СПОРТНА ПАНОРАМА

0
943

Кралят на Australian Open: Джокович обърна Тийм за осма титла в Мелбърн

Australian Open, финал
Новак Джокович – Доминик Тийм 6-4 4-6 2-6 6-3 6-4

Новак Джокович просто не може да загуби финал в Мелбърн. След повече от четири часа на корта сърбинът обърна Доминик Тийм за 6-4 4-6 2-6 6-3 6-4 и грабна осмата си титла на Australian Open, гарантирайки си завръщане на върха на ранглистата от понеделник.

След колебливи първи минути австриецът демонстрира фантастична игра до края на срещата, като надигра съперника си във втората и третата част. След това обаче вторият поставен събра мислите си в съблекалнята и се завърна на съвсем различно ниво. Представянето му на начален удар се подобри значително и това бе ключово за изхода от срещата, макар разликата между двамата до края също да не бе голяма.

Джокович все още няма загуба на финалите на Rod Laver Arena, а няма такава и като цяло през сезон 2020. Успехът му днес бе №13 за годината.

Това е трофей №17 от Големия шлем за Ноле, който се приближава на два от Рафаел Надал и три от Роджър Федерер. В същото време той затвърждава рекорда си на „мейджъра“ в Австралия, където вече води с две титли на Маестрото във вечната класация.

Джокович влезе в мача на пълни обороти и още в първото подаване на опонента си изпълни няколко чудесни ретура, поставйки под напрежение опонента си. Тийм водеше с 40-15, но допускаше много грешки и това върна сърбина в гейма. Световният №2 се възползва още от първия си брейкбол, за да поведе в резултата.

Ситуацията продължи да изглежда сложна за австриеца. Седемкратният шампион стоеше близо до основната линия, решаваше бързо разиграванията и не даваше много време на опонента си да намери ритъма си. Подаванията на Ноле приключваха бързо, докато Доминик трябваше се бори за всяка точка на свой сервис и нямаше право на отпускане дори при 40-0 в своя полза.

Следващите два сервис гейма на Тийм минаваха през дюсове. Началният му удар обаче работеше добре във важните моменти и това му помогна да намали разликата до 4-2.

Оцеляването на световния №5 в тези две поредни оспорвани подавания му вдъхна повече увереност и го върна в двубоя. Грешките в играта на финалиста от Ролан Гарос намаляха значително, а агресивната му игра доведе до ръст на непредизвиканите в статистиката на опонента му. При 15-15 в следващия гейм Джокович сгреши от форхенд, а впоследствие Тийм изпълни комбинация от мощен бекхенд по правата, с който изхвърли съперника си далеч зад основната линия, и форхенд уинър по обратния диагонал – два поредни брейкбола. Още при първия видяхме добър ретур, с който разликата бе намалена. Стигна се до равенство, но при 5-4 рекордьорът по титли в Мелбърн получи аванс от 0-30 след две непредизвикани на съперника си. Добър сервис и бекхенд в аут доведоха до 30-30, но все пак сърбинът получи своя сетбол точка по-късно. Последва разиграване с 19 удара, в което инициативата имаше сервиращият. Доминик използва своя превес, за да излезе на мрежата, но ъпроуч ударът му не бе впечатляващ и Джокович имаше добра възможност да го преодолее – успя, но пресили изпълнението си и топката излезе в аут. Дюс по-късно Новак получи нов сетбол, като при него дори не бе нужно да влиза в разиграване. Двойна грешка направи резултата 6-4 в негова полза.

Джокович започна на високо ниво и втората част, но опонентът този път успя да спре устрема му още по-рано. При 1-1 и 30-30 световния №2 за пръв път пропусна да вкара първи сервис в сета и това доведе до двойна грешка и брейкбол. Тийм реши да рискува с бекхенд по правата, но изкара топката в аут. При дюса обаче австриецът натисна от форхенд и се пребори за нов шанс – този път спасен след навлизане в корта от страна на сърбина и уинър в ъгъла на корта. Последва нова непредизвикана грешка от страна на Ноле, а при третия брейкбол видяхме нова двойна грешка – 2-1.

