ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА 07 ГОСТУВАТ НА ШАМПИОНИТЕ

Отборът на Добруджа 07 ще гостува на шампиона Нефтохимик в поредния кръг от волейболната Суперлига при мъжете. Срещата е в събота от 18.00 часа и ще се проведе в бургаската зала „Младост”.Преди срещите от този кръг добричкият тим е на трето място във временното класиране с 6 победи, 3 загуби и 19 точки.

Припомняме, че миналата седмица нашите момчета записахашестата си победа в Суперлигата при дебюта на новия старши треньор на тима Петър Шопов. Те надиграха категорично в своята зала „Добротица” състава на Арда (Кърджали) с 3:0 (25:16, 25:20, 25:22) в мач от 9-ия кръг на първенството.

Междувременно шампионът на България Нефтохимик не успя да се противопостави на руския Зенит (Санкт Петербург) при домакинството си във втория по сила евротурнир – за Купата на ЦЕВ.Волейболистите, водени от Николай Желязков, загубиха от Зенит с 0:3 (22:25, 20:25, 22:25) в първия мач между двата тима от 1/16-финалите на надпреварата, който се игра в зала “Младост”.Този развой на срещата прави почти невъзможна задачата на бургазлии в реванша, които трябва да спечелят като гости в Санкт Петербург с 3:0 или 3:1 гейма, за да се стигне до “златен гейм”.

Най-резултатен за Нефтохимик бе Жани Желязков с 14 точки (2 аса). С по 7 точки звършиха Денис Карягин (2 аса, 1 блокада), Георги Петров (1 ас, 3 блокади) и Николай Николов. Най-добър реализатор за победата на Зенит бе Георг Грозер с 15 точки (3 аса, 1 блокада), 10 добави Лукаш Дивиш (1 ас, 1 блокада).Реваншът в Санкт Петербург е на 18 декември (сряда).

ЯСНА Е ФИНАЛНАТА ДЕСЕТКА ЗА “СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА”

62-ото издание на церемонията по връчване на най-престижните спортни награди ще се проведе на 19 декември 2019 г. от 20:30 ч. в  новооткритата зала „Асикс Арена“. На официалното награждаване ще бъдат обявени спортист, отбор и спортист с увреждания, както  и победителят в анкетата на вестник “Труд”  за “Треньор на годината”. За първи път тази година ще се връчи и награда в новата съвместна категория на „Еврофутбол“ и „Спортист на годината“ – „Спортист на публиката“.

По традиция церемонията, организирана от Нове АД Холдинг ще бъде излъчена на живо по БНТ 1, БНТ 3 и в ефира на националното Дарик радио. В анкетата „Спортист на годината“ своя вот дадоха 137 действащи спортни журналисти.

Ето и челната десетка в съревнованието за Атлет №1 за изминалата година,  според гласуването (по азбучен ред): Алберт Попов (ски – алпийски дисциплини), Божидар Андреев (вдигане на тежести), Боряна Калейн  (художествена гимнастика), Владимир Илиев (биатлон), Григор Димитров (тенис), Ивет Лалова (лека атлетика), Кубрат Пулев (бокс), Мария Оряшкова (самбо), Радослав Панталеев (бокс), Тайбе Юсеин (борба).

В челната петица при отборите се нареждат (по азбучен ред): ПФК „Лудогорец“ (футбол), ВК „Марица“, Пловдив (волейбол), Национален ансамбъл (художествена гимнастика), Национален отбор, юноши (до 17 г. – волейбол), Национален отбор, жени (до 20 г. – баскетбол).

В категорията „Спортист с увреждания“ първите пет атлети по азбучен ред са: Денислав Коджабашев (тенис на маса), Мартин Христов (лека атлетика), Николай Ваклинов (баскетбол на колички), Ружди Ружди (лека атлетика), Християн Стоянов (лека атлетика).

За първата „Награда на публиката“ в историята на анкетата ще се съревновават по азбучен ред: Ая Митева (конен спорт – прескачане на препятствия), Божидар Андреев (вдигане на тежести), Владимир Илиев (биатлон), Ивет Лалова (лека атлетика), Кубрат Пулев (бокс).

На церемонията ще бъде връчена и традиционната награда на в. „Труд“ за „Треньор на годината“. Според 36-ата анкета на изданието, петимата финалисти в класацията „Треньор на годината“ по азбучен ред са: Весела Димитрова (художествена гимнастика), Иван Иванов (вдигане на тежести), Мартин Стоев (волейбол), Николай Захаров (биатлон), Петър Касабов (борба).

Тазгодишната церемония за пръв път ще събере като водещи двама от любимците на България – неотразимата Мария Силвестър и нейния „кавалер“ на сцената – актьора Захари Бахаров.На сцената ще им партнират световноизвестните дами от женския народен хор „Космически гласове“, една от най-талантливите български цигуларки Зорница Иларионова, завърнала се наскоро от Япония с две първи награди от престижния конкурс “Йохан Себастиан Бах”, чаровната пианистка Мария Каракушева и един от най-продуктивните творци на българската музикална сцена – електронният артист Иван Шопов (COOH).

В очакване на предстоящите Олимпийски игри “Токио 2020“ тазгодишната церемония ще бъде посветена на олимпийските идеали за обединение, солидарност и баланс между физиката и духа, а легендарни олимпийски шампиони ще връчат статуетките на тазгодишните победители.

