ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАГУБИХА ОТ ЦСКА В ДОБРИЧ

Отборът на ЦСКА постигна доста трудна 12-а победа от началото на сезона в Efbet Супер Волей. Момчетата на Александър Попов се наложиха като гости на Добруджа 07 с 3:1 (25:16, 22:25, 25:21, 25:22) в мач от 18-ия кръг на шампионата, игран в зала “Добротица”.

По този “червените” остават на 4-о място във временното класиране с 12 победи, 6 загуби и 35 точки. Добруджа пък е на предпоследната 11-а позиция с 5 победи, 13 загуби и 16 точки в актива си.

В следващия кръг ЦСКА приема коравия тим на Берое 2016 (Стара Загора), докато добричлии гостуват на Марек Юнион Ивкони (Дупница). Срещите са съответно в събота (2 март) от 19,00 часа и в петък (1 март) от 18,00 часа.

Най-полезни за ЦСКА станаха сръбският диагонал Страхиня Бързакович (3 блока, 1 ас и 41% ефективност в атака) и Тодор Вълчев (1 ас, 53% ефективност в атака и 48% позитивно посрещане) съответно с 20 и 19 точки за победата. Вълчев бе обявен и за Най-полезен играч на мача.

За домакините от Добруджа Маркус Уускари реализира 23 точки (2 аса и 45% ефективност в атака), а Николай Иванов добави още 16 точки (1 блок, 45% ефективност в атака и 38% позитивно).

ТОДОР КИСЕЛИЧКОВ Е НОВИЯТ СТАРШИ ТРЕНЬОР НА „ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ”

Старши треньорът на Добруджа Радомир Тодоров е освободен от поста, а неговото място заема Тодор Киселичков, съобщиха от клуба.

Тодор Киселичков е роден на 4 септември 1975 година в Бургас. Кариерата му в мъжкия футбол стартира в Нефтохимик, където дебютира на 19 години. За “зелените” играе в периода 1994 – 2004 година и записва над 200 мача, в които реализира 38 гола. Следват няколко сезона в два други морски тима – Несебър и Черноморец 919, където има около 50 мача. Последните си сезони като футболист прави в първородния си тим Нефтохимик.

Първите си стъпки в треньорската кариера прави в школата на Черноморец (Бургас), където работи от 2009 до 2012 година. През 2012 година е помощник-треньор в Нефтохимик, а през следващия сезон преминава в Лудогорец, където е в щаба на Ивайло Петев и става шампион на България.

През лятото на 2014 година става старши треньор на Черноморец (Бургас), а в следващите сезони е начело още на тимовете на Пирин (Гоце Делчев), Локомотив (Горна Оряховица), Септември (Симитли), Ботев, ЦСКА 1948 и Спартак (Варна).

Тодор Киселичков поема официално Добруджа от днес, 27 февруари.

“Ръководството на ФК Добруджа благодари на досегашния старши треньор Радомир Тодоров за положените усилия, професионализъм и всеотдайност в работата и му пожелава много успехи във футболните битки занапред”, се казва в съобщението на клуба.

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) СПЕЧЕЛИ ТОЧКА В ЛОВЕЧ

Отборите на Литекс и Черноморец (Балчик) завършиха наравно 1:1 в среща от 22-рия кръг на Втора футболна лига. Мачът се игра на Градския стадион в Ловеч. “Оранжевите” откриха резултата през първото полувреме чрез новото си попълнение Дамир Салихович, който беше точен в 31-ата минута.

Гостите отговориха след почивката с гол на Джорджио Димитров в 58-мата минута.Четвърт час преди края на редовното време ловчанлии останаха с 10 души на терена, след като Сулиман Абдулганию получи втори жълт и респективно червен картон.

В оставащото време нямаше други попадения и мачът завърши без победител.

В следващия кръг за Литекс предстои ново домакинство – този път на Марек, а Черноморец (Балчик) приема дубъла на Лудогорец.

ПОРЕДНА ТИТЛА ЗА ВАЛЕНТИН АНДРЕЕВ

Валентин Андреев (СКЛА Черно море 2005, Балчик) спечели поредната си титла в хвърлянето на чук при мъжете. Атлетът премина и границата от 72 метра за победата си на Националната купа по хвърляния, която се провежда в Балчик този уикенд. Андреев си осигури златния медал със 72.62 метра. Той записа този резултат в своя пети опит. В още едно от излизанията си в сектора финалистът от Европейското първенство под 23 години от 2023 г. премина границата от 72 метра – 72.52 м.

Сребърния медал заслужи Никола Михов (СКЛА Добрич) с 68.17 м, а трети се нареди Даниел Файаз-Джахани (СКЛА Черно Море 2005) с 59.15 м.

В хвърлянето на чук при момчетата под 16 години златния медал извоюва Ивелин Колев (Атлет, Карнобат) с 47.33 м, а тройката допълниха съотборникът му Никола Кайряков с 46.54 м и Валери Александров (СКЛА Добрич) с 44.94 м.

Многократната шампионка на България в хвърлянето на чук при жените Екатерина Димова (СКЛА Черно Море 2005) този път допусна поражение на Националната купа по хвърляния. Тя завърши втора с 43.85 метра. Шампионка в дисциплината стана Яна Петренко (КЛАСА) с 49.41 м, а трета се нареди нейната съотборничка Антония Щерева с 38.12 м.

Два много силни резултата бяха регистрирани във втория ден на националната купа по хвърляния в Балчик. Преслав Вълев (Черно море 2005) постигна 67.97 на чук (6 кг) при юношите под 20 години, с което покри норматив за Световното първенство в тази възраст, планирано за края на август в Лима (Перу). С този резултат той се изкачи на четвърто място в световната ранглиста за сезона. Вълев направи само един успешен опит, а останалите му изяви в сектора също бяха с далечен метраж, но извън сектора. Неговият подгласник Цветомир Стоенчев взе среброто с 47.57 метра, а трети завърши Божидар Събев 33.99 (и двамата от клуб Георги Дъков, Плевен).

