СПОРТНА ПАНОРАМА

0
393

 

ДОБРУДЖА 07 С ВАЖНА ПОБЕДА НАД ЧЕРНО МОРЕ ВЪВ ВАРНА

Отборът на Добрдужа 07 постигна изключително важна победа в 14-ия кръг от Efbet Супер Волей, след като се наложи като гост над Черно море (Варна) с 3:1 (25:21, 21:25, 25:16, 25:19) в мач, игран в зала “Христо Борисов”. Това е втора поредна и общо трета победа за добруджанци, които се намират на 10-о място във временното класиране с 11 загуби и 12 точки, като успехът им в морската столица може да изиграе ключова роля за оцеляването им в елита. Черно море пък остава 8-и с 5 победи, 9 загуби и 13 точки. В междинния 15-и кръг Добруджа приема Пирин (Разлог), докато варненци са отново домакини, но на Славия. И двете срещи са в сряда (15 февруари).

Гостите от Добруджа поведоха в първия гейм с 19:14. След това Черно море притисна добричлии до стената при 20:21, но Добруджа успя да вземе своето и да поведе след 25:21. Играчите на Данаил Милушев започнаха по-стабилно и във втория гейм и дръпнаха с 4:1, но след равенство при 8:8 домакините взеха предимство от 14:10. Добруджа бързо стигна до 16:16, а играта “точка за точка” продължи в следващите няколко минути. Черно море обаче показа здрави нерви и спечели частта с 25:21.

Завързано беше началото на третия гейм, като равенството се запази до 9:9, но отлична игра на Жулиен Георгиев в атака и от сервис направи разликата за Добруджа – 14:9. Домакините подобриха играта си на блок, но от другата страна на мрежата също отговориха с отлични изяви на блокада. В крайна сметка добруджанци спечелиха гейма с убедителното 25:16. Силните изяви на добричлии продължиха и в следващата част. Те поведоха с 12:6, но след това последва спад в тяхната концентрация и поредица от грешки, а домакините се възползваха от това, за да намалят до 15:16. Черно море обаче не издържа на напрежението и на свой ред започна да греши, което донесе нужната доза спокойствие за играчите на Добруджа, които затвориха гейма след 25:19, а с това и мача с 3:1.

За пореден път над всички за Добруджа беше Жулиен Георгиев, който завърши мача с 30 точки (3 блока, 1 ас и 57% успеваемост) и беше отличен като MVP на мача. Златко Кьосев добави още 18 точки (3 блока, 3 аса, 43% успеваемост в атака) за успеха. За тима на Черно море над всички бе Симеон Димитров със 17 точки.

ДОБРУДЖА И БЕЛАСИЦА ЗАВЪРШИХА 1:1 НА СТАДИОН „ДРУЖБА”

Отборите на Добруджа и Беласица (Петрич) завършиха наравно 1:1 на стадион „Дружба“. Срещата бе от първия пролетен кръг на Втора професионална футболна лига, а „жълто-зелените” могат да съжаляват, че не взеха трите точки, тъй като бяха по-добрият отбор на терена. Те създадоха няколко голови положения, но грешаха в завършващата фаза на атаката.

Домакините започнаха силно и поведоха още в 13-ата минута с попадение на Божидар Чуканов. Той бе изведен от Ивайло Лазаров сам срещу стража на гостите и с премерен удар прати топката в мрежата.

След пет минути добруджанци бяха близо до отбелязването на втори гол, но след удар на Денислав Ангелов топката срещна страничната греда. След почивката домакините отново диктуваха събитията на терена, но така и не успяха да отбележат втори гол. Гостите пък получиха своя шанс в 72-ата минута. Тогава Мариян Вангелов се възползва от грешка в отбраната на Добруджа и възстанови равенството. В минутите до края играта се водеше предимно в централната част на терена и резултатът остана непроменен – 1:1.

След този мач добричкият тим е на 16-о място в класирането с актив от 17 точки – след 4 победи, 5 равенства и 9 загуби. В следващия XIX кръг Добруджа ще гостува на Миньор (Перник), като двубоят е в събота, 18 февруари, от 14.00 часа.

ВЕЗЕНКОВ Е MVP НА 24-ИЯ КРЪГ В ЕВРОЛИГАТА

Българската баскетболна звезда Александър Везенков продължава с изумителните си изяви в Евролигата. След последния мач на неговия Олимпиакос срещу АЛБА Берлин от 24-ия кръг на Евролигата, който гръцкият гранд спечели с 93:60, той беше обявен и за най-полезен играч на кръга.

