СПОРТНА ПАНОРАМА

0
253

 

ЧЕРНОМОРЕЦ НАНЕСЕ ПЪРВА ЗАГУБА НА СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ)

 

Черноморец (Балчик) спечели дербито на върха в Североизточната трета лига срещу Септември (Тервел) с 2:1. Христо Станчев откри резултата на Градския стадион в Балчик в 23-ата минута, но с два бързи гола на Иван Цачев (30′) и Габриел Вулкано (31′) домакините постигнаха обрат и нанесоха първа загуба на своя противник през сезона, информира sportal.bg. Сблъсъкът между първия и втория в класирането предложи много битка, а с този си успех “сините” вече водят с три точки пред основния си конкурент, а не е за подценяване и фактът, че са с мач по-малко. Дори двата тима да завършат с равен точков актив в края на първенството, решаващо за това кой ще спечели промоция за Втора лига, ще бъде представянето в директните двубои, където предимство има Черноморец (Балчик).

Срещата започна с няколко по-остри влизания и от двете страни, които често накъсваха играта. В 12-ата минута Денис Кадир получи топката на левия фланг, навлезе навътре и отправи коварен удар, но стражът на домакините внимаваше и улови. В 21-ата минута Иван Цачев се озова на добра позиция в наказателното поле на гостите и опита технично да прехвърли Дениз Александров, но без успех. Само 120 секунди по-късно футболистите на Черноморец допуснаха грешка след изпълнен аут на тима от Тервел и Христо Станчев копна топката майсторски над Иван Иванов, с което откри резултата – 0:1. Малко преди да измине половин час игра от началото на мача, домакините изравниха. Джорджио Димитров свали кълбото след ъглов удар към Иван Цачев, а той го спря по много добър начин и с второто си докосване го прати във вратата на противника. “Сините” се възползваха от моментния импулс и след по-малко от 60 секунди вкараха втори гол. Габриел Вулкано отне топката в половината на Септември и стреля от границата на наказателното поле, а Дениз Александров не се намеси по най-добрия начин и обратът стана факт. В добавеното време на първата част от Черноморец изявиха сериозни претенции за дузпа, след като Вулкано падна в наказателното поле след съприкосновение с Евгени Стоянов, но главният съдия бе категоричен, че няма основание да посочи бялата точка.

В 54-ата минута Николай Иванов от Септември бе оставен непокрит при ъглов удар, но изстрелът му с глава премина над целта. Малко по-късно Мирослав Начев от Черноморец засече центриране отляво и отправи опасен удар, а топката отиваше към негов съотборник, който обаче извърши нарушение срещу стража на гостите.

В 65-ата минута се стигна до разбъркване в пеналтерията на Септември, след което Джорджио Димитров опита атрактивно изпълнение със задна ножица, което се озова право в ръцете на Дениз Александров. В последната минута от редовното време Денис Кадир стреля директно от фал от далечно разстояние, а топката премина малко над горната греда. В добавеното време футболист в червено падна в наказателното поле на Черноморец и целият отбор се нахвърли върху главния съдия, но той прецени, че няма извършено нарушение.

 

*СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XXVI КРЪГ

Спортист (Г. Тошево) – Светкавица (Търговище)       0:0

Черноморец (Балчик) – Септември 98 (Тервел) 2:1

Спартак 1918 II (Варна) – Локомотив (Русе)       0:0

Волов (Шумен) – Доростол (Силистра)       0:0

Рилци (Добрич) – Лудогорец III (Разград)   1:1

Черноломец 1919 (Попово) – Устрем (Дончево) 2:0

Ботев (Нови пазар) – Дунав от Русе II (Русе)     2:1

Черно море II (Варна) – почива

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Черноморец 23    21    1      1      71:9 64
  2. Септември 24 19    4      1      63:14       61
  3. Светкавица 24    16    3      5      37:15       51
  4. Лудогорец III 25    16    3      6      75:26       51
  5. Черноломец 23    14    2      7      48:24       44
  6. Черно море II 22    14    1      7      54:20       43
  7. Рилци (Дч) 24 11    5      8      39:39       38
  8. Спартак II 24    10    4      10    33:31       34
  9. Доростол 23    10    2      11    21:35       32
  10. Дунав II (Рс) 24 6      4      14    26:48       22
  11. Устрем (Дон) 24 6      2      16    24:57       20
  12. Локомотив 24 4      5      15    27:49       17
  13. Волов (Шн) 25 5      1      19    22:52       16
  14. Спортист 24 3      3      18    24:89       12
  15. Ботев (НП) 25 4      0      21    17:73       12

 

ПРОГРАМА – XXVII КРЪГ

13 май 2023 г., събота, 17:00 ч.

Доростол (Силистра) – Черноломец (Попово)

Светкавица (Търговище) – Рилци (Добрич)

Септември 98 (Тервел) – Черно море II (Варна)

14 май 2023 г., неделя, 17:00 ч.

