ДОБРУДЖА С НЕВЕРОЯТЕН ОБРАТ СРЕЩУ БЕРОЕ В СТАРА ЗАГОРА

Волейболистите на Добруджа 07 записаха страхотна пета победа в Efbet Супер Волей. Момчетата на Данаил Милушев направиха невероятен обрат от 0:2 до крайното 3:2 (18:25, 13:25, 30:28, 26:24, 15:11) като гости на коравия тим на Берое 2016 (Стара Загора) в среща от 17-ия кръг, информира sportal.bg. Така добричлии вече са на 10-о място във временното класиране с 16 точки след 5 победи и 12 загуби, колкото имат и 9-ият Хебър (Пазарджик) със 17 и 11-ият Марек Юнион Ивкони (Дупница) с 14 точки. Берое остава 7-ми с 24 точки след 8 победи и 9 загуби, с колкото е 6-ият Пирин (Разлог), но с 25 точки.

В 18-ия кръг Добруджа приема именно Хебър, докато старозагорци гостуват на Пирин. Мачовете са съответно в събота (24 февруари) и петък (23 февруари) от 18,00 часа.

Най-полезен за Добруджа стана Маркус Уускари с 26 точки (1 блок, 1 ас и 42% ефективност в атака) за победата. Николай Иванов добави още 17 точки (1 ас, 47% ефективност в атака и 29% позитивно посрещане) за успеха. От друга страна, Спас Байрев заби 29 точки (2 блока, 4 аса и 50% ефективност в атака) за домакините от Берое. Алекса Поломац и Руси Желев се отчетоха с 15 и 13 точки.

Съставът на Добруджа 07: Стефан Георгиев 3, Маркус Уускари 26, Николай Иванов 17, Даниел Павлов 5, Светослав Арнаудов 1, Виктор Бодуров 7 – Самуил Василев-либеро (Филип Херман 5, Иво Деянов 5, Георги Иванов).

„ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” ЗАГУБИХА ОТ СПАРТАК (ПЛЕВЕН) В АЛБЕНА

Спартак (Плевен) стигна до късен успех при гостуването си на Добруджа в среща от 21-вия кръг на Втора футболна лига. Отборът на Красимир Бислимов изтръгна трите точки с гол на завърналия се Преслав Антонов, който реализира победното попадение в 89-ата минута.

В началото на мача, игран в Албена, двата състава наложиха силно темпо, а към средата на полувремето Добруджа наложи превес на терена и владееше повече топката. В 29-ата минута, след атака на домакините, Ивайло Климентов отправи плътен удар към вратата на плевенчани, но топката мина на сантиметри от страничната греда. В 38-ата минута Добруджа отново организира бърза атака, последваха няколко удара към вратата на гостите, но в крайна сметка кълбото бе изчистено в корнер.

След почивката Добруджа заигра още по-силно в нападение, следваха атака след атака. В 60-ата минута Стилиян Николов изпълни пряк свободен удар, но топката прелетя над напречната греда. Добруджа имаше шанс да открие резултата в 73-ата минута, когато след добра атака последва меле пред вратаря на Спартак, но се стигна само до ъглов удар. До края на двубоя домакините организираха няколко добри атаки, но не стигнаха до гол. За сметка на това в 89-ата минута Преслав Антонов бе точен за Спартак и донесе победата на своя тим. sportal.bg

ДЕСЕТИМА ОТ МАРЕК ГРАБНАХА ТРИТЕ ТОЧКИ В БАЛЧИК

Отборът на Марек стигна до победа с 2:0 при гостуването си на Черноморец (Балчик) в 21-вия кръг на Втора футболна лига. Дупничани останаха с десет души на терена рано-рано в двубоя, след като Боян Стойнев бе изгонен в 22-ата минута. Това обаче не попречи на гостите да вкарат два гола и да грабната трите точки. Веселин Любомиров в края на първото полувреме (44’) и Николай Ганчев в средата на второто (70’) бяха точни за дупничани.

В генералното класиране Марек се завърна на третото място с 38 точки. Отборът е на три точки от първото място и на една от второто. Черноморец от своя страна продължава с незадоволителното си представяне и през пролетния дял. Тимът от Балчик е предпоследен в подреждането с едва 17 точки, колкото има и последният Бдин.

ПЪЛЕН ТРИУМФ ЗА ДОБРИЧ В ТЛАСКАНЕТО НА ГЮЛЕ ПРИ МЪЖЕТЕ

Абсолютен триумф за СКЛА Добрич имаше в тласкането на гюле при мъжете на Националния шампионат по лека атлетика в зала в София. Златния медал убедително заслужи 19-годишният Тодор Петров с 18.01 метра. Втори завърши ветеранът и треньор на добричкия клуб Галин Костадинов с 14.93 м. Бронзовото отличие отиде при друг представител на СКЛА Добрич, след като Михаил Михалев се поздрави с трето място с 14.21 м.

При жените титлата на гюле спечели Ивелина Милкова (Дунав, Русе) с 13.67 м, следвана от Пламена Владимирова (Тот атлет, Габрово) с 11.56 м и от Християна Василева (СКЛА Михаил Желев) с 11.22 м.

СРЕБРО ЗА МИЛИЦА МИРЧЕВА НА 3000 МЕТРА

Девора Аврамова (Берое, Стара Загора) е новата шампионка на България при жените на 3000 метра в зала. В повторение на миналогодишното бягане този път Девора Аврамова и добричлийката Милица Мирчева, състезаваща се за Атлет (Мездра), размениха местата си в крайното подреждане. Аврамова предприе атака пет обиколки преди края и не изпусна водачеството до самия финал – 10:03.00 мин.

