ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА 07 ПОСРЕЩАТ МАРЕК В ПЪРВИЯ СИ МАЧ ЗА НОВАТА ГОДИНА

Отборът на Добруджа 07 ще се изправи срещу Марек Юнион-Ивкони (Дупница) в първия си мач за Новата година в Суперлигата. Срещата е в събота, 16 януари, от 18:00 часа в зала “Добротица” и е отложен мач от 4-ия кръг в елита.

Волейболистите на Мирослав Живков са четвърти във временното класиране с 6 точки (2 победи, 1 загуба) и мач по-малко от съперника, който е на трета позиция със 7 точки (2 успеха, 2 поражения).

Във вторник волейболистите на Марек Юнион Ивкони (Дупница) надиграха като домакини Монтана с 3:2 (25:17, 25:20, 19:25, 22:25, 15:11) в контролна среща преди подновяването на първенството в първата осмица от Суперлигата. Така дупничани постигнаха втора победа в проверките си от подготовката, след като два дни по-рано победиха категорично и ЦСКА. “Играхме добре в първите две части на мача. В другите три гейма пуснах друг състав. Дадох шанс на почти всички състезатели за изява. На фона на подготовката състезателите ми сравнително добре се справиха. Предстои ни нелеко гостуване в Добрич и естествено тези две победи ни вдъхват известна доза увереност. Когато побеждаваш, смяташ, че вървиш по правилния път и имаш волейболни аргументи, че ще се справиш по най-добрият начин срещу коравия тим на Добруджа”, заяви за BGvolleyball.com старши треньорът на Марек Виктор Карагьозов.

СВЕТОСЛАВ ПЕТРОВ ОСТАВА В ДОБРУДЖА

Старши треньорът на ПФК Добруджа Светослав Петров остава начело на отбора. Както е известно, той беше заявил, че напуска поста, защото не желае да работи повече с настоящото ръководство на футболния клуб. Петров обаче променил решението си и обявил, че остава до края на сезона заради футболистите и клуба. Промяната в решението му може би се дължи и на това, че на заседание на Управителния съвет, проведено в понеделник, членовете му поеха ангажимент до няколко седмици всички забавени възнаграждения да бъдат погасени.

Междувременно стана известно, че в Добруджа са привлечени двама нови футболисти. Това са 21-годишният вратар Ивайло Василев, играл през есента в Локомотив (Горна Оряховица), и защитникът на Кариана (Ерден) Георги Илиев.

В края на седмицата избраниците на Светослав Петров ще проведат и първата си контрола преди подновяването на първенството във Втора професионална лига – в събота ще срещнат юношите на Чирно море (Варна), като мачът най-вероятно ще се играе на терена с изкуствена тревна настилка в Добрич.

БОРБЕНА ПИРОНКОВА ВЛЕЗЕ В ОСНОВНАТА СХЕМА НА AUSTRALIAN OPEN

Цветана Пиронкова намери място в основната схема на първия за годината турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия. В последния кръг на квалификациите в Дубай поставената под номер 21 в пресявките пловдивчанка победи 14-ата Маргарита Гаспарян (Русия) с 6:3, 7:5. Въпреки че бе колеблива на моменти, най-добрата българска тенисистка успя да наложи волята си и да спечели след 1 час и 26 минути игра.

136-ата в света в момента Пиронкова пропиля ранен аванс от 3:0, но с втора серия от три поредни гейма тя взе първия сет. Във втората част 125-ата в класацията на WТА Гаспарян поведе с 3:0, но Цвети изравни за 3:3, а при 4:4 българката пропусна да реализира брейк от 40:15 в своя полза при сервис на рускинята. Пловдивчанката все пак проби за 6:5, а в следващия гейм затвори мача при четвъртата си възможност.

Пиронкова сервира солидно в срещата, като загуби само 7 от 36 разиграни точки при първи сервис. Нейната ефективност на първи сервис бе 81% процента срещу 67% за Гаспарян. Българката бе по-прецизна и при точките си за пробив, реализирайки 4 от 8 или 50% успеваемост. В същото време Гаспарян също имаше 8 възможности за пробив, но успя да оползотвори само два от своите шансове.

Това бе втора победа за Цветана Пиронкова над тази съперничка след успеха й в Истанбул през 2015 година, когато Цвети печели с 0:6, 7:6(4), 7:6(3).

С победата днес 33-годишната пловдивчанка спечели 40 точки за световната ранглиста и ще има гарантирани още 10 от участие в първия кръг на Australian Open. Тя спечели и 76 850 щатски долара от наградния фонд.

Това ще бъде 13-то участие на Цветана Пиронкова на Откритото първенство на Австралия и първо за нея от 2017 г. насам. До този момент тя не е прескачала втория кръг в Мелбърн.

Пловдивчанката се завърна триумфално на корта през 2020-та след 3-годишна пауза заради майчинство, като достигна до 1/4-финал на US Open и игра в третия кръг на “Ролан Гарос”.

ДОБРИЧЛИЯТА ИЛИЯ ПЕТКОВ ЗАЩИТАВА БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОКВАЛИФИКАЦИЯТА В ИЗРАЕЛ

Добричлията Илия Петков е сред 14-те състезатели на мъжкия национален отбор по волейбол, които ще представят България на европейската квалификация в Израел (12-17 януари). От състава отпадна опитният централен блокировач Николай Николов, който има болки в кръста. Той тренираше до последно, но лекарският щаб прецени, че травмата не му позволява да участва в предстоящите срещи. Илия Петков зае неговото място.