 

При 3-2 и 30-30 Тийм също допусна двойна грешка, давайки възможност на съперника си да изравни резултата в сета, но се поправи бързо с форхенд уинър и запази преднината си.

 

Натискът на втория поставен обаче продължи и при 3-4 поведе с 15-30. Австриецът изравни с брилянтна къса, а след това и поведе с 40-30, но две поредни грешки донесоха нов шанс на Джокович за връщане на пробива. Този път сърбинът възтържествува след поредния сгрешен бекхенд по правата на опонента си- 4-4.

Следващият гейм беше ключов за развоя на сета. Световният №2 бе разколебан, а при 15-30 получи предупреждение за забавяне при изпълнение на сервиса, а последвалото дълго разиграване завърши със сгрешена къса от негова страна. При брейкбола отново се забави и този път последва наказание – отнето му бе правото на първи начален удар. Ноле допусна непредизвикана грешка и пробивът стана факт.

 

Вървейки към зоната за почивка, потупа краката на съдията, а след като седна добави иронично:

„Добре свършена работя, приятелю. Особено втория път. Вече си известен.“

Тийм затвори сета с подаване на 15 – 4-6.

Седемкратният шампион бе много нервен и разколебан, като често допускаше грешки в следващите минути. Още в първия гейм на третата част Тийм изравни за 30-30 със стоп воле, а момент по-късно форхенд по правата му донесе ранен брейкбол. Мрежата спаси Джокович, но последваха две поредни непредизвикани грешки от негова страна и той изостана с ранен пробив.

 

Новак направи опит за бърз отговор, когато спечели разиграване от 22 удара при 30-30 в следващия гейм, за да стигне с чудесна къса до шанс за рибрейк. Този път бекхендът по правата на Доминик намери целта и го спаси. Проблемите за Ноле продължиха и във вторият му сервис гейм, когато нова непредизвикана грешка направи резултата 3-0.

 

Петият в света допусна двойна грешка за 15-30 в следващото си подаване, но успя да обърне резултата с успешен бекхенд лоб и момент по-късно затвърди за 4-0. Последва медицинско прекъсване за Джокович, след което бившият №1 заигра по-добре.

 

Въпреки това при 2-5 и 30-30 Тийм изпълни перфектен форхенд по правата, приземил се на линията, за да си изработи сетбол. Сетът обаче не приключи, тъй като Джокович пласира дълбок ретур и успя да се спаси. Следващият сервис на австриецът бе много добър и му помогна да стигне до два смача, но не успя да завърши при нито един от тях. При най-лесния си удар в разиграването Ноле допусна непредизвикана грешка и подари нов сетбол на съперника си, но двойна грешка върна равенството. Нов добър начален удар доведе до сетбол №3 – неутрализиран с бекхенд уинър от ретур. Получил шанса да играе на втори сервис, миналогодишният шампион си изработи брейкбол, но пресили посрещането си и предстоеше пореден дюс. Две поредни нови грешки направиха резултата 6-4 4-6 2-6.

Джокович посети съблекалнята след края на третата част и започна по-добре четвъртата, но във второто си подаване при 30-15 отново допусна две поредни непредизвикани грешки и беше изправен пред брейкбол. Заложи на сервис мрежа и отрази опасността.

 

Представянето му на сервис отново се приближи до стандартите от първия сет и при 4-3 Ноле дочака своя момент. Двойна грешка му донесе два поредни брейкбола, а при втория Тийм пресили удара си от форхенд, за да стане пробивът реалност.

 

Сърбинът затвори сета с подаване на 0, като през цялата част загуби общо две точки на свой първи сервис и четири на втори – 6-3.

 

Този път бе ред на Доминик Тийм да посети съблекалнята. Втората част започна на много високо темпо, като Джокович вече не даваше никакви леки точки на опонента си. При 1-1 австриецът водеше с 30-15, но форхендът му по правата не намери корта и се стигна до равенство. Последва дълго разиграване, в което и двамата избягваха рисковете, но в крайна сметка сервиращият намери мрежата – 30-40 и брейкбол. Точката за пробив беше реализирана след нова грешка от форхенд на световния №5 – 2-1.

