СПОРТНА ПАНОРАМА

0
504

„ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” ВЗЕХА ТРИТЕ ТОЧКИ В ПЕРНИК

Футболистите на Добруджа постигнаха много ценна победа с 1:0 при визитата си на Миньор в Перник в среща от 19-ия кръг на Втора професионална лига. Водени от старши треньора Сашо Ангелов, гостите играха силно и заслужено спечелиха трите точки. Единственото попадение падна в 25-ата минута, когато лидерът в отбора на перничани Венци Василев си вкара автогол след остро центриране на Стефан Статев. По този начин „жълто-зелените” успяха да стигнат до сравнително ранен аванс, а до края на мача действаха дисциплинирано и го удържаха. Те бяха близо до отбелязването на втори гол, но на няколко пъти грешаха в завършващата фаза на атаката, а веднъж след удар на Божидар Чуканов гредата спаси домакините.

Ситуацията за Миньор не е добра и отборът вече има две загуби след подновяването на първенството, както и няма вкаран гол. След този мач перничани са 16-и в класирането с 20 точки, а добричлии са на 15-ата позиция със същия точков актив. И двата тима са в зоната на изпадането.

ДОБРУДЖА 07 ЗАГУБИ С 3:0 ОТ БЕРОЕ В СТАРА ЗАГОРА

Волейболистите на Берое 2016 (Стара Загора) записаха трета поредна и общо десета победа в Efbet Супер Волей. Възпитаниците на Мирослав Живков спряха серията от три поредни победи на Добруджа 07, след като се наложиха вкъщи с 3:0 (25:19, 25:22, 25:18) в среща от 16-ия кръг на първенството, играна пред около 500 зрители в зала “Иван Вазов”, информира sportal.bg. По този начин старозагорци са 6-и във временното класиране с 10 победи, 6 загуби и 30 точки. Добруджа пък отново е на 10-о място 4 победи, 12 загуби и 15 точки. В следващия кръг Берое гостува на Черно море (Варна), докато добричлии са домакини на Монтана. И двата мача са в събота (25 февруари), съответно от 17,30 и 18,00 часа.

Двата отбора започнаха равностойно в първия гейм до 9:8, но гостите от Добруджа успяха да вземат предимство от 15:12. Със силно представяне на сервис Берое обаче обърна нещата в своя полза и с 4 аса в последните минути взе гейма с 25:19. Доста по-оспорвана беше втората част, в която и двата тима не отстъпваха, не позволявайки на противника да направи точкова разлика. В крайна сметка обаче домакините наложиха волята си в последните моменти, като Спас Байрев отбеляза три важни точки. Въпреки че в началото на третия гейм домакините от Берое допуснаха малко повече грешки, те все пак успяха да наложат своя ритъм на игра. Натрупвайки комфортна разлика, играчите на Мирослав Живков се поздравиха с крайната победа след 25:18 и 3:0.

Над всички за Берое бе Спас Байрев с 18 точки и напълно заслужено бе обявен за MVP на мача. Капитанът Руси Желев добави още 11 точки за успеха. За тима на Добруджа Леон Тончев и Георги Михалев завършиха съответно с 12 и 11 точки.

Съставът на Добруджа 07: Стефан Георгиев 1, Жулиен Георгиев 7, Леон Тончев 12, Георги Михалев 11, Светослав Арнаудов, Александър Кордев 4 – Николай Тодоров-либеро (Златко Кьосев 1, Христо Енков, Николай Иванов, Самуил Василев-либеро).

МИРЕЛА МИНЧЕВА С БРОНЗОВ МЕДАЛ ОТ ДЪРЖАВНОТО ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА

Националният шампионат по лека атлетика за момичета и момчета под 14 години се проведе на 18 февруари в зала „Асикс арена“ в София. Състезателката на СКЛА Добруджа Мирела Минчева се представи отлично и се окичи с бронзов медал в трибоя. Възпитаничката на Силвия Петрова и Милен Петров бе най-бърза на 600 м с 1:46.10. Тя постигна 8.43 на 60 м и 4.78 на скок дължина.

