МИЛИЦА МИРЧЕВА Е №2 В АНКЕТАТА „АТЛЕТ НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2022 Г.”

 

Добричлийката Милица Мирчева зае второ място в анкетата „Атлет на България за 2022 година”, организирана от списание “Атлетика“. Екипът на списанието, спортни журналисти и редакции, отразяващи атлетиката в България, и експерти гласуваха през ноември. Към гласовете на специалистите беше добавен и един вот от феновете на списание „Атлетика“. През отиващата си година добруджанката подобри националния рекорд на маратон с 2:29:23 и се класира на 15-о място на световното първенство в Орегон. Милица показа също отлични резултати в бяганията на дълги разстояния от 3000 м до маратон и дори се класира на 7-о място на европейското първенство по оф-роуд (планинско бягане) в Испания.

Победителка в анкетата стана световната шампионка на скок дължина за девойки Пламена Миткова. Тя навърши 18 години на 18 септември 2022-а, след като вече бе направила исторически сезон с връх световната титла за девойки на скок дължина в Кали, Колумбия. Пловдивчанката постигна личен рекорд от 6.66 м на финала на световното първенство, което й донесе златото. Изключителния си талант Пламена показа и през зимата, когато спечели националната титла на 60 м с препятствия при девойките и две титли при жените в хоризонталните скокове (13.30 на троен скок и 6.30 на скок дължина). Възпитаничката на треньора Ивайло Русенов имаше и победи в спринта на 60 м в зала и на 100 м на открито, а освен това регистрира цели 10 състезания с над 6.20 м на скок дължина.

Третото място в допитването е за Божидар Саръбоюков, който ден преди да навърши 18 години завоюва сребърния медал на скок височина на световното първенство за юноши и девойки в Кали. Двуметровият Саръбоюков се класира за още един финал на световното първенство – на скок дължина, а две седмици преди това спечели балканските титли на скок височина и скок дължина при юношите.

Крайни резултати в анкетата за Атлет на България за 2022-а:

  1. Пламена Миткова (скок дължина) 293 точки
  2. Милица Мирчева (маратон) 251
  3. Божидар Саръбоюков (скок височина) 217
  4. Мирела Демирева (скок височина) 202
  5. Лъчезар Вълчев (троен скок) 150
  6. Тихомир Иванов (скок височина) 130
  7. Мартин Проданов (1500м/1миля) 129
  8. Александра Начева (троен скок) 72
  9. Пламена Чакърова (скок дължина) 70
  10. Васил Русенов (троен скок) 58

sportal.bg

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ЗАГУБИ С 0:3 ОТ БОТЕВ (ПЛОВДИВ) ЗА КУПАТА

Отборът на Ботев (Пловдив) се класира за осминафиналите за Купата на България по футбол, след като постигна категоричен успех като гост с 3:0 над Черноморец (Балчик). Попаденията за “канарчетата” реализираха Елвис Ману (2, 23) и Дилан Мертенс (68). В следващия етап от турнира “жълто-черните” ще се изправят срещу Славия.

Мачът започна мечтано за пловдивчани. След само 120 секунди игра те стигнаха до първия гол, а в негов автор се превърна Елвис Ману, който се възползва от грешка в защитата на домакините, след което без проблеми матира Иван Иванов. В 23-ата минута Антоан Бароан проби отляво, след което центрира в наказателното поле към Елвис Ману. Бившият футболист на Лудогорец завърши майсторски атаката с прецизен удар с глава, за да направи преднината на своя тим от два гола. Малко по-късно Па Конате получи извеждащо подаване от Емануел Току, фланговият футболист стреля по земя, но стражът на домакините се справи със ситуацията.

В 52-ата минута Мохамед Нбаче от Черноморец беше близо до гол във вратата на Хидайет Ханкич. Атакуващият футболист стреля от пряк свободен удар, но кълбото премина на сантиметри от целта. В 68-ата минута Дилан Мертенс овладя топката на дъгата и със страхотен шут матира вратаря на Черноморец. В 79-ата минута Антоан Бароан също бе близо да запише името си сред голмайсторите, но ударът му бе отразен атрактивно от Иван Иванов. До края на срещата “жълто-черните” продължиха да се забавляват на терена в Балчик, като можеха да стигнат до още по-категорична победа, но стражът на Черноморец успя на няколко пъти да се намеси успешно.

 

ЛЕВСКИ ШОКИРА ЦСКА ВЪВ ВЕЧНОТО ДЕРБИ

 

Волейболистките на Левски (София) шокираха вицешампионите от ЦСКА и ги победиха с 3:1 (25:22, 21:25, 25:18, 25:19) в дербито от 5-ия кръг на “Демакс лига”, което се игра в залата на “червените” – ”Васил Симов” в столицата. ЦСКА вече има 3 победи и 2 поражения от началото на сезона и с актив от 9 точки се намира на трето място, докато “сините” са втори с 11 точки и 4 успеха и само 1 поражение. В следващия кръг Левски среща шампиона Марица на 3 декември (събота). ЦСКА пък ще играе със Славия ден по-рано.

