СПОРТНА ПАНОРАМА

0
280

ДОБРИЧЛИЯТА ПАНАЙОТ ДИМИТРОВ СТАНА СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО БОРБА ЗА ГЛУХИ 

Панайот Димитров стана шампион на Световното първенство по борба за глухи в Бишкек (Киргизстан). Добричлията записа четири победи в категория 57 кг на свободния стил. Димитров надви представители на Иран, Украйна, Армения, а във финала постигна 8:5 технически точки над борец от Казахстан.

Няколко дни по-рано Димитров спечели сребърен медал в категория 55 кг класически стил. Българинът постигна три поредни победи с технически туш., но във финала претърпя поражение.

Това е поредния голям успех за възпитаника на Спортното училище в Добрич, миналата година той спечели сребърен медал от летните олимпийски игри за глухи в Кашияс (Бразилия). Той е бил и европейски шампион по борба за глухи.

Треньори на нашия състезател са Денислав Чамишки и Светослав Миленков.

Панайот Димитров е един от най-успешните състезатели на клуб “Добруджански юнак” – Добрич.

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ШК ”ЕНЕРГИЯ”

През последните няколко години  в комплекс „Аквалайф“ в Кранево през септември се провеждат  държавни отборни първенства по шах. Организаторите на събитието са БФШ 2022 и ШК „Каиса“ от град Варна. В държавния календар това е едно от най-значимите състезания, от които в голяма степен зависи  бъдещето на шаха у нас.

Васил Антонов, председателят на БФШ 2022 не дойде нито на откриването, нито на закриването на шахматния форум. В Кранево бяха дошли множество родители от Добрич и Варна, които на втория ден не бяха допуснати в комплекса от охранителите и за първи път малките деца бяха без придружаващите лица на мястото на събитието. Факт повече от скандален.

Седем дни около 200 състезатели от София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Добрич, Ямбол, Сливен, Асеновград, Казанлък и Гебедже, разделени по възраст, пол и дисциплините – стандарт, ускорен шах и блиц, водеха яростни битки по черно белите квадрати за купите и медалите.

Тревожна новина е отсъствието на отбори с картотекирани състезатели от  шахматните клубовете, ръководени от членовете на УС на БФШ 2022. Случва се нещо странно и изпълнението на Държавния спортен календар за 2023 г. се бойкотира от лицата, които са го  одобрили. Друга тревожна новина е, че нямаше отбори от редица други клубове от областните градове, както и от близките по-малки общини, като Балчик, Тервел и други.  Всичко показва, че  шахът в България е в криза – в голяма дълбока криза.  Налага се изводът, че нашата държава е абдикирала и от години отсъства от финансирането на шахматния живот.

Шахматен клуб „Енергия“ от Добрич взе участие с осем отбора – общо с 30. Най-голям успех постигнаха юношите до 18 години в състав: Радослав Генов, Емил Параскевов, братята Симеон Станев, Стефан Станев и Константин Ненчев. Тимът на добричкия клуб в силна конкуренция с десет отбора зае престижното второ място в дисциплината по ускорен шах с три победи – над „Славия“ – София, „Етър“ – Велико Търново, и  „ЦСКА 2“ – София, и две равни срещи с „ЦСКА 1“ – София, и „Виктори“ – Благоевград,  и  загуба от „Рицар“ – София.

Награждаването на  сцената в комплекса не беше празнично. Български знамена нямаше. Български химн не се чуваше.  Озвучаване липсваше. Как ли събитието ще се запомни от участниците?

Първите три места заеха отборите на ЦСКА – Сф, Енергия – Добрич, Асеновец – Асеновград.

В стартовия лист по ело нашите състезатели са: Радослав Генов -17, Емил Параскевов -19, Симеон Станев – 32, Стефан Станев – 38 и Константин Ненчев – 46 позиция.

Горд съм с  тима вицешампион на България. Една от най-големите изненади на първенствата. Крайното класиране е завоювано без най-младият и единствен гросмайстор на България Момчил Петков от гр. Добрич.

