СПОРТНА ПАНОРАМА

0
833

ГРИГОР ДИМИТРОВ СЕ ЗАВРЪЩА В АКАПУЛКО СЛЕД ЧЕТИРИГОДИШНО ОТСЪСТВИЕ

Григор Димитров потвърди участие на тенис турнира на твърди кортове Abierto Mexicano Telcel в Акапулко (24-29 февруари). Надпреварата в Мексико е от категория АТР 500, а българинът ще се завърне в турнира за първи път от сезон 2016, когато отстъпи пред Доминик Тийм на четвъртфиналите.

Акапулко определено е специално място за Григор Димитров. Именно там той спечели първата си АТР 500 титла през 2014 година, когато преодоля последователно Маринко Матошевич, Маркос Багдатис, Ернестс Гулбис и Анди Мъри, а на финала победи Кевин Андерсън в драматична битка.

Преди Акапулко Григор ще играе на първия за сезона АТР 500 турнир в Ротердам, който стартира на 10 февруари.

ПРЕНАСРОЧИХА МАЧА НА ШИНИКОВА ЗАРАДИ ПОРОЙ

Мачът на Изабелла Шиникова от първия кръг на квалификаците на Откритото първенство по тенис на Австралия беше пренасрочен за днес. Българката трябваше да играе вчера срещу Мая Хвалинска от Полша, но заради лошото състояние на въздуха срещата бе отложена за по-късен час. Впоследствие над Мелбърн се изля и пороен дъжд, което накара организаторите да изместят за днес оставащите двубои от квалификациите. Така мачът ще се играе днес рано сутринта българско време на корт номер 13.

Първата ракета на България Виктория Томова пък ще се изправи днес във втория кръг на пресявките срещу поставената под номер 20 Моника Никулеску (Румъния). Мачът е последен, шести, от дневната сесия на корт номер 15.

ДЖОН ИСНЪР ДЕТРОНИРА ТЕНИС САНДГРЕН В ОКЛЪНД

Защитаващият титлата си Тенис Сандгрен (САЩ) отпадна във втория кръг на турнира по тенис на твърди кортове в Оклънд (Нова Зеландия) с награден фонд 610 хиляди долара. Сандгрен загуби от поставения под номер 4 свой сънародник Джон Иснър с 6:7(3), 7:6(1), 6:3.

Иснър, победител в надпреварата през 2010 и 2014 година, пласира 16 аса и се класира за четвъртфиналите, където ще срещне Кайл Едмънд (Великобритания). Едмънд елиминира Андреас Сепи с 6:3, 7:6(4) във втория мач на италианеца за деня. Сепи по-рано отстрани в първия кръг финалиста през 2015-а и поставен под номер 7 Адриан Манарино (Франция) с 3:6, 6:4, 6:4.

Водачът в схемата Фабио Фонини (Италия) загуби във втория кръг от испанския ветеран Фелисиано Лопес с 3:6, 6:4, 6:3. 38-годишният Лопес пласира 17 аса и стигна до обрат след ключова серия от пет поредни гейма, която му позволи да спечели втория сет и да вземе аванс от 3:0 в третия, който запази до края на мача. На четвъртфиналите Лопес ще срещне шестия поставен Хуберт Хуркач (Полша).

Номер 3 Карен Хачанов също отпадна след поражение от австралиеца Джон Милман с 6:4, 3:6, 3:6. Хачанов взе първия сет с късен пробив, но в следващите два Милман повеждаше с по 4:1 гейма и това му помогна да стигне до крайната победа. Австралиецът очаква петия в схемата Беноа Пер (Франция) на четвъртфиналите.

Номер 21 Денис Шаповалов надделя над преминалия през квалификациите канадския сънародник Вашек Поспишил с 6:4, 7:6(2), а за място на полуфиналите той ще играе срещу Юго Юмбер (Франция).

СЕРИНА УИЛЯМС СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА В НОВА ЗЕЛАНДИЯ

Серина Уилямс (САЩ) спечели титлата на турнира по тенис на твърди кортове в Оукланд (Нова Зеландия) с награден фонд 275 хиляди долара. Серина се наложи над сънародничката си Джесика Пегюла с 6:3, 6:4 за 1:36 часа игра. Поставената под номер 1 Уилямс започна колебливо срещата, като допусна пробив в откриващото си подаване. В последствие вдигна оборотите и успя да изравни за 3:3, а след това спечели с убедителното 6:3.

