СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) СПЕЧЕЛИ ДЕРБИТО С ФРАТРИЯ

Отборът на Септември (Тервел) постигна победа с 1:0 над големия си конкурент за влизане във Втора професионална лига Фратрия в дербито от 19-ия кръг на Североизточната трета лига. Единственото попадение бе дело на Димитър Михалев в 86-ата минута, след като с феноменално воле от границата на наказателното поле “препарира” Християн Христов, информира football24.bg. Стана равностоен мач. Вратарите обаче нямаха много работа. Ивайло Лазаров направи пропуск от изгодна позиция за домакините. Денис Кадир пък изпълни прецизно фаул, но стражът на домакините се справи блестящо.

След този мач Фратрия е на трета позиция с 33 точки, докато Септември е четвърти с 2 точки по-малко. Лудогорец III и Черно море II, които са начело в класирането, нямат право да влязат във втория ешелон по административен път, така че реално битката за промоция ще се води между Септември и Фратрия плюс Черноломец (Попово).

В друг мач от кръга Рилци (Добрич) измъкна 2:1 над Светкавица в Търговище. Домакините имаха възможности не само за хикс, но и да спечелят мача, но не се възползваха от своите положения. Те поведоха с гол от дузпа на Йордан Йорданов половин час след началото. После Хасан Хасанов пропиля стопроцентово положение отблизо пред празната врата. Четвърт час след почивката Гюрсел Осман изравни.

Само след няколко минути обаче съотборникът му Михаил Михайлов беше отстранен за втори жълт картон. Отборът на Светкавица натисна, но усилията се оказаха напразни. В последните секунди на срещата нападателят на добричкия тим Мартин Кирилов прати топката в мрежата на гостите и донесе трите точки на своя тим.

*СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XIX КРЪГ

Дунав от Русе II (Русе) – Лудогорец III (Разград)        0:3

Спартак 1918 II (Варна) – Доростол (Силистра)        7:0

Черно море II (Варна) – Локомотив 2022 (Русе)        1:1

Светкавица (Търговище) – Рилци (Добрич)        1:2

Септември 98 (Тервел) – Фратрия (Бенковски)        1:0

Кубрат 2016 (Кубрат) – Устрем (Дончево)  1:3

Бенковски (Исперих) – почива

Черноломец 1919 (Попово) – почива

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Лудогорец III 16    12    3      1      49:10        39
  2. Черно море II 16    10    5      1      35:12        35
  3. Фратрия 16    11    2      3      32:14       35
  4. Септември 16 10    3      3      27:14       33
  5. Черноломец 16    10    2      4      26:16        32
  6. Спартак II 16    10    1      5      46:18       31
  7. Бенковски 16    7      2      7      29:25       23
  8. Доростол 16    6      3      7      20:36       21
  9. Рилци 17 5      5      7      27:23       20
  10. Устрем 16 5      1      10    20:34       16
  11. Светкавица 17 2      7      8      17:32        13
  12. Дунав II 16 2      3      11    12:38       9
  13. Локо (Рс) 15 1      5      9      13:35       8
  14. Кубрат 17 1      0      16    7:53 3

ПРОГРАМА – XX КРЪГ

23 март 2024 г., събота, 15:00 ч.

Доростол (Силистра) – Черноломец 1919 (Попово)

Лудогорец 1945 III (Рз) – Светкавица (Търговище)

Бенковски (Исперих) – Черно море II (Варна)

24 март 2024 г., неделя, 15:00 ч.

Кубрат 2016 (Кубрат) – Фратрия (Бенковски)

Устрем (Дончево) – Дунав от Русе II (Русе)

Локомотив 2022 (Русе) – Спартак 1918 II (Варна)

Септември 98 (Тервел) – почива

Рилци (Добрич) – почива

СРЕБРО ЗА ГАЛИН КОСТАДИНОВ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ЗА ВЕТЕРАНИ

Два медала спечелиха българските състезатели на Европейското първенство по лека атлетика за ветерани в зала, което се провежда в Торун (Полша). Галин Костадинов, треньор и президент на СКЛА „Добрич“, спечели сребърен медал, след като се класира на второ място при мъжете до 45 г. в дисциплината тласкане на гюле с 15.03 м в най-добрия си опит. Той беше изпреварен единствено от поляка Марчин Гасиоровски с 15.39 м.