Адмирации заслужават и  девойките до 14 г. от първият ни тим: Анна Казак и Ясмин Нурвет. В двете дисциплини –  класически шах и ускорен шах  заеха  трето място и станаха  бронзови медалисти. В класическият шах участваха 7 отбора като трите първи места зеха Етър Велико Търново, ШК Асеновец – Асеновград и ШК Енергия – Добрич. Шампиони на България са  две състезателки, дошли от Украйна. В ускореният шах сред шест отбора победители са: ШК Асеновец, ШК Траяна – Стара Загора, ШК Енергия.

Огромни благодарности за цялата подкрепа на родителите  за това събитие, доставило  радостни вълнения на нашите състезатели.

            м.с. Тодор Тодоров, председател на ШК «Енергия»

ОТКРИХА НОВОТО БАСКЕТБОЛНО ИГРИЩЕ В АЛБЕНА

С атрактивен двубои между клубове от Варна и Добрич символично беше открито новото баскетболно игрище в Албена. От ваканционното селище  поздравиха всички участници, показали завиден талант, майсторство, отборен дух и феърплей.

Игрището е пълноразмерно, подходящо както за любителска игра, така и за тренировки на професионални спортисти. Настилката е от полипропилен, осигуряващ превъзходно сцепление, контрол на топката и абсорбиране на ударитва. Така Албена продължава да се утвърждава като най-големия спортен център в България.

МОРСКИ КЛУБ БАЛЧИК С 10 КЛАСИРАНИЯ В ТОП 3 НА ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ВЕТРОХОДСТВО

От 8 до 10 септември в Несебър се проведе Държавното първенство по ветроходство за класовете ИЛКА 4, 420 и Кадет. При силен вятър се проведоха 6 гонки за класовете ИЛКА 4 и 420 и 3 за клас Кадет. Представителният отбор на Морски клуб Балчик участва с 10 състезатели, като всеки един от тях се прибра с отличие в родния град.

В клас 420 Вилислав Димитров и Момчил Баев взеха 2 място, а Борислав Тодоров и Огнян Великов са трети.В клас Кадет Ирина Щерева и Мая Стоянова станаха втори, Алекс Данаилов и Цветомир Симеонов са трети. В ИЛКА 4 Мирела Димитрова е втора, а Габриела Василева е трета. От 5 до 8 октомври състезателите ще се представят в четвъртото издание на Балчишката ветроходна седмица.

ИСКРЕН ИВАНОВ ОТ ДОБРИЧ Е ПОБЕДИТЕЛЯТ ВЪВ ВЕЛОМАРШРУТА ДУНАВ УЛТРА

Колоездачът, достигнал първи крайната точка на маршрута Дунав Ултра в тазгодишното издание на колоездачното предизвикателство Dunav Ultra: 10 Years Afte е Искрен Иванов от Добрич. На входа на Дуранкулак Искрен Иванов бе посрещнат от неговото семейство и приятели, след като той успя да измине 700-километровия маршрут за невероятните 28 часа и 19 минути. Победителят бе поздравен и от кмета на с. Дуранкулак Веселин Йорданов, който подписа и подпечата сертификата и на Борис Бегъмов – създател на Дунав Ултра.

В последните години Дунав Ултра се наложи като един от най-популярните туристически маршрути в България.Тази година трасето беше изминато от близо 150 велосипедисти от 7 държави, които имаха възможността да разгледат, според интересите си, 110 населени места и да останат да преспят в някое от тях, като по този начин допринасят за местната икономика и развитието на туризма.

ДОБРУДЖА, СЕПТЕМВРИ И ЧЕРНОМОРЕЦ ПРОДЪЛЖАВАТ ЗА КУПАТА

Отборите на Добруджа, Септември (Тервел) и Черноморец (Балчик) постигнаха победи в предварителния кръг от турнира за Купата на България по футбол и се класираха за 1/16-финалите.

