ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) РЕЖЕ “МОРЯЦИТЕ” ЗА БУЗОН

Президентът на клуба от Втора футболна лига Черноморец (Балчик) Милен Христов заяви пред dsport, че нападателят Касиано Бузон ще остане в тима поне до края на сезона. “Има сериозен интерес към Касиано Бузон от няколко клуба. На този етап сме преценили да го задържим и той ще остане в Черноморец (Балчик) до края на сезона, за да ни помогне да се спасим”, сподели Христов. Черно море и Монтана са отборите, които проявяват най-сериозен интерес към Бузон. “След края на първенството ще мислим за евентуален негов трансфер”, добави той.

22-годишният играч се присъедини към Черноморец от португалския Сао Лоуренсо Доуро. Преди това в родината си той е защитавал цветовете на Фейриенсе и Итапиренсе, информира topsport.bg.

Тимът от Белия град е последен в класирането във втория ешелон и голямата цел на клуба е да защити мястото си в групата.

ГЕША: ПРИЕХ ДА ПОЕМА ТЕРВЕЛ, ЗАЩОТО ХАРЕСВАМ РАЗВИТИЕТО МУ

Опитният специалист Георги Иванов – Геша ще води тима на Септември (Тервел) през пролетта. Пред sportal.bg той обяви и основните приоритети на този етап. “Приех предложението, защото ми харесва начинът, по който един клуб като Септември (Тервел) желае да се развива. Познавам и по-голяма част от играчите, с които съм работил през годините и в други клубове, което ще съкрати времето на адаптация и опознавателния процес на треньор с футболисти. Начертал съм пътя, който трябва да извървим. Много от играчите знаят това, което искам от тях. Желанието ни е да направим един още по-хомогенен и балансиран отбор, с който да преследваме и по-големи цели. На този етап тимът на Фратрия е с повече инвестиции в нашата група, което го прави фаворит, но в никакъв случай това не означава, че ние като отбор няма да се противопоставяме до края на полусезона”, каза Геша.

С привличането на бившия футболист на Левски (София) клубът цели да се изкачи в професионалния футбол. Септември (Тервел) привлече доста играчи, направили кариера при професионалистите. Отборът завърши на второ място миналия сезон на Североизточната трета лига. След първата половина на настоящия обаче е на четвърто място. През този период бяха извършени промени на треньорския пост. Красимир Неделчев го напусна и до последния есенен мач изпълнителният директор Николай Георгиев водеше тима от скамейката.

BRISBANE, AUSTRALIA – JANUARY 07: Grigor Dimitrov of Bulgaria holds the winners trophy after his final match against Holger Rune of Denmark during day eight of the 2024 Brisbane International at Queensland Tennis Centre on January 07, 2024 in Brisbane, Australia. (Photo by Chris Hyde/Getty Images)

ГРИГОР ДИМИТРОВ ОТНОВО СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА В БРИЗБЪН

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров триумфира с титлата в Бризбън и прекрати над шестгодишната суша откъм трофеи, продължавайки отличната си серия от резултати в последните месеци. Гришо надделя с убедително представяне и красива игра над световния номер 8 Холгер Руне със 7:6(5), 6:4 за 2 часа и 18 минути игра.

Триумфът за Димитров е втори в Бризбън след онзи от 2017 година, като той е лидер по спечелени мачове в тази надпревара от категория АТР 250 с 23. Той също така е и едва вторият тенисист с дубъл от титли в австралийския град след Анди Мъри (2012 и 2013).

Финалът беше под номер 18 за Гришо, а титлата му е девета в кариерата и първа от Финалите на АТР 2017 насам.

ГЕРМАНИЯ НАДДЕЛЯ НАД ПОЛША И СТАНА ШАМПИОН НА UNITED CUP

Германия спечели с 2:1 победи срещу поставения под номер 1 тим на Полша и триумфира на отборния турнир по тенис “Юнайтед къп” в Сидни (Австралия) с награден фонд 15 милиона долара.

В първия сингъл водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек победи лесно Анжелик Кербер с 6:3, 6:0 за 70 минути. Във втория мач олимпийският шампион Александър Зверев спаси два мачбола в тайбрека на втория сет и направи обрат срещу Хуберт Хуркач – 6:7(3), 7:6(6), 6:4 за близо три часа на корта, за да изравни резултата в двубоя.

На смесени двойки Зверев и Лаура Зигемунд надделяха над Шьонтек и Хуркач с 6:4, 5:7, 10:4, за да донесат титлата на Германия.

Световният номер шест Зверев показа изключителна издръжливост след края на полуфинала в 2.20 сутринта срещу домакина Австралия, където той и Зигемунд спасиха два мачбола на смесени двойки, след като Кербер направи същото при победата си над Айла Томлянович. sportal.bg

АЛЕКС НИКОЛОВ СЪС 17 ТОЧКИ, ЛУБЕ УДАРИ ПАДУА

Националът ни Александър Николов и тимът на Кучине Лубе (Чивитанова) записаха девета победа в италианската Суперлига. Воденият от Джанлоренцо Бленджини отбор надигра Падуа с 3:0 (25:19, 25:17, 25:23) в мач от 13-и кръг, изигран в “Еуросуоле Форум”.

Лубе е четвърти в класирането с 25 точки (9 победи, 4 загуби), а Падуа е девети с 10 точки (4 победи, 9 загуби).

Александър Николов бе най-резултатен, като се отчете със 17 точки (2 аса, 1 блокада).

15 точки добави Иван Зайцев (2 аса, 3 блокади). За съперника Фабиан Плак и Федерико Кросато завършиха с по 9 точки.

В следващия кръг Лубе излиза срещу Сър Суза Вим (Перуджа) на 14 януари (неделя), а Падуа среща Джойела Призма Таранто.