 

Тийм обаче демонстрираше завидно постоянство през цялата среща и продължи да показва много високо ниво на тенис. При 15-30 в ответния гейм взе инициативата и нападаше съперника си със всеки удар, за да успее в крайна сметка да го пречупи. Надгради с къс сечен ретур, който му донесе шанс за рибрейк. Доминик имаше предимство и в следващото разиграване, но този път агресията в играта му доведе до удар в мрежата и дюс. Австриецът продължи да търси своето и натисна топката от бекхенд, за да си изработи нова възможност. Джокович заложи на сервис мрежа и петият в света сгреши при минаващия. Ноле изпълни къса при следващата точка и отново имаше късмет при последвалия минаващ, което му донесе точка за 3-1. Реализира я и затвърди пробива.

 

При 4-2 наблюдавахме нов драматичен гейм, в който Тийм трябваше да играе много смело, за да се спаси. След два дюса мрежата помогна на сърбина да стигне до нов брейкбол, но опасността бързо бе неутрализирана. Два добри начални удара задържаха интригата в сета.

 

Битката продължи до последната точка, но Джокович издържа на натиска на опонента си и при 5-4 получи правото да сервира за осма титла от Australian Open. Първото разиграване завърши с уинър на австриеца, но ас върна равенството. Тийм продължи с рисковете и две поредни грешки донесоха поредни точки за спечелване на турнира за Новак Дожкович. Още първата бе реализирана.

ДОБРУДЖА ОТНЕСЕ СЛАВИЯ С 3:0 В СТОЛИЦАТА

Волейболистите на Добруджа 07 записаха 3-а поредна и общо 9-а победа в Суперлигата на България, след като надиграха категорично като гости Славия с 3:0 (25:21, 25:18, 25:18) в мач от 13-ия кръг, игран в зала “Панайот Пондалов”, пише sportal.bg. Така добричлии са 4-и във временното класиране с 9 победи, 4 загуби и 28 точки. Славия пък остава на последното 12-о място с едва 1 победа, 12 загуби и 2 точки. В междинния 14-и кръг Добруджа е домакин на Черно море (Варна), а Славия гостува на Арда в Кърджали. И двете срещи са в сряда (5 февруари) от 18,30 часа.

В първия гейм домакините от Славия тръгнаха силно, като поддържаха известна преднина, но след 19-ата точка изпуснаха инициативата и добричлии взеха своето – 25:21. Началото на втората част бе равностойно, но впоследствие играчите на Петър Шопов отново дръпнаха и поведоха с 2:0 след убедително 25:18. Третата част започна добре за Славия, но след 8-ата точка премина под диктовката на Добруджа за крайното 25:18 и 3:0 гейма в тяхна полза.

НАЦИОНАЛНА ВОЛЕЙБОЛНА СУПЕРЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – 13-И КРЪГ

Пирин(Разлог) – Арда(Кърджали)    3:0 (25:21,25:16,25:20)

Славия(София) – Добруджа 07 (Добрич)  0:3 (21:25, 18:25, 18:25)

Черно море(Варна) – Монтана         1:3 (22:25, 28:26,18:25, 23:25)

Марек(Дупница) – Хебър(Пазарджик)      0:3 (20:25, 16:25, 15:25)

Левски(София) – ЦСКА(София)      1:3 (19:25, 25:21, 25:27, 20:25)

Дунав(Русе) – Нефтохимик(Бургас) 1:3 (18:25, 14:25, 25:22, 14:25)

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Нефтохимик 13 11     2       33 точки
  2. Хебър 13 11     2       31
  3. Монтана 13 10 3       31
  4. Добруджа 13 9       4       28
  5. Марек 13 8       5       24
  6. Левски 13 8       5       22
  7. ЦСКА 13 5       8       18
  8. Пирин 13 5       8       17
  9. Дунав 13 5       8       15
  10. Черно море 13 4       9       9
  11. Арда 13 1       12     4
  12. Славия 13 1 12     2

ДОБРУДЖАНСКА ХЕГЕМОНИЯ В ТЛАСКАНЕТО НА ГЮЛЕ

Трима добричлии заеха местата на стълбичката на призьорите при награждаването в дисциплината тласкане на гюле на зимния национален шампионат по лека атлетика в София.Шампион стана Галин Костадинов от СКЛА „Добрич”, който при последния си опит метна гюлето на 16,30 метра. С това той изпревари съгражданина си Михаил Михалев, който с 16,08 донесе сребърен медал за столичния КЛАСА. С бронза се окичи Христо Банков от СКЛА „Добрич” с 15.95 м. На седмо място се нареди Живко Господинов от СКЛА „Черно Море 2005” (Балчик) с 13,09 м.

