ДОБРУДЖА 07 ПРИВЛЕЧЕ АРЖЕНТИНЕЦ

Аржентинец е новото попълнение на Добруджа 07 (Добрич) за втория полусезон в Суперлигата. Волейболистът се казва Франко Джагета и идва от Румъния, информира bgvolleyball.com. Състезателят е роден в Корал де Бустос, Аржентина, на 28 март 1987 г. Висок е 200 см и играе като централен блокировач. Спортната си кариера започва в Аржентина, като е  преминал през доста волейболни клубове там. В чужбина, освен в Румъния, е играл  още в Чили и Индонезия.

Хубавото е, че аржентинецът има италиански паспорт, което облекчава процедурите за пребиваване. От клуба имат уверение, че състезателят ще бъде картотекиран преди турнира за Купата на България, а това значително увеличава шансовете на Добруджа 07 да се бори за добро класиране.

РАДОСЛАВ ЯНКОВ 12-И В ПАРАЛЕЛНИЯ ГИГАНТСКИ СЛАЛОМ ОТ СВЕТОВНАТА КУПА В СКУОЛ

Българинът Радослав Янков завърши на 12-о място в паралелния гигантски слалом от Световната купа по сноуборд в швейцарския зимен курорт Скуол. Янков, който се класира 12-и в пресявките с общо време от двата манша 1:13.10 минута, отпадна на осминафиналите след загуба от Хуан Сун (Китай). Победител стана Андрей Собольов от Русия, който на финала победи с 53 стотни Бенямин Карл от Австрия. Третото място разделиха Оскар Квятковски (Полша) и Кавизел (Швейцария).

В генералното класиране за Световната купа в паралелните дисциплини начело е Роланд Фишналер (Италия) с 2810.00 точки, пред Бенямин Карл със 1752.00 точки и Андреас Промегер (Австрия) със 1530.00 точки. Радослав Янков е на осмо място със 1310.00 точки.

В подреждането за малката СК в дисциплината паралелен гигантски слалом първи е Фишналер с 2360.00 точки, а Янков е на четвърта позиция със 1170.00 точки.

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ С 27 ТОЧКИ ЗА ПОБЕДА №16 НА ДЖЕЙТЕКТ

Българската волейболна звезда Матей Казийски и неговият ДжейТЕКТ Стингс (Кария) записаха 16-а победа в японската V-лига. „Жилата” се наложиха над Уулфдогс Нагоя с 3:2 (18:25, 25:19, 24:26, 25:19, 15:12) в двубой от 17-и кръг.

ДжейТЕКТ е на второ място във временното класиране с 44 точки (16 успеха, 1 загуба), а волейболистите от Нагоя са седми с 22 точки (7 победи, 10 поражения). Матей Казийски изигра чудесен мач, като записа 27 точки (5 аса, 1 блокада) и бе втори по резултатност. Такеши Нишида отново бе над всички с 34 точки (3 аса, 3 блокади).

Следващият мач на Казийски и съотборниците му е срещу шампионите от Панасоник Пантърс, а „вълците” играят срещу ДжейТи Тъндърс.

ФРАНЦИЯ РАЗПЛАКА ГЕРМАНИЯ И ВЗЕ ВИЗА ЗА ТОКИО 2020

Националният волейболен отбор на Франция стана последният европейски тим, който се класира за Олимпиадата в Токио 2020. “Петлите” не оставиха никакви шансове и разплакаха домакините от Германия, като ги надиграха категорично с 3:0 (25:20, 25:20, 25:23) в големия финал на континенталната олимпийска квалификация, игран в пълната с над 6500 зрители “Макс Шмелинг Хале”.

Така Франция стана 4-ият европейски отбор, който ще играе на Игрите в японската столица след световния шампион Полша, настоящия олимпийски вицешампион Италия и Русия, които спечелиха своите квоти от междуконтиненталните квалификационни турнири през август миналата година. “Петлите” ще играят на Олимпийски игри за 5-и път в своята история след 1988, 1992, 2004 и 2016 година. От друга страна, Германия отново не успя и ще пропусне втора поредна Олимпиада.

В началото на първия гейм Франция поведе с 3:1 след грешка от сервис на Георг Гроцер, който в предишното разиграване стъпи накриво при атака, но продължи да играе, и пристъпване при атака-пайп на Денис Калиберда. Германия успя да изравни при 6:6 след атака през центъра и блокада на Маркус Бьоме. Равенството се запази до 9:9, след което Бундестимът дръпна с 11:9 след атака на Тобиас Крик и контра блок-аут на Георг Гроцер. Атака на Жан Патри и контра на Ясин Луати за 11:11. Двата тима продължиха да играят равностойно, като си размениха и по един мини обрат, за да се стигне до 16:16. След това “петлите” поведоха с 18:16 след атака на Ървин Нгапет и отлична блокада на Никола Льо Гоф. Ас на Нгапет и нови два единични блока на Льо Гоф – 21:16 за Франция и второ прекъсване за Андреа Джани. Въпреки това французите взеха без проблеми гейма с 25:20 след сервис в аут на влезлия като резерва Рубен Шот.