Победата над вечния съперник означаваше много сладък дебют за аржентинката Гуадалупе Мартин Рамела. Сестрата на Алехандро Торо бе картотекирана за мача и имаше солиден принос за успешната развръзка, записвайки 14 точки. Най-резултатна с 16 бе Цветомира Миткова, а Микаела Стоянова добави 13.

 

 

КАНАДА СПЕЧЕЛИ КУПА “ДЕЙВИС” ЗА ПЪРВИ ПЪТ

 

Отборът на Канада спечели за първи път в историята си купа “Дейвис”, световно отборно първенство по тенис за мъже, като се наложи на финала над Австралия с 2:0 в Малага (Испания). До този резултат се стигна след индивидуалните мачове, след като Денис Шаповалов се наложи чисто над Танаси Кокинакис, а първата ракета на канадците Феликс Оже-Алиасим победи във втория мач Алекс де Минор. Така въобще не се стигна до мача на двойки.

Канада поведе на 28-кратния шампион в надпреварата Австралия, след като Шаповалов постигна успех с 6:2, 6:4. Шаповалов, който е под номер 18 в световната ранглиста, изглеждаше свеж, въпреки че в събота игра трисетов мач срещу италианеца Лоренцо Сонего. Той набързо поведе с 4:0 в първия сет, преди Кокинакис да успее да спечели гейм. Канадецът затвори сета при 6:2, а след това направи пробив и в третия гейм на втория сет и не пропусна да се възползва от аванса си до края. Мачът продължи едва 89 минути.

Първата титла за тима на Канада, който бе финалист през 2019 година, подпечата Оже-Алиасим с успеха си с 6:3, 6:4 за час и 42 минути. Той направи пробив в осмия гейм на първия сет и поведе с 5:3, а след това приключи частта със собствен сервис. Един пробив бе достатъчен на Феликс Оже-Алиасим и във втория сет. Той го направи още в третия гейм, като дръпна с 2:1, а след това го затвърди, като поведе с 3:1 и не допусна изненада до края на мача. Той направи 6 аса и 22 печеливши удара в мача срещу само 6 на Алекс Де Минор.

Тимът на Австралия се провали в преследването на купата, която не е печелил от 2003 година, когато сегашният капитан на отбора Лейтън Хюит бе водещ тенисист на тима.

 

 

МЕСИ Е БЛИЗО ДО ТРАНСФЕР В ИНТЕР (МАЯМИ)

 

Интер (Маями) е съвсем близо до това да привлече Лионел Меси, съобщава изненадващо вестник “Таймс”. Американският тим, чийто собственик е Дейвид Бекъм, е на път да осъществи сензационната сделка и да направи аржентинската звезда най-добре платеният играч в историята на спорта в САЩ. Очакванията са Меси да подпише с Маями като свободен агент и да получава заплата от около 1,5 милиона евро на седмица.

Аржентинецът, който в момента е капитан на “албиселесте” на Световното в Катар, има къща в Маями и често прекарва своите почивки в нея, което също е наклонило везните в полза на подобен трансфер. Най-вероятно сделката ще бъде оформена официално през следващото лято, когато Меси ще бъде свободен агент, тъй като договорът му с ПСЖ е само до края на сезона.

Това е сериозен удар по амбициите на парижани и Барселона, тъй като и двата отбора се надяваха той да носи фланелката на някой от двата тима поне още един сезон.

 

ЙОХАНЕС КЛАЕБО СПЕЧЕЛИ И ТРЕТИЯ СТАРТ ОТ СВЕТОВНАТА КУПА ПО СКИ БЯГАНЕ В РУКА

 

Носителят на Световната купа по ски бягане при мъжете Йоханес Клаебо направи требъл от победи във финландския курорт Рука. Норвежецът спечели преследването на 20 километра и вече има три победи в три старта от началото на сезон 2022/23. Клаебо стартира от първа позиция заради победата си в интервалния старт на 10 километра в събота и макар още в самото начало на дистанцията да позволи да бъде застигнат, на финалната височина той бе без конкуренция. Норвежецът, за когото това бе победа номер 51 в кариерата, завърши за 45:30.6 минути.

Втори на 0.7 секунди приключи друг норвежец – Пол Голберг, който в предишните два дни също бе първи подгласник на Клаебо. Трети финалната линия пресече шведът Кале Халфварсон, който обаче бе дисквалифициран. След дълго преразглеждане на ситуацията журито реши да анулира резултата му, тъй като на финалното изкачване той е напуснал очертанията на трасето. С маневрата си Халфварсон не попречи на нито един от съперниците си, нито си съкрати пътя, но успя да избегне трафика пред него, тъй като устремилата се към финиша група бе от 11 състезатели, което съдиите сметнаха за достатъчно основание да го дисквалифицират.

Така третата позиция остана за италианеца Федерико Пелегрино, на 1.3 секунди от Клаебо. Топ шест се допълни от шведа Уилям Поромаа, норвежеца Мартин Ниенгет и британеца Андрю Мъсгрейв.

