СПОРТНА ПАНОРАМА

0
856

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ИЗПУСНАХА ПОБЕДАТА В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Отборът на Добруджа допусна втора загуба в първенството по хандбал при мъжете. Момчетата на Георги Андреев загубиха драматично с 30:29 като гости на Пирин (Гоце Делчев). Нашите момчета започнаха добре срещата и поведоха с пет гола – 10:5. До края на полувремето обаче домакините наложиха надмощие и почивката дойде при преднина само от един гол за добричкия тим – 11:10. През втората част домакините изравниха при 18:18, а след това успяха да стигнат до крайния успех.

След този двубой Добруджа остава на второ място с 8 точки, но със същия точков актив са още два тима – Пирин (Гоце Делчев) и Осъм (Ловеч). Лидер в групата е варненският Локомотив, който е с пълен точков актив.

ПЕТЪР ШОПОВ Е НОВИЯТ СТАРШИ ТРЕНЬОР НА ДОБРУДЖА 07

Волейболистите на Добруджа 07 имат нов старши треньор. Това е Петър Шопов, който заема поста, след като досегашният наставник Пламен Христов бе освободен. Вчера на обяд президентът на ВК Добруджа 07 Веселин Велев подписал неговото назначение начело на тима до края на сезона, информира novsport.com.

Шопов е роден през 1979 година. Бил е треньор на Левски, Монтана, Дунав (Русе), както и помощник-треньор в националния отбор.

ВАЛЕНТИН АНДРЕЕВ Е №1 НА “ЧЕРНО МОРЕ-2005” (БАЛЧИК) ЗА 2019 ГОДИНА

Валентин Андреев е лекоатлет №1 на СКЛА “Черно море-2005” (Балчик) за 2019 година. Негови подгласници в почетната десетка са Живко Господинов и Марин Иванов. През настоящата година възпитаниците на клуба завоюваха 49 медала – 21 златни, 11 сребърни и 17 бронзови. Кметът на Балчик Николай Ангелов връчи наградата на най-добрия спортист на клуба, информира „Център спорт”. “Удоволствие за мен бе да споделя годишната празнична церемония на Спортния клуб по лека атлетика “Черно море-2005″ за отличаване на десетте най-добри спортисти. Благодарение труда на всички атлети, треньори и ръководство, лекоатлетическата школа на Балчик вече е фактор в сметките на всички претенденти за световни отличия! Гордеем се с вас!”, заяви Николай Ангелов.

В ТОП 10 на СКЛА “Черно море-2005” (Балчик) за 2019 година влизат още: Екатерина Димова, Преслав Вълев, Николета Стойкова, Стоян Димитров, Никола Янъков, Невал Ремзиева, Лора Георгиева.

МО ФАРА ЩЕ ЗАЩИТАВА ОЛИМПИЙСКАТА СИ ТИТЛА НА 10 000 МЕТРА В ТОКИО

Носителят на четири златни олимпийски медала в атлетиката Мо Фара ще защитава титлата си на 10 000 метра в Токио догодина. 36-годишният Фара се отказа от състезанията на писта през 2017 г., за да се концентрира в маратона. Той има златни олимпийски медали на 5000 и 10 000 метра от Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016, но сега е решил отново да гони злато на писта. “Следващата година ще се върна на пистата и ще бягам 10 000 метра. За щастие, не съм загубил скоростта си и ще тренирам здраво, за да видя какво мога да направя. Наистина съм развълнуван”, каза Фара.

Фара, който има и шест световни титли на писта и до момента не е бягал маратон на голям форум, намекна по-рано през годината, че може да направи тази промяна. Той завърши осми на маратона на Чикаго през октомври, след като през 2018 г. спечели на същото състезание още в третото си участие в маратона.

Британецът, който все пак трябва да се класира за Игрите в Токио, добави: “Беше вълнуващо да се състезавам в маратона през последните няколко години. Да спечеля маратона на Чикаго, беше приятно. И да завърша трети на маратона на Лондон, беше добре.”

АСПАРУХ АСПАРУХОВ С 13 ТОЧКИ, ВЕРОНА С ЧЕТВЪРТАПОБЕДА В ИТАЛИЯ

Българският волейболист Аспарух Аспарухов и неговият Калцедония (Верона) прекъснаха черната си серия от три поредни загуби в италианската Суперлига и записаха 4-а победа от началото на сезона. Воденият от Радостин Стойчев тим надигра у дома Топ Волей (Латина) с 3:1 (25:23, 15:25, 25:14, 25:20) в мач от 10-ия кръг, игран пред близо 3500 зрители в “ЕйДжиЕсЕм Форум”.

Така Верона е на 7-о място във временното класиране с 12 точки след 4 победи и 6 загуби, с колкото е и 8-ият Равена, с национала Алекс Грозданов в състава. В следващия 11-и кръг Аспарухов и компания са гости на гранда Модена. Срещата е в неделя (8 декември) от 16,00 часа българско време.

Аспарух Аспарухов игра силно цял мач и завърши с 13 точки (57% ефективност в атака и 41% позитивно посрещане), като бе втори по резултатност. Френският национал Стефан Бойер бе над всички със страхотните 23 точки (2 блока, 3 аса и 49% ефективност в атака) за победата. За тима на Латина другият диагонал на Франция Жан Патри (1 блок и 44% ефективност в атака) и влезлият като резерва германски национал Мориц Карлицек (2 блока, 3 аса, 56% ефективност в атака и 38% позитивно посрещане) реализираха 17 и 15 точки, но и това не помогна за успех.

ЛЮИС ХАМИЛТЪН ЗАВЪРШИ СЕЗОНА ВЪВ ФОРМУЛА 1 ПО ШАМПИОНСКИ

Финалът на сезон 2019 във Формула 1 дойде с последното състезание за Гран При на Абу Даби. Голямата звезда на спорта и Мерцедес като цяло Люис Хамилтън продължава да пише история със спечелената шеста световна титла в кариерата си и до изравняването на рекорда на Михаел Шумахер му остава само една титла. Британецът завърши годината по шампионски с победа на пистата “Яс Марина” и допълнителна спечелена точка след записана най-бърза обиколка в самия край на надпреварата.

Лидерът на Ред Бул – Макс Верстапен, започна от втора стартова позиция, но нямаше скорост, за да развали финала на годината на Хамилтън. Холандецът остана втори, след като не остави шанс на Шарл Леклер. Пилотите на Ферари нямаха нужната скорост. Шарл Леклер все пак се качи на подиума, докато за Себастиан Фетел състезанието се стече по най-лошия начин и четирикатният световен шампион финишира на разочароващата пета позиция. Пред Себастиан на четвърто място се класира Валтери Ботас. Финландският пилот на Мерцедес направи много силно състезание – от последно място на старта до финала, и не успя да се качи на подиума едва за половин секунда.

SN 6