ДЖОКОВИЧ ПОЛУЧИ РЕКОРДНАТА СИ ШЕСТА КУПА ЗА НОМЕР 1 В СВЕТА

Новак Джокович получи рекордната си шеста купа за завършването на годината като номер 1 в света, с което изравни Пийт Сампрас, а и постави друг рекорд – за най-възрастен лидер след край на сезона (33-годишен). Сърбинът бе награден по традиция преди началния сблъсък на Финалите на АТР.

Ноле, който е завършвал като първи в мъжкия ранкинг 6 пъти в последните години, ще изравни постижението на американската легенда Пит Сампрас. Сампрас, който е бил идол на Джокович като дете, постига този резултат от 1993-а до 1998-а година. За 16-и път в последните 17 години номер 1 в края на годината е някой измежду Големите трима в тениса днес: Джокович, Рафаел Надал (2008, 2010, 2013, 2017, 2019) или Роджър Федерер (2004-2007, 2009). Другият, който се е намествал между тях е Анди Мъри (Великобритания), който беше номер 1 за 2016-а.

Преди да започне тази ера пък на върха през 2003 година беше Анди Родик (САЩ). Джокович се наслаждаваше на един доста приятен сезон, който в същото време е и доста странен с прекъсването му заради пандемията от коронавирус, но пък прибави четири титли към колекцията си. Една от които е от Голям шлем, други две от турнири Мастърс 1000, както и помогна на националния отбор на Сърбия да спечели АТР Къп през януари. “Пит Сампрас беше човекът, когото гледах и попивах как играе във времето, когато растях. Да изравня рекорда му, е мечта, за която никога не съм вярвал, че ще се случи”, заяви сърбинът.

 

ОТЛОЖИХА ДЕРБИТО МОНТАНА – ДОБРУДЖА 07

Двубоят между волейболистите на Монтана и Добруджа 07 (Добрич) от третия кръг на Първата осмица от Суперлигата, който бе насрочен за 14 ноември (събота) в монтанската зала “Младост”, бе отложен. Причината е наличието на позитивни състезатели в лагера на добруджанци, информира bgvolleyball.com.  Допълнително ще бъдат уточнени дата и час за изиграването на срещата.

По програма двубоят бе телевизионен, като след отлагането му такъв става мачът между волейболистите на Марек Юнион-Ивкони и Левски София. Той бе предаван пряко по Diema Sport 2. По рано стана ясно, че 9 от играчите на ЦСКА са позитивни, като НВЛ отложи мачовете им в следващите кръгове.

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ВЗЕ РЕГИОНАЛНОТО ДЕРБИ СЪС СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ)

Отборът на Черноморец (Балчик) продължава победната си серия в Североизточната трета лига. В местно регионално дерби от ХIV кръг в Балчик гостуваха футболистите на Септември 98 (Тервел).

Домакините още в 3-ата минута превзеха вратата на Дениз Александров с гол на Ивайло Русев. Последва масиран натиск на футболистите от Белия град и до 12-ата минута се заредиха трудни моменти пред вратата на Септември 98 (Тервел). До края на първата част играчите на Черноморец доминираха на футболния терен, но гол така и не падна. В 41-ата минута гостите се възползваха от неумелата намеса на вратаря Павлин Евтимов и с шут на Стелиян Цеков изравниха – 1:1. При този резултат двата отбора се прибраха на почивката.

През втората част играта на терена стана много динамична. В 65-ата минута реферите от Варна, начело с Красен Георгиев, видяха нарушение в наказателното поле на гостите и отсъдиха дузпа. Това вдигна градуса на напрежението, след като почти целият отбор на Тервел оспори групово отсъдената дузпа. От бялата точка Даниел Георгиев беше точен за 2:1. В оставащото до края на мача време двата отбора направиха много пропуски и пред двете врати, а това остави резултата непроменен – 2:1.

