СПОРТНА ПАНОРАМА

0
1227

МИЛИЦА МИРЧЕВА ПРОДЪЛЖАВА ДА ТРЕНИРА В КЕНИЯ

Вече един месец трима от водещите български атлети в бяганията на средни и дълги разстояния – добричлийката Милица Мирчева, Йоло Николов и Митко Ценов (СК Атлет, Мездра), са на подготвителен лагер в Страната на бягащите хора – Кения, информира Sportal.bg.

От края на февруари Милица и Йоло тренират в западнокенийския град Елдорет, разположен на 2 117 м надморска височина, на около 300 км от столицата Найроби, близо до границата с Уганда, а от началото на март Митко и македонският атлет Дарио Ивановски водят тренировки в друг известен център за подготовка на най-добрите африкански лекоатлети – Итен (2 400 м н. в.), популярен като Home of Champions (Домът на шампионите), който се намира на 30-ина км от Елдорет. “Тренираме здраво, всичко е наред, сподели националният рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов. Времето тук е супер. С Дарио Ивановски сме заедно в Итен. Има още доста бели атлети, но и много си тръгнаха покрай истерията с коронавируса. Днес, 25 март, е последният полет от летището в Найроби, след което го затварят. И ние искахме да се върнем с този полет, но нямаше места. Затова ще останем, докато отвори летището и има полет за вкъщи. А и поради отлагането на Олимпиадата няма защо да стоим повече тук. Ще се преместим на друго място. Всичко останало върви добре, тренировките се получават отлично, влязохме много бързо в ритъм. Ще продължим да се готвим и да чакаме съвсем скоро някое състезание, за да можем да направим силни резултати и да покрием норматива за Токио 2021 още през юни-юли месец. Бъдете силни и не се предавайте. Вярвам, че съвсем скоро всичко ще е наред!“

“Първоначалните ни планове бяха да останем в Елдорет до 2 април и Милица да участва на маратона в Бостън на 20 април – споделя Йоло Николов. – Но след като отмениха всички възможни маратони през април и май, не ни остава нищо друго, освен да продължим да тренираме тук и да чакаме подходящия момент. Хубавото е, че условията в Кения са едни от най-добрите в света по отношение на средните и дълги бягания. Милица тренира с едни от най-силните жени в маратонската дистанция. Режимът ни на живот е сведен буквално само до сън – тренировки – храна. Това се повтаря всеки ден… Седмично пробягваме около 200-220 км, всеки ден между 20 и 40 км. Да правиш това дни, месеци наред, не е лесна работа и изисква пълна отдаденост и концентрация. Това е нашата работа и ние се стремим да бъдем най-добрите във всяко едно отношение. Благодарим на хората, който ни помогнаха да сме тук, редом с най-добрите в света – Българската федерация по лека атлетика в лицето на г-н Добромир Карамаринов, който се погрижи нищо да не ни липсва до този момент и да работим спокойно. Огромни благодарности на фирма „Булнет“, в частност на Деница и Христо Ценови, за доверието и подкрепата през годините. Семействата и приятелите ни, които, волно или неволно, се налага да работят наравно с нас за благото на българския спорт и по-точно – на леката атлетика. Благодарности на Чичо Стефчо, така наричаме по нашенски Стивън Чероно, световен рекордьор на 3000 м с препятствия (б. а. 7:53.63 мин.) и двукратен световен шампион в тази дисциплина. Това е човекът, който в Кения е като наш ангел хранител, грижи се нищо да не ни липсва и да се чувстваме като у дома си. Поздрави на Мездра и България!” „Независимо от обстоятелствата oставаме силни, продължаваме да работим здраво и продължаваме да вярваме, че ще дойде време да покажем плодовете на нашата упорита работа“, сподели от своя страна в социалната мрежа Instagram добруджанката Милица Мирчева.

Това е петият лагер, който българските атлети провеждат в Кения. През зимата на 2013-2014-а и през есента на 2015 година Митко, Милица и Йоло осъществиха няколкомесечна подготовка в източноафриканската държава, а през 2016-а, преди Олимпиадата в Рио, и през пролетта на 2017-а отново тренираха в Меката на бяганията.

 

Цецо Соколов преминава в Динамо (Москва)

Звездата на българския волейбол Цветан Соколов ще продължи кариерата си в Динамо (Москва). Договорът на диагонала със Зенит (Казан) изтича, но той ще остане в Русия. Sportal.bg съобщи, че диагоналът ще подпише с Динамо за 2 години. Бизнес Online разкри, че освен Соколов към московчани ще се присъедини и още един волейболист на Зенит – централният блокировач Вадим Лихошерстов. Преди това Динамо вече си осигури услугите и на Ярослав Подлесних.

През изминалия сезон в руската Суперлига, в който за шампион беше обявен воденият от Пламен Константинов Локомотив (Новосибирск), Соколов беше най-резултатният състезател на Зенит. Българинът направи общо 240 точки в 17 мача при 54% успеваемост в атака. Цецо помогна на отбора си да спечели Купата на Русия, като стана топреализатор на финалната четворка в Москва. В първенството казанци завършиха на второ място, а на Световното клубно първенство взеха бронзовите медали.

