БЪЛГАРИЯ С ТРЕТА ПОБЕДА НАД СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Волейболните национали на България обърнаха Северна Македония с 3:1 (23:25, 25:18, 25:22, 25:18) и записаха трета поредна победа над този съперник в третата контрола помежду им, изиграна в зала “Христо Ботев” в столицата. В първите две проверки, част от подготовката на волейболистите ни за предстоящата европейска квалификация в Израел от 12 до 17 януари, националният ни тим спечели съответно с 3:2 и 3:1 гейма.

Северномакедонците започнаха силно и поддържаха разликата до края на първия гейм, печелейки го с 25;23. Родните “лъвовете” показаха по-добра игра и доминираха напълно във втората част. Волейболистите на Силвано Пранди поведоха с 14:7 и нямаха проблеми да затворят гейма при 25:18.

Третият гейм бе равностоен до 18:18, след което националите ни се откъснаха с три точки и в крайна сметка стигнаха до обрат в мача след 25:22.

Стефан Чавдаров бе на сервис в началото на четвъртата част до 6:0. “Трикольорите” увеличиха преднината си благодарение на страхотния сервис на Чавдаров, Цветан Соколов и Алекс Грозданов, за да триумфират след 25:18.

Най-резултатен за България бе Цветан Соколов с 28 точки (3 аса, 5 блокади), с 15 се разписа Алекс Грозданов (4 аса, 4 блокади). Тодор Скримов добави 13 точки. За Северна Македония Никола Гьоргиев се отчете с 19 точки, а с 12 завърши волейболистът на Хебър Александар Ляфтов.

ФУТБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАПОЧНАХА ПОДГОТОВКАТА СИ ЗА НОВИЯ СЕЗОН

Отборът на Добруджа, който играе във Втора професионална лига, проведе вчера първата си тренировка за Новата година. В заниманието не взеха участие някои от основните играчи в селекцията на мениджъра Светослав Петров – халфът Християн Казаков и вратарят Иван Василев, които са решили да продължат състезателната си кариера в столичния Септември. Тепърва ще стане ясно кои още ще напуснат отбора, както и кои ще са новите футболисти на стадион „Дружба”. А това до голяма степен зависи от промените, които се очакват в добричкия клуб. Припомняме, че след последния мач през есента старши треньорът Светослав Петров заяви, че напуска, защото не желае да работи повече при това ръководство но ПФК Добруджа. На 11 януари, понеделник, ще се проведе заседание на Управителния съвет на клуба, след което ще стане ясно какви промени ще се направят, както и дали наистина отборът ще има нов наставник.

Засега се знае, че цялата предсезонна подготовка на „жълто-зелените” ще протече в Добрич, както и че са уговорени контроли с отбори от първия ешелон – Черно море (Варна), Локомотив (Пловдив) и Ботев (Враца).

ПОЧЕТИНО ЗАТЯГА МЕРКИТЕ В ПСЖ

Новият наставник на Пари Сен Жермен Маурисио Почетино е дал заявка за нов ред, който звездите на френския клуб трябва да спазват в бъдеще. Според RMC Sport аржентинецът е бил категоричен по време на първата тренировка на отбора, че времето за шеги, закачки и глупости е приключило и вече всички играчи, без значение от звездния им статут, трябва да се отнасят по-сериозно към работата си.

Първият мач на Почетино начело на ПСЖ е днес – отборът гостува на Сент Етиен в среща от 18-ия кръг на Лига 1. В момента парижани са на трето място в класирането, като първата задача на аржентинеца ще бъде да върне колоса на върха в първенството възможно най-бързо.

Голямата цел обаче си остава Шампионската лига, където ПСЖ трябва да срещне през следващия месец Барселона в 1/8-финалната фаза на надпреварата.

РЕАЛ ПРОДАВА ТРИМА ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА

Реал (Мадрид) иска да се раздели с трима футболисти през зимния трансферен прозорец, съобщава “Мундо Депортиво”. Според източника халфът Иско, защитникът Алваро Одриосола и нападателят Лука Йович са нежелани от щаба на Зинедин Зидан.

Иско вече съобщил на ръководството, че иска да напусне и да отиде в отбор, в който ще получи повече време за игра. Към него има интерес от Ювентус, Манчестър Сити и Наполи. Реал (Мадрид) е готов да пусне играча за 50 милиона евро.

Одриосола може отново да отиде под наем в Байерн (Мюнхен), докато Лука Йович възнамерява да се завърне в Айнтрахт (Франкфурт).

Реал (Мадрид) след 17 кръга от Ла Лига заема 2-ро място в класирането с актив от 36 точки.