„Жълто-зелените” от Добрич спечелиха гостуването си на третодивизионния Черноломец (Попово) с 1:0. Единственото попадение в срещата падна в самия край на първото полувреме. Тогава Славчо Шоколаров стреля, вратарят на Черноломец изби, но Емануил Манев прати топката в мрежата. Добруджанци бяха по-добрият отбор на терена и играта се водеше изцяло в половината на домакините. Добричките футболисти създадоха доста положения, но грешаха в завършващата фаза на атаката, а в 65-ата минута след удар на Борис Иванов топката срещна гредата.

Септември (Тервел) пък елиминира с 1:0 гостуващия му Беласица (Петрич), който играе във Втора професионална лига. В герой на мача се превърна Георги Георгиев, който осигури успеха на домакините с попадение в 39-ата минута. Той реализира с глава след центриране на Димитър Михалев. След почивката играта се водеше предимно в половината на Септември. Тервелчани обаче се бранеха организирано, запазиха преднината си до последния съдийски сигнал и заслужено продължават напред в турнира.

За следващата фаза на турнира за Купата се класира и Черноморец (Балчик). Тимът от Белия град се наложи като гост с минималното 1:0 над Металург (Перник), като единственото попадение вкара Павел Георгиев в 22-ата минута.

От следващия кръг в турнира се включват и отборите от елита, а това означава, че в Добрич, Тервел и Балчик ще гостуват тимове от Първа професионална лига. Победителите в този етап се излъчват чрез отстраняване в една среща. При равенство в редовното време ще се играят две продължения по 15 минути, а при продължаващо равенство и след края на продълженията ще се изпълняват дузпи.

ДОБРУДЖА 07 И ЧЕРНО МОРЕ ИГРАХА ДВЕ КОНТРОЛИ

Волейболистите на Добруджа 07 и Черно море (Варна), които се подготвят за новия сезон на Efbet Супер волей, изиграха две контролни срещи. В първата, проведена в зала „Христо Борисов“ във Варна, момчетата на Даниел Милушев спечелиха убедително първите три гейма – 25:21; 25:19; 25:20. След това двата тима изиграха още два допълнителни гейма, в които пък Черно море надделя с 25:20 и 15:12. Най-резултатен за Добруджа 07 бе новото попълнение Маркус Уускари с 28 точки.

Втората проверка между двата тима се проведе в зала „Добротица“ в Добрич и завърши наравно – 2:2. След като волейболистите на Добруджа 07 и Черно море си размениха по два гейма – 18:25, 25:16, 22:25, 25:23, двата треньорски щаба решиха тайбрек да не се играе.

Следващата контрола на добричкия тим ще е на 15 септември в Констанца (Румъния).

ДЖОКОВИЧ СИ ОТМЪСТИ НА МЕДВЕДЕВ В НЮ ЙОРК

Феноменалният Новак Джокович спечели 24-та титла от “Големия шлем” след триумф в US Open с победа на финала 6:3, 7:6(5), 6:3 за 3 часа и 17 минути игра над Даниил Медведев. Това е своеобразно отмъщение от страна на сърбина за загубата на същата сцена и на същия етап през 2021 година. Великият Ноле вече има две титли повече от Рафаел Надал, а от понеделник е и номер 1 в световната ранглиста.

Това бе 15-ият двубой между двамата топ специалисти на твърди кортове, като Ноле вече води с 10:5 победи, но пък именно Медведев го надви на същата сцена преди две години, а и този сезон в Дубай. Джокера изглеждаше сякаш и тази кампания ще опита подобно постижение – да спечели четирите титли от „Големия шлем”, след като триумфира в Австралия и в “Ролан Гарос”, но беше лишен от трофея на “Уимбълдън” от Карлос Алкарас. Повечето фенове очакваха повторение на дуела за “мейджър” титлата, но Медведев напомни колко неудобен съперник е на тази настилка и елиминира новия любимец на феновете.