Шампионка с рекордно постижение стана Дариа Петрова (Ивет Лалова Спринт Академи) – 210 точки в трибоя. Тя започна шампионския си поход с 8.42 на 60 м и 4.92 на скок дължина. Най-силната й дисциплина бе 600 м, където постигна 1:46.66. За сребърния медал Ашли Йени (Лудогорец, Разград) изравни старото върхово постижение от 208 точки с 8.57 на 60 м, 1.49 в скока на височина и 1:51.40 на 600 м.

Мария Караиванова (Пендарева, Казанлък) записа най-силния резултат в първата дисциплина 60 м – 8.26, но не успя да удържи преднината си след 4.77 на скок дължина и 1:58.48 на 600 м. В състезанието участваха над 220 момичета.

МЕДВЕДЕВ СПЕЧЕЛИ ТУРНИРА В РОТЕРДАМ В ЗАЛА

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров не можа да преодолее Даниил Медведев на полуфиналите в турнира от сериите АТР 500 в Ротердам и отстъпи след 82 минути игра с 1:6, 2:6.

За втори пореден път на такава фаза в зала руснакът се оказва нерешимо уравнение за топ ракетата ни – така беше и през октомври миналата година във Виена с подобен резултат – 4:6, 2:6.

На финала Даниил Медведев се наложи над италианеца Яник Синер с 5:7, 6:2, 6:2 . Така руснакът, който е бивш световен номер 1, спечели за първи път в кариерата си турнира в нидерландския град. Мачът между двамата продължи 2 часа и половина. Даниил Мадведев направи 20 печеливши удара срещу 31 за италианеца, но Синер допусна много повече непредизвикани грешки – 30 срещу 17.

ИГА ШВЬОНТЕК СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА В ДОХА

Водачката в схемата Ига Швьонтек (Полша) спечели за втора поредна година титлата на турнира по тенис на твърда настилка в Доха (Катар) с награден фонд 780 хиляди долара. На финала полякинята победи поставената под номер 2 Джесика Пегула (САЩ) с 6:3, 6:0 за 69 минути. Така Швьонтек завоюва първи трофей за годината и 12-и в кариерата си. Водачката в световната ранглиста има 5 победи в 7 мача срещу Пегула, от която загуби на турнира “Юнайтед къп” през януари.

Швьонтек направи пробиви както при 2:0, така и при 4:2, но Пегулa всеки път вземеше подаванията й. Полякинята проби за 5:3, а след това спечели седем поредни гейма по пътя до крайния успех в мача.  sportal.bg

СЕН ЖЕРМЕН ДОНЕСЕ ВТОРО ЗЛАТО НА КАНАДА, ШИФРИН СЪС СРЕБРО

Канадката Лоран Сен Жермен поднесе със сигурност най-голямата изненада на Световното първенство по ски алпийски дисциплини в Куршевел и Мерибел, след като напълно неочаквано триумфира в женския слалом. Така тя донесе втори златен медал за „кленовите листа“ от шампионата във френските Алпи, където Джеймс Крауфорд спечели мъжкия супергигантски слалом. За Канада това е общо четвърти медал от Световното във Франция, тъй като освен златото на Крауфорд канадците имат още бронз от отборния старт, както и бронз от мъжкото спускане, в което Камерън Александър завърши трети.

Сен Жермен въобще не бе в сметките за медалите преди старта на състезанието, тъй като нейното най-добро класиране в слаломите за Световната купа е едно шесто място от Леви през ноември 2020. Сега тя участва с 18-и стартов номер, но въпреки тази си по-задна стартова позиция тя направи едно страхотно първо спускане, в което даде трето време с пасив от 0.61 секунди от голямата фаворитка Микаела Шифрин (САЩ), която бе най-бърза.

Във втория манш Сен Жермен също направи много добро каране и след неточностите на Шифрин напълно заслужено се окичи със златния медал. Среброто остана за Шифрин, която така и не успя да спечели своята пета световна титла в дисциплината. Бронзовия медал спечели германката Лена Дюр, а в подножието на подиума завърши норвежката Мина Фюрст Холтман. На пето място се класира олимпийската шампионка в дисциплината от Пекин 2022 Петра Влъхова (Словакия), която също бе смятана за фаворит за златото.

Световната шампионка в слалома от Кортина д’Ампецо 2021 Катарина Лийнсбергер (Австрия) завърши на 20-о място, изоставайки с 1.90 секунди от шампионката Сен Жермен. Най-бърза във втория манш бе италианката Лара Дела Меа, която завърши 8-ма, след като бе 26-а след първото спускане.