През зимата на 2023 г. бягането на 3000 м при дамите се разви по сходен начин, но тогава Милица Мирчева направи атака в последната обиколка и с много силни последни 200 метра се пребори за поредната си титла. Този път обаче рекордьорката ни в маратона не успя да отвърне на удара и трябваше да се задоволи със среброто с 10:03.42 мин. Маринела Нинева (Локомотив, Дряново) отново извоюва бронза с 10:18.50 мин.

КАРЛОС НАСАР С ЕВРОПЕЙСКА ТИТЛА И РЕКОРД В “АРЕНА СОФИЯ”

Карлос Насар защити европейската си титла във вдигането на тежести. Пред пълните до почти краен предел трибуни на “Арена София” в столицата 19-годишният Насар стигна до златния медал в категория до 89 килограма при мъжете с двубой от 391 (176 кг + 215 кг) килограма. За България това е четвърта титла от домашното европейско първенство след златните медали на Ангел Русев до 55 килограма, Габриел Маринов до 61 килограма и Божидар Андреев до 73 килограма. Карлос Насар се появи на представянето на тежкоатлетите в “Арена София” с народна носия и “взриви” феновете по трибуните.

Втори остана италианецът Антонино Пицолато (170 кг + 210 кг) с двубой от 380 килограма, докато с бронза се окичи Марин Робу от Молдова, който събра сбор от 378 килограма (171 кг + 207 кг)

Карлос Насар направи 3 успешни опита в първото движение изхвърляне – на 168 кг, 173 кг и 176 кг, и по безапелационен начин спечели малката европейска титла с нов световен рекорд за юноши – 176 кг!

Карлос Насар изтласка 208 кг в първия опит и поведе в класирането. Антонио Пицолато се справи с 210 кг в първия си опит в изтласкването. Карлос вдигна 215 кг от втори опит в изтласкването и поведе в двубоя с актив от 391 кг. Антонио Пицолато не се справи с 215 кг във втори опит. В третия си опит италианецът опита да се справи с 222 кг, но не успя.

Карлос Насар заяви 224 кг за трети опит, но след неуспешния опит на Антонио Пицолато в третия опит се отказа от третото си излизане на подиума и спечели изтласкването с 215 кг и двубоя с 391 кг. sportal.bg

ГРИГОР ДИМИТРОВ НЕ МОЖА ДА СТИГНЕ ДО ЧЕТВЪРТИ ПОРЕДЕН АТР ФИНАЛ

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров не можа да се класира на четвърти пореден финал в АТР тура, след като загуби от Алекс де Минор на полуфиналите в Ротердам – 4:6, 3:6 за 84 минути игра.

Димитров започна и двата сета с допуснат ранен пробив, след което не можа да материализира своите възможности за брейк. Три пъти той имаше шанс да заличи пасива си в пробивите, но в напрегнатите моменти Де Минор или беше безкомпромисен със сервиса си, или имаше и лека доза спортен късмет.

Все пак австралиецът заслужено е на финал в Ротердам, след като елиминира и Димитров, и Андрей Рубльов. Де Минор ще бъде новият член на топ 10 от следващата седмица.

Григор остава на прага на завръщане в топ 10, като от това го делят по-малко от 100 точки в световната ранглиста.

Титлата в Ротердам спечели поставеният под номер едно в схемата Яник Синер (Италия). Финалистът от миналия сезон победи на финала Алекс де Минор (Австралия) със 7:5, 6:4 за 2:05 часа. Така той записа седми пореден успех срещу този съперник. За 22-годишния Синер това е първи трофей след този от Откритото първенство на Австралия през януари.

Италианецът, който миналата година загуби титлата в Ротердам след поражение на финала от Даниил Медведев, се изкачи на трето място в световната ранглиста след Новак Джокович (Сърбия) и Карлос Акларас (Испания). Той измести от третата позиция именно Медведев. “С моя екип свършихме наистина добра работа преди няколко седмици и сега също много добра работа тук. Наистина съм горд от нивото, на което играх през цялата тази седмица. Попадали сме в трудни ситуации, но сме се справяли по правилния начин. Винаги ще се опитвам да се подобрявам, това е най-важното”, каза Синер след финала.

ШВЬОНТЕК СРАЗИ РИБАКИНА И ЗАЩИТИ ТИТЛАТА СИ В ДОХА

Водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек (Полша) спечели за трети пореден път титлата на турнира по тенис на твърда настилка в Доха с награден фонд от 3,2 милиона долара. На финала полякинята надделя над номер 4 в света Елена Рибакина (Казахстан) със 7:6(8), 6:2 за 2:19 часа.

22-годишната полякиня, която записа 12-ата си поредна победа в Доха, стана първата тенисистка, спечелила титла на сингъл е един и същи турнир в три последователни години, откакто Серина Уилямс триумфира в Маями от 2013 до 2015. Победата също така e втора за Швьонтек срещу Рибакина от пет срещи, след като тя загуби и трите мача срещу казахстанката през миналата година.

Полякинята започна слабо и отстъпваше с 1:4, преди да намери ритъма си на игра и да изравни – 4:4. След като сетът влезе в тайбрек, се игра равностойно, преди Швьонтек да завърши 90-минутната част с добре изпълнен бекхенд за 10:8.

Рибакина взе медицинско прекъсване, след като удари крака си по време на първия сет и това изглежда попречи на казахстанката, тъй като Швьонтек нямаше проблеми във втората част и си осигури първата си титла от WТА 1000 за годината.