В настоящия финал обаче Джокович беше безкомпромисно по-добрия тенисист, независимо че във втория сет изглеждаше изморен и изтощен, от което обаче не се възползва Медведев. Ноле вече трудно може да срещне аргументи срещу прозвището си за най-великия на всички времена. sportal.bg

КОКО ГОФ Е НОВАТА ШАМПИОНКА НА US OPEN

Тийнейджърката Коко Гоф триумфира за първи път в турнир от “Големия шлем” с успех на финала на US Open срещу новата световна номер 1 Арина Сабаленка – 2:6, 6:3, 6:2 за 2 часа и 3 минути игра.

Битката за трофея се превърна в типично съревнование на прекомерна агресия от ракетата на беларускинята и изключителна защита от страна на американката. Цели 66 непредизвикани грешки бяха осъществени от двете финалистки, което допринесе за ниското качество на продукцията на мача, но пък и нервното напрежение очаквано взе връх.

Сабаленка през целия мач държеше развитието на разиграванията на своята ракета, но направи само 25 уинъра за сметка на цели 46 грешки. Гоф беше далеч по-обраната тенисистка с 12 печеливши удара и 19 неточности, което ѝ осигури крайния успех.

Коко Гоф е четвъртата различна американка с триумф на US Open през XXI век – другите са Слоун Стивънс (2017 година), Серина Уилямс (2014, 2013, 2012, 2008, 2002) и Винъс Уилямс (2001). Също така тя е най-младата двукратна финалистка в “Големия шлем” от Мария Шарапова насам, която през 2006-а достигна последното стъпало на US Open, а през 2004-та беше спечелила “Уимбълдън”. Предишният “мейджър” финал за Гоф беше на “Ролан Гарос” миналата година, когато Ига Швьонтек я разпиля с 6:1, 6:3.

Любопитен факт е, че за 15-и път в последните 17 финала от “Шлема” по-младата финалистка печели титлата. Шампионката Гоф вече е на трето място в световната ранглиста.

ГЕРМАНИЯ Е АБСОЛЮТНИЯТ СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО БАСКЕТБОЛ

тборът на Германия е новият световен шампион по баскетбол. Селекцията на Гордън Хърбърт триумфира за първи път в историята със световната титла, след като на големия финал във Филипините надигра Сърбия с 83:77 (23:26, 24:21, 22:10, 14:20). Бундестимът завоюва златото на шампионата по най-убедителния възможен начин, след като не допусна нито една загуба и записа осем поредни успеха, включително над САЩ, по пътя към трофея.

Това е най-големият успех в историята на германския баскетбол, като до този момент тимът имаше спечелен бронзов медал от шампионата на планетата на изданието през 2002-ра в Индианаполис, когато основната фигура в състава бе Дирк Новицки. Сега обаче германците заложиха на изключително красив отборен баскетбол, който не разчиташе само на един състезател. Денис Шрьодер, Франц Вагнер, Даниел Тайс и Андреас Обст редуваха феноменални изяви един след друг, за да поведат Бундестима към световната титла.

Сърбия пък отново не намери начин да спечели златото за първи път, откакто е самостоятелна държава и не се състезава под името на Югославия. Това бе втори финал за “плавите” на световни първенства, като първият такъв бе в Испания през 2014-а, когато последният шампионски отбор на САЩ разгроми западните ни съседи. Все пак достигането до финал на Световното тази година може да се счита за успех за сръбския баскетбол, тъй като от редиците на тима липсваха доскорошните най-полезни играчи на НБА и Евролигата – Никола Йокич и Василие Мицич, както и доказани лидери на отбора през годините като Никола Калинич, Владимир Лучич, Милош Теодосич и Бобан Марянович.

Отборът на Канада пък спечели медал от световно първенство по баскетбол за първи път в своята история. Селекцията на Жорди Фернандес се сдоби с бронзовите отличия на планетарния форум във Филипините, след като в сблъсък на НБА звезди “кленовите листа” победиха съперниците си от САЩ с крайното 127:118 (34:25, 24:31, 33:26, 20:29, 16:7) след продължение в “Mall Of Asia Arena” в Манила.

