БЪЛГАРИЯ СПЕЧЕЛИ В АЛБЕНА ЕВРОПЕЙСКАТА ТИТЛА ПО ФУТБОЛ ЗА ЖЕЛЕЗНИЧАРИ

Представителният тим на България спечели европейското първенство по футбол за железничари под егидата на USIC. В спор за титлата “лъвовете” победиха Германия с 2:1. Първенството на континента за тази професионална организация се проведе в курорта Албена, информира sportal.bg.

В националния железничарски отбор преобладават състезатели на Балкан (Ботевград), а треньор е Иван Редовски, който води същия клуб. Бившият футболист на Локомотив (София) Калоян Бонев откри резултата още в осмата минута, след като се оказа най-съобразителен в наказателното поле. Селекцията на Иван Редовски покачи на 2:0 след хубав гол на защитника Димитър Руйчев в 55-ата. Германците върнаха едно попадение в 60-ата минута. През целия финален двубой, а и във всички останали мачове българските футболисти владееха инициативата и не загубиха нито една среща.

Интересна подробност е, че старши треньорът Иван Редовски е начело за трети пореден път, а преди 20 години спечели европейската титла и като футболист. Това е общо четвърта титла за нашата страна в този турнир, а последната беше именно през 2003 година.

ДЖОРДЖИО ДИМИТРОВ Е СТРЕЛЕЦ НОМЕР ЕДНО НА СЕВЕРОИЗТОЧНАТА ТРЕТА ЛИГА

Джорджио Димитров е най-резултатният футболист в завършилия сезон на Североизточната трета лига. 21 гола вкара нападателят на Черноморец (Балчик) в хода на кампанията. Димитров, заедно с Габриел Вулкано (вкарал 18 гола) и Иван Цачев (16 гола) сформираха смъртоносната атака на първенеца в класирането. 86-те попадения, осигурили победата на Черноморец в първенството, направиха тима от Балчик най-резултатния в шампионата. Адмирации заслужава и юношата Петър Кирев, който с 20-те си гола за Лудогорец III (Разград) е на второ място при реализаторите.

НОВАК ДЖОКОВИЧ ВДИГНА 23-АТА СИ ТИТЛА

Новак Джокович спечели 23-ата си титла от „Големия шлем” след победи с 3:0 сета над Каспер Рууд на финала на „Ролан Гарос”. Сърбинът триумфира с третата си купа в Париж след 2016 и 2021 година. Така той вече еднолично има най-голям брой титли от Големия шлем – пред Федерер с 20 и Рафаел Надал с 22. Благодарение на победата си над четвъртия в световната ранглиста Каспер Рууд, Джокович се завръща на върха в световната ранглиста, измествайки от първото място Карлос Алкарас, когото елиминира на полуфиналите в Париж.

Норвежецът влезе много по-добре в мача и след като взе първия си сервис гейм, той реализира пробив, а след това поведе с 3:0. Джокович успя да намали пасива си при второто си подаване, а след това двамата си размениха по един гейм, за да докарат мача до 4:2 за Рууд. След това сърбинът проби норвежеца и впоследствие изравни геймовете. Двамата действаха концентрирано при своите подавания и ги вземаха без грешка, вкарвайки сета в тайбрек, в който Джокович се разправи с Рууд, побеждавайки го със 7:1 и така взе първия сет.

Развоят през втория сет повтори този от първия, но в обратна страна и Ноле поведе с 3:0, след като направи един пробив. За разлика от първия сет обаче, Каспер Рууд не успя да върне пробива и загуби сета с 3:6.

Норвежкият тенисист бе по-концентриран в третия сет, като двамата не допускаха пробив, вземайки сервис геймовете си. Сърбинът успяваше да затвори подаванията си малко по-лесно от своя съперник. При резултат 5:5 Джокович направи пробив и така сервира за спечелването на трофея. В 12-ия гейм на третия сет Новак Джокович поведе с 40:0, но пропусна да вземе първия мачбол. При втората си възможност обаче Джокера не сгреши и така спечели мача, като по този начин завоюва своя трети трофей от Откритото първенство на Франция и 23-и в турнири от Големия шлем. novsport.com

ШВЬОНТЕК ЛИКУВА С ЧЕТВЪРТА ТИТЛА ОТ “ШЛЕМА”

Ига Швьонтек постигна най-напрегнатата си и най-драматична победа във финал на “Големия шлем” и ликува с четвърта “мейджър” титла след 6:2, 5:7, 6:4 за 2 часа и 49 минути игра срещу Каролина Мухова.

Дори първият сет не можеше да се нарече протоколен за подчертаната фаворитка от Полша, въпреки че с този резултат тя даде начало на обичайния сценарий в своите финали от “Шлема”. Оттам нататък обаче нервите и напрежението владееха действията и на двете тенисистки, което увеличи и броя на грешките, както и на пробивите. Швьонтек изпусна предимството си от един пробив при 3:1 във втория сет и допусна да загуби подаването си в петия гейм – в същия етап на предишната част пък тя беше отразила брейк-бол в 10-минутен дуел. В крайна сметка след куп обрати до края на сета Мухова се поздрави с успех, за да вкара битката в кулминация.

