Издават безплатни карти за учащи и пенсионери в Балчик

0
470

От 1 февруари добричкото дружество „Пътнически превози“ започна издаването на карти за безплатно пътуване в градския транспорт в Балчик за ученици и пенсионери по възраст, съобщиха от фирмата, която изпълнява местните линии. Промяната е във връзка с новите компенсации на цените на пътуване по основните градски линии и междуселищния автомобилен транспорт за учащи и пенсионери.

По решение на фирмата всички пенсионери по възраст и деца до 12 до клас имат право на безплатна карта в градския транспорт, до спирка Орехите в посока Албена и през лятото до местност Тузлата.

Такава мярка се предвижда и за селата до общинския център. Заместник – управителят на дружеството Валентин Василев уточни, че предстоят решения на Общински съвет този месец за възлагане на маршрутни разписания, за да няма необхватно село.

Така, при положителна развръзка, през месец март ще се възстановят нерентабилни линии, които дълго време не са били възложени поради липса на превозвач и селищата ще имат обществен транспорт до общинския център. Едната е Балчик – Царичино – Гурково – Тригорци, а в две от маршрутните разписания Балчик – Албена ще бъдат включени спирки в селата от Батовската долина Църква, Оброчище, Кранево. Какви ще са точните часове, предстои да стане ясно на заседание на местния парламент на 23 февруари, като преди това темата ще се обсъжда от Постоянна комисия по обществен ред, сигурност и транспорт.

Рогачево е крайно село и с пандемията от 2020 година няма обществен транспорт. Ние сме най-зле, абсолютно изолирани сме, няма никакви автобуси, надява се кметският наместник Илияна Димитрова, че това скоро ще се промени. По думите и през последните години има наплив на туристи към селата и лятото ще има пътници.

 

Припомняме, че новите компенсации на цените на пътуване по основните градски линии и междуселищния автомобилен транспорт за учащи и пенсионери, както и безплатно пътуване на децата до 10 навършени години, бяха определени с правителствено постановление. Така ще бъдат подпомогнати най-уязвимите групи от населението в условията на икономическа криза и висока инфлация. Мярката действа от 1 февруари 2023 г. до 31 декември 2023 г., съобщава правителствената пресслужба.

Осигурени са и допълнителни средства в размер на 27 млн. лв. за 2023 г. за превоз на пътници по междуселищни автобусни линии. Целта е да бъдат съхранени и подпомогнати предприятията за превоз на пътници по междуселищни автобусни линии. Тази мярка има за цел от една страна да подпомогне бизнеса в предоставянето на услугата за обществен превоз на пътници, и от друга – да осигури достъпност и възможност за свободно придвижване на най-уязвимите групи.

В Общината остава отворен въпросът хората, пенсионирани по болест, какво ще плащат за пътуването си в обществения транспорт.

БНР-Албена Иванова