206-сантиметровото крило се разписа с 28 точки, 13 борби, 1 асистенция и 1 открадната топка за 32 минути на паркета. Фантастичната му игра му донесе и коефициент на полезно действие 40.

Александър Везенков стана едва петият баскетболист, който стига до приза за Най-полезен играч на кръга за пети път в един сезон. Предишните награди той спечели във втория, четвърти, осмия и десетия кръг. В края на миналата година Везенков грабна наградата и за най-полезен състезател за месец ноември. sportal.bg

РЕАЛ (МАДРИД) СТАНА СВЕТОВЕН ШАМПИОН ЗА РЕКОРДЕН ОСМИ ПЪТ

Реал (Мадрид) написа поредна страница от великата си история, след като към пребогатата си колекция от трофеи прибави още един рекорден такъв. Европейският шампион спечели Световното клубно първенство след 5:3 над Ал-Хилал (Саудитска Арабия) на финала в Мароко и вече има осем такива купи. Три от тях са от времето, когато този трофей на ФИФА беше известен като Mеждуконтинентална купа. “Кралете” са рекордьори по този показател, като най-близо до тях с по четири са Милан и Байерн (Мюнхен).

“Белите” бяха на турнира като шампион на Европа за сезон 2021/2022 г., а Ал-Хилал – в ролята си на първенец на Азия за 2021 г. Изданието на азиатската Шампионска лига за 2022 г. все още не е завършило. Иначе и двата тима са действащи шампиони на страните си – Испания и Саудитска Арабия.

Преди това на турнира в Мароко Ал-Хилал елиминира последователно Уидад (Казабланка) и Фламенго, а Реал се включи чак на полуфиналите, където се справи с египетския Ал Ахли.

Европейският отбор започна много по-добре и след няколко опасни атаки стигна до гол в 13-ата минута. Тогава Бензема изведе Винисиус зад защитата и бразилецът с лекота реализира за 1:0. Съперникът можеше да изравни само минута по-късно, когато Лусиано Вието стреля опасно по земя, но топката излезе в аут. Много скоро – в 18-ата минута, Реал удвои преднината си. Тогава Феде Валверде прониза вратаря на саудитите с удар от въздуха. Бързо постигнатият аванс накара европейците да заиграят още по-изнесени напред, в резултат на което те бяха наказани. В 26-ата мощният Марега се измъкна от засадата още на центъра, напредна и “разстреля” Андрий Лунин за 1:2. Азиатският отбор стигна до добро положение в последните секунди на първата част, но Вието се забави с удара.

След подновяването на играта Реал бързо стигна до трети гол. Това стана в 54-ата, когато Бензема засече отлично подаване на Винисиус. Реал бързо добави още един гол, с което авансът нарасна на 4:1. Пак Валверде се оказа голмайстор, след като в 58-ата той се възползва от пас на Карвахал.

След като вече всичко като че ли беше ясно, Анчелоти даде почивка на Бензема, заменяйки го след час игра. Ал-Хилал обаче не се беше отказал и в 63-ата Вието вкара второ попадение за отбора. И този гол в мрежата на Лунин падна след измъкване зад защитниците в бяло и сблъсък очи в очи с вратаря. Головото надстрелване в Рабат продължи с попадение на Винисиус Жуниор за 5:2 в 69-ата минута.

И това обаче не беше всичко, защото Вието намери начин да порази мрежата на Реал още веднъж – в 79-ата. Две минути след това шампионът на Саудитска Арабия пропусна четвърти гол чрез Марега, което беше и последният шанс на Ал-Хилал за постигане на сензация. sportal.bg

ЦСКА – СОФИЯ РАЗГРОМИ БЕРОЕ ЗА 20 МИНУТИ И СЕ ВЪРНА НА ВЪРХА

ЦСКА – София разгроми с 4:1 Берое като гост в мач от 19-ия кръг на efbet Лига и се върна на върха в класирането. Симеон Мечев откри за “заралии” в 54-ата минута, но след попадението футболистите на Николай Киров рухнаха и до края на срещата получиха цели четири гола. Брадли Де Нойер изравни в 71-ата минута, а шест по-късно Браян Морено реализира за пълен обрат. Дюкенс Назон вкара трети гол в 85-ата минута, а Иван Турицов отбеляза още веднъж от дузпа в 92-ата минута.