И втората част тръгна много добре за французите, които дръпнаха с 5:1 след серия от сервиси на Жан Патри. Прекъсването, което поиска Андреа Джани, даде ефект и Германия стигна до равенство 6:6 благодарение на по-добрата си игра на блокада. Равенството се запази до 12:12, след което Франция поведе с 14:12 след нов ас на Патри, а след това с 18:14 след няколко грешки на Германия. Независимо от опитите на германците да се върнат в гейма, “петлите” спечелиха и втората част с 25:20, за да поведат с 2:0.

Третата част стартира отлично за домакините от Германия, които поведоха с 6:3 след поредица от грешки на “петлите” и силна атака на Георг Гроцер. Постепенно Франция успя да стигне до равенство при 15:15 след силни изяви на Ървин Нгапет, Никола Льо Гоф и Жан Патри. Две атаки на Георг Гроцер и 18:16 за Германия. Две блокади на Патри и Бартелеми Шинениезе и 18:18. Франция поведе с 22:20, след което стигна до мачбол при 24:23. Силен ас на Нгапет – 25:23, 3:0 и олимпийска квота за “петлите”.

Жан Патри стана най-полезен за Франция с 14 точки (4 аса и 56% ефективност в атака), а Ървин Нгапет добави още 12 точки (2 аса, 50% ефективност в атака и 50% позитивно посрещане) за победата. Много силен мач изигра и Никола Льо Гоф, който заби 11 точки (6 блока! и 56% ефективност в атака). За Германия единствен Георг Гроцер игра на ниво и бе над всички със страхотните 20 точки (1 ас и 66% ефективност в атака), но и неговите усилия се оказаха недостатъчни за победа.

АНДРЕЙ РУБЛЬОВ С ТИТЛАТА В ДОХА

Поставеният под номер 2 в схемата Андрей Рубльов от Русия спечели титлата на турнира по тенис на твърди кортове в Доха (Катар) с награден фонд от 1.325 милиона долара. На финала той победи френския квалификант Корентен Муте с 6:2, 7:6(3) за 88 минути.22-годишният руснак направи два пробива по пътя си към успеха в първия сет, а във втория взе аванс от 4:1. Муте стигна до пробив в седмия гейм, а малко по-късно изравни за 4:4. Двамата спечелиха следващите си две подавания, а в тайбрека Рубльов поведе с 6:1 и без проблеми затвори мача след 7:3.

Руският тенисист завоюва трета титлата в кариерата си след трофеите в Умаг през 2017-а и Москва през 2019 година.

БИАНКА АНДРЕЕСКУ ПРОПУСКА ОТКРИТОТО ПЪРВЕНСТВО НА АВСТРАЛИЯ

Шампионката от US Open Бианка Андрееску ще пропусне първия турнир от Големия шлем за годината. 19-годишната канадка обяви, че няма да се възстанови за началото на Откритото първенство на Австралия. Четвъртата в света получи контузия в коляното по време на Финалите на WTA през октомври. През септември миналата година тя победи Серина Уилямс на финала в Ню Йорк и спечели първа титла от Големия шлем. “Чувствам се все по-добре с всеки изминал ден, но за съжаление, Australian Open е прекалено рано по отношение на възстановяването ми”, сподели Андрееску.

Ришар Гаске също няма да участва в Откритото първенство на Австралия. 33-годишният Гаске, който е 60-и в световната ранглиста, няма да играе заради контузия на коляното. Французинът, който е полуфиналист на три турнира от Големия шлем, получи травмата през октомври миналата година по време на турнира от сериите “Мастърс” в Париж и все още не е възстановен.

BELGRADE, SERBIA – MARCH 05: Ivana Spanovic of Serbia competes in the Women’s Long Jump final on day three of the 2017 European Athletics Indoor Championships at the Kombank Arena on March 5, 2017 in Belgrade, Serbia(Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

ШПАНОВИЧ СЕ ЗАВРЪЩА В СЕКТОРА ЗА СКОК ДЪЛЖИНА

Организаторите на атлетическия турнир Copernicus Cup потвърдиха, че световните шампиони в зала Ивана Шпанович и Адам Кшчот са последните звезди, които са заявили участие за надпреварата в Торун на 8 февруари.

През миналата зима сръбкинята спечели третата си поредна европейска титла в зала в скока на дължина, а година по-рано триумфира и като световна шампионка под покрив. Контузия обаче лиши 29-годишната Шпанович от участие на Световното първенство в Доха на открито. Сръбкинята ще стартира в Торун за първи път в своята кариера.

Полската звезда на 800 метра Кшчот, който също спечели световно злато в зала на 800 метра през 2018 г., ще срещне подкрепата на сънародниците си в “Торун Арена”.

По-рано през годината своето участие в Торун потвърдиха световните медалисти в овчарския скок Арманд Дуплантис и Пьотр Лисек.