ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ИЗЛИЗАТ ЗА ПОБЕДА В ПОСЛЕДНИЯ СИ МАЧ ЗА ГОДИНАТА

 

Предстоят срещите от последния кръг на първия дял от редовния сезон на efbet Супер Волей. Отборът на Добруджа 07 ще гони първата си победа от началото на първенството. Избраниците на треньора Данаил Милушев приемат в своята зала „Добротица” състава на Марек Юнион-Ивкони. Мачът е в събота от 18.00 часа. Няма съмнение, че добричкият тим ще се хвърли здраво за победа, за да зарадва своите фенове и за да докаже, че има място сред най-добрите у нас.

Миналата седмица добруджанци загубиха гостуването си на Нефтохимик 2010 (Бургас) 3:0 (25:21, 25:23, 25:20) в мач от 10-ия кръг на първенството и са единственият тим без победа от началото на сезона. С актив от 3 точки те са 12-и в класирането. Отборът от Дупница пък е на 10-о място в подреждането с 6 точки – след 2 победи и 8 загуби. В отминалия кръг момчетата на Найден Найденов загубиха

домакинството си на ЦСКА с 0:3 гейма. След този мач наставникът на Марек Юнион-Ивкони каза за BGvolleyball.com, че е доволен от показаното срещу „червените” и че тимът му ще се бори за победа в Добрич. “Отборът на Добрич е  последен, няма победа. Но това не е лош отбор, срещу всеки се бори. Няма да е лесно при това гостуване. Трябва да играем добре. Ако изчистим част от грешките, може да се получи.  Отиваме да се борим за победа“, заяви треньорът на Марек

 

ФАНТАСТИЧЕН МЕСИ ИЗВЕДЕ АРЖЕНТИНА ДО ФИНАЛА

Блестящо представяне на Лионел Меси бе в основата на класирането на Аржентина за финала на Световното първенство в Катар. “Гаучосите” победиха Хърватия с 3:0 и ще играят в битката за титлата за втори път в рамките на осем години. Те чакат победителя от другия полуфинал между Франция и Мароко. Меси откри резултата в 34-ата минута от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Хулиан Алварес. Пет минути по-късно нападателят на Манчестър Сити удвои аванса на южноамериканците след индивидуален пробив. Блестящо изпълнение на Меси доведе до третото попадение, при което той асистира на Алварес.

Двата отбора започнаха предпазливо двубоя и това доведе до липса на голови ситуации в първата част на двубоя. Хърватите владееха топката в по-големи периоди и поддържаха ниско темпо. Всяко докосване на Меси до топката караше трибуните, на които преобладаваха аржентински фенове, да избухват. Първият удар на “гаучосите” към Ливакович дойде в 25-ата минута. Далечният изстрел на Енцо Фернандес бе отразен от вратаря, който имаше време да стигне до топката. Бърза атака на Аржентина в 32-ата минута изненада защитата на съперника. Подаване на Фернанес през центъра изведе Алварес сам срещу Ливакович. Вратарят го повали и съдията посочи бялата точка, а Меси реализира отсъдената дузпа. С това попадение Лео изпревари Габриел Батистута и стана най-резултатният аржентинец на световни първенства. Той вече има 11 попадения, а пет от тях дойдоха в Катар. Фантастичен гол на Хулиан Алварес удвои аванса на “гаучосите”. След ъглов удар на хърватите топката стигна до Меси, който отклони топката към Алварес. Той напредна, влезе в наказателното поле, след два рикошета кълбото остана в него и нападателят прати топката в мрежата за 2:0.

“Гаучосите” стояха отлично, като не позволиха на съперника да осъществи натиск. В 58-ата минута Меси направи двойно с Алварес и стреля, но ъгълът не бе голям и Ливакович отрази удара. Надеждите на хърватите приключиха в 69-ата минута, когато Лионел Меси съвсем ги пречупи. Звездата на Аржентина проби отдясно, завъртя Гвардиол, преодоля го и се освободи в наказателното поле. След това сложи топката на крака на Алварес, за когото не бе проблем да я прати в мрежата за крайното 3:0.

