ДОБРУДЖА ИЗДИГНА КАНДИДАТУРАТА НА ГЕОРГИ ИВАНОВ-ГОНЗО ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА БФС

Футболен клуб Добруджа издигна кандидатурата на техническия директор на БФС Георги Иванов за поста президент на предстоящия извънреден конгрес, който трябва да се проведе на 15 март. Добричкият клуб проведе свое събрание, на което е взето решение да се застане зад кандидатурата на Иванов. Писмото е пратено до БФС с нужната документация, а вероятно трябва да бъде заведено в деловодството в следващите дни.

Бившият централен нападател на Левски и България Георги Иванов е роден на 2 юли 1976 в Пловдив. Баща му Александър Иванов е легенда на Ботев (Пловдив).

Гонзо започва кариерата си в Локомотив (Пловдив), но не след дълго е забелязан от софийския Левски и е привлечен по настояване на тогавашния треньор на “сините” Стефан Грозданов през 1997 година. Началото му не е особено убедително, но с течение на времето се доказва и се превръща в един от най-добрите нападатели в историята на “сините”, както и в рекордьор по брой голове във вратата на ЦСКА във “вечното дерби” на българския футбол. В България играе само за тези два отбора – Локомотив (Пловдив) и Левски, а има и доста опит зад граница с екипите на френския Рен, Самсунспор, Газиантепспор в турската Суперлига, както и за Риека (Хърватия).

След края на футболната си кариера най-напред започва треньорска дейност, а после е и директор в Левски, Локомотив (Пловдив) и Черно море (Варна). През последните две години – от 2022-а насам е технически директор на БФС и отговорник за националните отбори.

Междувременно стана известно, че още един клуб подкрепя Георги Иванов и това е петодивизионният ФК Ахелой от Бургаските областни групи. sportal.bg

РЪКОВОДСТВОТО НА ЦСКА ДАРЯВА СЕДАЛКИ ОТ „АРМИЯТА” ЗА СТАДИОНА В ТЕРВЕЛ

ЦСКА дари 500 седалки от стадион “Българска армия” на третодивизионния Септември (Тервел). С демонтажа на седалките в сектор “А” стартира разрушаването на съоръжението на “червените”. Част от тях ще бъдат дарени още на Левски (Елин Пелин) и Асеновец (Асеновград). “Група всеотдайни фенове на Септември 98 се намират на “Българска армия” и свалят седалки, които се даряват от ръководството на ЦСКА за стадион “Кан Тервел” (с огромната заслуга на представителя на фенклуб “Добрич” и наш приятел и съгражданин Стефан Стефанов), за което благодарим от все сърце! Използва се бус, с който ще се транспортира дарението, а в екипа, изпратен от Община Тервел за демонтажа, са няколко работници. Сърдечни благодарности на всички участници в доброто дело!”, написаха от Септември (Тервел) на своята Фейсбук страница, като изразиха и специална благодарност към изпълнителния директор на клуба Стоян Орманджиев.

ВОДЕНИ ОТ СТОЙКА КРЪСТЕВА, БЪЛГАРСКИТЕ ДЕВОЙКИ СПЕЧЕЛИХА ТРИ МЕДАЛА В РУМЪНИЯ

Българските таланти спечелиха три медала от силния международен турнир „Дракула Оупън“ по бокс за девойки до 16 и до 18 години. Момичета бяха водени в Плоещ, Румъния, от олимпийската шампионка Стойка Кръстева от Добрич.

При 18-годишните Христеа Нинова (50 кг) спечели сребърен медал, след като отстъпи на финала на италианката Мартина Васало. Татяна Любенова (75 кг) също зае второ място след поражение в битката за златото от Олга Пилипчук (Украйна). С бронз се поздрави Алейна Мехмед (81 кг), която бе надиграна на полуфиналите от украинката Йелисавета Безверхина. При 16-годишните Роберта Хаджийска (48 кг) бе спряна на 1/4-финалите от унгарката Патрисия Петриман. sportal.bg

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАГУБИХА ОТ НСА В СТОЛИЦАТА

Отборът на Добруджа загуби гостуването си на НСА в София в среща от 14-ия кръг на мъжката „А” хандбална група. Домакините имаха преднина от два гола на полувремето – 13:11, а след почивката не изпуснаха инициативата и спечелиха с 28:24.

