СПОРТНА ПАНОРАМА

0
392

 

 

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАГУБИХА ОТ НЕФТОХИМИК С 3:0

Волейболистите на Нефтохимик 2010 (Бургас) записаха шеста победа в efbet Супер Волей. Воденият от Атанас Петров тим надигра Добруджа 07 с 3:0 (25:21, 25:23, 25:20) в мач от 10-ия кръг на първенството, игран в зала “Младост”, информира BGvolleyball.com. След този успех бургазлии заемат шестата позиция в таблицата с 19 точки (6 победи, 4 загуби), а добруджанци са 12-и с 3 точки след 10 поражения.

Двубоят стартира с преднина за гостите (3:1), след което момчетата на Атанас Петров набраха инерция и обърнаха. На няколко пъти добричлии се доближиха, но не можаха да преодолеят съперника.

Във втората част състезателите на Данаил Милушев тръгнаха силно (5:1 и 7:2), като доминираха през повечето време. В ключовите моменти (21:17) обаче домакините стопиха разликата след серия на Аксел Трухчев и атака на Георги Петров. Играта продължи точка за точка, въпреки това вицешампионите увеличиха аванса си.

В третия гейм продължи възходящата линия на гостите, които доминираха до 16:14. Бургазлии отново реализираха обрат след 16-а точка и постепенно увеличиха преднината си, затваряйки в своя полза.

MVP на мача стана Калоян Балабанов, който отбеляза 11 точки (3 аса, 1 блокада). Най-резултатен бе Аксел Трухчев с 22 точки (2 аса, 2 блокади), с 15 точки се отчете Георги Петров (3 блокада). За добричлии Златко Кьосев завърши с 13 точки (2 аса, 1 блокада), толкова добави и Жулиен Георгиев.

 

АЛЕКС ГРОЗДАНОВ И ВЕРОНА С ПОБЕДА №7 В ИТАЛИЯ

 

Националът ни Алекс Грозданов и неговият клуб WithU (Верона) постигнаха победа №7 от началото на сезона в Суперлигата на Италия по волейбол. Възпитаниците на Радостин Стойчев се наложиха трудно като гости над една от сензациите на сезона Топа Волей (Чистерна) с 3:2 (25:13, 23:25, 20:25, 25:20, 15:13) в мач от 11-ия кръг, който се игра пред 963 зрители в зала “Паласпорт” в Чистерна ди Латина.

Алекс Грозданов не игра само в третата част, в която се наложи в игра да влиза 43-годишният бразилски разпределител Рафаел Де Оливейра. Грозданов записа 7 точки (1 ас, 3 блока, 75% ефективност в атака. Най-резултатен за гостите стана малиецът Нумори Кейта с 27 точки (5 аса, 1 блок, 66% ефективност в атака) и бе избран за MVP. Бившият диагонал на родния Монтана Максим Сапожков добави още 19 точки. Словенецът Рок Можич също се отличи с 19 точки.

Марко Седлачек бе най-резултатен за домакините с 20 точки (2 аса, 3 блока, 45% ефективност в атака. Петър Дърлич добави още 18 точки за Чистерна.

Така Верона записа 7-и успех и с актив от 19 точки (7 победи, 4 загуби) се изкачи на трето място във временното класиране. Чистерна допусна 7-а загуба и с актив от 15 точки (4 победи, 7 загуби) е на 7-а позиция. В следващия 12-и кръг Алекс Грозданов и Верона са домакини на Пиаченца на 18 декември.

БОЖИДАР АНДРЕЕВ СПЕЧЕЛИ ПЪРВИ МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ НА СВЕТОВНОТО ПО ЩАНГИ В КОЛУМБИЯ

Божидар Андреев спечели първи медал за страната ни на продължаващото в Колумбия световно първенство по вдигане на тежести за мъже и жени. Българинът грабна среброто в изхвърлянето и се нареди четвърти в двубоя на кат. 73 кг.

Андреев започна състезанието със 150 кг, след това добави още 4 кг на щангата, които вдигна от третия си опит. Това му бе достатъчно за среброто в движението, пред него с 1 кг повече се нареди само Ризки Юнянсях от Индонезия, а четирима от 11-те финалисти в „А” група се сгромолясаха с „нули“. След почивката Божидар започна уверено изтласкването със 180 кг, после премина с успех през 184 кг, но в последното си излизане на подиума не можа да вдигне 190 кг и остана седми в движението. Така Андреев събра двубой от 338 кг, който бе достатъчен за четвъртото място в общото класиране. Шампион с 352 кг стана състезавалият се в „Б” група Рахмат Абдулах от Индонезия, пред своя сънародник Юнянсях с 347, а бронзът с 343 кг заслужи казахът Алексай Буркин с 343 кг, който също вдига в група „Б”.

Божидар Андреев е представител на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев, състезава се за клуб „Хр. Бъчваров“. sportal.bg

КАРЛОС НАСАР ПОДОБРИ СВЕТОВЕН РЕКОРД, НО ОСТАНА БЕЗ ТИТЛА

Злато, „нула“ и световни рекорди белязаха представянето на Карлос Насар на шампионата на планетата по вдигане на тежести в Богота. 18-годишният българин спечели изтласкването в кат. 89 кг, след като бе записал три неуспешни опита в изхвърлянето, а като бонус подобри световните рекорди за мъже, младежи и юноши във второто движение.

Карлос започна неуверено състезанието, вероятно повлиян от големия шок, който го сполетя седмица преди световното първенство – внезапната смърт на личния му треньор Илиян Илиев, загубил живота си в мъглата и снеговалежа високо в планината на път за спортната база Белмекен. Насар два пъти не успя на старта в изхвърлянето със 173 кг, след това и със 174 кг, а тези тежести се равняваха на световен рекорд за юноши. С това българинът изпусна голям шанс за титла в общото класиране, тъй като големият фаворит и лидер по заявени тежести китаец Тао Тиан в последния момент не се появи на подиума и се отказа от състезанието.

Отпаднал от двубоя, Карлос хвърли всички сили в изтласкването, където още в първия си опит счупи световния рекорд за юноши с 212 кг. След това българинът за малко не вдигна 217 кг, но при третия си опит с 220 кг си осигури златото в това движение и прати в историята световните рекорди в изтласкването за мъже, младежи и юноши. Шампион с 385 кг двубой стана Кейдомар Валения от Венецуела.

Златото на Карлос в Богота е втори медал за България на световното, след като преди два дни Божидар Андреев спечели сребро в изхвърлянето на кат. 73 кг.

Последните двама българи, които ще излязат на подиума в колумбийската столица, са европейският шампион Дейвид Фишеров и Васил Маринов. Те ще вдигат в кат. до 102 кг в сряда. sportal.bg

ФРАНЦИЯ ИЗЛЪГА АНГЛИЯ И ПРОДЪЛЖАВА ДА МЕЧТАЕ ЗА ЗАЩИТА НА СВЕТОВНАТА ТИТЛА

Световният шампион Франция продължава на полуфиналите на Мондиал 2022, след като измъкна победа с 2:1 над Англия в  интересен четвъртфинал, игран на стадион “Ал Байт”. Така англичаните отново се простиха с надеждата си за трофей от голям форум. Франция пък продължава да има шанс да стане едва третият отбор след Италия и Бразилия, който успява да защити световната си титла. На полуфинала “петлите” ще срещнат сензацията Мароко.

Двубоят очаквано започна по много равностоен начин, като и двата отбора използваха всяка възможност да атакуват. В 17-ата минута Франция взе аванс след изключителен удар на Чуамени от 25 метра. Халфът на Реал (Мадрид) стреля ниско между краката на Белингам, пращайки топката точно до дясната греда на вратата на Пикфорд. Контраатаката на Франция обаче тръгна след доста спорна ситуация, за която англичаните с основание претендираха, че срещу Сака е било извършено нарушение дълбоко в половината на “петлите”. Сигнал така и не последва. “Трите лъва” реагираха мигновено, като Хари Кейн започна сериозно да тормози отбраната на Франция. В 22-ата минута нападателят на Тотнъм се справи с Упамекано и влезе в наказателното поле, но неговият клубен съотборник Лорис излезе напред и затвори ъгъла. Англия продължи да играе по-добре в този период от срещата. В 29-ата минута отново Кейн стреля опасно от около 25 метра, но Лорис изби.

В самото начало на второто полувреме Белингам отправи страхотен изстрел от границата на наказателното поле, но Лорис се намеси брилянтно и изби топката над напречната греда. “Трите лъва” продължиха да играят много по-добре от съперника си в първите минути на втората част и логично това даде резултат. В 52-ата минута Чуамени спря с нарушение поредния пробив на Сака – дузпа за Англия. Хари Кейн изпълни безкомпромисно наказателния удар за 1:1. В 70-ата минута милиметри разделиха Магуайър от това да направи пълен обрат. Капитанът на Манчестър Юнайтед много добре засече с глава центриране от фаул, но топката облиза външната страна на гредата. В 77-ата минута Франция пък имаше чудесен шанс да излезе напред. Дембеле свали с глава към Жиру, който стреля от въздуха. Пикфорд обаче показа рефлекс и спаси. Секунди след това голът бе факт, след като Жиру се пребори с Магуайър и засече с глава центриране на Гризман. В 80-ата минута Тео Ернандес изблъска в гръб в наказателното поле Мейсън Маунт, който се появи в игра малко преди това. Главният рефер незнайно защо отново не посочи бялата точка, но след намесата на ВАР бе повикан да прегледа ситуацията и промени решението си – втора дузпа за Англия. Зад топката отново застана Хари Кейн, но този път той бе неточен, стреляйки над напречната греда.

До края Франция съхрани аванса си и изпрати “трите лъва” у дома.

РАДУЛОВ И ДЖЕНЕВ СПЕЧЕЛИХА ТИТЛАТА НА ДВОЙКИ НА “ОРИНДЖ БОУЛ”

 

Илиян Радулов и Адрияно Дженев спечелиха титлата на двойки на турнира по тенис на клей “Ориндж Боул”, неофициално световно първенство по тенис за таланти от 12 до 18 години, в Плантейшън, щата Флорида (САЩ). Четвъртите в схемата българи победиха поставените под номер 1 Джерард Лий (Република Корея) и Пол Иншосп (Франция) с 6:3, 2:6, 10-7.

В надпреварата на сингъл по-рано седмият в схемата Радулов отпадна на полуфиналите след поражение от номер 2 Родриго Мендес (Мексико) с 5:7, 1:6. sportal.bg

 

АЛБЕРТ ПОПОВ ЗАВЪРШИ 11-И ВЪВ ВАЛ Д’ИЗЕР

 

Най-добрият български ски алпиец Алберт Попов завърши първия за сезона в Световната купа слалом на 11-о място след едно много добро каране и в двата манша във Вал д’Изер (Франция). Българинът бе 10-и след първото спускане и бе изпреварен от Тимон Хоген (Норвегия) и Тобиас Кастлунгер (Италия), които бяха съответно 14-и и 26-и преди втория манш. Българинът обаче бе по-бърз от Дейв Райдинг (Великобритания), който потъна до 23-та позиция на финала и така се класира 11-и в края на състезанието, печелейки 24 точки за Световната купа.

Победата във френския курорт грабна норвежецът Лука Бротен, който бе втори след първия манш, зад своя сънародник и действащ носител на малкия кристален глобус в дисциплината Хенрик Кристоферсен. Принцът на Викингите обаче допусна няколко неточности във второто си спускане и завърши на 6-а позиция. Втори зад Бротен на финала се класира Мануел Фелер от Австрия, за когото това бе второ качване на почетната стълбичка за уикенда. Той завърши на втората позиция и в гигантския слалом. Трети на подиума се качи швейцарецът Лоик Меяр.

В генералното класиране за Световната купа лидер с 520 точки остава действащият шампион Марко Одермат (Швейцария). Втори с 380 е Александър Омод Килде (Норвегия). Бротен заема третото място в общото подреждане с актив от 215 точки.

Сезонът в Световната купа при мъжете продължава идната седмица със скоростните стартове във Вал Гардена (Италия).

КРИСТИАНО РОНАЛДО: БОРИХ СЕ ЗДРАВО, НО МЕЧТАТА СВЪРШИ

Кристиано Роналдо наруши мълчанието си след отпадането на Португалия от Мароко (0:1) на Мондиала в Катар. Роналдо беше емоционален, когато се спусна в тунела със сълзи на очи след поражението, което почти сигурно ще бъде последният му мач на световно. 37-годишният футболист не говори пред пресата в смесената зона, докато други негови съотборници като Пепе и Бруно Фернандес се прицелиха в съдията и се опитаха да се примирят с резултата.

Мегазвездата на Португалия и световния футбол написа в профилите си в социалната мрежа: “Да спечеля Световно първенство за Португалия, беше най-голямата и амбициозна мечта в кариерата ми. За щастие, спечелих много титли от международно измерение, включително и с Португалия, но поставянето на името на страната ни на най-високото стъпало в света беше най-голямата ми мечта. Борих се за това. Борих се здраво за тази мечта. В 5-те си появявания, в които вкарвах на световните първенства за над 16 години, винаги на страната на великите играчи и подкрепян от милиони португалци, дадох всичко от себе си. Оставих всичко на терена. Никога не обръщах лице от борбата и никога не се отказах от тази мечта. За съжаление, мечтата свърши. Не си струва да реагираш на жегата. Просто искам всички да знаете, че много е казано, много е написано, много е спекулирано, но моята отдаденост към Португалия не се е променила нито за миг. Винаги съм се борил за целта на всички и никога не бих обърнал гръб на колегите и страната си… Няма какво повече да се каже засега. Благодаря ти, Португалия! Благодаря ти, Катар! Мечтата беше хубава, докато продължи… Сега се надяваме, че времето ще бъде добър съветник и ще позволи всеки сам да си направи изводите”, завършва Кристиано Роналдо.

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ И ТРЕНТО НЕ СПРЯХА ПЕРУДЖА ЗА ПЪРВАТА ИМ СВЕТОВНА КЛУБНА ТИТЛА

Българската волейболна звезда Матей Казийски и неговият Итас (Тренто) не успяха да спрат отбора на  Сър Сейфти Суса (Перуджа) по пътя му към спечелване на историческата първа титла от Световното клубно първенство за мъже. Казийски и компания отстъпиха на “червените дяволи” с 1:3 (25:20, 23:25, 25:27, 19:25) в големия финал на клубния Мондиал, игран в зала “Жинасио Полиеспортиво Дивино Ферейра Брага” в Бетим (Бразилия).

По този начин Перуджа, който е пълен дебютант на Световното клубно първенство и участва с “уайлд кард”, спечели титлата за първи път в историята си. Също така играчите на Андреа Анастази продължават да са непобедени от началото на този сезон във всички турнири, в които участват, като са с 20 победи от 20 мача до момента. От друга страна, това е първи загубен финал за Тренто, който има 5 титли от клубния Мондиал в своята витрина – 2009, 2010, 2011, 2012 и 2018-а година. Трентинци имат и три бронзови медала – 2013, 2016 и 2021 година.

По-рано пък домакините на турнира и шампиони от миналата година от Сада (Крузейро) завоюваха бронзовите отличия, след като се наложиха над другия бразилски тим Итамбе (Минас) също с 3:1 (29:31, 26:24, 25:21, 25:19) в малкия финал.