СПОРТНА ПАНОРАМА

0
357

 

СВЕТЛАНА КАМЕНОВА ДОСТИГНА ДО ЧЕТВЪРТФИНАЛИТЕ НА СВЕТОВНОТО ПО БОКС ЗА ЖЕНИ
Добричлийката Светлана Каменова се класира за четвъртфиналите на Световното първенство по бокс за жени в Ню Делхи. В категория до 57 килограма българката показа много убедителна игра и спечели с 5:0 (30:27, 30:27, 30:27, 29:28, 30:26) срещу Нилаван Течасуеп от Тайланд. Каменова спечели всеки един от трите рунда на мача и се нуждае от само още една победа, за да се класира на полуфинал и да си осигури поне бронзов медал от световното първенство.
За четвъртфиналите се класира и Севда Асенова. Тя стигна до финалната осмица в категория до 48 килограма след победа с пълно съдийско единодушие над мексиканката Ингрид Гомес Галисия.
Състезателката на боксов клуб Добруджа Златислава Чуканова проведе много здрава битка и не отстъпи дори сантиметър назад срещу световната вицешампионка Ингрит Валенсия. Националката ни в категория до 50 килограма остави сърцето си на ринга, но в крайна сметка допусна поражение с 0:5 гласа във втория кръг на първенството на планетата в Индия.
Така България продължава с две представителки на 1/4-финалите, където Севда Асенова (48 кг) ще боксира с Ясмин Мутаки (Мароко), а Светлана Каменова (57 кг) ще срещне актуалната световна шампионка Лин Ю-Тин от Тайван. Отборът ни е воден от треньорите Борислав Георгиев и Роман Цветков. sportal.bg
ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ЗАГУБИ В ПОПОВО, СЕПТЕМВРИ СПЕЧЕЛИ В НОВИ ПАЗАР
 Черноломец (Попово) победи у дома Черноморец (Балчик) с 1:0 в двубой от 20-ия кръг на Североизточната трета лига. Това е първа загуба за лидера от началото на сезона. Около 800 зрители бяха на трибуните, информира sportal.bg. Диян Димитров реализира единственото попадение през първото полувреме. Малко след това защитникът на гостите Вилиян Денчев беше отстранен с червен картон. Футболистите от Балчик повече владееха топката, но грешаха в завършващата фаза на атаката. Освен при гола, нямаше друг критичен момент пред вратите през първото полувреме. Черноморци продължиха да са по-активни и след почивката. Създадоха една голова възможност, но Теодор Тотев не се възползва. Дани Бонев пък излезе сам срещу вратаря на Балчик, но не вкара.
В друг мач от кръга в третия ешелон Септември (Тервел) се наложи с 2:0 над Ботев в Нови пазар и се доближи на точка до лидера Черноморец (Балчик). Недоволство от съдийството изразиха домакините, оспорвайки и двата гола във вратата си. В 31-ата минута реферът отсъди фаул, редовността на който домакините оспорваха. След изпълнението му настана суматоха и Денис Кадир откри резултата. В 90-ата минута съдията отново свири фаул и домакините пак не бяха съгласни, че има такъв. След изпълнението настана разбъркване и Владислав Мирчев фиксира окончателното 0:2. Гостите имаха превес във владеенето на топката, но не достигнаха до други голови атаки. От Ботев пък разчитаха на суматохи, центрирания и карамболи. Тервелци дадоха жертва в края на първото полувреме. Тогава състезателят им Евгени Стоянов фаулира Юлиян Загоров, но сам напусна с контузия.
*СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА
РЕЗУЛТАТИ – XX КРЪГ
Волов (Шумен) – Черно море II (Варна)      0:1
Дунав II (Русе) – Лудогорец III (Разград)     1:0
Доростол (Силистра) – Светкавица (Търговище)       0:1
Спартак II (Варна) – Рилци (Добрич)    0:1
Черноломец (Попово) – Черноморец (Балчик)   1:0
Ботев (Нови пазар) – Септември 98 (Тервел)     0:2
Устрем (Дончево) – Локомотив 2022 (Русе)        1:0
Спортист 2011 (Генерал Тошево) – почива
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ
 1. Черноморец      19    17    1      1      56:7 52
 2. Септември 19    16    3      0      55:11       51
 3. Светкавица       18    13    2      3      24:10       41
 4. Черноломец      18    12    2      4      44:20       38
 5. Лудогорец III     19    12    1      6      54:23       37
 6. Черно море II    18    12    0      6      47:15       36
 7. Рилци (Дч) 19    9      3      7      30:30       30
 8. Спартак II  18    9      2      7      29:23       29
 9. Доростол   18    7      1      10    17:30       22
10. Дунав II     19    6      2      11    22:39       20
11. Устрем (Дон)    19    4      1      14    17:51       13
12. Волов (Шн)       19    4      0      15    18:35       12
13. Спортист  18    3      1      14    22:71       10
14. Ботев (НП)       19    3      0      16    12:53       9
15. Локомотив        18    1      3      14    16:45       6
ПРОГРАМА – XXI КРЪГ
25 март 2023 г., събота, 15:00 ч.
Септември 98 (Тервел) – Волов (Шумен)
Черноморец (Балчик) – Спартак 1918 II (Варна)
Рилци (Добрич) – Спортист 2011 (Г. Тошево)
26 март 2023 г., неделя, 15:00 ч.
Локомотив (Русе) – Доростол (Силистра)
Светкавица (Търговище) – Дунав II (Русе)
Лудогорец III (Разград) – Ботев (Нови пазар)
Черно море II (Варна) – Черноломец (Попово)
Устрем (Дончево) – почива
    
АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ И РЕНЕТА ДЖЕНКОВА – ПЪРВИ НА РЕГИОНАЛНО ДО 14 ГОДИНИ В ДОБРИЧ
Александър Георгиев (ТК “Велто”, гр. Варна) и Ренета Дженкова (ТК “Добротица”, гр. Добрич) спечелиха първите места на Регионален турнир по тенис за юноши и девойки до 14 г. в Добрич. Надпреварата от календара на БФТенис се проведе на кортовете на ТК “Изида”.
Във финала при юношите Александър Георгиев (ТК “Велто”, гр. Варна) победи Дениз Билир (ТК “Велто”, гр. Варна) с 4:2, 4:2. В мач за третото място Николай Рачев (ТК “Изида”, гр. Добрич) се наложи над Янислав Минчев (ТК “Испано”, гр. Варна) с 3:5, 5:3, 10-8.
Във финала при девойките Ренета Дженкова (ТК “Добротица”, гр. Добрич) победи Сара Карагьозян (ТК “Шуменец”, Шумен) с 4:1, 4:0. В спор за третото място Стефания Петрова (ТК “Изида”, гр. Добрич) се наложи над Николета Найденова (ТК “Велто”, гр. Варна) с 4:1, 4:2. bgtennis
ИНТЕР МАЯМИ ПРИМАМВА МЕСИ С АКЦИИ НА КЛУБА
Интер Маями, собственост на Дейвид Бекъм, може да предложи на Лионел Меси дял в клуба, за да направи своя ход по привличането му, твърди Cadena SER. Целта на клуба е да подпише с аржентинеца преди 2025-а, когато новият стадион на “чаплите” ще бъде тържествено открит.
Поради ограничението на заплатите в Мейджър Лийг Сокър, Интер Маями няма да може да плаща на Меси възнаграждението, което съответства на приходите му в Пари Сен Жермен. В тази връзка американският клуб обмисля прехвърлянето на пет процента от акциите си на Меси. Договорът на нападателя с ПСЖ е до края на настоящата кампания. Играчът все още не е взел решение за бъдещето си.
ШВЬОНТЕК МИНА В ОТБОРА НА ФЕДЕРЕР
Полякинята Ига Швьонтек, която е номер 1 в световната ранглиста на WТА, смени доставчика си на екипировка и вече ще бъде обличана от швейцарската фирма On. Това обяви самата Швьонтек в социалните мрежи. До този момент тя се обличаше от японците от Asics. “Очарована съм да обявя, че съм първата тенисистка, която ще се облича от On”, написа полякинята. Интересно е, че съсобственик в компанията за спортни дрехи е легендата Роджър Федерер.