Носителката и на световна титла при ветераните Магдалена Христова спечели златния медал в скока на дължина (Ж45) с резултат от 5.21 метра. Рекордьорката на България при жените направи само един опит и се отказа, но той беше достатъчен да си осигури златния медал.

КИРИЛ ДЕСПОДОВ СПЕЧЕЛИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ “ФУТБОЛИСТ НА ГОДИНАТА”

Българският национал Кирил Десподов се окичи със званието “Футболист на годината”, след като получи цели 317 точки от гласуването на спортните журналисти. Нападателят на гръцкия ПАОК завоюва отличието за трета поредна година, като това е общо четвърто отличие за него. 27-годишният футболист вече е под №3 в общата класация, като пред него остават само Христо Стоичков с пет приза и Димитър Бербатов, който цели седем години е бил на върха сред родните си колеги.

Зад Кирил Десподов останаха Илия Груев и Ивайло Чочев. Халфът на Лийдс събра 106 точки, а новото попълнение на Лудогорец – 87. Интересен факт е, че призовата тройка бе същата и през миналата година, когато обаче Десподов не спечели с толкова голяма разлика, като тогава триумфира с едва 14 точки преднина.

Специалната награда на Българската асоциация на спортните журналисти “Лъвско сърце” на името на Трифон Иванов спечели Петър Хубчев, който се бори с коварна болест.

Нападателката Евдокия Попадинова спечели за пореден път приза “Футболист на годината” за 2023 година в категорията женски футбол. Тя изпревари съотборничките си в националния отбор Симона Петкова и Лора Петрова.

Призът за най-добър чужденец в еfbet Лига отиде за втора поредна година при Лудогорец. №1 в тази класация стана Якуб Пьотровски. Зад него останаха Уелтон и Бърнард Текпетей.

Най-добрият вратар в родното първенство стана Динко Хоркаш, който направи страхотни мачове с екипа на Локомотив (Пловдив). В челната тройка попадат още Густаво Бусато, Даниел Наумов и Иван Дюлгеров, които делят третата позиция.

Централният защитник на Левски Хосе Кордоба се пребори за първото място в класацията за най-добър бранител. Той изпревари с малко Християн Петров и Виктор Попов.

Звездата на Лудогорец Якуб Пьотровски спечели още една награда. Той отвя конкуренцията и грабна приза за най-добър полузащитник. Под №2 остана Ивайло Чочев, а третата позиция зае Ивелин Попов.

Бившият футболист на Левски Уелтон не остана без отличие. Бразилецът бе отличен за №1 при нападателите в efbet Лига. Той изпревари за наградата Антоан Бароан и Бърнард Текпетей.

Една от най-ключовите награди, а именно за най-прогресиращ млад играч в българския футбол отиде при централния бранител на ЦСКА – София Християн Петров. Той спечели в конкуренцията на Георги Николов и Асен Митков.

Старши треньорът на Черно море и национален селекционер Илиан Илиев бе избран категорично за №1 в България. 55-годишният специалист остави зад себе си Георги Дерменджиев, Ивайло Петев, Станимир Стоилов и Александър Томаш.

Една от легендите на българския футбол Стилиян Петров получи специалната награда по време на церемонията. Той заслужи признанието заради благотворителния “Мач на надеждата”, организиран от неговата фондация.

ШАВИ Е ГОТОВ ДА ПРОМЕНИ МНЕНИЕТО СИ

Въпреки че Шави Ернандес обяви, че ще напусне Барселона след края на сезона, Жерард Пике смята, че не е невъзможно треньорът да промени решението си. “Не съм сигурен, че решението на Шави е окончателно. Да изчакаме, но вярвам, че ще остане. Не съм в ежедневен контакт с него, говорихме няколко пъти, но искам най-доброто за него и най-доброто за клуба”, каза Пике.

Иначе много източници в Каталуния смятат, че Шави би се радвал да остане, ако резултатите са по-добри до края на сезона и ако ръководството го убеди, че най-доброто решение е да остане начело на Барселона.