Дунав от Русе II (Русе) – Волов (Шумен)

Устрем (Дончево) – Спартак 1918 II (Варна)

Локомотив (Русе) – Спортист (Г. Тошево)

Лудогорец III (Разград) – Черноморец (Балчик)

Ботев (Нови пазар) – почива

ВАЛЕНТИН АНДРЕЕВ С НОВ РЕКОРД НА ЧУК

Валентин Андреев от Балчик записа нов личен рекорд в хвърлянето на чук и вече е съвсем близо до границата от 71 метра. Многократният медалист от големи форуми при юношите се класира четвърти на състезание в Александрия (Гърция) със 70.92 метра. В края на миналия месец 21-годишният Андреев за първи път премина границата от 70 метра, след като спечели надпреварата на турнира “Дионисополис” в Балчик с постижение от 70.65 м.

В интервю за Sportal.bg той заяви, че основната му цел това лято е медал от Европейското първенство за младежи под 23 години, за което ще проведе подготовка на Белмекен.

МЕСИ Е ТАЗГОДИШНИЯТ НОСИТЕЛ НА „ЛАУРЕУС”

Нападателят на ПСЖ и Аржентина Лионел Меси получи още едно престижно отличие за страхотното си представяне през миналата година. Той бе отличен с приза “Лауреус” за спортист №1 през 2022 г. Негови подгласници станаха съотборникът му във френския гранд Килиан Мбапе и испанският тенисист Рафаел Надал, а след като футболният тим на Аржентина бе избран за Отбор на годината, Лео се превърна в първия атлет в историята, който печели двете статуетки в една година. “За мен е чест да споделя тази награда с други лауреати. Винаги е хубаво да те отличат, но футболът е отборен спорт и тази година сбъднах най-голямата си мечта – да спечеля световното първенство с националния си отбор. Получих много радост от това, че играх за Барселона, и изживях много тъжни моменти с националния отбор. Щастлив съм, че успяхме да преодолеем всички препятствия по пътя”, каза Меси, цитиран от RMC.

При дамите отличието отиде при лекоатлетката от Ямайка Шели-Ан Фрейзър-Прайс. Наградата за „завръщане на година” отиде при Кристиан Ериксен. Катерин Дебрунер е №1 при спортистите с увреждания на годината.

Испанската тенис сензация Карлос Алкарас пък бе определен за най-проспериращ състезател през изминалата годината.

Наградата “Лауреус” е учредена през 1999 г. Най-отличаваният спортист с приза е швейцарският тенисист Роджър Федерер, който го е печелил пет пъти. sportal.bg

ВИКТОРИЯ ТОМОВА СЕ КЛАСИРА ЗА ОСНОВНАТА СХЕМА НА ТУРНИРА В РИМ

Виктория Томова се класира за основната схема на турнира по тенис на клей WТА 1000 в италианската столица Рим с награден фонд 3,57 милиона евро. В последния кръг от квалификациите първата ракета на България се наложи с 6:4, 6:1 над Альона Болсова.

В първата част Томова постигна три пробива срещу два в полза на испанската тенисистка, взимайки аванс след 6:4. Във втория сет превъзходството на поставената под номер 1 в пресявките Виктория Томова беше много голямо и тя на три пъти спечели подаването на своята противничка, като приключи мача за 85 минути.

МАКС ВЕРСТАПЕН ТРИУМФИРА В МАЯМИ

Световният шампион Макс Верстапен спечели своята трета победа от началото на сезон 2023 във Формула 1, след като триумфира в надпреварата за Гран При на Маями. Пилотът на Ред Бул потегли от деветото място на стартовата решетка след грешката си в квалификацията, но още до средата на 15-ата от 57 обиколки се изкачи до втората позиция зад съотборника си Серхио Перес. Мексиканецът стартира от полпозишъна, но просто нямаше темпото, за да се пребори с Верстапен.

Световният шампион направи цели 45 обиколки преди спирането си в бокса и въпреки че в голяма част от това време той бе с по-стари гуми от Перес, след стопа на мексиканеца, двамата държаха идентично темпо. Така веднага след спирането си Верстапен се озова на по-малко от две секунди зад Перес и с доста по-новите си гуми медиум не срещна особени затруднения в борбата си с мексиканеца.

В крайна сметка световният шампион спечели с аванс от 5.3 секунди пред Перес, а подиума допълни Фернандо Алонсо, за когото това е четвърто качване на почетната стълбичка от началото на сезона. И в четирите случая (Бахрейн, Саудитска Арабия, Австралия и Маями) пилотът на Астън Мартин финишира на трето място. Четвъртата позиция в Гран При на Маями зае Джордж Ръсел, а пети финишира Карлос Сайнц. Испанецът успя да се задържи за Алонсо в първия стинт, когато двамата бяха с медиум, но с хард пилотът на Ферари нямаше нужната скорост. Освен това той получи и наказание от пет секунди, тъй като превиши скоростта в бокса.