 

ПОРТУГАЛИЯ СЕ РАЗДЕЛЯ С ФЕРНАНДО САНТОШ И СЕ НАСОЧВА КЪМ ЖОЗЕ МОУРИНЬО

От португалската футболна федерация са решили да се разделят със своя селекционер Фернандо Сантош, като това ще стане по взаимно съгласие през следващите дни, съобщава “А Бола”. Решението е вследствие на шокиращото отпадане на “мореплавателите” от Мароко на 1/4-финалите на Световното първенство в Катар. Договорът на 68-годишния специалист изтича след края на Евро 2024, но от федерацията искат да започнат нов цикъл. Сантош е начело на Португалия от септември 2014-а насам, като донесе първите два големи трофея на страната – европейската титла през 2016-а и трофея от дебютното издание на Лигата на нациите през 2019-а.

Според “Гадзета дело спорт” и “Кориере дело спорт” желанието на ръководителите на португалския футбол е новият селекционер да бъде Жозе Моуриньо, който има договор с Рома до 2024 година. Оттам са готови да му предложат да съвместява двете длъжности, заради което Специалния проявява интерес да поеме националния отбор на родината си. Друг голям кандидат за поста е наставникът на младежите до 21 г. Руи Жорже, който ги изведе до финал на Европейското първенство за тази възраст преди година.

 

ИГА ШВЬОНТЕК Е №1 НА WTA ЗА ГОДИНАТА

Ига Швьонтек беше избрана за номер 1 през годината от Женската тенис асоциация (WТА). Полякинята оглави световната ранглиста през април и остана на тази позиция до края на сезона. 21-годишната Швьонтек спечели две титли от турнирите от “Големия шлем”. Преди само 12 месеца полската тенисистка спечели наградата за новобранец номер 1. Ига Швьонтек постигна серия от 37 последователни успеха на корта през 2022 година в периода между февруари и юли. Това е най-дългата победна серия в женския тенис в последния повече от четвърт век. “Почувствах, че всичко се случи през настоящия сезон. Не очаквах да бъда толкова постоянна”, заяви полякинята, цитирана от АP.

За треньор на годината на WТА беше определен Дейвид Уит, който работи с Джесика Пегула. 28-годишната американка се изкачи до рекордното за кариерата си трето място в световната ранглиста.

Барбора Крейчикова и Катерина Синякова от Чехия бяха определени за отбор номер 1 при двойките. Беатрис Адад Мая (Бразилия) бележи най-голямо развитие, след като напредна от 85-а до 15-а позиция в класацията на WТА. Китайката Цинвън Чжън, която навърши 20 години през октомври, е най-добър новобранец през сезона. А 34-годишната Татяна Мария от Германия е състезателката с най-силно завръщане в тениса през последните 12 месеца. sportal.bg

 

AL RAYYAN, QATAR – DECEMBER 06: Luis Enrique, Head Coach of Spain, applauds fans after their defeat through the penalty shootout during the FIFA World Cup Qatar 2022 Round of 16 match between Morocco and Spain at Education City Stadium on December 06, 2022 in Al Rayyan, Qatar. (Photo by Julian Finney/Getty Images)

 

ЛУИС ЕНРИКЕ ИСКА НОВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО НА КЛУБНО НИВО

Бившият селекционер на Испания Луис Енрике е готов за ново предизвикателство и се надява да продължи треньорската си кариера на клубно ниво, след като четиригодишният му период начело на националния отбор приключи след отпадането на тима от Световното първенство в Катар.

Луис Енрике напусна поста си, след като Испания загуби след изпълнение на дузпи от Мароко на осминафиналите на Мондиала, а селекционерът на страната до 21 години Луис де ла Фуенте беше обявен за негов заместник. “Искам да бъда треньор, искам да поема клуб и да мога да се развивам с по-голям финес и прецизност – това, което не успях да направя в националния отбор. Но вероятно ще изчакам следващия сезон”, заяви Енрике.

Специалистът разкри, че му е било предложено да продължи своя договор с Испания след Евро 2020, което се игра през миналата година заради пандемията от COVID-19, когато Испания беше елиминирана с дузпи от бъдещия шампион Италия на полуфиналите, но той е отказал. “Казах, че най-доброто нещо, което трябва да направя, е да изчакам първо да завърши Световното първенство. Мисля, че има повече смисъл. В противен случай те ви подновяват контракта преди голямо събитие, но ако нещо се обърка, ще трябва да ви компенсират. Тук те просто трябваше да ми кажат, че няма да подновят договора и всичко приключва. Мислех, че ще трябва да взема решение за бъдещето си, но дори и това не беше необходимо”, заяви 52-годишният бивш играч и наставник на Барселона. Той  добави, че за първи път в треньорската кариера договорът му няма да бъде продължен. “Предпочитам да е така. Ако няма повече доверие и мислиш, че не си правилният човек, тогава съм щастлив да продължа напред”, каза още той.

 

 

СЕЗОНЪТ ЗА НОЙЕР ПРИКЛЮЧИ ЗАРАДИ ФРАКТУРА ПРИ… КАРАНЕ НА СКИ

Вратарят на Байерн (Мюнхен) Мануел Нойер изненадващо обяви, че сезонът за него е приключил. Причината, която германският национал посочи, е фрактура при каране на ски. “Здравейте хора, това, което мога да кажа, е, че краят на годината можеше да бъде по-добър… Докато се опитвах да избистря главата си, карайки ски, получих фрактура на крака ми. Вчерашната операция мина добре. Много благодарности на лекарите! Въпреки това ме боли, знаейки, че настоящият сезон приключи за мен. Пазете се, ваш Мануел”, написа вратарят, добавяйки в Инстаграм своя снимка след операцията.

В момента 36-годишният страж е във ваканция след ранното отпадане на Германия на Мондиал 2022. Там той беше твърд титуляр, какъвто беше и за Байерн в първата част от кампанията. Преди паузата той изигра 16 мача във всички турнири, в които записа 7 сухи мрежи и допусна 14 гола. Като негов заместник до края на сезона се очертава Свен Улрайх. Неочакваната контузия на Нойер най-вероятно ще предизвика полемика в Германия, тъй като е известно, че голяма част от клубовете забраняват на своите футболисти да се занимават с опасни спортове, какъвто е карането на ски.

 

 

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ Е НАЙ-ДОБЪР ДИАГОНАЛ НА СВЕТОВНОТО КЛУБНО ПЪРВЕНСТВО

Българската волейболна звезда Матей Казийски бе отличен за най-добър диагонал на световното клубно първенство, което се проведе в Бетим (Бразилия). 38-годишният българин изигра отлични двубои в надпреварата и заслужи статуетката. Тимът му Итас Трентино (Тренто), който завърши със среброто на клубния Мондиал, грабна още две отличия – за най-добър посрещач и най-добър център – съответно Алесандро Микиелето и Марко Подрасчанин.

Шампионите от Сър Сейфти Суса (Перуджа) взеха четири индивидуални награди – MVP, най-добър разпределител, най-добър втори посрещач и най-добър втори център. Първите две бяха спечелени от италианския национал Симоне Джанели.

Идеален отбор на световното клубно първенство в Бетим:

Най-добър разпределител: Симоне Джанели (Перуджа)

Най-добър диагонал: МАТЕЙ КАЗИЙСКИ (Тренто)

Най-добър посрещач: Александро Микиелето (Тренто), Вилфредо Леон (Перуджа)

Най-добър център: Марко Подрасчанин (Тренто), Флавио Жуалберто (Перуджа)

Най-добро либеро: Лукаш де Деуш (Сада Крузейро)

MVP: Симоне Джанели (Перуджа).

 

 

ЕЛИТНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ КЛУБОВЕ ОТРЯЗАЛИ ФИФА ЗА СВЕТОВНО КЛУБНО ПЪРВЕНСТВО С 32 ОТБОРА

Елитните клубове в Европа не са подкрепили предложението на ФИФА за нов формат на световното клубно първенство. Идеята на футболната централа бе през лятото на 2025 година да има голям клубен турнир в САЩ, в който да участват 32 отбора. След това на всеки четири години да има такава надпревара по подобие на световното първенство. Във ФИФА се надяваха предложението да бъде подкрепено на срещата на Асоциацията на европейските клубове, която се проведе в Доха. В последния момент обаче президентът на ФИФА Джани Инфантино е оттеглил проекта от гласуване, тъй като е станало ясно, че той няма да бъде подкрепен от големите европейски клубове.

Като отговор на това от ФИФА са отказали да преподпишат т.нар. Меморандум за сътрудничество между централата и Асоциацията на европейските клубове. Настоящият такъв изтича на 31 декември. Меморандумът съдържа принципни споразумения между клубовете и ФИФА относно международния календар, датите за освобождаване на играчите за мачовете на националните отбори и компенсациите, които се изплащат на клубовете. Ако не бъде подписано ново споразумение, клубовете теоретично биха могли да откажат да пускат своите футболисти да играят за националните си отбори по време на следващата пауза през март.

ФИФА имаше план да проведе световно клубно първенство в Китай с участието на 24 отбора през миналата година, но тази идея беше замразена заради пандемията. УЕФА е против концепцията, в която ръководителите на европейския футбол виждат заплаха за Шампионската лига.

 

 

—-