СПОРТНА ПАНОРАМА: ИЛИЯ ПЕТКОВ И НЕФТОХИМИК ОТНОВО СПЕЧЕЛИХА ТИТЛАТА; ЦЕЦО СОКОЛОВ С 15 ТОЧКИ, ЛУБЕ ИЗПУСНА ТРЕНТО В ПОЛУФИНАЛ №3; ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА СПЕЧЕЛИХА БРОНЗОВИТЕ МЕДАЛИ; АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА ЗАВЪРШИ ПЕТА НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ШАХМАТ; ГРИГОР ДИМИТРОВ ИЗЛИЗА СРЕЩУ ВЕРДАСКО В БАРСЕЛОНА; БЪЛГАРИЯ ПРАЩА ШЕСТИМА ПЛУВЦИ НА СВЕТОВНОТО;

0
1302

ИЛИЯ ПЕТКОВ И НЕФТОХИМИК ОТНОВО СПЕЧЕЛИХА ТИТЛАТА

Волейболистът от Добрич Илия Петков и неговият отбор Нефтохимик 2010 (Бургас) защитиха титлата си. Бургазлии станаха шампиони на България за 3-а поредна година, след като биха категорично у дома носителя на Купата на България и победител в редовния сезон Хебър (Пазарджик) с 3:0 (25:23, 25:15, 25:12) в мач №3 от финалния плейоф, игран в пълната до краен предел зала “Младост” в Бургас. Така Нефтохимик спечели финалната серия с 3-0 победи. Хебър, който спечели първото място в редовния сезон, остана със сребърните медали от шампионата, а ЦСКА, който завърши втори през редовния сезон, но отпадна на 1/2-финалните плейофи, спечели бронзовите отличия. На четвърто място се нареди отборът на Добруджа 07.

Началото на първия гейм беше равностойно до 5:5, след което гостите от Хебър поведоха със 7:5 след атака през центъра и ас на Стойко Ненчев. Постепенно Нефтохимик успя да обърна до 11:10 в своя полза след две атаки на Георги Петров и Николай Учиков и грешка на руснака Михаил Никкел от Хебър. “Тигрите” от Пазарджик изравниха при 14:14 след атака на македонския национал Александър Ляфтов и силна контра на канадския диагонал Брадли Гънтър. Момчетата на Атанас Петров дори дръпнаха с 18:16 след атака на Венцислав Рагин и ас на Ляфтов. Бургазлии реагираха веднага и стигнаха до 18:18 след грешка на Ляфтов от сервис и страхотен блок на Теодор Тодоров. Двата тима продължига да се борят за всяка топка и да играят равностойно до 22:22, след което Нефтохимик стигна до геймбол при 24:22. В крайна сметка действащите шампиони взеха гейма с 25:23 след грешка от сервис на Гънтър.

Втората част започна с две последователни грешки на Брадли Гънтър и 2:0 за Нефтохимик. При резултат 4:3 напрежението на полето избухна, като либерото и спортен директор на бургазлии Теодор Салпаров навлезе в половината на Хебър, за да иска обяснения от Стойко Ненчев. Първият съдия на срещата Ивайло Иванов показа веднага по един директен червен картон на двамата, което означаваше по една служебна точка за двата тима и 5:4. Разликата набъбна до 11:4. Нефтохимик запази преднината си до 16:9 след поредна атака на Учиков. Предимството на шампионите стана 21:11, след което те спокойно затвориха гейма при 25:15 след блок-аут на Георги Петров и поведоха с 2:0.

Нефтохимик продължи със силната си игра и в третия гейм, като поведе бързо с 3:0 след ас на Николай Къртев, контра на Николай Учиков и грешка на Александър Ляфтов. Преднината на Нефтохимик продължи да расте до 11:2 след нови силни изяви на Георги Петров и Ники Учиков. Шампионите продължиха да бъдат безмилостни, като направиха резултата 21:8 след нова атака на Георги Петров, пореден блок на Теодор Тодоров и ас на Георги Братоев. Домакините спечелиха гейма с разгромното 25:12 след атака и ас на влезлия като резерва Илия Петков.

