СПОРТНА ПАНОРАМА

0
47
СЕНЗАЦИОНЕН ВАРИАНТ ЗА НОВ ТРЕНЬОР НА ЦСКА
ЦСКА преговаря с Ивайло Петев, твърди „Мач Телеграф“. „Червените“ искат той да наследи Томислав Стипич, който със сигурност ще бъде освободен. Чака се само това да стане официално. Към днешна дата бившият треньор на Лудогорец, селекциите на България и Босна и Херцеговина, кипърските АЕЛ Лимасол и Омония Никозия, полския Ягелония, хърватския Динамо Загреб и румънския Университатя Крайова е без отбор. Той е дал принципното си съгласие да поеме „червените“. Двете страни обаче все още обсъждат детайли по евентуалния бъдещ договор. Припомняме, че Ивайло Петев беше за по-малко от час треньор и на Левски през 2013 година, преди група „сини“ фенове да нахлуят на пресконференцията на „Герена“, на която той беше представен, и да го съблекат, а назначението му да се провали. Тогава от Сектор Б приеха на нож идеята Петев да е треньор на Левски, след като той беше обявил малко по-рано, че е фен на ЦСКА.
ДОБРУДЖА И МОНТАНА ПРОДЪЛЖАВАТ БЕЗ ЗАГУБА ОТ НАЧАЛОТО НА СЕЗОНА
Добруджа и Монтана не успяха да се победят в един от най-интригуващите мачове от шестия кръг на Втора лига. Двата тима завършиха 0:0 в Добрич. Интересното е, че и двата тима все още нямат загуба от началото на сезона. Монтана обаче има повече победи и е с актив от 12 точки, докато Добруджа е с 10. В следващия кръг монтанци приемат Спортист (Своге), а добричлии гостуват в Габрово на Янтра.
УСТРЕМ НАПРАВИ РАВЕН В КУБРАТ
1:1 приключиха в Кубрат, едноименния тим и Устрем (Дончево). Срещата е от втория кръг на Североизточната Трета лига. Стана оспорван двубой, като и двата отбора могат да съжаляват, че не спечелиха. Николай Илиев даде аванс на гостите с попадение от фаул в 40-ата минута. В 53-ата Бисер Георгиев възстанови равенството. Той уцели и гредата в 80-ата минута. Силен мач на Петър Петров от Кубрат.
НОВИ ПОБЕДИ ЗА ДЕЦАТА ОТ ТЕНИС КЛУБ „ДОБРУДЖА“
Нови победи постигнаха нашите деца в турнира Tenis10, проведен във ВС „Албена“.
Шампион при момичетата до 14 години стана Йоана Петкова, а Славена Жекова и Александра Атанасова спечелиха съответно трето и четвърто място.
При момчетата в същата възраст  имаме също медали, трето място за Светослав Тодоров и четвърто за Лъчезар Иванов.
За първи път до медалите стигна и възпитаничката на ТК „Добруджа“ Ивайла Костадинова. Тя постигна своя успех в турнира за момичета до 12 години.
Децата на клуба са водени от треньора Петко Димов.
АВИОМОДЕЛИСТИ МЕРЯТ УМЕНИЯ И СИЛИ В ДВА ТУРНИРА В НЕБЕТО НАД ШАБЛА
 В продължение на 4 дни – от 29 август до 01 септември, Шабла ще бъде домакин на два етапа от надпреварата за Световната купа в класовете F2B – Кордови акробатични модели и F2D – модели за въздушен бой. Състезанията ще се проведат на градския стадион.
Организатори са „Клуб по моделизми и въздушни спортове-Асен Йорданов“ – Шабла, Клуб по авиомоделизъм –  Левски, БФА и Румънската федерация по въздушни спортове.
Първата купа в клас F2D е мемориална – в памет на нашия приятел и колега Станислав Кулачкин от Молдова (29-30 август).
Втората световна купа (30 август – 1 септември) е в класовете F2B и F2D и носи името „Сен Йорданов (1896-1967) – първият български авиомоделист, авиоконструктор, летец, изобретател и творец, работил дълги години в САЩ и написал редица авиационни учебници, по които са се обучавали американските летци.
Негова снимка е поставена в Залата на славата на летище „Ла Гуардия“ в Ню Йорк.
Кметът на Община Шабла М. Жечев и д-р Й. Стоева – председател на ОбС ще открият състезанието на стадиона от 9:00 ч. на 29 август.
Състезателните стартове ще се провеждат всеки ден от 9:30 часа до 19:00 часа.
Очакват се състезатели от България, Румъния, Молдова, Украйна, Естония, Италия и др.
Спортен директор е Живко Янев – ст. експерт „Младежки дейности и спорт“ в Община Шабла.
Международните съдии ще бъдат:
1. Radu Zaharia – Румъния
2. Marta Sala – Испания
3. Vernon Hunt – Великобритания
Надпреварата в двата класа ще проведе в категориите: мъже, жени и юноши. За участниците са осигурени купи, медали, фланелки и дипломи.
ТК „ДОБРИЧ“ СЪС ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ОТ ВЕРИГА ТЕНИС 10
На проведения във ВС „Албена “ турнир от веригата „Тенис 10“, взелите участие  състезатели от ТК „Добрич “ за пореден път доказаха, че нямат конкуренция. Абонираният за първото място във всички турнири през сезона в категорията  до 9 години Петър Станев спечели златен медал. Във възрастовата група до 10 години Филип Станев също извоюва златен медал. При най-големите – до 14 години, Стефан Станев също беше категоричен – златен медал.
ДЖОКОВИЧ, АЛКАРАС, СИНЕР ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ ЩЕ ПОКОРИ US OPEN 20
Започва US Open 2024 с куп интригуващи и дългоочаквани двубои, които станаха потенциално възможни след изтегления жребий. Естествено, Григор Димитров ще приковава вниманието на българските фенове, като той е девети поставен и започва в понеделник около 22-23 часа срещу френския квалификант Кирян Жаке.
При мъжете фаворит номер 1 е Карлос Алкарас, но и Новак Джокович е трудно да бъде отписван, особено след олимпийския триумф в Париж 2024. Яник Синер пък е разсейван от допинг сагата, но остава номер 1 в схемата и в световната ранглиста.
При дамите картината е подобна на тази при мъжете, където има три имена, от които може да се очаква титлата – в случая с женската схема това са Ига Швьонтек, Арина Сабаленка и Кори Гоф, а Елена Рибакина е четвъртата топ поставена. Гоф може да се изправи срещу Сабаленка на полуфиналите като повторение на сблъсъка им в Ню Йорк през 2023-та. Швьонтек пък има наглед лесен път до осминафиналите, след което може да играе с Мира Андреева.  Сабаленка има нелош жребий в стремежа си за първи триумф на US Open, макар потенциално на четвъртфиналите да я очаква олимпийската шампионка Чинуен Женг. За Гоф пък любопитен може да се окаже четвъртфинален мач с шампионката на “Уимбълдън” Барбора Крейчикова.