Дадените вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че тези кабинети ще работя при ротация за 18 месеца, за да им се иска съгласие. А и като им гледам, те не спряха да пътуват в чужбина, мислейки че приключват, нито спряха да взимат решения за стотици милиони. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира вчерашното решение на посочените за министри от “Продължаваме промяната – Демократична България” да си направят отвод. Според него единственият спор е бил за министъра на отбраната Тодор Тагарев. “Направихме компромис, знаете за министъра на спорта, за енергетиката приеха Жечо Стайков, ако Румен Радев стане шеф на Българския енергиен холдинг, това бяхме единствените спорни моменти”, допълни Борисов.

По повод брифингът от вчера, той изрази учудване, че за 9 месеца от “Продължаваме промяната – Демократична България” не са се научили да не употребяват епитети. “Трудно е вече да накарам партията да се върне назад”, обобщи Борисов, като не скри, че е обиден от изказването на Асен Василев, че Мария Габриел е новото красиво лице на мафията.

“Аз ги призовавам, веднага да се извинят, както на ГЕРБ и преди всичко на Мария Габриел”, каза лидерът на ГЕРБ. Той поясни, че път назад има, но всичко зависи от това дали Мария Габриел и парламентарната група на ГЕРБ биха приели евентуално извинение.

“Преговорният екип беше направен да се случат нещата, а не да ги бламират. Вчера направихме същото, което направихте преди седмица, след като ни изненадаха и върнаха мандата”, каза още Борисов.

“Продължаваме промяната” дори нямат собствена партийна централа, дават брифинги от централата на ДСБ. Ако имат нужда, да дойдат в централата на ГЕРБ”, покани ги любезно той.

“Разбира се, че има път назад”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в парламента заедно с номинираната за премиер Мария Габриел, макар да призна, че е “много трудно да накара партията да се върне назад”. Условието да продължат преговорите е извинението, което трябва да получи Мария Габриел и партията. “Ако не се случи в следващия ден, два или колкото е необходимо, няма кой да накара ГЕРБ във втори мандат да има правителство”, категоричен беше лидерът на партията.

По думите му ще бъде трудно да се вземе завоят, “но ние винаги сме били отворени”. Обеща още, че няма да бъдат накарани насила хора да стават министри, след като не желаят. Мария Габриел също поиска извинение от досегашните партньори от ПП-ДБ, като подчерта, че досега не си е позволила да използва обиди.

“Първото, което може да ни върне на масата, е едно голямо “извинявай”, категоричен беше Борисов. И уточни, че всичко това трябва да стане в рамките на един ден. Дали ще има нови министри и кабинет след поредни преговори, зависи именно от очакваното “извинение”, стана ясно от думите му.Той обяви кои са били спорните моменти при преговорите – единствено фигурата на министъра на отбраната Тодор Тагарев и службите. Разкри още, че “партията категорично искаше да върнем празна папка”, но именно той е бил човекът, който е искал да даде последен шанс.

“Когато използват такива епитети, каквито направиха те снощи, показваш едно истинско лице. И дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че тези кабинети ще работят в съгласие за 18 месеца”, включи се и лидерът на партията Бойко Борисов.

“Ние преценихме, че ако искаме да има правителство, трябва да изработим такъв преговорен екип, за да може да се достигне до правителство”, каза Борисов. И обясни, че по рокадите в кабинета е разговарял още преди месец. Борисов припомни, че дори са били готови да се ротират само с премиер и вицепремиер.

“Колегите от ПП-ДБ казаха “не, нас министрите не ни интересуват”, заяви Борисов. И разкри по кое не са се договорили – за срок на смяна в службите и за разкриване на следствената тайна. “Аз твърдя, че те в момента са изключително добре интегрирани, твърдя го, с нашите международни партньори”, каза Борисов за службите. И заяви, че е предупредил Атанас Атанасов, че ако това е препъникамъкът, той последен ще се съгласи.

“Единственият спор беше за министър Тагарев”, каза още Борисов. “Аз не мога като тях да зачеркна тези 9 месеца, не мога с хора, с които съм изкарал хиляди часове заедно, не мога да си позволя епитети. Как г-н Василев му се отрони това от устата да каже, когато той, дори когато ме нямаше, стоеше в кабинета, за да направи бюджета. И навсякъде казах “благодаря на г-н Василев. Снощи разбираме, че не искат. Много трудно е вече да накарам партията да се върне назад. Този преговорен екип беше направен, за да се случат нещата, а не да ги бламират”, заяви лидерът на ГЕРБ.

От ПП-ДБ обвиниха вчера, че не е търсено съгласието на техните кандидат-министри и дори обявиха това действие на Габриел за противоконституционно. Лидерите на формацията свалиха доверието си от ротационния премиер и призоваха Румен Радев да оттегли указа си, което той отказа с обяснението, че в него се предлага само министър-председател, не и структура и състав на кабинета.

Източници: dnes.dir.bg, “Дневник”

https://glasove.com/