В друг мач от кръга защитаващият титлата си Шумен 61 победи гостуващия Локомотив (Горна Оряховица) с 29:24 (13:9) и така нанесе първа загуба на съперника за сезона. Шампионите взеха аванс преди почивката и със солидна игра не допуснаха обрат през втората част, за да останат на върха на класирането с 24 точки. “Железничарите” от Горна Оряховица продължават да бъдат на втората позиция с 21 точки и мач по-малко. Ловешкият Осъм излезе трети с 14 точки, след като реализира обрат след почивката срещу домакина Фрегата – 28:25 (10:15). След поражението бургазлии паднаха на четвъртото място с 13 точки. В класирането следват Спартак и Добруджа с по 11, Чардафон с 10,  НСА  с 6 и Левски с 2 точки.

ГРИГОР ДИМИТРОВ Е №7 В СВЕТА ЗА ГОДИНАТА

Григор Димитров се нарежда на седмо място в ранглистата за 2024 година, която определя участниците във Финалите на АТР в Торино (Италия) в края на сезона. Най-добрият български тенисист е спечелил 715 точки от началото на годината, като балансът му е 13 победи и 3 загуби.

Димитров стартира по отличен начин, спечелвайки титлата на АТР 250 турнира в Бризбън, стигна до третия кръг на Откритото първенство на Австралия, игра финал в Марсилия, който загуби от французина Юго Умбер, и бе полуфиналист в Ротердам, където бе отстранен от Алекс де Минор, пробил за първи път в Топ 10 на световната ранглиста след успеха над българина.

№1 в класацията за 2024 година е италианецът Яник Синер с 2500 точки, следван от Даниил Медведев с 1300, Александър Зверев с 1135, Новак Джокович с 860, Алекс де Минор със 795, Андрей Рубльов със 750, Григор Димитров със 715, Хуберт Хуркач със 700 и други.

БЪЛГАРИЯ ЗАВЪРШИ НА ВТОРО МЯСТО В ОТБОРНОТО КЛАСИРАНЕ ПО МЕДАЛИ НА ЕВРОПЕЙСКОТО В СОФИЯ

Националният отбор на България завърши на второ място в класирането по медали на европейското първенство по вдигане на тежести в София. Тимът, воден от олимпийския шампион от Барселона 1992 Иван Иванов, приключи надпреварата на Стария континент с четири титли, два сребърни медала и един бронзов. Това постижение бе подобрено само от отбора на Армения, който също излъчи четирима шампиони, но успя да добави още три сребърни и три бронзови медала. Третото място в тази класация се поделя от Италия и Украйна с по две титли и два сребърни медала, а две титли взе и Румъния.

Шампиони в София имат още Турция, Полша, Норвегия, Азербайджан, Великобритания и индивидуалните неутрални атлети, представляващи Беларус. Медалисти пък излъчиха Грузия, Молдова, Албания, Франция, Израел, Германия, Финландия, Ирландия, Латвия и Испания.

В малкото класиране по медали, което включва и отличията в отделните движения, Армения отново е на първо място с 11 златни, седем сребърни и осем бронзови медала. И тук втората позиция е за България с 11 златни, четири сребърни и четири бронзови медала. На трета позиция е Италия с шест златни, пет сребърни и два бронзови медала.

Само в класирането по точки България е на първо място при мъжете с 696 точки, следвана от Армения с 669 и Турция с 628. При жените първенец по точки е Украйна с 654 точки, пред Турция с 535 и Румъния с 485. България е на шесто място с 344 точки.

МБАПЕ ЩЕ ПОЛУЧИ 150 МИЛИОНА ОТ РЕАЛ САМО ЗА ПОДПИСА СИ

Килиан Мбапе ще получи бонус при подписването на договора си с Реал (Мадрид) в размер на 150 милиона евро. Това разкри испанският журналист Гийем Балаге за „Би Би Си“. Тази сума се дава на французина заради това, че пристига на „Сантиаго Бернабеу“ като свободен агент. Тя ще бъде изплатена в рамките на пет години, какъвто ще бъде срокът на контракта. Заплатата на Мбапе ще бъде в размер 15 милиона евро на сезон чисто, като по този начин ще се спази условието капитанът на Франция да не получава повече от другите големи звезди на Реал – Джуд Белингам и Винисиус Жуниор.

Балаге дори разкрива, че най-вероятно Мбапе ще играе с №10 в Реал, тъй като номерът ще бъде освободен от Лука Модрич след края на сезона. Със същия номер нападателят играе и в националния отбор на Франция.

„Марка“ съобщи, че Мбапе е подписал договора си с Реал още преди две седмици.