Това е шеста национална титла в зала за Галин Костадинов. Многократният шампион на България в дисциплината Георги Иванов, който също е състезател на добричкия клуб, пропусна състезанието.

Яна Копчева („Тракия”, Пловдив) спечели първата си национална титла в тласкането на гюле при жените. Талантливата девойка, която миналата седмица стана първа и за старша възраст, триумфира на държавния шампионат по лека атлетика за мъже и жени с 14.15 метра. Специалистката на копие Михаела Петкова (КЛАСА) заслужи среброто с 13.82 метра, а съотборничката й Рената Петкова се нареди трета с 13.44 метра.

Европейската шампионка в зала от Глазгоу 2019 и многократна шампионка на България в дисциплината Радослава Мавродиева не участва в състезанието. Тя няма официален старт тази зима, след като пропусна и Световното в Доха заради неизлекувана контузия.

СОФИЯ КЕНИН НАПРАВИ СТРАХОТЕН ОБРАТ СРЕЩУ МУГУРУСА И Е НОВАТА ШАМПИОНКА В МЕЛБЪРН

Поставената под №14 американка София Кенин е новата шампионка на Откритото първенство на Австралия. Родената в Москва 21-годишна американка направи впечатляващ обрат във финала с ГарбиньеМугуруса и надви по-опитната испанка с 4:6, 6:2, 6:2. Така тя стана и най-младата шампионка в Мелбърн от 2008 година. Бившата №1 в света Мугуруса достигна до финала като непоставена, а сред “жертвите” й по пътя към мача за титлата бяха Елина Свитолина, КикиБертенс, Анастасия Павлюченкова и Симона Халеп.Кенин пък се справи с 15-годишното дете чудо Кори Гоф и с действащата лидерка в световната ранглиста АшлиБарти, за да си проправи път към финала, а там се поздрави с още по-впечатляваща и важна победа. Това бе вторият мач между Мугуруса и Кенин, като американката за втори път надви испанката, след като го стори и в първия кръг на турнира в Пекин през септември 2019 година – 6:0, 2:6, 6:2.

Това е четвърта титла за Кенин на ниво WTA и първа от “Големия шлем”. За американката това бе и първо участие на финал в турнир от “Шлема”. Мугуруса пък остава със 7 титли на ниво WTA и 2 от “Големия шлем”. За нея това бе общо четвърти финал в турнирите от “Шлема”. Испанката е шампионка на “Ролан Гарос” за 2016 година и на “Уимбълдън” през 2017-а.

Кенин прибавя 2000 точки към актива си в световната ранглиста, в която вече е седма с 4495 точки. Мугуруса пък си заработи 1300 точки за световната ранглиста, в която вече е №16 с 2527 точки.Шампионката си тръгва от Мелбърн с 4 120 000 австралийски долара от наградния фонд. Финалистката пък си заслужи 2 065 000 австралийски долара.

Мугуруса заби 9 аса, но допусна и цели 8 двойни грешки във финала. Кенин пък постигна 2 директни точки от начален удар и не направи нито една двойна грешка. Испанката записа 32 уинъра – с 4 повече от Кенин, но американката направи почти два пъти по-малко непредизвикани грешки – 23:45.Така след 2 часа и 3 минути игра София Кенин постигна най-големия успех в кариерата си досега, като вече е част от Топ 10 в ранглистата на WTA.