Във втората част интрига нямаше, след като Серина взе ранен пробив и не допусна грешка при подаванията си, като стигна до 6:4 в своя полза.

Междувременно стана ивестно, че Серина Уилямс ще дари цялата си награда от турнира в Оукланд за борбата с пожарите в Австралия. За победата в турнира тя спечели 43 000 долара. Именно тази сума ще преведе в полза на онези, които са притиснати от природно бедствие.

СЕСТРИ СТОЕВИ ОТПАДНАХА В ПЪРВИЯ КРЪГ В ИНДОНЕЗИЯ

Габриела Стоева и Стефани Стоева отпаднаха в първия кръг на двойки на силния турнир по бадминтон от сериите “BWF World Tour Super 500” в Джакарта (Индонезия) с награден фонд 400 хиляди долара. Европейските шампионки загубиха от южнокорейките Йе На Чан и Хие Нин Ким с 15:21, 12:21 за 32 минути.

Българките започнаха добре мача и взеха аванс от 8:4 точки, като водеха в резултата до 13:12, след което допуснаха обрат в първия гейм. Във втората част сестри Стоеви също стартираха силно и дръпнаха с 4:0, но след 6:6 азиатките постепенно наложиха волята си. sportal.bg

DOHA, QATAR – SEPTEMBER 30: Yuliya Levchenko of Ukraine competes in the Women’s High Jump final during day four of 17th IAAF World Athletics Championships Doha 2019 at Khalifa International Stadium on September 30, 2019 in Doha, Qatar. (Photo by Andy Lyons/Getty Images for IAAF)

ЛЕВЧЕНКО ЗАПОЧНА СЕЗОНА С 2.00 МЕТРА

Юлия Левченко започна сезона с убедителен резултат в скока на височина. Украинката стартира с победа от 2.00 метра на състезание в Киев. Така тя за шести път изравни най-доброто си постижение в зала. След това Левченко опита да преодолее и 2.03 метра, но без успех. “Не бяхме сигурни дали да се състезаваме, защото беше много натоварен сезон, но в крайна сметка с треньорката решихме да се състезавам”, каза Левченко след състезанието.

Тренировъчната партньорка на Левченко Ирина Герасченко завърши втора с 1.86 метра, а седмобойката Алина Шук преодоля 1.83 метра за третата позиция.

КАУЛ И МИХАМБО СА №1 СРЕД АТЛЕТИТЕ В ГЕРМАНИЯ ЗА 2019 ГОДИНА

Световните шампиони Никлас Каул и Малайка Михамбо бяха избрани за най-добри атлети в Германия за 2019 година. Каул спечели признанието при мъжете със 74.6 процента от гласовете, а Михамбо оглави класицията при жените с 53.2 процента от вота.

Каул спечели световната титла в десетобоя на първенството на планетата в Доха, а Михамбо триумфира в скока на дължина при жените. Каул стана също така и най-младият световен шампион в десетобоя в историята, след като беше на 21 години в Доха. Михамбо грабна златото с резултат от 7.30 метра.

По-рано през годината Каул спечели и европейската титла за младежи под 23 години в десетообоя с рекорд на шампионатите от 8572 точки. Михамбо пък премина границата от 7 метра във всичките си състезания през сезона на открито.

????????????????????????????????????

МАГНУС КАРЛСЕН С РЕКОРДНА СЕРИЯ БЕЗ ЗАГУБА

Световният шампион по шахмат Магнус Карлсен направи нова рекордна серия без поражение. Норвежкият гросмайстор завърши вчера реми с черните фигури на 45-ия ход срещу холандеца Йорден Ван Форест на силния турнир във Вайк ан Зее и вече няма загуба в 111 поредни партии с класическа контрола. Така той подобри рекорда на Сергей Тивяков (Нидерландия) от 110 последователни срещи без поражение от 2005 година.

Карлсен за последно падна преди почти 18 месеца – на 31 юли 2018 година, от Шахрияр Мамедяров (Азербайджан) на турнир в Бийл. След това той записа 36 победи и 75 ремита, като серията продължава. Лидер във временното класиране след четвъртия кръг на надпреварата във Вайк ан Зее е Уесли Со (САЩ) с 3.0 точки, а Карлсен е на седмото място с 2.0 точки.