Най-полезен за Нефтохимик отново беше Николай Учиков с 15 точки. Капитанът Георги Петров и Ален Джорджевич добавиха съответно 11 и 10. За тима на Хебър Брадли Гънтър завърши с 11 точки.

ЦЕЦО СОКОЛОВ С 15 ТОЧКИ, ЛУБЕ ИЗПУСНА ТРЕНТО В ПОЛУФИНАЛ №3

Волейболният национал Цветан Соколов и неговият Кучине Лубе (Чивитанова) изпуснаха страхотна възможност да се класират максимално бързо за финала в италианската Суперлига. Соколов и компания отстъпиха драматично като гости на Итас (Тренто) с 2:3 (25:23, 22:25, 26:24, 23:25, 14:16) в мач №3 от полуфиналните плейофи, игран пред над 3600 зрители в зала “БиЕлЕм Груп Арена”. По този начин вицешампионите на Италия от Лубе продължават да водят в плейофната серия, но вече с 2-1 победи. Играе се до 3 победи от 5 мача. Четвъртата среща от серията между двата тима е в четвъртък (25 април) от 19,00 часа българско време в зала “Еуросуоле Форум”.

Българският диагонал игра на приливи и отливи през целия мач. Цецо Соколов не намери своя ритъм на игра, което разколеба и отбора му. Лубе поведе на два пъти в геймовете, но в крайна сметка вдъхновената игра на трентинци ги остави в мача. Домакините от Тренто бяха пределно концентрирани в решителния тайбрек, знаейки неговата важност. Интригата в мача се запази до последните секунди, в които Тренто съумя да го спечели с 16:14, а с това и мача с 3:2.

Цецо Соколов игра цял мач Лубе и се отчете с 15 точки (1 блок, 3 аса и 39% ефективност в атака). Също с 15 точки завърши и Робертланди Симон (4 блока, 4 аса и 78% ефективност в атака). Най-резултатен за гостите пък беше Йоанди Леал с 20 точки. За тима на Тренто над всички беше сръбският национал Урош Ковачевич, който заби 26 точки и закономерно бе обявен за MVP на мача.

ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА СПЕЧЕЛИХА БРОНЗОВИТЕ МЕДАЛИ

Отборът на Добруджа спечели бронзовите медали в държавното първенство по хандбал за юноши до 19 години. Заключителният турнир в шампионата се проведе в Благоевград с участието на осемте най-добри отбора в страната. В мача за бронзовите медали възпитаниците на треньора Георги Андреев победиха Спартак (Варна) с 27:24.

Добруджанци завършиха на второ място в своята група след победи над Интер (Благоевград) и Фрегата (Бургас) и загуба от Локомотив (Горна Оряховица), който по-късно триумфира с титлата. На 1/2-финалите Добруджа се изправи срещу първия от другия поток – Осъм (Ловеч), и в много оспорван двубой загуби с 26:27.

Илиян Денев от Добруджа получи наградата за най-добър защитник и бе включен и в идеалната седмица на първенството.

АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА ЗАВЪРШИ ПЕТА НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ШАХМАТ

Гросмайстор Антоанета Стефанова завърши на пето място на европейското първенство по класически шахмат за жени, което се проведе в турския курорт Анталия между 11 и 22 април. Българката завърши с 8 точки от възможни 11 и раздели първо-пето място, като остана извън зоната на медалите единствено заради по-слабите си допълнителни показатели. Бившата световна шампионка започна турнира слабо за собствените си стандарти – с 3 точки от първите шест кръга, печелейки само една партия, но след почивния ден на 17 април влезе в серия и спечели всичките си оставащи пет партии до края на състезанието. В последния 11-и кръг Стефанова победи с белите фигури украинката Инна Гапоненко, която бе едноличен лидер в класирането. Загубата на Гапоненко позволи на рускинята Алина Кашлинская да триумфира със златния медал с 8 точки. Втора със същия актив е французойката Мари Себаг, а трета е германката Елизабет Пец. Гапоненко и Стефанова са четвърта и пета.