УС НА БФВ НАСРОЧИ ИЗВЪНРЕДНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА 16 ЯНУАРИ

Управителният съвет на Българската федерация по волейбол (БФВ) взе решение на свое заседание вчера да насрочи Извънредно общо събрание на 16 януари, информираSportal.bg. Решението е взето по искането на Инициативния комитет за промени в българския волейбол.Според информация на Sportal.bg решението е било взето с 12 гласа “ЗА” и 11 гласа “ПРОТИВ”.

Извънредното Общо събрание ще се проведе при следния дневен ред:

  1. Обсъждане и вземане на решение за освобождаване от длъжност на членовете на УС на сдружението.Обсъждане и вземане на решение за избор на членове на УС на сдружението и определяне на срок на мандата на УС.
  2. Обсъждане и вземане на решение за освобождаване от длъжност на председателя на УС на сдружението.
  3. Обсъждане и вземане на решение за избор на нов председател на УС на сдружението.
  4. Обсъждане и вземане на решение за изменяне на устава на БФ Волейбол, както следва: Обсъждане и вземане на решение за определяне на максимален брой последователни мандати на председател на УС на сдружението.

Събранието ще започне в 10.00 часа в Хотел „Холидей Ин”, зала „Витоша 1”.

ДАНЧО ЛАЗАРОВ НЯМА ДА СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ

Борислав Кьосев обяви, че президентът на БФ Волейбол Данчо Лазаров е заявил, че няма да се кандидатира за нов мандат на предстоящото Извънредно общо събрание на 16 януари. “Не ми хареса днес на заседанието на Управителния съвет, че толкова хора, които толкова години бяха дясна и лява ръка на Данчо Лазаров, сега искат промени. Къде бяха те досега?”, заяви Боре Кьосев. “Данчо Лазаров ми каза днес: Аз няма да се кандидатирам за президент”, добави Боре Кьосев, на когото също му бе издигната кандидатурата за председател на УС на БФ Волейбол. “Всеки един член на УС може да се кандидатира за президент на БФВ. Който иска да го направи, е добре дошъл”, заяви председателят на Националната волейболна лига Мина Николова.

БЪЛГАРИЯ С ЕВРОПЕЙСКО ЗЛАТО НА ЩАНГИ ПРИ 15-ГОДИШНИТЕ

България спечели злато на Европейското първенство по вдигане на тежести за 15-годишни, което продължава в израелския град Ейлат. В кат. до 81 кг Карлос Май Насар отнесе конкуренцията с двубой 300 кг. В изхвърлянето той покори последователно 125, 133 и 140 кг. В изтласкването Насар започна от 150 кг, премина през 160 и единственият му неуспех в състезанието бе на последната тежест от 170 кг.

Това а второ злато за годината за младия талантлив щангист от школата на Червен бряг с личен треньор Илиян Илиев. През месец май в Лас Вегас Карлос стана световен шампион при 17-годишните, след като в кат. до 73 кг събра двубой 291 кг.

Златото на Насар в Израел е поредното отличие на българските щанги, които са най-успешният ни спорт по брой и качество медали във всички възрасти на световни и европейски първенства в предолимпийската 2019 година.

ГРИГОР ЩЕ ИГРАЕ НА ТУРНИРА В РОТЕРДАМ

Най-добрият български тенисист Григор Димитров е потвърдил участие на турнира в холандския град Ротердам от 10 до 16 февруари 2020 година.Това съобщи вчера директорът на надпреварата на твърди кортове в зала от категория АTP 500 Рихард Крайчек. 28-годишният българин ще се включи за осми път в състезанието, в което достигна до финала през 2018 година.Димитров е 20-и в световната ранглиста в момента.”Димитров и нашият турнир имат специална връзка.От дебюта си през 2009 година, когато при нас Григор получи един от първите шансове да се докаже на ниво АТP като топталант, той обича да идва тук.Димитров иска силно да спечели титлата, особено след като стигна до финала през 2018 година.Още повече, че той е един от любимците на публиката в Ротердам. Страхотно е, че Григор отново ще играе в турнира”, коментира Крайчек.

PARIS, FRANCE – JUNE 08: Ashleigh Barty of Australia celebrates victory with the trophy following the ladies singles final against Marketa Vondrousova of The Czech Republic during Day fourteen of the 2019 French Open at Roland Garros on June 08, 2019 in Paris, France. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

ИЗБРАХА АШЛИ БАРТИ ЗА НАЙ-ДОБРА ТЕНИСИСТКА ПРЕЗ 2019-А

Австралийката Ашли Барти бе избрана за най-добра тенисистка за годината в професионалния тенис тур, след като спечели първата си титла от Големия шлем и стигна до челното място в ранглистата.23-годишната Барти, която прекрати тенис кариерата си през 2014-а, стартира нова в крикета и се завърна две години по-късно, стана първата австралийка с трофей на “Ролан Гарос от 1973 година.Тя победи чешката тийнейджърка Маркета Вондрушова през юни, а впоследствие стана и първата австралийка с първо място в ранглистата от 1976-а насам. Барти завърши с 57 победи за годината и това бе най-доброто постижение в WTA.

Бианка Андрееску бе обявена за най-добър новак в тенис тура, след като спечели откритото първенство на САЩ и стана първата канадка с трофей от турнири от Големия шлем на сингъл.Швейцарката Белинда Бенчич спечели приза за впечатляващо завръщане, след като стигна до топ 10.