ПЛАМЕН КОНСТАНТИНОВ И ЛОКОМОТИВ УДАРИХА ШАМПИОНА КУЗБАС В КЕМЕРОВО

Бившият селекционер на националния отбор на България Пламен Константинов и воденият от него тим на Локомотив (Новосибирск) записаха важна и впечатляваща победа като гости над шампиона Кузбас (Кемерово) с 3:0 (26:24, 26:24, 25:21) в мач от 15-ия кръг в Суперлигата на Русия.

Успехът бе 12-и за възпитаниците на Пламен Константинов от началото на сезона и с актив от 36 точки (12 победи, 2 загуби) Локомотив продължава да е лидер във временното класиране.Кузбас допусна трета загуба от началото на сезона и с актив от 27 точки (10 победи, 3 загуби) е на 3-о място във временното класиране преди изиграването на останалите двубои от 15-ия кръг.

Локомотив успя да спечели дербито на Сибир след много равностойна игра в първите две части. В третата възпитаниците на Пламен Константинов поведоха комфортно с 8:1. В атака Марко Ивович бе безупречен, а Фабиан Сжизга записа няколко поредни аса. Локомотив поведе със 17:10.  Домакините от Кузбас успяха да намалят до 18:20 след добри изяви в атака на Ярослав Подлесних и на Михаил Щербаков. Марко Ивович изведе Локомотив до мачбол при 24:21 след атака от зона 4 след пас на Фабиан Джизга през цялото игрище от зона 2. Марко Ивович сам посрещна топката, а после я отигра безпроблемно и в атака за победното 25:21.

Марко Ивович заби 18 точки (6 блока, 67% ефективност в атака, а Константин Бакун добави още 13 точки (1 ас, 1 блок, 42% ефективност в атака). За Кузбас се отличиха Ярослав Полесних и Богдан Гливенко с по 13 точки. Антон Карпухов добави 12 точки.

В следващия кръг Локомотив гостува на Факел в НовийУренгой, а Кузбас – на Белогорие в Белгород.

ВТОРИ МЕДАЛ ЗА МИЛЕНА ТОДОРОВА НА СВЕТОВНОТО ПО БИАТЛОН ЗА ЮНОШИ И ДЕВОЙКИ

Милена Тодорова спечели втори медал на световното първенство по биатлон за юноши и девойки в Ленцерхайде (Швейцария). След среброто в индивидуалната дисциплина, българката завоюва бронз в спринта на 7,5 километра.22-годишната биатлонистка от Троян допусна три грешки в двете стрелби, но компенсира със силно скибягане, за да финишира трета на 48,4 секунди след победителката Анастасия Шевченко от Русия.

Шевченко стреля без грешка и спечели златото, а втора остана норвежката АаснеСкреде с една грешка в стрелбата и изоставане от 40,9 секунди. Другите две българки се представиха неубедително. Любомира Пехливанска допусна шест пропуска на огневия рубеж и остана 69-а на 5:49.7 минути след победителката, а Мария Здравкова не завърши състезанието.

При юношите в спринта на 10 километра българите Николай Тодоров и Петър Вълчев завършиха съответно 86-и и 91-и. Тодоров направи три грешки в двете стрелби, а Вълчев – четири. Световен шампион в спринта стана норвежецът ВебьорнСьорум, който преодоля трасето за 24:02.7 минути с един пропуск в стрелбата.

ПРЕМЕСТИХА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ХОКЕЙ ОТ КИТАЙ В СОФИЯ

България ще приеме трето световно първенство по хокей на лед през този сезон, като този път това е заради върлуващия в Китай коронавирус.След като вече домакинствахме на шампионата за жени в Дивизия 3 и този за младежи до 20 години в Дивизия 3, сега предстои в Зимния дворец да се проведе и Световното за младежи до 18 г. в Дивизия II Група “В”, съобщава официалната страница на Международната хокейна федерация (ИИХФ).

Нашата федерация отговори с “Да” на запитването на ИИХФ, след като домакинството на Тянцзин беше отнето заради епидемията с опасния коронавирус. В свое писмо ИИХФ изказва благодарност на българската централа за бързата реакция и гъвкавостта при създалата се извънредна ситуация. София ще домакинства на Световното, което ще се проведе между 23 и 29 март 2020 г. Освен България в шампионата ще участват още Китай, Австралия, Хърватия, Нидерландия и Испания.