Силно се представиха и другите две българки в турнира. 15-годишната Нургюл Салимова събра 7 точки в крайното класиране и покри норма за гросмайстор при жените. В последния кръг българката завърши реми с черните фигури с рускинята Елена Семьонова, като при победа щеше да покрие норма и за международен майстор при мъжете. Със събрания актив Салимова остана на 20 място в класирането. 17-годишната Виктория Радева приключи турнира с 5 точки на 83-о място. Пловдивчанката се движеше добре до почивния ден – с 3,5 точки от възможни шест, но три поражения от по-класни съпернички в следващите четири кръга я лишиха от възможността за по-предно класиране.

 

ГРИГОР ДИМИТРОВ ИЗЛИЗА СРЕЩУ ВЕРДАСКО В БАРСЕЛОНА

Най-добрият български тенЕсист Григор Димитров ще играе срещу шампиона от 2010 година Фернандо Вердаско (Испания) във втория кръг на турнира на червени кортове в Барселона с награден фонд 2.6 милиона евро. Българинът е поставен на 13-о място в схемата и участва в надпреварата в “уайлд кард”. Той има гарантирани 20 точки за световната ранглиста и 17685 евро. Вердаско победи в първия кръг своя сънародник Фелисиано Лопес с 6:4, 6:3 за 81 минути. 27-годишният Григор Димитров има шест мача и три победи срещу Вердаско, като двамата изиграха цели три двубоя през 2018 година. Испанецът спечели първите две срещи – в Индиън Уелс и на “Ролан Гарос”, но Димитров го победи за последно на турнира от сериите “Мастърс” в Канада с 4:6, 6:2, 7:6(5). 35-годишният Вердаско е номер 37 в световната ранглиста и има 7 спечелени титли в кариерата си.

БЪЛГАРИЯ ПРАЩА ШЕСТИМА ПЛУВЦИ НА СВЕТОВНОТО

Отличното представяне на българските плувци на състезанията през последните 10 дни им осигури една “А” и шест “Б” олимпийски квоти, 8 квоти за участие на световното първенство за мъже и жени в Корея от 12 до 28 юли и 5 квоти за европейското първенство за младежи и девойки в Казан, също през юли. На турнирите в Бургас, Мултинейшън в Австрия и Швейцерия, както и на държавното отборно първенство в София бяха подобрени и 17 национални рекорда. Един от счупените рекорди принадлежеше на Георги Михалев на 200 метра гръб и е отпреди над 30 години – сега най-бърз в тази дисциплина е Калоян Левтеров.

Сигурен участник на игрите в Токио догодина е Антъни Иванов, който на състезание в САЩ покри „А“ олимпийска квота. С „Б“ олимпийски квоти са Светлозар Николов, Йосиф Миладинов, Любомир Епитропов, Габриела Георгиева, Йордан Янчев и Калоян Братанов. Крайната дата за спечелване на олимпийски квоти е 29 юни догодина.

Осем състезатели са с покрити квоти за световното първенство за мъже и жени в Южна Корея през юли. Това са Антъни Иванов, Светлозар Николов, Любомир Епитропов, Габриела Георгиева, Калоян Братанов, Лъчезар Шумков, Йосиф Миладинов и Йордан Янчев. От тях обаче за Южна Корея заминават първите 6-има, а последните двама са пренасочени от треньора към европейското първенство за младежи и девойки, заедно със Здравко Баблаков, Калоян Левтеров и Павел Банчев.  На европейското ще участваме и с две щафети – на 4 по 100 свободен стил и на 4 по 100 смесено. На европейско първенство ще участва и ансамбълът за артистично плуване – девойки. А за световното първенство за мъже и жени право на участие спечели и дуетът ни в синхронното плуване Далия Пенкова и Александра Атанасова.