КУМAН: БAРCEЛOНA ИМA НУЖДA OТ НAПAДAТEЛ

Трeньoрът нa Бaрceлoнa Рoнaлд Кумaн нacтoявa зa привличaнeтo нa нoв цeнтрaлeн нaпaдaтeл прeз януaрcкия трaнcфeрeн прoзoрeц. “Нe e нeoбхoдимo дa пoвтaрям кaзaнoтo oт мeн в нaчaлoтo нa ceзoнa, чe имaмe нуждa oт някoгo нa върхa нa aтaкaтa, зa дa имaмe пoвeчe кoнкурeнция, дa имaмe пo-гoлямa eфeктивнocт, нo тoвa зaвиcи oт мнoгo нeщa“, кoмeнтирa Кумaн cлeд трудния уcпeх нa кaтaлунцитe c 1:0 кaтo гocти нa Уecкa и дaдe дoбрa oцeнкa зa игрaта на своя oтбoр. „В пocлeднитe 20 минути ce прeдcтaвихмe дoбрe, въпрeки чe нe ни бeшe лecнo cрeщу oтбoр, кoйтo ce зaтвaря мнoгo в зaщитa. Имaхмe cпoкoйcтвиe дa прoмeним игрaтa пo крилaтa. Вкaрaхмe cтрaхoтeн гoл. В крaйнa cмeткa нaкрaя мaлко cтрaдaхмe, зaщoтo нe уcпяхмe дa рeшим мaчa пo-рaнo. Aкo нe уcпeeш дa вкaрa двa или три гoлa, нaкрaя винaги cтрaдaш… Вярвaм нa вceки eдин игрaч, кoйтo e в cъcтaвa. Aкo избeрeм дa имaмe тримa в cрeдaтa нa тeрeнa, имa мяcтo зa тримa нaпaдaтeли. C Лeo, кoйтo имa пълнa cвoбoдa нa тeрeнa, избрaх някoй, кoйтo дa ни дaвa мнoгo дълбoчинa кaтo Уcмaн Дeмбeлe. Зaлoжихмe нa Мaртин Брaйтуaйт, зaщoтo в тoзи тип мaчoвe e нeoбхoдимo дa имaмe игрaч oт нeгoвия тип. Тoвa нe oзнaчaвa нищo зa Aнтoaн. Нуждaeм ce oт вcички игрaчи зa мнoгoто мaчoвe, кoитo ни oчaквaт“, дoбaви нacтaвникът нa кaтaлунцитe.

Той иcкa oтбoрът му дa ce пoдoбри в пocлeдния пac, в cъздaвaнeтo и рeaлизирaнeтo нa oпacнocтитe прeд cъпeрникoвaтa врaтa. „Мнoгo cъм щacтлив oт гoлa нa Фрeнки. Пeдри и Уcмaн cъщo излязoхa нa някoлкo cитуaции. Дeмбeлe дeмoнcтрирa мнoгo дoбрa игрa. Тoй трябвa дa зaдържи тoвa нивo и дoри дa пoдoбри фoрмaтa cи… Тoзи мeceц e мнoгo вaжeн зa нaшитe cтрeмeжи. Прeдcтoят ни мнoгo гocтувaния. Aкo пoбeждaвaмe, зaвиcим oт рeзултaтитe нa другитe. Нe e лecнo дa пeчeлим дaлeчe oт дoмa. Вce пaк мoжe дa нaмaлим изocтaвaнeтo, aкo пoбeждaвaмe. Cрeщу Уecкa игрaхмe cилнo и бяхмe cъcрeдoтoчeни. Тoвa e ocнoвaтa, oт кoятo ce нуждaeм. Трябвa дa пoдoбрявaмe игрaтa cи ocoбeнo бeз тoпкa“, кaзa oщe Рoнaлд Кумaн.

ОБЕРТАН УДАРИ ГОЛЯМ ШАМАР НА ЛЕВСКИ

Левски ще претърпи пълен провал в опитите си да върне Габриел Обертан на „Герена”, информира novsport.com. Последните информации от Турция са, че опитният французин ще напусне Ерзурумспор, но не за да премине в българския клуб, а в местния Самсунспор. Според местните медии трансферът е договорен, а контрактът официално ще бъде подписан в следващите няколко дни.

Настоящият тим на Обертан – Ерзурум, бе поставил цена от 400 хил. евро за французина, която по всичко личи ще бъде платена от Самсунспор.

ЧЕЛСИ И ПСЖ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НАТИСКАТ ЗА ДОНАРУМА

Отборите на Челси и Пари Сен Жермен ще се опитат да изтръгнат вратаря на Милан Джанлуиджи Донарума, твърди „SportMediaset“. И двата клуба търсят нов вратар за следващия сезон и идеята да вземат италианския национал за без пари, е доста примамлива, като се има предвид, че договорът му изтича през юни.

В информацията се добавя, че и двата отбора са инициирали контакти с агента на играча Мино Райола и са готови да предложат договор на стража на стойност 12-14 милиона евро нетно годишно, като самият срок на контракта ще бъде за пет години.

В момента се смята, че Донарума води преговори с Милан за нов договор, но нещата не вървят толкова гладко. Сега той получава по 6 милиона евро на сезон на „Сан Сиро“, а Райола настоява за сериозно увеличение на заплатата на своя клиент.

ДЖОКОВИЧ И НАДАЛ ЩЕ ВОДЯТ ОТБОРИТЕ НА СЪРБИЯ И ИСПАНИЯ НА ATP CUP

Световният номер 1 в мъжкия тенис Новак Джокович ще бъде начело на тима на Сърбия за турнира ATP Cup през следващия месец в Австралия, съобщиха организаторите. Сърбия ще защитава титлата си на турнира от 1 до 5 февруари в Мелбърн.

13-кратният шампион от “Ролан Гарос” Рафаел Надал от Испания, победителят от Откритото първенство на САЩ Доминик Тийм от Австрия и шампионът от финалите на АТП Даниил Медведев от Русия са сред другите най-силни тенисисти, който ще се включат в надпреварата.

Сърбия с Джокович начело победи Испания с Надал на финала в първото издание на турнира, което се проведе миналата година. В състезанието участват 12 отбора, разделени в три групи. “Играчите очакват с нетърпение да са на корта отново и да представят своите държави. С участието на Сърбия и Испания се очертава силно състезание”, каза директорът на турнира Том Ларнер.

ATP Cup ще се проведе заедно с два други турнира в Мелбърн, които са подгряващи за Откритото първенство на Австралия. Първият за годината турнир от Големия шлем ще започне три седмици по-късно от обичайното – на 8 февруари, поради пандемията от коронавирус и строгите правила на австралийските власти.