МИЛИЦА МИРЧЕВА С ДВА МЕДАЛА ОТ ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА

Добричлийката Милица Мирчева, която се състезава за СК Атлет (Мездра), спечели два медала – златен и бронзов, на държавното първенство по лека атлетика в зала. В столичната “Асикс Арена” добруджанката, която е национална рекордьорка в маратона, заслужи титлата на 3000 м с 9:31.38 минути. Това е втора поредна и общо четвърта национална титла за талантливата атлетка от Добрич в бягането на 3000 метра в зала при жените. Преди това тя извоюва бронзов медал на 1500 м. Втората на 1500 м Девора Аврамова (Берое, Ст. Загора) грабна втория си сребърен медал, след като финишира за 9:36.92 минути на 3000 м. Бронзовото отличие отиде в ръцете на Маринела Нинева (Локомотив, Дряново) с 10:03.50 минути.

Интересна беше борбата за първото място на 3000 метра и при мъжете. Шампионът на 1500 м Стоян Владков (Локомотив, Дряново) дълго време водеше колоната, но Николай Първанов демонстрира повече свежест в последните обиколки и увеличаваше аванса си, за да грабне златото с личен рекорд от 8:29.30 минути. Владков взе сребърния медал с 8:34.21 минути, а шампионът на България в маратона за 2021 г. Мирослав Спасов (СК Атлет, Мездра) финишира трети с 8:39.52.

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАГУБИХА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА

Отборът на Добруджа записа втора поредна загуба след подновяването на първенството в мъжката „А” хандбална група. След като в първия си мач за Новата година загубиха от шампиона Шумен-61, в деветия кръг момчетата на Георги Андреев отстъпиха като гости на Локомотив (Горна Оряховица) с 37:27 (18:13). След този успех „железничарите” продължават да са втори в класирането с 16 точки – след 8 победи и една загуба, а добричкият тим е на седма позиция с 4 точки.

Лидер с пълен актив от 18 точки е съставът на Шумен-61, който спечели като гост на Фрегата (Бургас) с 34:30 (16:16). Отборът на Осъм (Ловеч) постигна четвърта победа за сезона в “А” РХГ. Ловчанлии победиха като гости Чардафон (Габрово) с 31:28 (17:14) и остават на четвърто място в класирането с актив от 9 точки, а Чардафон, който допусна осма загуба, е на последната позиция с 2 точки.

Спартак (Варна) пък постигна рутинна домакинска победа срещу тима на Левски от град Левски с 33:23 (17:12) и е на трето място в подреждането с 12 точки.

АТАНАС ИЛИЕВ СЕ ЗАВЪРНА В ЧЕРНО МОРЕ

Националът Атанас Илиев се завръща в Черно море, след като успя да разтрогне договора си с Асколи, съобщи novsport. Добричлията бе във вторник на стадион „Тича“ за финални разговори с шефовете на клуба от морската ни столица. Очаква се таранът да подпише договор с „моряците“ и да направи неофициален дебют в контролата с Добруджа в събота на „Тича“.

Идването на Илиев означава, че селекцията на „моряците“ завършва и те повече няма да търсят водач на атаката от чужбина. Поради тази причина вече са прекратили преговорите с мениджъри, които им предлагаха свои клиенти.

28-годишният нападател започна с футбола като дете с Добруджа в родния си Добрич, а след това като юноша се разви в Черно море. Той дебютира и в мъжкия тим на „моряците“, като има мачове и голове за тях, но през юни 2014 година бе отпратен от тогавашния треньор Сашо Станков. Сега, след близо 9 години, Наско се завръща във варненския тим като готов футболист и в златната за един играч възраст.

ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА ПОБЕДИХА УСТРЕМ (ДОНЧЕВО) В КОНТРОЛА

Юношите на Добруджа до 19 години спечелиха с 4:2 в Добрич срещу Устрем (Дончево) в приятелска среща. Заради многобройни кадрови проблеми гостите, които се подготвят за пролетния полусезон в Североизточната трета лига, дойдоха само с 12 футболисти. В 65-ата минута при 2:2 Цветомир Цветанов получи мускулна травма и напусна терена, оставяйки отбора си с 10 играчи в последните 25 минути. В юношеската формация на домакините пък се включиха състезатели от първия тим на клуба. Стефан Митев откри головата им сметка, а Пламен Шестаков изравни. След почивката Ивайло Минчев отново даде аванс на добричлии, но Костов възстанови равенството. До края „жълто-зелените” вкараха още два гола чрез Стефан Митев и Преслав Тодоров, за да се стигне до крайното 4:2.

