ГРЕЙНАХА КОЛЕДНИТЕ СВЕТЛИНИ В ТЕРВЕЛ

0
533
И тази година 6 декември бе споделен празник и от малките, и от големите жители на град Тервел. По традиция, утвърдена от вече 12 години, церемонията по запалване на коледните светлини, се проведе пред сградата на Общината, където се намира украсената коледна елха. Тя е живо дърво, посадено преди повече от 15 години и е с височина над 6 метра. Коледното дърво радва малки и големи и през деня, и вечер с красивата си пищна украса и хилядите пъстри лампички. Светещите фигури на елени, снежковци и елхички допълват композицията.
Празничната церемония по запалването бе съпроводена с програма, подготвена от учениците от вторите класове на СУ „Йордан Йовков“ с класни ръководители Марияна Върбанова, Виолета Димова, Пенка Ганчева и Димитричка Колева. Разбира се, най-вълнуваща бе срещата на децата с Дядо Колева и Снежанка, в ролята на които влязоха младежите Марина Стоянова и Борис Пламенов. Любимият на всички деца старец пристигна на площада със съвременно транспортно средство – АТВ, защото без сняг летящата шейна и елените не могат да пътуват. След запалването на светлините, небето се оцвети от пищните цветни фигури на илюминациите. За всички малчугани, присъствали на събитието, бе осигурена почерпка от кмета на Община Тервел

инж. Симеон Симеонов.
Заедно с коледната елха, грейнаха всички празнични светлини в града. Главната улица от край до край е осветена от красиви коледни пана. Освен това, в града са обособени няколко зони с празнична украса. Традиционно, както през последните 5 години, 90% от нея е изработена от служители в звената на общинска издръжка и местни майстори. И отново вложихме въображение, сърце, много желание и труд градът ни да има собствена празнична атмосфера, а не да повтаряме еднаквите елементи в другите градове, изработени и закупени от фирми.
Концепцията за украсата, подборът на материалите, организацията на работа са дело на кметския екип в лицето на заместник- кмета Велчо Велчев. Цялостната работа по изработването и монтажа на украсата бе ръководена от Севдалина Колева. Около 2 месеца бяха нужни на Явор Нейков, Пенчо Пенчев, Боряна Николова, Ангелина Станкова, Нина Николаева, Господин Господинов, Иван Костадинов, Али Айдън, Ахмед Ахмед, Мизан Хамид, Венко Стратиев, Боян Бонев, Мариян Дочев, Иван Антонов и работниците в звено „Чистота“, Веселин Господинов, Георги Желев, Хинчо Хинев, да изработят елементите и да ги монтират на определените за целта места. Използвахме и познатата ни от предходните години коледна украса, но я обогатихме с някои нови акценти и елементи. Цялата фасада на сградата на общинска администрация е окичена с тематични светещи елементи. Дядо Коледа и Снежанка очакват малчуганите на голямата открита сцена, на фона на цветни елхички и шейна с еленчета, светещи завеса и гръб. Светещата топка, в която можеш да влезеш, за да се снимаш и тази година е поставена на границата между старата и новата част на площада до банка ДСК, където се срещат пешеходните обходи откъм СУ „Йордан Йовков“ и читалището. Екипът на читалището отново подреди красива дневна украса и хората там я изработиха сами. „Читалище и приятели“ отново радват с положителна енергия. Венците, които бяха поставени на площада пред сградата на Общината посрещат посетителите в градския парк. С нова украса са също любовната пейка в гората, както и цветния тунел към детския кът. Светещата елхичка и подаръци, които в предходните години украсяваха големите фонтани, са оформени в композиция в малкия фонтан. До дни ще светне светещият тунел, който осветява пътя на преминаващите по центъра от читалището в посока Стария дъб, както и новото оформление на големия фонтан. Най- новият акцент е на площада пред сградата на Общината, където е оформена малка коледна алея от красиви коледни елхички, улични фенери и светещи арки и венци. Преминавайки през нея, човек като че попада в романтичната атмосфера на коледните градчета от филмите и книгите. Нека това бъде нашето пожелание за всички тервелчани – Новата 2023 г. да бъде такава, каквато си я представя всеки в мечтите си. Такава, каквато сме заслужили – всички, които се трудим и живеем с желанието да правим добро.