По-рано от състава отпадна и разпределителят Георги Братоев, а на негово място бе включен Владимир Станков (Левски).

Състав на България за европейската квалификация:

Разпределители:

Георги Сеганов – Топ Волей (Чистерна)

Владимир Станков – Левски (София)

Диагонали:

Цветан Соколов – Динамо (Москва)

Димитър Димитров – ЦСКА

Посрещачи:

Тодор Скримов – Енисей (Красноярск)

Мартин Атанасов – Зираатбанк (Турция)

Аспарух Аспарухов – Блу Волей (Верона)

Александър Николов – Левски (София)

Централни блокировачи:

Алекс Грозданов – Консар (Равена)

Николай Къртев – Хебър (Пазарджик)

Илия Петков – Нефтохимик 2010 (Бургас)

Стефан Чавдаров – Монтана

Либеро:

Владислав Иванов – Левски (София)

Петър Каракашев – Хебър (Пазарджик)

БЕРБАТОВ СЕ ЗАВЪРНА В БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ

Димитър Бербатов ще стане най-вероятно официално част от треньорския екип на Етър, съобщава “Велико Търново спорт”. Очаква се още следващата седмица един от най-големите български футболисти да се присъедини към лагера на “виолетовите” в Южна България и да започне работа персонално с нападателите на Етър. “Бербатов ще дойде да започне може би стаж в Етър. Ще бъде официално част от екипа. Където и да съм бил треньор досега, той винаги е идвал да тренира с нас. Но сега вече ще е под друга форма – като лицензиран треньор, като човек, който ще се занимава персонално с нападателите. Вероятно ще дойде още на лагера, после ще пътува до Велико Търново. Така че ще бъде занапред част от моя екип”, заяви старши треньорът на “виолетовите” Александър Томаш.

Близкото приятелство на Томаш, Кючуков и Мирчев с Бербатов отдавна е известно на всички, то датира още от първите години на нападателя в ЦСКА. Преди време с неговото съдействие тримата бяха на стаж дори при Моуриньо. “Ние сме израснали заедно, още от общежитието на ЦСКА. Това, че той се разви като футболист и личност до това ниво, само показва какъв човек е”, коментира Томаш. Наставникът на Етър призна, че преди да подпише с “виолетовите”, е отказал далеч по-добра оферта заради условието, че трябва да отиде само с един от екипа си. “Екипът ми е нещо, което ме прави силен – всеки един от нас е силен в своите аспекти”, добави Томаш.

Димитър Бербатов неотдавна придоби лиценз “А” от Националната спортна академия, като следващата стъпка в треньорското му развитие е лиценз PRO от УЕФА. Въпросният лиценз дава право да се ръководят мачове от родния елит, както и националните гарнитури на страната. Европейската централа обаче изисква, че обучението не може да започне, ако даден кандидат няма за определен период официално стаж като треньор във Втора лига или като помощник в Първа лига.

РЕАЛ (МАДРИД) ВРЪЩА ЛУКА ЙОВИЧ В АЙНТРАХТ

Нападателят на Реал (Мадрид) Лука Йович е напът да се върне в Айнтрахт (Франкфурт) под наем до края на сезона, съобщава сръбската медия “Република”. Според информацията, която беше потвърдена и от други източници, в сделката няма да бъде включена опция за откупуване. Договорката между двата клуба е постигната, като остава само да бъдат уточнени някои малки детайли.

Както е известно, мадридчани привлякоха сръбския национал именно от Айнтрахт през лятото на 2019 г., когато платиха за него 60 млн. евро. За немския отбор Йович има 36 гола в 75 мача между 2017 и 2019 г. В Реал обаче той така и не успя да разкрие пълния си потенциал, като досега има 32 двубоя с едва 2 попадения с екипа на тима. Неговото преотстъпване означава, че единственият конкурент на Карим Бензема в атаката на испанския шампион остава Мариано Диас.

РОНАЛДО И МЕСИ С ПОРЕДНИ НАГРАДИ

Считаните за двамата най-велики футболисти на настоящето Кристиано Роналдо и Лионел Меси бяха отличени за пореден път. Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS) определи, че португалецът е Голмайстор №1 за изминалото десетилетие (2011-2020 г.), а капитанът на Барселона беше посочен като №1 сред плеймейкърите. Сред треньорите пък над всички е Диего Симеоне.

За тези 10 години Роналдо е вкарал точно 550 попадения – с едно повече от Лео. Трети с 417 гола е Роберт Левандовски.

Изборът на Меси за Най-добър плеймейкър е въз основа на мястото му в класацията на IFFHS през всяка една година от изминалото десетилетие. Така през този период той е събрал най-много точки, като за първо място се дават по 20 точки, за второ – 19 т., за трето – 18 т. и т.н. Втори е бившият съотборник на Меси в Барселона – Андрес Иниеста, а призовата тройка допълва халфът на Реал (Мадрид) Лука Модрич.

При наставниците Чоло Симеоне събира 152 точки и изпреварва Джосеп Гуардиола (144) и Юрген Клоп (105).