ДУПЛАНТИС ОТНОВО ПОКАЗА КЛАСА В БРЮКСЕЛ

Олимпийският, световен и европейски шампион в овчарския скок и световен рекордьор в дисциплината Арманд Дуплантис отново демонстрира класата си, спечелвайки турнира от Диамантената лига в Брюксел с нов рекорд на турнира от 6.10 метра. Шведът коригира собственото си постижение от 6.05 м, поставено през 2021 г. Дуплантис направи опит и за световен рекорд на 6.23 м, но не успя и в трите си излизания в сектора на тази височина.

Втори в Брюксел завърши носителят на световна титла Сам Кендрикс (САЩ) с 5.92 м, а трети се нареди вторият от планетарния форум в Будапеща през миналия месец Ърнест Джон Обиена (Филипини) също с 5.92 м, но с повече грешки. “Имам смесени чувства. Пистата е наистина страхотна и щях да съм радостен да дам световен рекорд на публиката, но ако трябва да съм честен – скоковете ми бяха много лоши. Дори този последен опит на 6.23 м, при който бях близо, не беше страхотен скок. Наистина вярвам, че трябваше да го направя днес. Мислех си, че мога да го скоча днес”, каза Дуплантис след състезанието.

ДРАМА В ПОДГОРИЦА! ЙОВЕТИЧ НАКАЗА БЪЛГАРИЯ В 96-АТА МИНУТА

България загуби злощастно с 1:2 като гост на Черна гора в среща от квалификациите за Евро 2024. Срещата започна при голяма горещина – над 30 градуса в столицата на Черна гора, като през първия четвърт час пред двете врати нямаше нищо за отбелязване. В 19-ата минута Кирил Десподов изведе по отличен начин Лукас Петков, който можеше да открие резултата от чиста позиция. Изстрелът му обаче беше спасен от бившия вратар на Левски Милан Миятович. Последваха минути, в които “лъвовете” контролираха играта, но не успяха да превърнат териториалното си предимство в гол. В 43-ата минута домакините показаха зъби за пръв път – Марко Бакич се оказа сам пред Иван Дюлгеров, но стражът на Черно море реагира отлично и спаси сигурен гол. В добавеното време Стефан Савич “взриви” трибуните след ъглов удар. Опитният бранител на Атлетико (Мадрид) се оказа на точното мястото в наказателното поле на нашите и отблизо намери мрежата зад Иван Дюлгеров – 1:0 за домакините.

На почивката Младен Кръстаич извърши първата си смяна – на мястото на Георги Русев влезе Спас Делев, който записа силен мач. В игра за домакините пък се появи любимецът на местната публика Стеван Йоветич. В 58-ата минута Спас Делев се вряза в наказателното поле на домакините, опитният нападател беше повален и реферът Харм Озмерс посочи бялата точка. Освен това червен картон получи бранителят Игор Вуячич, който фаулира Делев. Зад топката застана българският капитан Кирил Десподов, който шутира в долния десен ъгъл. Миятович обаче реагира добре и отрази удара, с което запази преднината на своя отбор. В 76-ата минута България отново се размина с изравняването. Центриране, дошло отляво, намери Лукас Петков непокрит пред вратарското поле на Черна гора. Изстрелът на звездата на Гройтер Фюрт обаче мина на сантиметри от целта.

След 120 секунди натискът на нашите даде резултат. Спас Делев шутира остро отляво, но топката се отби в страничната греда. Последва добавка на резервата Преслав Боруков и резултатът беше изравнен.

Последваха пропуски и пред двете врати – Йоветич намери горната греда с глава след корнер, а след това Спас Делев и Доминик Янков се разминаха на косъм с попадение. В 96-ата минута Дритон Цамай центрира отляво и Йоветич с глава матира българската отбрана и вратаря Иван Дюлгеров – 2:1 за домакините. Така последният съдийски сигнал донесе три точки на тима на Миодраг Радулович и остави българския състав на последното място в групата.