В следващия кръг Черноморец (Балчик) гостува на лидера Светкавица (Търговище), докато Септември 98 (Тервел) приема у дома Доростол (Силистра). sportal.bg

 

СЕРХИО РАМОС СТАНА НОМЕР 1 В ЕВРОПА

Капитанът на Реал (Мадрид) Серхио Рамос започна като титуляр в двубоя от Лигата на нациите срещу Швейцария и по този начин записа своя мач номер 177 с екипа на Испания. Така той стана еднолично футболистът с най-много срещи с националния си отбор в Европа, като до този момент делеше върха със славния вратар на Ювентус и Италия Джанлуиджи Буфон.

Трети в класацията върви мегазвездата на Ювентус и Португалия Кристиано Роналдо, който има 169 мача.

34-годишният Рамос дебютира през март 2005 година за Испания, като е наложен от Луис Арагонес в двубой срещу Китай. Той е и най-резултатният централен бранител на национално ниво с 23 попадения, като изпреварва с много втория в класирането аржентинец Даниел Пасарела. Рамос е на 8 срещи от световния рекорд на Ахмед Хасан от 184 мача с екипа на Египет.

БРАЗИЛИЯ ПРОДЪЛЖАВА БЕЗ ГРЕШКА В СВЕТОВНИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ

Отборът на Бразилия продължава без грешка участието си в световните квалификации за Мондиал 2022. “Селесао” постигна трета поредна победа, след като надви с 1:0 тима на Венецуела и оглави временното класиране с пълен актив от 9 точки. Успехът на стадиона в Сао Пауло не дойде никак лесно, тъй като гостите дадоха сериозен отпор, а Бразилия страдаше от отсъствието на Неймар. Все пак в 67-ата минута отбраната на Венецуела беше матирана след многоходова атака, завършила с гол от близка дистанция на Роберто Фирмино.

За двубоя с Венецуела селекционерът на Бразилия беше направил четири промени спрямо предишната среща – победата с 4:2 над Перу. Извън стартовия състав освен Неймар останаха още Каземиро, Филипе Коутиньо и Уевертон. Техните места заеха Габриел Жезус, Алан, Евертон Рибейро и Едерсон. Очакванията за труден двубой се оправдаха.

Двата тима завършиха 0:0 на миналогодишното издание на Копа Америка. Още в седмата минута Ришарлисон успя да се разпише, но попадението беше отменено пораoи засада. Шампионът на Южна Америка контролираше топката, но не стигаше до голови положения. В 30-ата минута Ричарлисон пропусна, а през първата част Венецуела стигна до едно положение чрез Йедерсон Сотелдо, но Маркиньос се намеси и изчисти топката.

Второто полувреме започна с нов отменен гол за Бразилия, като този път причината беше нарушение срещу вратаря Фаринес от страна на Дъглас Луис. Все пак в 67-ата минута съпротивата на гостите беше сломена, след като Фирмино с глава прати топката в мрежата с първия си гол от четири мача насам.Така без да блести Бразилия си свърши работата и събра пълен актив. Следващият съперник на “селесао” е изклюително труден. Това е тимът на Уругвай, а двубоят е във вторник в Монтевидео.

ЯНИК СИНЕР Е НОВИЯТ ШАМПИОН НА SOFIA OPEN

Талантливият италианец Яник Синер победи Вашек Поспишил във финала на тенис турнира от сериите АТР 250 в София с 6:4, 3:6, 7:6(3). Така 19-годишният тенисист, роден в Тирол, спечели първата титла в кариерата си, а съперникът му остава с печалната статистика от три загубени финала.

Синер спечели финалите на “следващото поколение” на АТР миналата година и досега това бе най-голямата титла в кариерата му, но нещата се промениха с успех в българската столица. Той елиминира Мартон Фучович, Марк Андреа Хюслер, Алекс де Минор и Адриан Манарино, като единствено срещу Де Минор изоставаше в резултата и трябваше да прави обрат (преди финала).