В третия сет отново властваха нервите, смените на инициативата и драматичните моменти. За съжаление на претендентката от Чехия, тя загуби мача с пробив и двойна грешка, но все пак може да бъде повече от горда от постигнатото в Париж.

Швьонтек триумфира с купата “Сюзан Ланглен” през 2020-а, 2022-ра и 2023-та, а на последния US Open също спечели финала, като вече може да се похвали с четири титли от “Големия шлем”.

МАН СИТИ УСПЯ ДА ВДИГНЕ МЕЧТАНИЯ ТРОФЕЙ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА И ДА ЗАВЪРШИ ТРЕБЪЛА

Манчестър Сити спечели първи трофей от Шампионската лига в своята история. Това се случи след успех с 1:0 над Интер на “Ататюрк” в тазгодишния финал на най-престижната клубна футболна надпревара. Родриго Ернандес отбеляза единственото попадение в 68-ата минута и така донесе исторически требъл на “гражданите”, които станаха едва вторият английски отбор с подобно постижение след градския им съперник Манчестър Юнайтед. Отборът на Интер, който се бореше за четвърта европейска титла, даде сериозен отпор на фаворизирания тим на “гражданите” и след като се оказа изоставащ в резултата, имаше три страхотни възможности да вкара мача в продължения. Удар на Димарко обаче срещна гредата, а Лукаку пропусна от няколко метра. В добавеното време и Едерсон спаси английския шампион.

Сити завърши турнира без нито една загуба през този сезон, докато Интер има вече три поражения. Първите две бяха в груповата фаза в мачовете срещу Байерн (Мюнхен).

Интересно е, че това бе първи официален сблъсък между Манчестър Сити и Интер изобщо.

Джосеп Гуардиола се изравни по брой трофеи от надпреварата (3) със Зинедин Зидан и пред него остава само Карло Анчелоти, който има четири трофея.

МОДРИЧ ОБМИСЛЯ ОФЕРТАТА ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ

Хърватският полузащитник на Реал (Мадрид) Лука Модрич обмисля оферта от Саудитска Арабия, съобщи Копе. Саудитските клубове възнамеряваха да привлекат в местната лига последните носители на „Златната топка”, но след преминаването на Лионел Меси в Интер Маями в МЛС офертата за 37-годишния полузащитник беше значително увеличена, така че трансфер на вицекапитана на Реал (Мадрид) вече е наистина възможен.

Доскоро хърватинът беше сигурен, че ще остане в Реал, но офертата, която получи, може да промени ситуацията. В следващите дни играчът ще определи по-нататъшното развитие на кариерата си. През сезон 2022/2023 в Ла Лига Лука Модрич изигра 33 мача, вкара четири гола и направи три асистенции. Халфът играе за Реал (Мадрид) от сезон 2012/2013, като премина в Испания от лондонския Тотнъм.

БЪЛГАРИЯ ДОПУСНА ТРЕТА ЗАГУБА В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ ПРЕД 10 000 ЗРИТЕЛИ

Мъжкият национален отбор по волейбол на България не успя да вземе нещо от Япония в Лигата на нациите и завърши първия турнир със загуба. „Лъвовете“ отстъпиха на домакините с 0:3 (22:25, 21:25, 24:26) в четвъртия си мач от първия уикенд на световната надпревара в Нагоя. Двубоят се игра пред пълни трибуни, като близо 10 000 запалянковци наблюдаваха мача. С това нашите завършват с една победа, 3 загуби и 6 точки. Това отрежда на България 8-о място във временното класиране. Япония е лидер във временното класиране с актив от 9 точки (3 победи).

За България най-резултатен стана Александър Николов с 13 точки (1 ас), Аспарух Аспарухов добави 9 точки (1 ас, 1 блок), а Мартин Атанасов завърши със 7 точки (1 ас, 2 блока). За японците се отличи Юки Ишикава със 17 точки (3 аса, 2 блока).

Съставът на България: Георги Сеганов, Димитър Димитров 2, Мартин Атанасов 7, Александър Николов 13, Николай Колев 4, Алекс Грозданов 5 – Симеон Добрев-либеро (Аспарух Аспарухов 9, Мартин Божилов-либеро, Денис Карягин 3, Илия Петков 2, Николай Пенчев).

УЕЛТОН ПРАТИ ЛЕВСКИ В ЕВРОПА

Отборът на Левски спечели последната квота за Европа и ще играе в Лигата на конференциите през следващия сезон. Бразилската звезда на “сините” Уелтон донесе победата с 2:0 над Арда в баража между четвъртия и седмия в класирането на efbet Лига на стадион “Георги Аспарухов”. Той отбеляза и двата гола, като първо се разписа в 36-ата минута с красиво изпълнение, а след това удвои в 58-ата минута с глава. Столичани напълно заслужено спечелиха срещата и продължават да нямат поражение в баражите за Европа, след като това бе четвърти успех от четири опита през последните седем години за тях.

Така 26-кратните шампиони се присъединиха към първите три клуба в елита – Лудогорец, ЦСКА-София и ЦСКА 1948, които вече имаха гарантирани места за турнирите. Около 10 000 фенове на столичани пристигнаха на “Герена”, за да подкрепят домакините, и напуснаха доволни срещата, като се надяват през следващите седмици да има положителни промени в клуба и да мечтаят за нещо много по-сериозно от бараж през следващата кампания.