Димо Андреев (Черно море 2005) регистрира за първи път опит над 70 метра в кариерата си със 70.76 на чук (5 кг). Така той излезе на второ място в световната ранглиста при юношите под 18 години и покри норматив за еврошампионата за тази възраст, който ще е в Банска Бистрица (Словакия) в средата на юли.

ЮНОШИТЕ НА ЛИВЪРПУЛ РАЗПЛАКАХА БОГАТАШИТЕ ОТ ЧЕЛСИ

Ливърпул спечели Купата на Лигата за рекорден десети път в историята си. На финала мърсисайдци победиха Челси с 1:0. Мачът завърши 0:0 в редовното време, а в 118-ата минута Вирджил Ван Дайк реализира победния гол. След ъглов удар, изпълнен от Цимикас, Ван Дайк насочи топката с глава и тя се озова в мрежата. Нямаше причина попадението да бъде отменено и феновете на “червените” празнуваха, а секунди по-късно вече се радваха и на спечеления трофей. Така мърсисайдци ще изпратят Юрген Клоп в последния му сезон на “Анфийлд” поне с един трофей.

“Червените” печелят трета поредна купа в Англия след финал срещу Челси, като предишните два пъти спечелиха след дузпи. Успехът на Ливърпул е още по-значим, тъй като Клоп не можеше да разчита на много от основните си играчи, като сред тях бяха Мохамед Салах, Трент Александър-Арнолд, Дарвин Нунес и Доминик Собослай. Към края на мача германецът пусна някои от юношите и те се представиха на много високо ниво.

Въпреки че гол не падна до 118-ата минута, положения не липсваха. По един гол за двата тима беше отменен, а гредите спряха Конър Галахър и Харви Елиът. Пропуски имаше и пред двете врати, а Кеомин Калахър се отличи с няколко великолепни спасявания. sportal.bg

УНИКАЛНО! БИХМЕ СВЕТОВНИЯ ШАМПИОН ПО БАСКЕТБОЛ

България подчини действащия баскетболен световен шампион Германия в „Арена Ботевград“! „Лъвовете“ се бореха геройски и победиха с 67:62 (7:19, 21:8, 11:18, 28:17) в мач от последния квалификационен кръг преди ЕвроБаскет 2025. След този исторически успех воденият от Росен Барчовски тим излезе на челна позиция в група „D“ с актив от 3 точки, докато Германия вече е на 2-ро място със същия актив, но „лъвовете“ имат предимство в прекия двубой, информира kotasport.com.

Световният шампион очаквано започна изключително силно двубоя със серия от 5 безответни точки. До края на първата част разликата бързо набъбна до 15 точки при 19:4 след серия от десет безответни точки за тима на Германия, който спечели периода с 19:7.

Серията, която за България започна през първата четвърт, се пренесе и във втората, като „лъвовете“ вкараха общо 16 поредни точки и поведоха с 20:19 в началото на втората част. Германия отново си върна предимството, но в крайна сметка България водеше с 28:27 в края на изключително ниско резултатното първо полувреме.

Третият период започна отново добре за световните шампиони, които поведоха с 31:28. Възпитаниците на Росен Барчовски показаха добра игра в защитата, но въпреки това германците вдигнаха разликата до 6 точки преди финалния период – 45:39.

България започна ударно, със страхотната подкрепа от публиката, четвъртата част със супер серия от 10 безответни точки, за да поведе с 49:45 след тройка на Георги Боянов. Германия стопи изоставането си и поведе с 50:49. Последваха нови добри изяви от страна на родните баскетболисти, а 1 минута и 15 секунди преди края, след тройка на Христо Захариев, България поведе с 59:54. Коди Милър-Макинтайър се нае със следващото нападение и реализира. До края на двубоя „лъвовете“ се бореха геройски и спечелиха срещата.

Най-ефективен за успеха на България бе Коди Милър-Макинтайър със своите 23 точки, 5 борби и 4 асистенции. Христо Захариев наниза 15 точки, а Георги Боянов допринесе за успеха с 11 точки и 5 борби. Оскар да Силва бе най-резултатен за Германия със своя дабъл-дабъл от 15 точки и 12 борби, а Давид Крамер и Йонас Матисек добавиха по 11 точки.

ПАОЛИНИ СПЕЧЕЛИ ТРОФЕЯ В ДУБАЙ

Италианката Жасмин Паолини завоюва втора титла в кариерата си в турнири от Женската тенис асоциация. На финала на надпреварата от категория WТА в Дубай италианката направи обрат и се наложи с 4:6, 7:5, 7:5 над квалификантката от Русия Анна Калинская.

Калинская, която по пътя си към мача за титлата победи три представителки на световния топ 10 – номер 1 Ига Швьонтек (Полша), номер 3 Коко Гоф (САЩ) и номер 9 Йелена Остапенко (Латвия), взе първия сет с 6:4, след като успя да осъществи три пробива.

Рускинята поведе с пробив и в началото на втория сет, но Паолини не загуби присъствие на духа и се върна в мача след 7:5 във втория сет.

Най-драматичен обаче се оказа решителният трети сет, в който Калинская водеше с 5:3 гейма, но със страхотна игра Паолини обърна мача, за да вземе и втората си титла след тази от Порторож, Словения, през 2021 година.

С победата си на турнира в Дубай 28-годишната Паолини влиза в топ 15 на световната ранглиста при жените за пръв път в кариерата си. Наградният фонд на турнира в Дубай бе малко над 3,2 милиона долара.