ДОБРУДЖА 07 ПОСРЕЩА МАРЕК В ПЪРВИЯ МАЧ ОТ СУПЕРЛИГАТА ЗА 2021 ГОДИНА

Отборите на Добруджа 07 (Добрич) и Марек Юнион-Ивкони (Дупница) ще се изправят един срещу друг в първия мач от Суперлигата за Новата година. Срещата ще се изиграе на 16 януари (събота) от 18:00 ч. в зала “Добротица”, информира sportal.bg. Волейболистите на Мирослав Живков са четвърти във временното класиране с 6 точки (2 победи, 1 загуба) и мач по-малко от съперника, който е на трета позиция със 7 точки (2 успеха, 2 поражения).

В последния си двубой за миналата година добричлии отстъпиха на Хебър (Пазарджик) с 0:3 гейма в отложен мач от първи кръг. Броени дни преди това “зелените” от Североизтока победиха като домакини Нефтохимик 2010 (Бургас) с 3:0 гейма. Марек пък от своя страна отстъпи на пазарджиклии в шести кръг, преди участието си в евротурнирите.

ВАЛЕНТИН АНДРЕЕВ Е АТЛЕТ №1 НА КЛУБА СИ ЗА 2020 Г.

Валентин Андреев беше избран за Атлет №1 на СКЛА Черно море 2005 (Балчик) за 2020 година. Най-добре представителите се състезатели на клуба бяха наградени от Андриан Андреев на специална церемония, спазвайки противоепидемичните мерки. През 2020 г. Валентин Андреев спечели сребро в хвърлянето на чук на Балканиадата за юноши под 20 години, подобри личния си рекорд при мъжете и стана шампион на България за мъже за първи път в своята кариера.

Балчишките атлети успяха да вземат участие в общо 15 състезания през изминалата година: национални шампионати – 9; балкански шампионати – 2; турнири – 4. Спечелените медали са общо 63: 26 златни, 15 сребърни, 21 бронзови, както и един сребърен медал от балкански шампионат, информира bgathletic.com.

Ето и имената на десетимата най-добри спортисти към СКЛАЧерно море – 2005 за 2020 г.:

  1. Валентин Андреев
  2. Преслав Вълев
  3. Марин Иванов
  4. Стоян Димитров
  5. Екатерина Димова
  6. Христо Банков
  7. Николета Стойкова
  8. Даниел Джахани
  9. Живко Господинов
  10. Никола Янъков

Извън десетката бяха наградени и трима атлети за своите спортни постижения за годината – Емил Господинов, Невал Ремзиева и Мартина Петрова.

ДИЛЯН ИЛИЕВ ПРОВЕДЕ ИНТЕРЕСНА ТРЕНИРОВКА НА ВРАТАРИТЕ В ПИРИН

Треньорът на вратарите във ФК Пирин (Благоевград) – добричлията Дилян Илиев, провел доста интересна тренировка с вратарите на клуба на спортната база в с. Рилци. В заниманието били включени доста упражнения от вратарски тип, но най-интересно било упражнението, което предложил Илиев, със затъмнени очила. Целта на това упражнението е за по-добро предвиждане на движението на топката и стимулиране на по-бърза реакция. В заниманието се включили всички налични вратари в клуба: Франческо Руберто, Петър Петров, новото попълнение Димитър Шейтанов, Исмет Кисьо и перспективният вратар от школата на клуба Александър Марковски, който се състезава в Елитната група до 19 годишните .

Дилян Илиев е на 37 години, възпитаник на ДЮШ на Добруджа. Има мачове за България с юношеския и с младежкия национален отбор. Преди да стане треньор на Пирин, в продължение на 5 години и половина той развиваше собствена вратарска академия в Мюнхен.

РОБЕРТ ЛЕВАНДОВСКИ БЕШЕ ИЗБРАН ЗА СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА НА ПОЛША

Нападателят на футболния гранд Байерн (Мюнхен) Роберт Левандовски беше избран за спортист на 2020 година на Полша в допитването на водещото местно издание “Пржеглад Спортови”.

Левандовски заслужи наградата за втори път в кариерата си, след като изпревари шампионката от Откритото първенство на Франция по тенис Ига Швьонтек. По-рано той беше определен за футболист на годината на ФИФА, а взе и приза за спортист на Европа за 2020 година. 32-годишният Левандовски имаше страхотен сезон с Байерн, с който спечели титлата, купата и Суперкупата на Германия, Шампионската лига и Суперкупата на Европа.

Ски-скачачът Камил Стох, който наскоро спечели престижната верига “Четирите шанци”, беше класиран на трето място в допитването.

БРИЛЯНТНО НАЧАЛО ЗА ПИРОНКОВА В КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА AUSTRALIAN OPEN

Цветана Пиронкова започна участието си в квалификациите за Australian Open с блестяща победа. Първата ракета на България се нуждаеше от 70 минути, за да разбие японката Киока Окамура с 6:0, 6:1 и да си проправи път към втория кръг на пресявките за първия турнир от “Големия шлем” за годината. Така 33-годишната пловдивчанка си осигури 35 хиляди австралийски долара и 20 точки за световната ранглиста, в която заема 133-ото място.