МО ФАРА ЩЕ УЧАСТВА В МАРАТОНА НА ЛОНДОН

Четирикратният олимпийски шампион в бяганията на дълги разстояния Мо Фара (Великобритания) ще участва в лекоатлетическия маратон на Лондон на 23 април, след като пропусна надпреварата през миналата година заради контузия. Фара, който е победител в маратона на Чикаго през 2018 година, е национален рекордьор в дисциплината. “Бях много разочарован, че пропуснах маратона на Лондон през октомври миналата година заради травма, но се радвам, че състезанието се завръща през април и няма да се наложи да чакам цяла година, за да получа нов шанс”, заяви Фара, олимпийски първенец на 5000 и на 10000 метра от Игрите в Лондон 2012 и Рио 2016. “Маратонът на Лондон винаги е бил специален за мен и очаквам с нетърпение отново да бягам по улиците на родния ми град”, добави той.

В надпреварата при жените дебют ще направи шампионката на 10000 метра от Игрите на британската общност Айлиш Маколган, която също не участва в Маратона на Лондон през миналия сезон заради физически проблеми. 32-годишната бегачка е дъщеря на победителката в състезанието от 1996 година Лиз Маколган. “Беше много разочароващо, че не успях да бягам на лондонския маратон през миналата година. Имах прекрасно лято на пистата и планът ми беше да направя дебют в Лондон. Физически проблеми ми попречиха, но пък това ми даде допълнително време да се подготвя за маратонската дистанция. Април ще дойде съвсем скоро и съм много развълнувана. Маратонът на Лондон е специално събитие за мен и за семейството ми. Майка ми го е печелила през 1996 година, така че очаквам с огромно нетърпение и аз да изпитам емоцията от участието”, заяви Маколган. sportal.bg

УСЛОВНА ПРИСЪДА И ГЛОБА ЗА СВЕТОВНИЯ ШАМПИОН КАРЛОС НАСАР

Световният шампион по вдигане на тежести Карлос Насар беше осъден на 7 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 450 лв. Решението е на Районния съд в Поморие и след сключване на споразумение с прокуратурата. Присъдата на практика означава, че на този етап Насар няма да лежи в затвора и ще може да участва на европейското първенство в Армения през април.

На 27 юли миналата година полицейски патрул опитва да спре край Слънчев бряг управлявания от него джип, в който пътуват още едно момче и момиче. Той не се подчинява, дава газ. Започва преследване около 20 км, автомобилът на щангиста е спрян край поморийското село Каменар. Дрегер за наркотици показва употреба на амфетамин и метамфетамин. Отделно от това се оказало, че 18-годишният щангист е шофирал, без да има книжка.

Мотивите на съда за условната присъда са, че случаят е инцидентен, а Насар е предоставил документи от 14 допинг проби, в които нито веднъж не е установено наличие на упойващи вещества. sportal.bg

АГУЕРО: ЕДИНСТВЕНО МЕСИ МОЖЕ САМ ДА НАПРАВИ ДАДЕН ОТБОР ШАМПИОН

Бившият нападател на Манчестър Сити и аржентинския национален отбор Серхио Агуеро говори за битката за титлата в Премиър лийг. Агуеро вярва, че “небесносините” са в състояние отново да триумфират благодарение на отборната игра, а не на индивидуалните качества на определени футболисти. Бившият голмайстор добави, че само Лионел Меси може да спечели сам един шампионат. “Нека видим дали Ерлинг Холанд може да вдъхнови отбора да се изкачи пак на първото място. Предстоят още наистина много мачове. Холанд може да изиграе ключова роля. Във всеки случай няма друг играч освен Лионел Меси, който да е способен сам да спечели националния шампионат на дадена държава. Става дума за отбор, а Манчестър Сити има талантлив състав и изключителни треньори. Те са го демонстрирали много пъти. Сигурен съм, че ще се борят до самия край”, заяви Агуеро пред Stake.

Манчестър Сити е на второ място в класирането с 45 точки, а Арсенал води с 50 точки и има един изигран двубой по-малко в сравнение с шампионите от 2022 година. В неделя Сити гостува на Тотнъм.

ДЖОКОВИЧ ЩЕ МОЖЕ ДА ИГРАЕ НА US OPEN

Носителят на 22 титли от турнирите на “Големия шлем” Новак Джокович получи добра и лоша новина във вторник. Той запази жива надеждата си за годишен Голям шлем, след като забраната за влизане в САЩ за неваксинирани чужденци срещу COVID-19 ще отпадне на 11 май. Така той ще може да участва в Откритото първенство на САЩ в края на лятото, но ще пропусне турнирите “Мастърс” в Индиън Уелс и Маями, които са между март и април.

Фактът, че сръбският тенисист няма да участва на първите турнири “Мастърс” за сезона, ще бъде опасен за опазването на първата му позиция в ранглистата на АТР. Джокович няма да защитава точки от миналата година, когато също пропусна двата турнира по същите причини.

Стефанос Циципас, който не е далеч от него, може да спечели много точки от тях, след като миналата година не се представи много добре в САЩ, и след Маями да стане 29-ият тенисист в историята, който е №1 в ранглистата. sportal.bg