Чави Ернандес

ФУТБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАПОЧВАТ УТРЕ ЗИМНАТА СИ ПОДГОТОВКА

Отборът на Добруджа ще започне утре подготовката си за втория дял от първенството в Североизточната трета футболна лига. Първото занимание на „жълто-зелените” за Новата година е от 15.00 часа на стадион „Дружба“. По предварителна информация добруджанци ще започнат с две нови попълнения. Това са 20-годишният нападател Дейвид Филипов, който е юноша на добричкия клуб, но през последните два сезона носеше екипа на Септември (Тервел), и крилото Радослав Михалков, играл през есента в Югозападната трета лига с екипа на Рилски спортист (Самоков).

Първият кръг за 2020 г. в Североизточната трета лига е насрочен за 22 февруари. Дотогава отборът на Добруджа, който е лидер в групата с актив от 39 точки след 13 мача, ще проведе пет контролни срещи. Първата ще е на 25 януари със състава на Созопол, който е лидер в Югоизточната трета лига. За 1 февруари е уговорена проверка с Нефтохимик (Бургас), а за 5 февруари – с третодивизионния Посейдон от Румъния. След това, на 8 февруари, момчетата на Светослав Петров ще премерят сили с Черноморец (Балчик), който е единственият тим от Добричка област, играещ при професионалистите. Последната проверка ще е на 15 февруари срещу юношите на варненския Черно море.

 

ЛИВЪРПУЛ НЕ ПАДНА В КАПАНА НА МОУРИНЬО

Лидерът в Премиър лийг Ливърпул увеличи преднината си на върха в класирането на 16 точки, след като победи с 1:0 Тотнъм в Лондон. Това бе 13-и пореден успех на мърсисайдци в първенството, като с него отборът на Юрген Клоп подобри няколко рекорда – за най-добър старт в своята история, за най-добро начало в Премиър лийг след 22 кръга, както и за изобщо най-успешно начало на сезон в петте топ първенства в Европа – 61 точки след 21 изиграни мача. Роберто Фирмино реализира единственото попадение в 37-ата минута, а Ливърпул пропусна още няколко добри шанса преди почивката. През втората част Тотнъм бе по-свежият отбор и създаде повече възможности, но Сон и Ло Селсо направиха два сериозни пропуска.

Жозе Моуриньо бе без двама от ключовите си играчи – Хари Кейн и Муса Сисоко, които са контузии. Португалецът направи три промени в сравнение с мача с Мидълзбро през миналия уикенд. 20-годишният Джафет Танганга дебютира в Премиър лийг, като той стартира отдясно на отбраната. Дани Роуз и Давинсон Санчес също започнаха. Серж Орие бе преместен в халфовата линия, а Лукас Моура водеше атаката на домакините.

Джеймс Милнър и Наби Кейта пропуснаха гостуването на Тотнъм заради мускулни контузии. Алекс Окслед-Чембърлейн започна на мястото на ветерана в халфовата линия. Това бе и единствената промяна на Юрген Клоп в сравнение с последния шампионатен двубой.

Още във втората минута гостите организираха страхотна контраатака след корнер, изпълнен от Ериксен. Фирмино влезе в наказателното поле, финтира добре и стреля, но младият Танганга изчисти пред голлинията. Топката стигна до Окслейд-Чембърлейн, който направи добавка, но този път ударът му срещна гредата. Както се и очакваше, Тотнъм разчиташе на скоростни контраатаки, в които Сон, Али и Моура изнасяха много бързо топката и опитваха да притеснят отбраната на Ливърпул. В 23-ата минута мърсисайдци изпуснаха втора стопроцентова възможност, след като Ван Дайк засече с глава от няколко метра центриране на Хендерсън, но Гасанига успя да избие. В 37-ата минута по-добрата игра на Ливърпул бе материализирана в гол. Хендерсън се пребори добре с Али за една спорна топка пред наказателното поле, след което Салах намери Фирмино. Бразилецът се справи с Танганга, след което нанесе много прецизен удар в далечния ъгъл. ВАР провери попадението за евентуална игра с ръка на капитана на Ливърпул преди гола, но такава нямаше. По-късно повторенията показаха, че един тъч, който предхождаше гола, е бил неправилно отсъден в полза на Ливърпул, но ВАР нямаше как да върне ситуацията, толкова назад, а и технологията не разглежда ситуации, свързани с неправилно отсъдени странични хвърляния. В края на полувремето Салах пропусна много добра възможност да удвои – ударът му премина встрани.