В следващата фаза Пиронкова ще се изправи срещу южнокорейката На-Ле Хан, която отстрани австрийката Юлия Грабер с 3:6, 6:3, 6:1. Хан заема 204-ото място в световната ранглиста и никога не се е изправяла срещу нашата тенисистка.

Българката, която преди 7 години спечели първата си титла от WTA, вкара само 37% първи сервис, но това не й попречи да се справи по категоричен начин с японката. Цвети спечели 81% от точките на своето първо подаване и 67% на втория си сервис. Тя реализира 5 от 10-те си шанса за пробив и спаси двете възможности на Окамура, които дойдоха в последния гейм на мача.

Мачът започна ударно за 1/4-финалистката от миналогодишния US Open. Цвети изгуби само две точки на свой сервис в първия сет и реализира три пробива по пътя към “геврек” – 6:0. Втората част също отиде под диктовката на българката, която записа още два пробива на сметката си и след две отразени точки за пробив в седмия гейм стигна до победата с крайното 6:0, 6:1.

Изабелла Шиникова също се класира за втория квалификационен кръг след победа със 7:5, 6:2 над Осеан Доден. Основната схема на Australian Open ще започне на 8 февруари.

БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГЕОРГИ БРАТОЕВ НА ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ В ИЗРАЕЛ

Волейболистите от националния отбор на България ще играят без опитния разпределител Георги Братоев на европейските квалификации в Хадера (Израел) от 12 до 17 януари. Треньорският щаб, начело със Силвано Пранди, е взел решение да не ползва услугите на Георги Братоев. На негово място е повикан Владимир Станков.

Националите заминават за Израел днес. Съперници на България за първото място, даващо директно класиране за Евроволей 2021, са отборите на Австрия и Израел.

ТИМ ОТ ЧЕТВЪРТА ДИВИЗИЯ ИЗХВЪРЛИ ЛИЙДС

Четвъртодивизионният Кроули Таун пренаписа историята си. Тимът от Втора лига поднесе една от сензациите на третия кръг на ФА Къп, след като отнесе Лийдс с 3:0. Тимът на Джом Йемс реализира и трите гола след почивката и отпразнува знаменитото си представяне.

Ник Царула, който играеше седмия си мач в професионалния футбол, откри резултата след фантастичен индивидуален пробив в 50-ата минута. Вратарят на Лийдс Кико Касийя допусна грешка, което позволи на Ашли Надесан да удвои аванса на домакините малко след откриването на резултата. Джордан Тъниклиф отбеляза третото попадение, а Кроули можеше да спечели и с по-голяма разлика.

62 места делят двата отбора в стълбата на английския футбол, но това не си личеше на терена. Марсело Биелса бе направил седем промени в тима си и това се отрази. Първото полувреме бе равностойно, но през втората част Кроули доминираше.

Бристол Сити също се класира за четвъртия кръг, след като победи Портсмут с 2:1. Барнзли спечели с 2:0 срещу четвъртодивизионния Транмиър с голове през второто полувреме.

НОЙЕР С НОВО ПРИЗНАНИЕ В ГЕРМАНИЯ

Капитанът на Германия Мануел Нойер спечели наградата за футболист номер едно на страната за изминалата година. Стражът на Байерн (Мюнхен) спечели безапелационно, събирайки 51% от вота на гласувалите хора, а Серж Гнабри остана втори с едва 15%. Трети пък е Матиас Гинтер с 9.3%, който спечели през миналата година. Безспорен номер едно за последното десетилетие пък е Месут Йозил, който печели наградата през 2011-а, 2012-а, 2013-а, 2015-а, както и през 2016-а. “34-годишният вратар спечели всичко, което можеше да спечели в клубния футбол с Байерн през миналия сезон. Титла, купа, Шампионска лига, национална и европейска Суперкупа. Освен това наскоро Нойер бе избран за най-добър вратар в света за пети път, след това беше избран за вратар на годината на Европа”, се казва в съобщението на Германския футболен съюз.

РОМА ОТДАЛЕЧИ ИНТЕР ОТ ВЪРХА

Рома и Интер не определиха кой ще е по-сериозният претендент за титлата. Двата отбора завършиха 2:2 във вълнуващ двубой на “Олимпико”. В шести пореден мач между двата отбора срещата завърши наравно.

Римляните имаха известно предимство преди почивката и поведоха с гол на Пелегрини в 17-ата минута. “Нерадзурите” започнаха много силно втората част и в определен период доминираха. Те стигнаха до пълен обрат с попадения на Шкриняр и Хакими. Четири минути преди края Джанлука Манчини изравни и донесе точката на “вълците”.

Това е втора поредна грешка за отбора на Антонио Конте след загубата от Сампдория през седмицата. Те изостават на три точки от лидера Милан, а Рома е три точки зад “нерадзурите”.