При всички положения предстоящите мачове срещу Пари Сен Жермен в Шампионската лига ще бъдат решаващи. topsport.bg

БОРЯНА КАЛЕЙН И СТИЛИЯНА НИКОЛОВА ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ БЪЛГАРИЯ НА СВЕТОВНАТА КУПА ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА В СОФИЯ

Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбъл жени ще представят България на Световната купа по художествена гимнастика в София. Това стана ясно от поименните заявки за надпреварата в столицата, която ще се проведе в “Арена София” от 12 до 14 април. 55 индивидуални състезателки от 42 страни и 13 ансамбъла ще спорят за отличията в София.

За Италия в индивидуалното на килима ще участват София Рафаели и Милена Балдасари. Израел ще бъде представена от Дария Атаманов и Даниела Муниц, а за Украйна в борбата за медалите ще видим Виктория Оноприенко и Таисия Онофричук. Бронзовата медалистка от Токио 2020 Алина Харнаско също ще спори за отличия при индивидуалистките.

Припомняме, че през юли 2023-а Изпълнителният комитет на ФИГ позволи на спортистите от Русия и Беларус да се състезават с неутрален статут от 1 януари 2024 година.

При ансамблите България е в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева. Очаква се в София да пристигнат и силните отбори на Израел, Италия, Япония, Бразилия, Украйна и други.

Световната купа в София ще бъде дебютно състезание за Боряна Калейн за сезон 2024. Стилияна Николова вече взе участие на Гран При Марбея, където завоюва три златни отличия. Този уикенд възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева ще стартират на първата Световна купа за сезона в Атина (Гърция). sportal.bg

SOUTHAMPTON, ENGLAND – MARCH 18: Antonio Conte, Manager of Tottenham Hotspur, looks on prior to the Premier League match between Southampton FC and Tottenham Hotspur at Friends Provident St. Mary’s Stadium on March 18, 2023 in Southampton, England. (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)

КОНТЕ Е ФАВОРИТ НОМЕР 1 ЗА НОВ ТРЕНЬОР НА БАЙЕРН (МЮНХЕН)

Италианският специалист Антонио Конте е един от основните претенденти за поста старши треньор на Байерн, твърди La Repubblica. Според източника ръководството на баварците се е свързало с треньора преди няколко месеца и е готов да го направи отново.

Конте вижда бъдещето си в клуб от Серия А, но е готов да обмисли подписването на договор с Байерн. 54-годишният треньор е готов да води Барселона.

През февруари Байерн обяви раздялата със старши треньора Томас Тухел, който си тръгва в края на сезон 2023/24.

АМЕРИКАНСКИ КЛУБ ПРЕГОВОРЯ С ОЛИВИЕ ЖИРУ

ФК Лос Анджелис преговаря с нападателя на Милан Оливие Жиру, съобщава “Атлетик”. Американският клуб иска да привлече французина през идното лято, когато договорът му с “росонерите” изтича.

През септември Жиру ще навърши 38 години, но независимо от това прави поредния си силен сезон. Очаква се той да бъде част от селекцията на “петлите” на Европейското първенство в Германия.

ФК Лос Анджелис е шампион на САЩ от 2022 година, а през миналата кампания пак стигна финал, но го загуби. В състава е бившият съотборник на Жиру в националния тим Юго Лорис.

КУРТОА НАПУСНА ТРЕНИРОВКАТА НА РЕАЛ СЪС СЪЛЗИ НА ОЧИ

Вратарят на Реал (Мадрид) Тибо Куртоа получи нова контузия на тренировка на тима във вторник. Белгиецът напусна заниманието със сълзи на очи. Стражът не е играл за “белите” през този сезон, след като получи тежка контузия в коляното през лятото. Той поднови тренировки преди няколко дни и се очакваше да се завърне на терена след паузата за мачовете на националните отбори.

Шансовете му да играе отново този сезон, вече са минимални, след като Куртоа получи нова травма в коляното. От клуба уточниха, че контузията е различна от тази, от която се възстановяваше досега. “След направени тестове се установи, че нашият играч Тибо Куртоа има скъсване на вътрешен менискус на дясното коляно. Контузията бе получена на днешната тренировка”, се казва в изявлението на Реал.

След прегледите се е разбрало, че травмата не е толкова сериозна като предишната, но се очаква той да отсъства нови шест седмици. Това означава евентуално завръщане на терена най-рано в началото на май.