В генералното класиране след първите три старта лидер е Клаебо с 315 точки, пред Голберг с 292 и друг норвежец – Ерик Валнес, с 231.

Тази седмица Световната купа по ски бягане продължава с три старта в Лилехамер. sportal.bg

ХЪРВАТИЯ ПРЕОДОЛЯ ГОЛ ОТ СЪБЛЕКАЛНЯТА И ЗАТВОРИ УСТИТЕ НА КАНАДЦИТЕ

Хърватия постигна обрат и спечели с убедителното 4:1 срещу Канада на “Ал Тумама” във втория им мач от група „F” на Световното първенство по футбол. Алфонсо Дейвис откри резултата за “кленовите листа” още във втората минута, но “ватрените” изцяло промениха развоя на двубоя с голове на Андрей Крамарич (36′, 70′), Марко Ливая (44′) и резервата Ловро Маер (90+4′).

Мачът започна перфектно за канадците, които поведоха още във втората минута. Тогава Бюканън центрира към Дейвис, който с глава отбеляза първия гол за страната на Световни първенства. След това хърватите поеха инициативата, но дълго време дори не отправиха удар. Това все пак се случи в 22-ата минута, но изпълнението на Ливая беше твърде слабо и Борян с лекота улови топката. Четири минути по-късно Крамарич прати топката в противниковата мрежа, но при вдигнат флаг за засада. В 36-ата минута Ливая получи възможност да стреля, но вратарят изби топката с крак в корнер. Именно след него “шахматистите” организираха нова атака, при която Перишич пусна топката между краката на Алистър Джонстън и тя стигна до Крамарич, който с шута си я прати покрай Борян за 1:1.

“Ватрените” не се спряха дотук и направиха обрата пълен още преди почивката. Това стана след шут по земя на Ливая от границата на наказателното поле в 44-ата минута.

В 49-ата минута канадците отправиха едва втория си удар в мача, но след изпълнението на резервата Джонтан Осорио топката излетя в аут.

В 70-ата минута Перишич центрира към Крамарич, който овладя топката и със своя шут прокара топката между краката на Атиба Хътчинсън за втория си гол в двубоя. В 78-ата минута балканците можеха да вкарат четвърти гол, но Борян спаси изстрелите на Перишич и Марсело Брозович. Влезлият като смяна Маер обаче успя да го направи за крайното 4:1 в добавеното време, когато успешно завърши контраатака, при която той и асистиралият му Оршич останаха сами срещу вратаря.

Така Хърватия събра 4 точки и поведе в група „F”, изпреварвайки Мароко само по голова разлика. Белгия остава на третата позиция с 3 пункта, а Канада отново е на дъното без актив и без шансове за осминафиналите.

 

Група „F”

1.Хърватия     2      1      1      0      4:1   4

2.Мароко        2      1      1      0      2:0   4

3.Белгия 2      1      0      1      1:2   3

4.Канада 2      0      0      2      1:5   0

 

 

ГЕРМАНИЯ СТИГНА ДО РАВЕНСТВО С ИСПАНИЯ И ЗАПАЗИ НАДЕЖДИТЕ

 

Германия се спаси от втора загуба на Световното първенство по футбол в Катар, след като завърши 1:1 в големия сблъсък с Испания. Резервата Никлас Флюкруг изравни в 83-ата минута и донесе точката на Бундестима. Алваро Мората, който също влезе като резерва, откри резултата в 62-ата минута.

Испания играеше по-уверено и комбинациите на тима създаваха проблеми на съперника. Иберийците обаче стигаха само до удари от дистанция. Жорди Алба пробва такъв в 22-ата минута, но топката мина покрай дясната греда на Нойер. В 33-ата минута Олмо бе изведен зад защитата отляво и намери Феран Торес в центъра на наказателното поле. Нападателят на Барселона направи голям пропуск и след това бе зарадван от факта, че имаше засада на Олмо. В 40-ата минута Рюдигер прати топката в мрежата и германците започнаха да празнуват, но бързо бяха спрени от съдията. Бранителят засече центриране на Кимих от фал, но попадението не бе зачетено поради засада.

След почивката двата отбора продължиха да действат организирано в дефанзивен план и головите ситуации бяха рядкост. Луис Енрике опита да промени нещо в атака, като рано пусна Алваро Мората и извади Феран Торес. Ходът на наставника на “фуриите” с пускането на Мората даде резултат в 62-ата минута, когато нападателят откри резултата. Олмо подаде на Жорди Алба отляво, а бранителят намери Мората с ниско центриране. Играчът на Атлетико (Мадрид) изпревари Зюле и прати топката покрай Нойер. В 73-ата минута германците имаха прекрасна възможност да изравнят. Сане с прекрасно подаване изведе Мусиала сам срещу Симон, но 19-годишният талант стреля в обсега на вратаря и той направи решително спасяване. Германия успя да изравни в 83-ата минута чрез Никлас Фюлкруг. 29-годишният нападател на Вердер разстреля Симон след подаване на Мусиала. Фюлкруг оправда надеждите на Флик, след като дебютира за националния отбор през ноември.