Нов изпълнен проект на община Крушари

0
552

През м.юли тази година община Крушари сключи договор за съвместна дейност № РД04-41/29.07.2020 г. с Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика.

Подписаното договор е на стойност 38 955лв., обезпечи реализирането на проект „Модернизация на съществуващата материална база за предоставяне на социални услуги в община Крушари“, чието успешно отчитане приключи преди броени дни. Външното финансиране, осигурено от Фонд „Социална закрила“ е на стойност 35 060лв., а собствения финансов принос на община Крушари е в размер на 3 895 лв.

Модернизацията на кухненския блок на Домашен социален патронаж включи доставка на нова готварска печка, деветдесет комплекта сефертаси за разнос на храна по домовете на потребителите, колонен климатик за кухненския блок, професионална скара. Менюто за потребителите на патронажа ще бъде обновено, тъй като в рамките на проекта е доставен конвектомат, с който голяма част от ястията ще се приготвят на пара, което е стъпка към осигуряване на здравословно хранене на възрастните хора. Стойността на доставеното оборудване за нуждите на патронажа е в размер на 26 509 лв.

Дневната на младежите от защитеното жилище за лица с умствена изостаналост в с. Крушари е преобзаведена с нови канапета и фотьойли с ергономични параметри и функции за релакс. Своите кулинарни умения младежите ще затвърждават с предоставения домашен уред за готвене на пара.

В с. Добрин възрастните хора, настанени в социалната институция, ще ползват една по-уютна среда в столовата – монтиран е нов колонен климатик, изцяло са подменени трапезните столове, поставен е аспиратор в кухненския блок.

Нови уреди за двигателна рехабилитация са вече на разположение на потребителите в Центъра на социална рехабилитация и интеграция – автоматична бягаща пътека, кростренажор, степер, посетителски столове.

С реализирания проект всички предоставяни социални услуги на територията на община Крушари доокомплектоваха и подновиха материално-техническата си база. Създадената среда е  с осъвременени функционалности,  с намалени разходи на електрическа енергия, създаваща спокойна и приветлива среда за работа на служителите и ползване от потребителите.