В началото на втората част Александър-Арнолд пропусна да сложи голов край на една добра атака на Ливърпул. Десният бек не намери добре топката и я прати встрани от целта. В 57-ата минута Тотнъм получи шанс след грешка на Джо Гомес, но Ван Дайк блокира много добре Али. Топката стигна до Орие, който стреля, но Алисон спаси. В 65-ата минута Гасанига спаси опасен удар с глава на Мане. Постепенно домакините започнаха да атакуват все по-настоятелно. В 82-ата минута лондончани пропиляха чиста възможност. Ло Селсо бе изпуснат на далечната греда и от няколко метра засече центриране на Орие, но аржентинецът не успя да нацели вратата и прати топката встрани. До края Алисон улови удари на Ламела и Моура, които не го затрудниха особено. В крайна сметка Ливърпул запази аванса си до последния сигнал. sportal.bg

 

ТРИ КЛУБА ОТ АНГЛИЯ ИСКАТ САМЮЕЛ ЮМТИТИ

Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Арсенал проявяват интерес към централния бранител на Барселона Самюел Юмтити, твърди El Desmarqu. 26-годишният французин има едва седем мача за каталунците през този сезон, тъй като честите проблеми с контузии ограничават шансовете му за изява. Много по-често Ернесто Валверде залага на Клеман Ленгле като партньор на Жерард Пике.

Според испанското издание от “Камп Ноу” са готови да се разделят с Юмтити. Смята се, че стилът на французина ще пасне на играта в Премиър лийг, а във всеки един от трите клуба има сънародници на Юмтити, които ще му помогнат за бързата адаптация.

 

ОСВОБОДЕН ОТ ЛУДОГОРЕЦ ПОДПИСА С ТИМА НА МАРАДОНА

Бившият вратар на Лудогорец Хорхе Броун подписа договор с аржентинския Химнасия Ла Плата. 33-годишният Броун бе част от състава на Лудогорец между 2017 и 2019 година, като записа 40 мача и 20 сухи мрежи за “орлите”.

Вратарят е четвъртото ново попълнение в състава на Химнасия, който е воден от Диего Армандо Марадона. В кариерата си Броун е играл още за тимовете на Росарио Сентрал, Антофагаста и Колон.

 

КАСИЙЯС: НЕ Е ТРУДНО ДА ИГРАЕШ ПРЕД 70-80 ХИЛЯДИ

Вратарят на Порто Икер Касийяс се върна в местната болница “Сао Жоао”, където беше приет с инфаркт на 1 май миналата година. Там той приветства новите лекари на лечебното заведение, като държа реч, в която подчерта важността на тяхната професия. “Не е трудно да играеш пред 70-80 хиляди души. Трудно е да оперираш някой, който е получил сърдечен удар, както и да се справиш с огромната отговорност да се грижиш за другите. Това е важен момент за вас. Ще научите много, като по-опитните лекари ще ви покажат най-добрия път към тази брилянтна професия”, заяви Касийяс, който вече е възстановен напълно.

 

АЯКС ОПИТВА ДА СИ ВЪРНЕ ДЕ ЛИХТ

Аякс опитва да си върне под наем защитника Матайс де Лихт от Ювентус. Подобна информация публикува авторитетното португалско издание “А Бола”. 20-годишният талант премина при “бианконерите” именно от амстердамския гранд през лятото срещу 70 милиона евро. Сега обаче нидерландците опипват почвата за възможността да го върнат обратно на “Амстердам Арена”.

Де Лихт бе привлчен в Ювентус с големи очаквания, но като че ли изпитва трудности да се адаптира към стила на игра в Серия “А”. Той получи сериозен шанс да се наложи в състава на торинци след контузията на Джорджо Киелини, но не е особено убедителен с представянето си. Нидерландецът отнесе някои критики за играта си с екипа на “бианконерите”, особено след като направи няколко дузпи за игра с ръка в наказателното поле.

Маурицио Сари остави Де Лихт извън състава за последните три мача на Юве. В същото време заместникът му Мерих Демирал се включи доста добре и има сериозен шанс да измести 20-годишния талант от стартовата единайсеторка. Това още повече поставя под въпрос бъдещето на Де Лихт в Ювентус. sportal.bg

 

ИБРА СЕ ОТПУШИ И СПРЯ ЧЕРНАТА СЕРИЯ НА МИЛАН

Златан Ибрахимович върна усмивките на Милан. Шведската суперзвезда се завърна сред титулярите на “росонерите” за първи път от месец май 2012 година, след което се разписа за първи път за клуба от седем години и 250 дни. Именно неговото присъствие в състава помогна на гранда да прекъсне серията си от три мача без победа и без попадение в Серия “А”. Младият нападател Рафаел Леао, който си партнираше с Ибра през всичките 90 минути, отбеляза първото попадение в 46-ата минута. Ибрахимович удвои в 64-ата с красив гол и подпечата първата победа на гранда за новото десетилетие. Така Милан има вече 25 точки, а Каляри остана на шесто място с 29 точки след четвъртата си поредна загуба.