РЕАЛ (МАДРИД) ИЗМЪКНА ПОБЕДАТА В ПАМПЛОНА И ОСТАВА В БОРБАТА ЗА ТИТЛАТА

Реал (Мадрид) победи с 2:0 Oсасуна  в мач от 22-рия кръг на Ла Лига на стадион “Ел Садар” в Памплона. По този начин Кралският клуб скъси дистанцията от лидера Барселона на 5 точки преди каталунците да са изиграли мача си с Кадис. Осасуна пък вече е в неприятна серия от 5 поредни мача без победа в първенството и остава на 10-о място.

В 10-ата минута дойде първото чисто положение в мача. Йон Монкайола не прецени добре една топка и Винисиус остана очи в очи със Серхио Ерера, но вратарят на Осасуна спаси сигурен гол и изби в корнер удара на бразилеца. След четири минути дойде и първото добро положение за домакините, когато Мой Гомес тества Куртоа с далечен удар, но белгийският страж бе на висота. Последваха минути, в които не се случваше нищо опасно пред някоя от двете врати. Едва в края на полувремето дойде по-опасна ситуация за гол и тя беше за домакините. Анте Будимир получи добра топка и стреля с левия крак, но не уцели вратата. В края на първата част мачът се изнерви, като обичайният заподозрян Винисус Жуниор бе замесен в разправии и получи жълт картон заедно с Мой Гомес.

В самото начало на втората част Родриго стреля опасно, но малко точност не му достигна. Реал определено започна по-активно и Винисиус отбеляза гол, но попадението му бе отменено заради засада в 51-ата минута. Осасуна отговори с добра атака, като Дарко Брашанац центрира добре отляво и топката  достигна до Анте Будимир, който стреля технично с пета, но Куртоа спаси. В 57-ата минута пък Вини Жуниор се впусна в характерен рейд отляво, премина няколко защитници на Осасуна, но прекали с дрибъла и стражът на домакините улови. Три минути по-късно Рубен Гарсия стреля право в обятията на Тибо Куртоа. В 62-ата минута дойде най-чистото положение за Осасуна. Мой Гомес излъга няколко футболисти на Реал и отправи страхотен далечен изстрел, но уцели левия страничен стълб на Куртоа. Добрата игра на памплонци продължи и три минути по-късно Йон Монкайола пробва далечно воле, което премина встрани от вратата. Карло Анчелоти реагира и пусна Марко Асенсио на мястото на Дани Себайос. В 74-ата минута последва нов голям пропуск на Винисиус. Бразилецът отново излезе сам срещу Серхио Ерера и тръгна да го финтира, като по този начин си скъси ъгъла. Последва удар на крилото на Реал, но стражът на Осасуна отново спаси със страхотна изява.

В 78-ата минута Реал откри резултата. Модрич даде добра топка на Винисиус в наказателното поле. Бразилецът пусна успореден на вратата пас и намери Феде Валверде, който реализира с десния крак за 0:1. След десетина минути пък Дейвид Алаба имаше шанс да реши всичко, но Ерера спаси. В края на мача Винисус отбеляза втори гол, но попадението му бе отменено след ВАР заради засада. Всичко бе редовно обаче при следващата атака на Реал, когато Унай Гарсия от Осасуна загуби топката и резервата Алваро Родригес намери другият влязъл след почивката футболист Марко Асенсио. Испанецът хладнокръвно отбеляза за 0:2 във втората минута на даденото от съдията продължение и реши всичко в срещата.

ПЕТЪР БЕЛБЕРОВ СЪС СУПЕР ДЕБЮТ ПРИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ, НОКАУТИРА ГРУЗИНЕЦ

Неколкократният носител на купа “Странджа” Петър Белберов направи дългоочаквания си дебют при професионалистите в тежка категория. Белберов записа първия си двубой на профи ринга в галавечер в град Пилезн, Чехия. Там той успя да нокаутира доста по-опитния Рмази Гогичашвили, който беше с 55 професионални двубоя зад гърба си, излизайки срещу Белберов. В ъгъла на българския боксьор в тежка категория, който в събота навърши 33, бяха Митю Митев и Евгени Василев.