В досегашната си кариера Соколов е играл за Марек (Дупница), Халкбанк, Тренто, Кунео и Чиитанова. Печелил е по три пъти Шампионската лига и Световното клубно първенство.

30-годишният българин няма да е единственият чужденец в Динамо (Москва) през следващия сезон. Договор с клуба вече има и белгиецът Сам Деру.

Пламен Константинов изведе Локомотив (Новосибирск) до шампионската титла на Русия

Руската Суперлига по волейбол при мъжете и жените окончателно приключи за сезон 2019/2020 заради пандемията от коронавирус. Това решение бе взето на съвет на руската волейболна федерация, съобщава пресслужбата на централата. За крайното класиране се взема моментната подредба на отборите в шампионата преди финалната шестица.

Така за шампион при мъжете бе обявен Локомотив (Новосибирск), който е воден от бившия селекционер на България Пламен Константинов. Клубът от Новосибирск спечели редовния сезон в Суперлигата и трябваше да бъде домакин на финалната шестица в шампионата.

Тимът на Локомотив (Новосибирск) триумфира за първи път в своята клубна история с титлата в Русия. „Жалко е, че поради обстоятелства не успяхме да проведем Финалната шестица и да споделим радостта от победата заедно с нашите фенове, коментират на официалната страница на клуба.

При жените волейболистките на Динамо (Казан) завършват със златните медали. Представителките на Казан спечелиха редовния сезон. Също така те взеха и първия мач от полуфиналите срещу Динамо (Москва).

Отменят “Уимбълдън” за пръв път от 1945 г.

Откритото първенство на Великобритания по тенис няма да се състои през тази година заради пандемията от коронавирус. Това съобщи вицепрезидентът на германската федерация по тенис Дирк Хордорф в интервю за “Скай спортс”. Хордорф заяви, че организаторите на “Уимбълдън” ще се съберат в сряда, когато ще обявят официално решението.

Надпреварата на трева в Лондон е най-старата от четирите турнира от Големия шлем, като стартира през 1877 година и досега в историята не се е провеждала само в периодите на Първата и на Втората световна война – 1914-1918 и 1940-1945 година. “От “Уимбълдън” подчертаха, че ще имат среща на Борда в сряда и тогава ще вземат окончателно решение. Знаете, че съм ангажиран с управата на АТР и WТА. Вече е направено необходимото и “Уимбълдън” ще бъде отменен, в това няма никакво съмнение”, заяви Хордорф. “Това е правилното решение в настоящата ситуация. Не е реалистично да си представим, че с всичките забрани и ограничения за пътуване, които са наложени, може да бъде организиран толкова мащабен международен турнир, за който ще пътуват стотици хиляди хора от целия свят. Немислимо е”, допълни той.

Хордорф не вярва, че Откритото първенство на Великобритания по тенис, което по програма трябва да започне на 29 юни, ще може да бъде преместено за по-късно през годината. “Уимбълдън” е по-особен турнир заради тревната настилка и трябва да се подчинява на определени закони и специфични условия, свързани със слънчевата светлина през лятото. “Уимбълдън” през септември или октомври, когато никой не знае дали въобще ще може да се играе, е немислимо заради ситуацията с поддържането на тревата”, каза още Хордорф.

Заради пандемията от коронавирус сезонът на червени кортове беше отменен, като на този етап турнири няма да се играят най-рано до 7 юни. Според Хордорф обаче заради бързо разрастващата зараза с COVID-19 в последните дни в Западна Европа и в САЩ професионален тенис няма да има поне до октомври. Това поставя под съмнение провеждането и на Откритото първенство на САЩ в Ню Йорк, където е центърът на заразата в страната. Надпреварата на “Флашинг Медоус” трябва да стартира на 31 август.

Организаторите на “Ролан Гарос” пък вече обявиха, че местят турнира от края на май за втората половина на септември, въпреки че решението им не беше съгласувано с международната федерация по тенис, както и с асоциациите на професионалните тенисисти – АТР и WТА. “На този етап не може да се направи по-конкретна прогноза кога ще бъде подновен сезонът. Ако през октомври може да се играе отново професионален тенис, ще бъда много щастлив”, коментира Хордорф.

Срещите от основната схема на турнира на АТР в София трябва да започнат на 28 септември в зала “Арена Армеец”.

Челси следи ситуацията около Донарума

Бъдещето на Кепа Арисабалага в Челси остава под въпрос и това води до много спекулации, свързани с евентуалното привличане на нов вратар на “Стамфорд Бридж”. “Сините” от Лондон имат интерес към Джанлуиджи Донарума, който скоро ще навлезе в последната година от договора си с Милан. Италианският национал би струвал около 60 млн. евро, а в битката за подписа му се очаква да се включат още Реал (Мадрид) и Пари Сен Жермен.