МИРЕЛА ДЕМИРЕВА СЕ ЗАВЪРНА В СЕКТОРА С ПОБЕДА

След повече от година извън пистата заради контузия Мирела Демирева се завърна в сектора за скок височина с победа. Сребърната олимпийска медалистка от Рио де Жанейро 2016 спечели състезание в Германия с резултат от 1.92 метра.

Нормативът за Олимпийските игри в Париж през лятото е 1.97 м, този за Световното в зала в Глазгоу през март  е 1.98 м, а за Европейското в Рим също през лятото е 1.92 м.

ВЕЗЕНКОВ ПЕЧЕЛИ БЕЗАПЕЛАЦИОННО И В ГЛАСУВАНЕТО НА ФЕНОВЕТЕ ЗА СПОРТИСТ №1 НА 2023 Г.

Александър Везенков, който бе избран за спортист №1 на България за 2023 г. в 66-ата традиционна анкета на спортните журналисти, спечели безапелационно и наградата на публиката. Българската асоциация на спортните журналисти публикува и резултатите от онлайн гласуването на феновете на официалния сайт sportistnagodinata.bg, предоставени от организаторите на анкетата от Нове АД Холдинг.

Гласували са общо 7947 души. Везенков печели фенския вот с 2809 гласа или 35,35% от всички гласували. На второ място според онлайн вота на феновете е Карлос Насар с 1654 гласа (20,8%). Третата позиция според гласуването на феновете е за Ивет Горанова с 697 гласа (8,8%).

Ето и класирането в топ 15 след гласуването на феновете:

  1. Александър Везенков (баскетбол) 2809 гласа
  2. Карлос Насар (вдигане на тежести) 1654 гласа
  3. Ивет Горанова (карате) 697 гласа
  4. Калина Бояджиева (таекуондо/кикбокс) 564 гласа
  5. Иван Хърков (самбо) 530 гласа
  6. Йоана Георгиева (кану-каяк) 275 гласа
  7. Григор Димитров (тенис) 235 гласа
  8. Йосиф Панов (бокс) 229 гласа
  9. Йоана Илиева (фехтовка) 173 гласа
  10. Петър Мицин (плуване) 126 гласа
  11. Нургюл Салимова (шахмат) 116 гласа
  12. Алберт Попов (ски – алпийски дисциплини) 104 гласа
  13. Борислав Велев (бокс) 103 гласа
  14. Аспарух Тотев (силов трибой) 94 гласа
  15. Ана Мария Манушева (самбо) 51 гласа

ПЕТЪР МИЦИН Е НАЙ-ДОБЪР МЛАД СПОРТИСТ НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2023 ГОДИНА

Световният и европейски шампион по плуване при юношите Петър Мицин спечели отличието за най-добър млад спортист на България за 2023 година. Общо 84 спортни журналисти от национални и регионални медии гласуваха в анкетата, която за 12-а година се организира от единствения сайт за детско-юношески спорт Viasport.bg и включва спортисти до 19 години, отбор номер 1 и треньор номер 1 при подрастващите. Гласове в допитването получиха общо 47 спортисти, шест отбора и шестима треньори на подрастващи.

Роденият във Велинград плувец, който се нареди и в топ 3 в класацията за Спортист на годината в България, получи 790 точки при гласуването за най-изявените млади състезатели през 2023-а. Мицин получи наградата си на специална церемония в Театралната зала на частно училище „Свети Георги“ в София от Тодор Иванов, управител на Фрий медиа груп, организатор на събитието.

АВТОГОЛ И ПОПАДЕНИЕ В ДОБАВЕНОТО ВРЕМЕ РАЗПЛАКАХА АРСЕНАЛ И ИЗПРАТИХА ЛИВЪРПУЛ НАПРЕД ЗА ФА КЪП

Ливърпул се класира за четвъртия кръг на ФА Къп, след като победи с 2:0 Арсенал на „Емиратс“ в пореден изключително зрелищен сблъсък между тези два тима, които преди Коледа направиха 1:1 на „Анфийлд“ в Премиър лийг. „Топчиите“ имаха много голяма доминация през първата част, в която и двата отбора удариха по една греда чрез Йодегор и Александър-Арнолд. След почивката ролите бяха разменени и предимството бе за Ливърпул. Гредата за втори път спаси Рамсдейл след удар на Жота, но в 80-ата минута стражът, който направи иначе силен мач, бе безпомощен, след като неговият съотборник Якуб Кивиор си отбеляза автогол. Луис Диас оформи крайния резултат в петата минута на добавеното време. За Арсенал това означаваше трета поредна загуба, а лидерът в Премиър лийг е на другия полюс с три поредни успеха.

Арсенал е най-успешният клуб в турнира, като до момента „артилеристите“ имат 14 отличия от него. Ливърпул има осем трофея във ФА Къп.

ПЕТРА ВЛЪХОВА СПЕЧЕЛИ СЛАЛОМА ОТ СВЕТОВНАТА КУПА В КРАНСКА ГОРА

Олимпийската шампионка Петра Влъхова от Словакия спечели слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в словенския зимен център Кранска гора. 28-годишната Влъхова записа общо време от 1:47.62 минута. Тя беше първа след първия манш с 51.30 секунди и запази аванса си след стабилно второ спускане и време 56.32 секунди. За словачката това е трети успех за сезона, 31-ви в кариерата за Световната купа и 22-ри в тази дисциплина.

На второ място с пасив от 72 стотни от секундата остана германката Лена Дюр. Първи подиум в кариерата си записа американката Ей Джей Хърт, която завърши трета на 87 стотни зад победителката. Тя беше най-бърза във втория манш.

 

 

 

 

—-