AНЧЕЛОТИ Е ПРЕДЛОЖИЛ НА МОДРИЧ ЛЮБОПИТНА ОФЕРТА

Наставникът на Реал (Мадрид) Карло Анчелоти е предложил на легендата на клуба Лука Модрич да се присъедини към треньорския му щаб, съобщава “The Athletic”. Както е известно, 38-годишният хърватин е с изтичащ през лятото договор и получава все по-малко минути, като най-вероятно ще напусне Кралския клуб в края на сезона. Поради тази причина, треньорът на Реал Анчелоти е предложил на Модрич възможността да се присъедини към треньорския му щаб в Реал. Това обаче на този етап може да се случи само ако хърватинът реши да се откаже от футбола в края на сезона.

Предложението е било отправено още преди два месеца, разяснява още “The Athletic”. Първоначално Модрич е отхвърлил офертата, но все пак още обмисля решението си, като е по-вероятно да продължи да играе.

Все още не изглежда особено вероятно Реал да предложи нов договор на хърватската си легенда, макар и такъв вариант да не е изключен. Анчелоти неколкократно е изразявал възхищението си от Модрич, като е подчертавал, че решението дали ще остане в клуба, зависи от него.

През този сезон легендарният халф има 28 мача, 1 гол и 6 асистенции за Реал във всички турнири. Модрич е част от “лос бланкос” от 2012 г., като спечели с клуба дотук пет пъти Шампионската лига, още толкова световното клубно първенство, четири пъти Суперкупата на Европа, три пъти Ла Лига, два пъти Купата на Краля, като има и пет Суперкупи на Испания.

АЛЕКС НИКОЛОВ И ЛУБЕ ВЕЧЕ СА ТРЕТИ В СУПЕРЛИГАТА НА ИТАЛИЯ

Националът ни Александър Николов и отборът на Кучине Лубе (Чивитанова) записаха 14-а победа в италианската Суперлига. Воденият от новия национален селекционер Джанлоренцо Бленджини тим надделя над Чистерна Волей с 3:2 (23:25, 20:25, 25:17, 25:18, 15:11) след пълен обрат в двубой, изигран в “Еуросуоле Форум” пред 2450 зрители.

Срещата продължи точно два часа.

Алекс Николов бе титуляр в първите две части, като отбеляза 6 точки (1 ас, 42% ефективност в атака). Николов, който доскоро имаше болки в гърба, бе заменен във втората част при резултат 14:18, след като атакува в аут. На негово място в игра се появи кубинецът Марлон Янт Ерера, който през следващия сезон ще играе за руския гранд Зенит (Санкт Петербург). Марлон Янт Ерера се включи отлично в двубоя и имаше основен принос за пълния обрат и успеха на Лубе. Той реализира 14 точки и бе избран за MVP.

Най-резултатен за Лубе стана диагоналът Адис Лагумджия с 22 точки.

За Чистерна бившият разпределител на Хебър (Пазарджик) Микеле Баранович завърши с 2 точки (1 ас). Най-голям актив записаха френският диагонал Тео Форе и сръбският национал Павле Перич – по 22 точки.

Лубе отново е в топ 3 на шампионата, като има в актива си 37 точки (14 победи, 6 загуби), Чистерна е 9-и с 23 точки (7 победи, 13 загуби).

В следващия кръг Лубе среща Газ Сейлс Блуенерджи (Пиаченца), на 25 февруари (неделя).

Чистерна се изправя срещу водения от Радостин Стойчев Рана (Верона) и Алекс Грозданов.

ЛУДОГОРЕЦ УДАРИ ЧЕРНО МОРЕ В ГЛАДИАТОРСКА БИТКА

Лудогорец надделя с 3:1 над Черно море в дербито от 21-ия кръг на efbet Лига, свали “моряците” от първото място и завърза още повече битката за титлата в родния шампионат. Новото попълнение на варненци Дани Мартин откри резултата в 8-ата минута. С два гола на Руан Секо в 13-ата и 37-ата минута обаче разградчани осъществиха пълен обрат, а бразилецът се отличи и с асистенция към Якуб Пьотровски в 42-ата минута при третото попадение на “орлите”.

С този успех разградчани оглавиха класирането с 45 точки. Толкова имат Черно море и ЦСКА – София, но 12-кратният шампион на България е с по-добри показатели от основните си съперници за титлата в директните двубои, а и има мач по-малко.

Домакините стартираха без националите на България – Делев, Неделев и Чочев, които се появиха след почивката. Дуа и Видал също останаха разерви за сметка на Руан Секо и Рик Джонатан.

Варненци, които оглавяваха класирането преди срещата, имаха известни проблеми с окомплектоването на състава. Даниел Димов е контузен, Владко Дробаров – наказан, а Алекс Фернандес остана извън групата заради нарушаване на дисциплината.