Въпреки че няма игрова практика от края на октомври миналата година и е само на една седмица тренировки с Милан, Златан Ибрахимович се завърна в стартовия състав на “росонерите”. Ветеранът водеше атаката с Рафаел Леао. Наставникът на гостите Стефано Пиоли дори смени схемата си на 4-4-2, като халфовете бяха Хакан Чалхаонглу, Франк Кесие, Исмаел Бенасер и Самуел Кастийехо. Давиде Калабрия, Матео Мусакио, Алесио Романьоли и Тео Ернандес бяха защитниците пред Джанлуиджи Донарума.

Домакините играеха в схема 4-3-2-1, като атаката се водеше от Джовани Симеоне, а зад него бяха Раджа Наинголан и Жоао Педро. Марко Рог, Нахитан Нандес и Лука Чигарини бяха тримата халфове. Рагнар Клаван, Фабио Писакане, Лука Пелегрини и Паоло Фараго пък бяха бранителите пред вратаря Робин Олсен.

Първата възможност за гол бе в 17-ата минута, но шут на Ернандес беше избит от Олсен с крак. В 30-ата минута Ибрахимович беше много близо до своя първи гол след завръщането си в клуба. Той засече с глава от малък ъгъл центриране на Леао, Олсен със сетни усилия изби, а след това топката срещна дясната греда и излезе в корнер. При последвалото центриране Леао пропусна от два метра на празна врата да прати топката в мрежата на Каляри. Опасен удар на Чалхаоглу мина над гредата в 37-ата минута. Донарума обаче спря домакините в 38-ата минута, когато Нандес го прехвърли от 30 метра, но стражът се върна и изби пред голлинията.

Втората част започна отлично за гостите, които поведоха със сериозна доза късмет. Кастийехо изведе с дълго подаване Леао, който пое топката и стреля, но последва рикошет в защитник на Каляри, след който кълбото прехвърли Олсен и влезе в мрежата. В 64-ата минута опитният швед матира Олсен и удвои преднината на Милан. Таранът получи подаване от Ернандес, след което с технично изпълнение с левия крак прати топката в далечния ъгъл на сънародника си. Така Ибра се разписа отново в Серия “А” след пауза от 7 години и 250 дни.

Ибра стана един от най-възрастните играчи в историята на клуба с попадение в италианския елит, но изостава от легендите Алесандро Костакурта (41 години, 25 дни), Паоло Малдини (39 години, 278 дни), Филипо Индзаги (38 години, 278 дни) и Нилс Лидхолм (38 години, 120 дни). Ибракадабра стори това на 38 години и 100 дни, но в остатъка от сезона има време да подобри своето лично постижение.

Преднината от два гола даде още повече увереност на Милан, докато Каляри така и не успя да застраши чувствително Донарума. Гол на Ибра с глава беше отменен в 83-ата минута, тъй като шведът беше зад отбраната преди да се разпише. Въпреки това Милан спечели важни три точки.

През седмицата двата отбора имат мачове на “Сан Сиро”. Тимът от Сардиния гостува на Интер на 14 януари в мач от Купата на Италия, докато Милан приема СПАЛ на 15 януари. Двата сблъсъка са от осминафиналите на надпреварата.

 

ЧАВИ ПРИЗНА ЗА РАЗГОВОРИ С БАРСЕЛОНА

“Мачтая да стана треньор на Барселона, но в момента съм фокусиран върху работа си в Ал Сад”, коментира легендата на каталунците Чави Ернандес, който е спряган за нов наставник на гранда от “Кам Ноу”. За гласената от Барселона треньорска смяна се говори интензивно в последните дни, като в Испания смятат, че дните на Ернесто Валверде са преброени.

Чави класира Ал Сад на финала за Купата на Катар след успех над Ал Раян. Той се появи на пресконференция, където говори и за срещата си с представителите на Барселона Ерик Абидал и Оскар Грау, като според медиите в Испания се очаква към тях да се присъедини и президентът на каталунците Джосеп Бартомеу. “Видях се с Абидал, защото сме приятели. Не мога да говоря повече за Барселона от уважение към клуба и Валверде”, измъкна се Чави от повече въпроси по темата, чиято развръзка се очаква в най-скоро време.