия резултат на елитния Ботев (Враца). В събота момчетата на Светослав Петров ще премерят сили с пловдивския Локомотив.

АТАЛАНТА УНИЩОЖИ МИЛАН НА “САН СИРО”

Аталанта демонстрира силата си в атака и разби Милан с 3:0 на “Сан Сиро”. Отборът на Стефано Пиоло разочарова с представянето си и допусна втора загуба в първенството от началото на сезона.

Кристиан Ромеро откри резултата в 26-ата минута, Йосип Иличич удвои аванса на гостите в 53-ата, а Дуван Сапата оформи класическия резултат в 77-ата минута. Новото попълнение на “росонерите” Марио Манджукич дебютира, след като се появи в игра в 70-ата минута.

Милан остана на върха и е зимен шампион за първи път от 2011 г.. Това обаче стана, тъй като Интер не успя да победи Удинезе и остана на две точки зад градския си съперник. Аталанта продължи традицията да играе много успешно на “Сан Сиро”. Тимът няма загуба там от Милан от 2014 г., а сега постигна най-голямата си победа като гост в съперничеството.

ЦЕЦО СОКОЛОВ С 24 ТОЧКИ, ДИНАМО УДАРИ И КУЗБАС В РУСИЯ

Волейболната звезда Цветан Соколов се завърна по блестящ начин за руския гранд Динамо (Москва) след европейската квалификация с националния отбор на България. Той заби фантастичните 24 точки (1 ас и 58% ефективност в атака) за 7-а поредна победа на московчани в местната Суперлига – 3:1 (25:22, 25:23, 27:29, 25:16) у дома срещу силния тим на Кузбас (Кемерово) в мач от 19-ия кръг.

Ярослав Подлесних добави още 21 точки (2 блока, 2 аса, 50% ефективност в атака и 52% позитивно посрещане) за успеха на Динамо. За Кузбас единствен Иван Зайцев бе на ниво с 19 точки (2 блока, 1 ас и 47% ефективност в атака), но и това не бе достатъчно за победа.

Така Динамо е на второ място във временното класиране с 14 победи, 1 загуба и 41 точки, но с цели три мача по-малко. Кузбас пък е 3-и с 14 победи, 4 загуби и 40 точки. В редовния 20-и кръг Соколов и компания гостуват на слабака Нефтяник (Оренбург), а Кузбас е домакин на гранда Зенит (Санкт Петербург). И двете срещи са в събота (30 януари).

ТИЙМ СЕ ПРИЦЕЛИ В ТИТЛАТА НА “РОЛАН ГАРОС”

Австрийският тенисист Доминик Тийм говори за целите си през 2021 година. Според него Откритото първенство на Франция е основният турнир за него. “Основната цел за мен е Откритото първенство на Франция. Така е през последните години. Защото все още турнирът ми харесва най-много, където условията са най-добри за мен. Играх на финала още през 2011 г. за юноши. И оттогава това е турнир, който винаги съм искал да спечеля. Рафаел е в различна лига и не знам дали вярвам в победата над него на „Ролан Гарос”. Никога не съм успявал да го победя в този турнир. В други съм уверен в себе си, защото вече го направих, но да го победя на този централен корт, е може би една от най-трудните задачи в нашия спорт. Само двама играчи успяха да направят това за 16 години – луда статистика. Мисля, че той ще остане безспорен фаворит и най-силният играч в Париж още една-две години. Но все пак това е основната ми цел и ще опитам отново”, заяви Тийм пред “Sportschau”.

БАРСЕЛОНА СПЕЧЕЛИ И ВТОРИЯ МАЧ БЕЗ МЕСИ

Тимът на Барселона спечели и втория двубой без наказания Лионел Меси, след като надви Елче с 2:0 като гост в двубой от 20-ия кръг на испанското първенство. С този успех каталунците излязоха на трета позиция – на 3 точки от втория Реал (Мадрид) при равен брой изиграни мачове. Френки Де Йонг (39’) и Рики Пуч (89’) се разписаха срещу съперник, който няма победа във вече 13 поредни кръга.

“Блаугранас” не направи силен двубой, но и нямаше нужда, защото отборът на Елче не показа почти нищо стойностно и през целия двубой гледаше да се защитава. Все пак Барса можеше и да се размине с успеха, защото в 56-ата минута се стигна до ситуация, при която футболист на домакините излезе сам срещу Марк-Андре тер Стеген, но вратарят спаси.

С този мач изтече санкцията на Меси заради червения му картон срещу Атлетик (Билбао) преди седмица. Роналд Куман нямаше кой знае какви варианти и отново заложи в атака на Мартин Брейтуейт, Антоан Гризман и Усман Дембеле, подпомагани от Педри. Самюел Юмтити действаше в центъра на защитата.

Гостите не стартираха уверено, макар повече да владееха топката. Футболистите в бели екипи се бяха подредили добре в своята половина. Затова първата възможност за Барса дойде след статично положение, при което Усман Дембеле центрира и Антоан Гризман засече с глава, но право в ръцете на вратаря. Барселона успя да поведе в 39-ата. Тогава Брейтуейт центрира отляво и в стремежа си да избие топката защитникът на Елче Диего Гонсалес я отклони към мрежата на собствената си врата. Точно преди кълбото да премине голлинията с целия си обем обаче, Де Йонг я ритна – 1:0 за каталунците. Веднага след това домакините нанесоха и първия си шут в очертанията на вратата на Тер Стеген, но германецът улови шута на Хосан.

“Лос кулес” излязоха за втората част с идеята да вкарат бърз втори гол, но не им се получаваше. В 56-ата минута даже те позволиха на Емилиано Ригони да излезе сам срещу Тер Стеген, но стражът отрази. Грешката тук беше на младия Оскар Мингеса. Резервата Тринкао се размина с попадение за 2:0, след като в 86-ата засече с глава подаване на Гризман, но Бадия пак спаси. Друга от смените обаче – Рики Пуч, не пропусна своя шанс. Минута преди изтичането на редовното време той реализира с глава след пас на Де Йонг. Това е дебютно попадение за младока за първия тим.

МАН ЮНАЙТЕД ЗАДЪЛБОЧИ КРИЗАТА В ЛИВЪРПУЛ

Манчестър Юнайтед се класира за 1/8-финалите на ФА Къп, след като победи Ливърпул с 3:2 на “Олд Трафорд” в 206-ото дерби между големите съперници на английския футбол. Само преди седмица двата отбора направиха 0:0 в сблъсъка си на върха в Премиър лийг. Сега обаче дербито се превърна в истинско зрелище. Мърсисайдци преодоляха головите си проблеми и поведоха със страхотно попадение на Мохамед Салах (18′). Мейсън Грийнууд (26′) и Маркъс Рашфорд (48′) направиха пълен обрат, но нов гол на Салах (58′) отново възстанови паритета. Бруно Фернандеш донесе първата победа на Юнайтед в последните шест мача с Ливърпул, след като бе точен от пряк свободен удар.

В следващия кръг от надпреварата “червените дяволи” ще срещнат Уест Хам. Ливърпул пък има много сложно гостуване на Тотнъм в четвъртък в двубой от Премиър лийг.