От Челси вече са се свързали с агента на стража – Мино Райола. Лондончани искат да са наясно с плановете на Донарума и ако той откаже да преподпише с Милан, са готови да излязат с оферта.

В същото време се разбра, че Педро Родригес може да премине в Лацио. Испанският ветеран вече потвърди, че през лятото си тръгва от Челси като свободен агент. От началото на сезона Педро взе участие само в 9 мача от Премиър лийг. 32-годишният бивш футболист на Барселона има предложения от родината си, но евентуално участие с Лацио в Шампионската лига е възможност, която не е за пренебрегване.

Борусия (Дортмунд) няма да спира Санчо

Изпълнителният директор на Борусия (Дортмунд) Ханс-Йоахим Вацке обяви пред Bild, че клубът няма да спира плеймейкъра Джейдън Санчо, ако той реши да напусне, когато се отвори трансферният прозорец. Според медиите в Европа интерес към англичанина имат голям брой водещи клубове от Англия, а също така Реал (Мадрид), Барселона, Ювентус и Байерн (Мюнхен). “Винаги трябва да се уважава желанието на играчите. Още преди да бъде спряно първенството заради коронавируса, казахме, че нашето желание е той да остане. Въпреки кризата знам, че всеки от големите клубове ще го иска, защото той ще бъде подарък, независимо от това какви пари бъдат платени за него. Със сигурност обаче няма да продадем никого под пазарната му цена”, каза Вацке.  Джейдън Санчо подписа нов договор с Борусия през миналото лято. Sportal.bg

Чави: В Барса искам да започна проект от нулата

Легендата на Барселона Чави Ернандес не крие желанието си един ден да стъпи като старши треньор на “Камп Ноу”. 40-годишният наставник на Ал Сад обаче иска сам да изгради отбора. “Убеден съм, че искам да се завърна в Барса, ентусиазиран съм от подобно нещо. Мисля, че сега, когато вече съм треньор, мога да дам още на футболистите. В Барса искам да започна проект от нулата и аз да взимам решенията”, отсече бившият полузащитник в интервю за каталунския вестник La Vanguardia.

Чави беше потърсен “на пожар” през януари да смени Ернесто Валверде, но отказа. “Харесва ми да работя с хора, в които имам доверие, които са лоялни и доблестни. Не мога да работя с хора, които “тровят” съблекалнята. Важна е също и темата за медицинския щаб. Всичко трябва да се напасне”, довери той. “От сегашния състав на Барселона голяма част са изключителни футболисти. За мен Жорди Алба е най-добрият ляв бек в света. Пике е най-добрият централен защитник в света. Бускетс е най-добрият дефанзивен халф, а Меси е най-добрият футболист в света. Към тях прибавяме Суарес, Де Йонг, Артур. Последните двама мисля, че ще постигат успехи в Барса в следващите десет години”, заяви величието. “Аз лично бих привлякъл крила от типа на Неймар. Не зная дали ще пасне в социално отношение, но от футболно отношение няма никакви съмнения, че би бил невероятна придобивка. Барса има футболисти в средата на терена, но липсват крила, каквито има в Байерн например. Не се нуждае от много нови: Джейдън Санчо, Серж Гнабри…”, коментира още Чави.

 

Роналдиньо загубил усмивката си

Един от близките приятели на Роналдиньо – Нелсън Куевас, сподели, че бразилският футболен гений е загубил усмивката си. Бившият футболист на Ривър Плейт говори пред Радио CN. Парагваецът сподели, че Рони е невинен и му е предложил да остане при него. „Роналдиньо изобщо не е щастлив. Днес заради ситуацията, през която преминава, той е изгубил усмивката си. Той е в затвора, място, на което не е свикнал. Няма никакви предимства там и не знае къде се намира. Предложих на него и брат му един от домовете си, но сега адвокатът му ще преценява. Роналдиньо попадна в капан, властите добре знаят, че той е невинен. Той използва истински документ, но с невярно съдържание. Бразилецът е жертва”, заяви Куевас.

Форлан навива Кавани за Бока

Бившият уругвайски национал Диего Форлан посъветва Единсон Кавани да не се колебае и да приеме офертата на Бока Хуниорс. Аржентинският гранд е един от отборите, които искат да привлекат 33-годишния нападател. “Мога да си представя Кавани с екипа на Бока. Това е голям отбор, както и Ривър Плейт, разбира се. Отбор, който винаги се бори за титлата в Аржентина и за трофея в Копа Либертадорес. Ако Кавани погледне на въпроса от гледна точка на спортната перспектива, а не толкова откъм финансовата страна, Бока Хуниорс ще е голяма възможност за него”, каза Форлан.

Кавани ще си тръгне от Пари Сен Жермен през лятото, когато изтича договорът му. През настоящия сезон той има 14 мача и 4 гола във всички турнири за парижани. В Европа уругваецът игра още за Палермо и Наполи. Именно неаполитанци го продадоха на ПСЖ през 2013 година за сумата от 64,5 млн. евро.