Синер е първият играч, роден през 2001 година, който стига до финала на турнир на АТР. Той вече стана най-младият шампион на такова ниво от Кей Нишикори насам, който спечели в Делрей Бийч през 2008-ма. Поспишил пък е загубил и трите финала в кариерата си – срещу Милош Раонич във Вашингтон през 2014-а, срещу Гаел Монфис в Монпелие през 2020-а и сега от Синер в София.

Талантливият тиролец е шестият играч през годината с дебютен успех в кариерата си. Досега това направиха Юго Юмбер, Каспер Рууд, Тиаго Сийбот Уайлд, Миомир Кецманович и Джон Милман. Sportal.bg

ПОРЕДНИ ГРУБИ ГРЕШКИ И ПРОПУСНАТА ДУЗПА ОСТАВИХА БЪЛГАРИЯ НА ДЪНОТО

Националният отбор на България остана на последно място в своята група 4 в Дивизия „Б” на Лигата на нациите. “Лъвовете” отстъпиха с 1:2 от Финландия на стадион “Васил Левски” и останаха без победа и само с една точка преди гостуването на Ирландия в сряда. “Трикольорите”, които имаха много проблеми с липсата на основни футболисти, продължиха да правят подаръци в защита, както е от началото на кампанията. Именно след две елементарни грешки гостите, които нямаха никакво игрово предимство, се прибраха на почивката с два гола преднина. Пуки (7) и Лод (45) бяха точни за скандинавците.

Втората част родните националите опитаха да постигнат обрат, който можеше и да бъде възможен, ако Галин Иванов не бе пропуснал дузпа в 60-ата минута. Димитър Илиев вкара втората отсъдена дузпа за родния тим в 68-ата минута. Това обаче не се оказа достатъчно, за да може България да се спаси от поражение. Така преди месец “лъвовете” загубиха за първи път в своята история от Финландия в Хелзинки, а сега записаха и първо поражение при домакинство на “совите”.

Тимът на Дерменджиев трябва да съжалява, че пропусна отлична възможност да запише поне точка срещу съперник, който си е гарантирал място на Евро 2020, а също така преди дни надви с 2:0 световния шампион Франция в Париж.

Така България записа четвърто поредно поражение в надпреварата и заслужено остана на последно място, след като има само една спечелена точка и едва два отбелязани гола от пет двубоя. Финландия пък остана на второ място с 12 точки, като ще се бори за първото място в Кардиф. “Лъвовете” пък, ако искат да останат в Дивизия “В” ще имат нужда от успех в Дъблин, в противен случай ще се върнат в Дивизия “С”, където бяха при първото си участие в турнира “Лига на Нациите”.

ХАМИЛТЪН ИЗРАВНИ ВЕЛИКИЯ РЕКОРД НА ШУМАХЕР

След триумф в Гран При на Турция Люис Хамилтън спечели седмата си световна титла във Формула 1. Британецът постигна немислимото допреди няколко години и изравни рекорда на легендата на спорта Михаел Шумахер. Люис не стигна лесно до победата на пистата „Истанбул Парк“, след като не стартира добре от шеста позиция, имаше проблеми с работата на гумите и престоя 20 обиколки зад Себастиан Фетел.

Три кръга преди края на шампионата Люис е недостижим на върха в класирането с 307 точки, на 110 пред втория Валтери Ботас. В заключителната част от надпреварата Люис показа защо е голям шампион и без да се нуждае от победа, вдигна седмата си титла с триумф в Истанбул. Серхио Перес, в едно от последните си състезание за отбора на Рейсинг Пойнт, се пребори за прекрасна втора позиция. Мексиканецът бе следван на третата позиция от Шарл Леклер до последната обиколка, но два завоя преди финала младият монегаск блокира гумите си и съотборникът му във Ферари Себастиан Фетел веднага се възползва и му измъкна под носа третото място на подиума.

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1.  ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА