СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) ИЗИГРА НАЙ-СИЛНИЯ СИ ПОЛУСЕЗОН

Септември (Тервел) завърши на второ място в първата половина на настоящото първенство на Североизточната трета футболна лига. Това класиране е най-доброто в историята на клуба. Пред Sportal.bg треньорът Антон Стоянов коментира представянето на отбора: „Създадохме необходимите предпоставки и логично постигнахме успехи. Извършихме качествена селекция, привличайки точните състезатели. Сформирахме отличен колектив. На лице е единомислие и съгласуваност между общинското ръководство, хората, които ръководят клуба, треньорския щаб и футболистите. Направихме добра лятна подготовка. Влязохме в първенството с цели. Силното представяне ни подтикна да завишим целите. Продължително време бяхме лидер в шампионата. Последните 90 минути в Търговище ни свалиха от върха. Не допуснахме загуба през целия полусезон. Само два мача завършихме наравно – срещу първия в класирането Черноморец (Балчик) и третия Светкавица (Търговище). Не сме се отказали от първото място. Все пак половината шампионат предстои. Ще се опитаме да запазим състава, да го подсилим, ще продължим да даваме шанс на младите момчета от нашата школа. Важното е да направим качествена зимна подготовка и всички футболисти да са здрави“.

Междувременно стана известно, че Септември (Тервел) ще играе контроли със Светкавица (Търговище) и втория отбор на варненския Спартак. Срещите ще са част от зимната подготовка на тервелци. Треньорският щаб планира минимум пет приятелски срещи до началото на пролетния дял на Североизточната трета лига. Тренировъчният процес на Септември започва на 9 януари и ще се проведе в Добрич.

БЪЛГАРИЯ СТАРТИРА СРЕЩУ ИСПАНИЯ НА ЕВРОВОЛЕЙ 2023

Волейболистите от националния отбор на България за мъже стартират участието си на Европейското първенство през 2023 година (28 август – 16 септември) срещу Испания на 29 август. Двубоят ще се играе в зала “Конгресна” на Двореца на културата и спорта във Варна. България е един от домакините на Евроволей 2023 заедно с Италия, Северна Македония и Израел.

Възпитаниците на Пламен Константинов попаднаха в предварителна Група „В” заедно с отборите на Испания, Финландия, Украйна, Хърватия и Словения.

Програма на България в Група „В” на Евроволей 2023 във Варна:

29 август: БЪЛГАРИЯ – Испания

31 август: БЪЛГАРИЯ – Финландия

2 септември: БЪЛГАРИЯ – Украйна

3 септември: БЪЛГАРИЯ – Хърватия

5 септември: БЪЛГАРИЯ – Словения.

НАДАЛ И АЛКАРАС ЩЕ ИГРАЯТ ДЕМО МАЧ В ЛАС ВЕГАС

 

Испанците Рафаел Надал и Карлос Алкарас ще изиграят демонстративен мач на 5 март 2023 година в американския град Лас Вегас. 36-годишният Надал е носител на рекордните при мъжете 22 титли на сингъл от Големия шлем, докато през септември 19-годишният Алкарас завоюва първата си титла от Шлема и оглави класацията на АТП. Двамата завършиха годината на челните две места в световната ранглиста и станаха първите сънародници с подобно постижение от американците Пийт Сампрас и Майкъл Чан от 1996 година насам.

Билетите за двубоя, който ще се играе в зала “МГМ Гранд Гардън Арена”, ще бъдат пуснати в продажба в петък, съобщиха организаторите.

Досега Надал и Алкарас са се срещали три пъти помежду си. Надал води с 2:1 победи, като и трите двубоя бяха на турнири от сериите “Мастърс” 1000. sportal.bg

НАДЕЖДА МЕЙ-НГУЕН СЕ КЛАСИРА НА 11-О МЯСТО НА СВЕТОВНОТО В БОГОТА

Надежда Мей-Нгуен е класира на 11-о място в категория до 45 килограма в първия ден на Световното първенство по вдигане на тежести в Богота (Колумбия). Българката завърши с двубой от 145 килограма, след като направи по един успешен опит и в двете движения с 65 килограма в изхвърлянето и 80 килограма в изтласкването.

Танятон Сукчарон от Тайланд защити титлата си със сбор от 182 килограма (82 и 100), като изпревари с 2 килограма сънародничката си Чаютра Прамонгхол (78 и 102). С бронза се окичи представителката на домакините Мануела Берио с двубой от 170 килограма (77 и 93).

СИДНИ МАКЛАФЛИН-ЛЕВРОУН И АРМАНД ДУПЛАНТИС БЯХА НАГРАДЕНИ КАТО АТЛЕТИ НА ГОДИНАТА В МОНАКО

Американската специалистка в бягането на 400 метра с препятствия Сидни Маклафлин-Левроун и шведският рекордьор в овчарския скок Арманд Дуплантис бяха избрани за атлети на годината на церемония в Монако, организирана от Международната федерация по лека атлетика.

23-годишната Маклафлин-Левроун подобри два пъти световния рекорд на 400 метра с препятствия при жените, докато Дуплантис, който също държи световния рекорд в овчарския скок, спечели за втори път титлата в Диамантената лига. Това е второ признание за летящия швед в последните три години, който подобри световния рекорд през 2022 и спечели световната титла в зала през март в Белград с постижение от 6,20 метра, а спечели световната титла и на открито с 6,21 метра в Юджийн, САЩ, през юли. “В началото на годината имах много високи очаквания и много амбициозни цели”, коментира Дуплантис. “Исках да спечеля Световните първенства в зала и на открито, европейските първенства, финала на Диамантената лига и да подобря световни рекорд няколко пъти”, добави той.

Маклафлин, която бе голямото откритие на изминалия сезон, за първи път получи престижната награда. През юли тя записа изключителното време от 50,68 секунди, като подобри собствения си рекорд с повече от половин секунда. “Постигнах всичките си цели през годината. Нямаше как да бъде по-добре”, поздрави се американката. sportal.bg

МАРОКО ИЗХВЪРЛИ ИСПАНИЯ ОТ МОНДИАЛА, ИБЕРИЙЦИТЕ СЕ ПРОВАЛИХА НА ДУЗПИ

 

Мароко хвърли единствената бомба на осминафиналите на Мондиала, след като елиминира Испания след дузпи. Тимът на Луис Енрике не вкара нито веднъж от три удара от бялата точка, заради което отстъпи с 0:3. Пабло Сарабия уцели гредата, а шутовете на Карлос Солер и Серхио Бускетс бяха спасени от вратаря на Севиля Янус Буну. В същото време мароканците реализираха три от четири дузпи, като пропуснаха само веднъж. Точка на спора в стил “Паненка” сложи Ашраф Хакими. Редовното време и продълженията завършиха при 0:0, като в последните секунди Сарабия удари греда.

Испанците отново се дънят на дузпи, след като по сходен начин отпаднаха и от Мондиал 2018, и от Евро 2020. Преди четири години, отново на осминафиналите, “ла роха” изигра сходен двубой срещу домакина Русия, в който натискаше през цялото време, но после при ударите от бялата точка отстъпи. Преди година пък “фуриите” бяха елиминирани на полуфиналите от бъдещия шампион на Стария континент Италия.

Сега отборът на Испания имаше тотално превъзходство във владението на топката, но създаде много малко положения, като за 120 минути само на два пъти уцели вратата. На няколко пъти се стигаше до опасни центрирания в полето на Буну, но така и никой не успя да завърши с шут в мрежата. Африканците пък предимно се защитаваха с 11 души в своята половина, но също имаха един златен шанс – в 104-ата минута, когато Хедира пропусна. Испанците бяха на крачка от попадение в 118-ата, когато Уилямс центрира зад гърба на вратаря, но там Хакими изпревари Ансу Фати. Последния пропуск направи Пабло Сарабия в добавеното време на второто продължение, когато от малък ъгъл удари греда.

Така се стигна до дузпите. При тях Сабири, Зиеш и Хакими бяха точни за Мароко, а единствен Бенун пропусна. В същото време всичките трима изпълнителни на “ла роха” се провалиха – Сарабия, Солер и Бускетс.

ЛУИЗА БЕРТАНИ С ИСТОРИЧЕСКИ РЕЗУЛТАТ ЗА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКАТА КУПА

Италианката с български паспорт Луиза Бертани зае девето място в гигантския слалом за Европейската купа в Цинал (Швейцария). Бертани, която се състезава за националния тим на страната ни от този сезон, финишира за 2:23.05 минути и регистрира първо класиране в топ 10 за България при жените в старт от Европейската купа.

Победителка убедително стана Джесика Хилцингер (Германия) с 2.21.09 минути, следвана на 1.44 секунда от втората Магдалена Лучак (Полша) и на 1.49 секунда от третата Елизабет Капаурер (Австрия).

В генералното класиране за Европейската купа в дисциплината гигантски слалом води завършилата пета в това състезание Дориан Ескан (Франция) с 205 точки, а Бертани е 18-а с 42 точки.

Идната събота Луиза Бертани ще дебютира за България и в Световната купа. 26-годишната алпийка ще кара на гигантския слалом в Сестриере (Ит).

ФРЕНКИ ДЕ ЙОНГ: НЕ ЗНАМ КАК ДА СПРЕМ МЕСИ

Нидерландският футболен национал Френки де Йонг, който бе съотборник на аржентинската суперзвезда Лионел Меси в продължение на два сезона в Барселона, заяви, че не знае как точно той може да бъде опазен. Съставите на Нидерландия и Аржентина ще се изправят един срещу друг в четвъртфинален двубой от Световното първенство по футбол в петък, 9 декември, от 21:00 часа.

Де Йонг бе попитан от репортери в Катар дали знае какъв е начинът Меси да бъде спрян в предстоящия мач. “Ами, не. Познавам го, но не знам как да го спрем. Той прави разликата на футболния терен от 15 години и няма някакъв категоричен начин, по който да бъде спрян. Обикновено това си личи и на тренировките. Трябва да го спрем като отбор”, отговори 25-годишният нидерландски футболист.

Той добави, че двамата с Лионел Меси не са си разменяли съобщения по телефона преди мача и не планира да го направи. “Ще се видим в петък”, каза още Френки де Йонг. topsport.bg

ПОРТУГАЛИЯ РАЗБИ ШВЕЙЦАРИЯ С 6:1

Португалия изнесе истинска лекция и разби Швейцария с 6:1 в последния 1/8-финален сблъсък на Световното първенство в Катар. Голямата новина дойде още час преди срещата, когато стана ясно, че голямата звезда на “мореплавателите” Кристиано Роналдо остава на скамейката. А именно неговият заместник Гонсало Рамош отбеляза хеттрик и бе героят на вечерта. Другите попадения бяха дело на Пепе, Рафаел Герейро и Рафаел Леао. За момчетата на Мурат Якин почетното попадение бе дело на Мануел Аканжи.

В 18-ата минута играчите на Фернандо Сантош изпълниха тъч, Жоао Феликс намери Гонсало Рамош и той с минимални движения успя да се обърне и да прати топката точно под гредата на останалия напълно изненадан Ян Зомер. В 33-ата минута от перфектно изпълнен корнер се възползва ветеранът Пепе и заби топката неспасяемо в мрежата на Зомер за втори път. С този си гол централният бранител се превърна в най-възрастния футболист, който се е разписвал в директните елиминации на световно първенство.

Второто полувреме отново започна с натиск на “мореплавателите”, а в 50-ата минута Диого Далот по отличен начин премина през бранител отдясно, след което центрира успоредно на метър пред голлинията, където отново Рамош се оказа най-съобразителен и прати топката в мрежата за 3:0. По-малко от пет минути след това отново Гонзало Рамош бе в основата на отлична атака, след като получи в средата от Отавио, а впоследствие намери откъсващия се Рафаел Герейро, който с плътен изстрел с левия крак покачи на 4:0. Преднината на “мореплавателите” обаче бе намалена почти веднага след това, след като те достигнаха до корнер, а доброто му изпълнение премина през цялата отбрана на португалците, за да достигне до Мануел Аканджи на далечната греда и той намали на 4:1. Гонсало Рамош успя да оформи своя хеттрик в 67-ата минута, когато хладнокръвно преодоля Ян Зомер за 5:1. Няколко минути след това на терена се появи и голямата звезда на тима Кристиано Роналдо. Точка на спора в добавеното време сложи Рафаел Леао, който се възползва от прекрасно взаимодействие на левия фланг с Рафаел Герейро, след което с брилянтно изпълнение с десния крак покачи на 6:1.

Португалия ще срещне в сблъсък за местата на полуфиналите на Световното първенство състава на Мароко.