Европа дължи пари на Украйна

0
740

Заглавието в никакъв случай не е „Кремълска пропаганда и фалшиви новини“, а е буквален превод на казаното в първите редове на публикацията в най-модния сред европейския политически естаблишмънт и брюкселски анализатори „Политико“. Черно на бяло в прогресивното демократично издание, отстояващо общоевропейските ценности, авторът казва, че, разбира се, европейските шефове могат да се кичат колкото си искат с размера на помощта за Украйна (18 милиарда евро), но това са – в почти целия си удивителен обем – кредитни средства. Тоест, търгът с безпрецедентна щедрост, разбира се, се вижда, прави впечатление, но какво ще стане след това? Това отново го пита авторът на публикацията, това също не е „пропаганда и фалшиви новини“.

Заемите, като всички заеми, било три рубли, било за близо двадесет милиарда в общата европейска валута, имат едно свойство. Тези пари се дават за определен срок. И те са чужди. И ще трябва да дадете от собствените средства. И откажете, тогава могат да се случат различни неща. Ако три се рубли, тогава ще ви нарекат скръндза, а ако са много милиарди, тогава може да се получи фалит с всички произтичащи от това последствия.

Ако някой не знае или е забравил: първото нещо, което Русия направи след разпадането на Съюза, като беше напълно обедняла, гола, боса, беше, че пое задълженията да плати всички дългове. На целия СССР. На всички републики, които така гордо обявиха излизането си от “затвора на народите” към “ценностите на свободата и демокрацията”.

На календара беше 1991 година.

Нека кажем повече – нова Русия също пое задължения за преструктуриране на дълговете по облигации на “царския заем” (тогава размерът на дълга, включително натрупаните лихви, беше приблизително 400 милиона долара). И в резултат на това тя не само да преструктурира, но дори успя да изплати тези задължения.

Годината в календара беше 1996.

И припомняме, Русия беше подпалена в този момент. От тези, които ни се заклеха в приятелство и ни тупаха по рамото. Започнаха от Чечня. Тоест, в момента, когато в Русия имаше военен конфликт, който, разбира се, изискваше ресурси, Русия все пак пое финансови задължения. И тя ги изплати. С трудности, но успя.

Настоящата геополитическа криза, степента на която обединена Европа (и САЩ) се повишава почти всеки час, ни принуждава да преоценим, наред с други неща, финансовата и икономическа политика, провеждана от правителствата на Черномирдин и Примаков.

Опитни държавници и патриоти, те успяха да спечелят икономическата надпревара със Запада при чудовищни за Русия стартови условия. Сега и днес виждаме резултатите от тяхната работа. Без дълг и почти напълно суверенна икономика.

Но да се върнем, като хора чувствителни и разбиращи, към тревогата на всички европейци какво всъщност ще се случи с тези 18 милиарда евро, които ЕС планира да изпрати на Киев като част от поетите обещания.

Има мнение, което се съдържа и в публикацията на „Политико“, че няма много шансове тези пари (и дори с лихвите) да се върнат някога в европейската хазна. Затова се предлага тази сума или много значителна част от нея да се превърне от заеми в безвъзмездна помощ. Безвъзмездните средства, както знаете, са безвъзмездни средства за това, че не е необходимо да се връщат. И е по-добре да бъдете честни за това веднага.

Всъщност като американците, които вече предоставиха на Украйна безвъзмездни грантове на стойност 13 милиарда долара през изминалата година и ще дадат горе-долу същата сума (14,5 милиарда) през следващата година 2023 г. Тези средства не включват разходите за военни доставки.

Затова, според прогресивния „Политико“, ЕС трябва да направи същото. Да даде пари и да забрави за тях.

Защото, както знаете, свободата и прогресът нямат цена.

И като цяло, време е да си спомним плана „Маршал“, за това как Америка помогна на Европа, която беше унищожена и как в крайна сметка американците създадоха “икономическо чудо” за европейците.

Чудо, чудо, само че тези пари са дадени и на Европа като заем. И, което е много хубаво, за покупка на американски стоки. Тоест, много известният – който “спаси европейците от глад и студ” – план „Маршал“ не беше нищо повече от форма на робство. Това е от една страна. От друга страна, Европа се превърна в много обемен пазар за всичко американско. От „Кока Кола“ до кино. От коли до инструменти. Ето защо индустрията на САЩ работеше свръхестествено печелившо и затова мъдрият генерал дьо Гол, веднага щом дойде на власт през 1958 г., смеси американските карти, като заложи първо на превръщането на континента в единно икономическо и пазарно пространство. И второ, Франция започна да налага квоти не само върху американските продукти, но дори и върху използването на англицизми във френския език. На ниво закон.

Планът „Маршал“ беше предложен и от СССР, но Сталин, като опитен политик и добре запознат с морала на бившите съюзници от антихитлеристката коалиция, отказа американска помощ. Ние сами вдигнахме страната си от руините. В същото време плащате за „Заем-Наем“, наред с други неща. Който, разбира се, също беше „безплатен“, но върху който се изляха пари за американския военно-промишлен комплекс, така че не беше възможно (нито тогава, нито сега) да се намалят апетитите му и затова Студената война беше стартира срещу нас.

Днес обединена Европа с вече изтощена икономика (Може би затова Макрон сега провежда пенсионна реформа, тъй като не само че държавният дълг е напълно невъобразим, но може просто да няма достатъчно пари за пенсии за възрастните хора в обозримо бъдеще) се предлага да даде много милиарди на Украйна. Просто така. По-скоро „за защита на общите ценности“.

Когато европейската икономика започне да агонизира, а това е само въпрос на време при сегашните цени на енергията, американците отново ще дойдат да я спасяват. Като предложат “План Маршал 2.0”.

Ето ги, просто протегнете ръка. Лихвата е приятелска малка: все пак сме съюзници, съратници. Общият враг е Русия.

Това, което политиците толкова упорито създаваха в средата на миналия век, стремейки се до най-малката подробност да запазят суверенитета на общия европейски пазар и общата европейска индустрия за развитието на своите страни и за честната конкуренция, беше унищожено. Унищожен много бързо.

Тези, които дойдоха на власт в САЩ по време на икономическата криза през 2008 г., много бързо разбраха, че хегемонията им на пазара е претърпяла крах.

А отвъд океана – красота. Германската икономика процъфтява с руски газ, френската икономика подобрява външнотърговския си баланс, като изнася всичко необходимо за Русия. Не изостават Италия, Португалия и Испания. ЕС показва стабилни резултати на растеж, макроикономическите показатели бяха обект на завист.

Перспективите за такова сътрудничество, когато Европейският съюз стане по-силен от Съединените щати, разбира се, изглеждаха плашещи. Затова беше необходимо Русия да бъде откъсната от ЕС.

Опитаха се с Грузия. Неуспешно. Замесиха Украйна – постепенно започна да се получава. Минаха години, но желаният от САЩ резултат беше постигнат.

И дори ако Европа трябва да въведе военна икономика, това е безразлично за задграничните стратези. Колкото по-зле за европейците, толкова по-добре за американците. Все още не е отменен законът на джунглата, когато оцелява най-силният и най-зъбатият, в „градината на общоевропейските ценности“, които обаче са доста повехнали.  https://pogled.info/