Люис Хамилтън финишира шести, след като и той подобно на Верстапен заложи на по-дълъг първи стинт с твърдите гуми и направи бърза финална серия от обиколки със смесите медиум. Точки от петия кръг за сезон 2023 взеха още Шарл Леклер, Пиер Гасли, Естебан Окон и стартиралият четвърти Кевин Магнусен, които допълниха топ 10.

С победата си Верстапен увеличи своя аванс на върха в генералното класиране във Формула 1 на 14 точки. Нидерландецът е начело с актив от 119 пункта, втори със 105 е Перес, а тройката с пасив от 44 точки допълва Алонсо.

Сезон 2023 във Формула 1 продължава след две седмици с Гран При на Емилия-Романя на пистата „Имола“.

ФАНТАСТИЧЕН ВЕЗЕНКОВ ПОВЕДЕ ОЛИМПИАКОС КЪМ ФИНАЛНАТА ЧЕТВОРКА

Александър Везенков и съотборниците му от Олимпиакос се класираха за втора поредна година за Финалната четворка в Евролигата. Българският национал и неговият отбор спечелиха четвъртфиналната си серия с Фенербахче с общ резултат 3-2 победи, след като триумфираха в решителния пети мач с крайното 84:72 (20:15, 24:18, 21:19, 19:20) пред близо 12 хиляди зрители в своя храм в “Двореца на мира и приятелството” в Пирея.

Така Олимпиакос продължава към полуфиналите на най-силния клубен европейски турнир, където ще се изправи срещу победителя от серията между Монако и Макаби Тел Авив, в която също се стигна до пети мач.

Александър Везенков се събуди след слабото си представяне в четвъртия мач миналата седмица и сега показа на какво е способен, особено през второто полувреме. Основният фаворит за MVP наградата през настоящия сезон завърши срещата със 17 точки, 5 борби и 1 открадната топка при 7/12 стрелба от игра и 3/3 от наказателната линия за 33 минути на терена. Националът ни избухна с 15 точки през второто полувреме и заедно със своя съотборник Костас Слукас пречупиха надеждите на “фенерите” за Финалната четворка.

Срещата бе изгледана на живо от най-добрия треньор в НБА за настоящия сезон – наставника на Сакраменто Майк Браун, който пристигна в Пирея с мисълта да наблюдава изявите на Везенков. Както е известно, “кралете” държат правата на българина в най-силната лига в света и в хода на кампанията на няколко пъти пращаха свои хора на мачовете на Олимпиакос.

РЕАЛ (МАДРИД) И МАНЧЕСТЪР СИТИ ЗАВЪРШИХА 1:1

Отборите на Реал (Мадрид) и Манчестър Сити завършиха при 1:1 на “Бернабеу” в първи двубой от полуфиналите в Шампионската лига. Първенците на Испания и Англия си размениха по едно полувреме и по един красив гол от далечно разстояние. Винисиус Жуниор изведе домакините напред в 36-ата минута, а Кевин де Бройне изравни в 67-ата. Останаха обаче сериозни съмнения, че секунди преди попадението на гостите топката беше напуснала терена. Реваншът на Острова е на 17 май. В другия полуфинал съперници са Милан и Интер.

Мачът започна според очакванията с владение на топката основно от страна на гостите. В 8-ата минута дойде и първата опасност, при която Де Бройне шутира силно, но вратарят на Реал Тибо Куртоа отрази. В 14-ата белгиецът се намеси и след коварен изстрел на Родри. “Гражданите” продължиха да натискат и малко след първия четвърт час Куртоа вече беше направил четири спасявания. Реал чакаше своя миг и в 24-ата за малко да излезе напред. Тогава Винисиус се възползва от грешка на Родри и центрира по земя към Бензема, но Рубен Диаш успя да се намеси в последния момент. Постепенно “белите” поизравниха играта и стигнаха до няколко центрирания в полето пред Едерсон.

В 36-ата Реал дори поведе след феноменален гол на Винисиус. Тогава бразилецът “разстреля” вратаря на Сити с далечен удар – 1:0.

Реал започна по-добре втората част и след дълга комбинация Карим Бензема имаше първата възможност за гол, но силният му удар мина над гредата. Чак в 55-ата Холанд напомни, че е на терена, след като изскочи на позиция и шутира с левия крак, но Алаба успя да блокира удара му. Футболистите на Анчелоти обаче продължиха да създават проблеми на Сити. Манчестър Сити успя да изравни в 67-ата чрез Де Бройне. Тогава белгиецът прониза сънародника си Куртоа с мощен шут от далечно разстояние. Шампионите протестираха за евентуално излизане на топката извън терена секунди по-рано, като Карло Анчелоти дори получи жълт картон. Бензема беше близо до даването на нов аванс на Реал в 78-ата, но Едерсон спаси удара му с глава. Стражът на Сити блесна с решаваща намеса в 89-ата при изстрел на Орелиан Чуамени.