Швейцарската компания започна да развива обувки за ходене и бягане, а сега е преминала към пълна екипировка. Тя е подписала договор и с 20-годишния американски тенисист Бен Шелтън, който стигна до четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия през януари, като това бе първото му излизане от САЩ. “Ига и Бен представят брилянтно следващото поколение на таланти в тениса. Тези двама играчи изразяват състезателния дух на On и се вписват в историята на легендите на тениса”, написа Федерер, който от 2019 година инвестира в компанията и е участвал в изработването на първия чифт тенис обувки.
ХЕБЪР ПРЕДСТАВИ ЛЮБОСЛАВ ПЕНЕВ
Любослав Пенев е новият старши треньор на Хебър (Пазарджик). Той заменя Владимир Манчев, с когото новакът в дивизията се раздели в понеделник. Любослав Пенев беше представен пред медиите на официална пресконференция. За последно той работи в ЦСКА 1948, като под негово ръководство „червените“ записаха силни мачове през първия полусезон.
На първата си пресконференция като старши треньор на Хебър (Пазарджик) специалистът изрази оптимизим, че отборът ще успее да запази мястото си в елита на родния футбол. “Шансовете за оцеляване са добри. За мен това е сериозно предизвикателство, но аз обичам такива неща. С общи усилия на всички трябва да дадем максималното, за да постигнем тази цел. Тя е една – оставане в елита. Оптимист съм, имаме сили, но ни трябва работа. С мен ще има двама помощници – Ради Здравков и Наско Стоилов. Треньорът на вратарите остава, кондиционният треньор също остава… Аз познавам базата и тя ще продължава да се разраства. Школата също е важна. Тя е една индустрия. Те ще са потенциалът, който очаква един отбор. Ще има две контроли по време на паузата – в събота с Миньор и с Локо (Пловдив) другата събота. Аз съм взискателен треньор, но нищо страшно няма. Всичко стъпва на база дисциплина и много работа. Нямам никакви притеснения, аз съм смел човек. Мисля, че имам добри виждания за футбола”, каза Пенев.
ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ЛИОН СЕ НАДЯВА БЕНЗЕМА ДА СЕ ЗАВЪРНЕ В КЛУБА
Президентът на Олимпик (Лион) Жан-Мишел Олас заяви, че иска нападателят Карим Бензема да се върне в отбора. “Мечтая за завръщането на Бензема, но е много трудно за изпълнение. Но ако има и най-малката възможност, ние ще се възползваме от нея въпреки всички рискове”, каза функционерът пред Ola Madrid Xtra. “Той е символът на Лион. В мача с Барселона той изглеждаше много добре“, продължи Олас .
35-годишният французин игра в Олимпик (Лион) от 2004 до 2009 г., след което премина в Реал (Мадрид). В края на сезона договорът на Бензема с мадридския клуб изтича.
БАРСА МОЖЕ ДА СКЪСА ДОГОВОРА НА ЖОРДИ АЛБА
В опит да намали бюджета си за заплати Барселона може да се наложи да се раздели с няколко от настоящите си футболисти. Един от нарочените за гонене играчи е и капитанът Жорди Алба, пише “Спорт”. 34-годишният ляв бек е един от най-скъпоплатените футболисти в Европа. Той трябва да получи 38 милиона по договора си за следващия сезон. В тази сума са включени заплатата му, различни бонуси и отложено възнаграждение от периода на пандемията, когато състезателите се бяха договори с шефовете да вземат сумите си на по-късен етап. За бюджета на Барса това е огромна сума, особено за футболист, който не играе редовно, и точно това може да наложи предсрочното прекратяване на договора на му.
Както вече е известно, Барселона трябва да намали бюджета за заплати с 200 милиона, ако иска да привлича нови играчи през лятото. Превишеният бюджет се оказа пречка и пред подписването на новия договор на младата звезда Гави. Така че клубът е поставен до стената и ще трябва да вземе някои крайни и непопулярни решения.
Раздялата с Алба изглежда повече от логична, макар че засега футболистът отказва да си тръгне. Към него имаше оферти още през зимата, но той предпочете да остане на “Камп Ноу”. От друга страна обаче той неведнъж е заявявал, че е готов да помогне на клуба по всякакъв начин и дори е склонен да намали възнаграждението си. Така че тепърва ще видим каква ще е развръзката по този казус.
SN 8
—-