В заключителните секунди на срещата Християн Петров си изкара втори жълт картон и напусна преждевременно игра, заради което ще пропусне следващия шампионатен сблъсък на “червените”, който е домакинство на Ботев (Пловдив).

Гостите стартираха без Тобиас Хайнц. Единственото ново попълнение на ЦСКА – София остана на пейката за сметка на Туфегджич, но изигра ключова роля след появяването си на терена през втората част.

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД НЕ СЕ Е ОТКАЗАЛ ОТ ДИБАЛА

Манчестър Юнайтед не се е отказал от варианта да привлече в състава си нападателя на Рома Пауло Дибала. 29-годишният аржентинец отдавна е в полезрението на “червените дяволи”, които могат да възобновят интереса си към него през лятото, твърди “Калчомеркато”.

На “Олд Трафорд” са решени да привлекат класен нападател през следващия трансферен прозорец, като имат няколко набелязани имена. В момента Дибала е по-назад в списъка с желаните играчи, но присъства в него и би бил доста добра опция, като се има предвид, че в договора му има доста ниска клауза за откупуване на стойност едва 15 милиона евро.

29-годишният аржентинец се представя доста силно с екипа на Рома след трансфера си през лятото. До момента той има 11 гола и 7 асистенции на сметката си в 21 мача. Той със сигурност ще бъде изкушен от възможността да опита късмета си в Премиър лийг, особено ако получи обаждане от “червените дяволи”.

Иначе на “Олд Трафорд” имат и други варианти за подсилване на атаката си, като сред тях са Виктор Осимен, Хари Кейн, Тами Ейбрахам, Гонсало Рамош и др. sportal.bg

ХАРИ КЕЙН НЕ ИСКА ТРАНСФЕР В ЧУЖБИНА

Нападателят на Тотнъм Хари Кейн няма желание за трансфер в чужбина, твърди “Футбол Инсайдър”. 29-годишният футболист вече записа името си в историята на “шпорите”, подобрявайки рекорда на Джими Гийвс за най-много голове с екипа на тима. Той има договор с лондончани за още 18 месеца. Въпреки това отново има спекулации около бъдещето му.

Кейн си остава един от най-добрите нападатели в европейския футбол в момента и е нормално интересът към него да не стихва. Още повече, че в Тотнъм той продължава да не може да постигне нищо значимо и нищо чудно в даден момент да потърси ново предизвикателство.

Два от клубовете, които искат англичанина, са Реал (Мадрид) и Байерн (Мюнхен). “Белият балет” усилено се оглежда за заместник на Карим Бензема, който вече е в напреднала футболна възраст и не е ясно още колко години ще може да поддържа високо ниво в представянето си. На “Алианц Арена” пък продължават да търсят заместник на напусналия Роберт Левандовски и виждат в лицето на Кейн чудесен вариант за това.

Твърди се обаче, че Кейн няма желание за трансфер в чужбина. Той се е прицелил в рекорда на Алан Шиърър от 260 гола в Премиър лийг и е амбициран да го подобри до края на кариерата си. Така по-реалистични варианти пред него са Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед. И двата клуба отдавна имат желание да го вземат в състава си, като “гражданите” дори отправиха няколко оферти за него, които обаче бяха отхвърлени от “шпорите”. Сега по-сериозен е интересът на “червените дяволи”, които са решени да вземат нов класен нападател през лятото и Кейн е една от опциите в списъка на Ерик тен Хаг.

НОВ ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ ЗА ИВАН ИВАНОВ

Шампионът на “Ориндж Боул” Иван Иванов спечели историческа първа титла при юношите на турнира от категория J100 в Манакор (Испания). 14-годишният българин победи на финала представителя на домакините от Испания Рафаел Йодар с 3:6, 6:4, 6:4. По този начин младата българска надежда записа поредния исторически успех в кариерата си до момента, след като в края на миналия сезон триумфира в най-престижната надпревара за юноши “Ориндж Боул”.

Изключително ключов за изхода на двубоя се оказа вторият сет, в който Иванов обърна резултата от 0:3 гейма. Преди този мач той постигна четири победи със само един загубен сет – на полуфиналите срещу Фридерик Васиутински от Полща (17 г.) – 6:3, 5:7, 6:1. Преди това той елиминира Тимур Биелдугин от Украйна (18 г.), Уго Соарес от Франция (18 г.) и Матео Мораси от Испания (16 г.), като в тези три срещи не загуби сет.